LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #8

A 2017-2018-as szezon tavaszi szezonjából eltelt három forduló, ez pedig azt jelenti, hogy eljött az ideje az erősorrend felállításának: az év első Power Rankings része következik tehát. Az ősz végéhez képest kissé megkavarodtak az erőviszonyok, a tabella elején lévő csapatok bukdácsolnak, míg a kiesőzónában eszeveszett csata dúl a bennmaradásért. Lássuk, hogy mi a helyzet 22 forduló után az NB I-ben.

pr8

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (2., +1, )

Ádáz csata folyik az aranyéremért, melyben vesztett pontok tekintetében jelenleg fej-fej mellett áll a Vidi és a Fradi. A fehérváriaknak azonban van egy elmaradt meccsük a Honvéd ellen, ráadásul idegenben, így azt még hozniuk kell, hogy pontszámban ténylegesen utolérjék a zöld-fehéreket. A Vidi komolyan vette a téli felkészülést, és minőséginek tűnő játékosokat szerződtettek, azonban továbbra is fennáll a veszélye, hogy a délszláv kontingens felborítja a csapategységet. Szerkesztőtársaim többsége ennek ellenére úgy érzi, hogy megszerezheti idén a bajnoki címet a Videoton.

2. Ferencváros (1., -1, )

A Fradi eddigi tavaszi mérlege két sima haza győzelem, és egy nem várt vereség a Diósgyőr otthonában, ennek köszönhető, hogy a Vidi utolérheti őket pontszámban. Számomra egységesebb csapat benyomását kelti a Fradi, és talán a keretük is mélyebb, mint a Videotoné, ez még később akár döntő is lehet. Viszont ami a Vidi előnye, hogy rendre a Fraditól kapják az ellenfeleket: ez azt jelenti, hogy mindig azzal a csapattal játszanak az aktuális fordulóban, akivel előző héten a Fradi játszott. Ez felkészülés szempontjából is optimális, és abból is előnyt tudott már kovácsolni a Vidi, hogy a Fradi elleni meccsen több kulcsjátékos is eltiltatta magát a következő, jelen esetben Videoton elleni meccsről. Nagy harc lehet ez a két csapat közt a végsőkig, könnyen lehet, hogy a 29. fordulóban rendezett Videoton – FTC meccs dönti el a versenyfutást.

3. Újpest (5., +2, )

Érdekes az Újpest megítélése, hiszen az összes szerkesztők harmadik helyre tette a lilákat, ilyen egyetértés pedig másik csapat esetében nem volt köztünk. A hétvégi debreceni győzelmükkel pontszámban egyébként utolértek minket, így jelen pillanatban abszolút reális, hogy ténylegesen megszerezzék a dobogó harmadik fokát. Viszont amíg képesek olyan váratlan vereségeket szenvedni, mint a Mezőkövesd elleni hazai 2-3, addig bármi megtörténhet.

4. Honvéd (4., 0, )

A tavalyi bajnok nem kezdte jól a tavaszt, eddig két vereség a mérlegük és még van egy elmaradt meccsük a Videoton ellen. Ráadásul a Magyar Kupában sem tudtak előnyt kicsikarni ellenünk hazai pályán, pedig lényegesen erősebb csapattal álltak ki. Supka Attila még próbálgatja a formációkat és a játékosokat, de ha túl sokáig kísérletezget, akkor hamar lemondhatnak a dobogóról. Egyébként vélhetően a kupa nagyobb prioritás is most nekik.

5. Paks (8., +3, )

A Csertői-csapat jól kezdte az évet, a Balmazújváros elleni idegenbeli döntetlen mellett két hazai győzelmet zsebeltek be, ezzel pedig tapadnak ránk és az Újpestre. Úgy tűnik hogy az állandóság, a magyar játékosokból álló keret, a nyugodt légkör, és egy kellemetlen, az ellenfelek játékának elrontására összpontosító taktika bőven elég ma egy NB I-es csapatnak ahhoz, hogy biztosan bennmaradjon, és még a felső házi helyekért is harcban legyen.

6. DVTK (6., 0, )

Bódog Tamás nagy terveket szövögetett a télen Miskolcon, és ennek fényében erősítették meg a keretet, ám aligha számított ilyen kezdésre: bár játszottak a két éllovassal (a Fradit meg is verték), de a Vidi ellen sima zakó, Pakson pedig fájó csúszott be nekik. Ráadásul csúszik a stadionjuk átadása is, pedig sokat számítana, ha ténylegesen hazai pályán játszhatnának. Emiatt idén nem lehetnek vérmesebb reményeik a bajnokságban.

7. DVSC (3., -4, )

Nagyot fordult a világ sajnos, ősszel nem győztük dicsérni a csapatot, bár már akkor is látható volt, hogy jócskán erőn felül teljesít a keret. A tavaszt ugyanolyan pocsékul kezdtük, mint az őszt, de hiába szereztünk csak egy pontot három meccsen, még mindig a harmadik helyen állunk. Azonban ha nem sikerül kitalálni valamit erre a szereplésre, akkor hamar valóra válhat Herczeg András jóslata, és tényleg a kieső helyekre kell majd figyelnünk. Egyelőre nem látni, hogy mi hozhatná meg azt a fordulatot, ami után ősszel elkezdtünk szárnyalni, de reméljük a legjobbakat.

8. Puskás Akadémia (7., -1, )

A felcsúti Barcelonánál valami nincs rendben, hiába igazoltak a télen egy rakás légióst, láthatóan mit sem ér a sok „sztárjátékos”, ha közben nem képesek egy csapatként küzdeni és harcolni. A sok zsoldossal pedig hosszú távon nem lehetnek vérmes reményeik, így Pinyő tovább fortyoghat a nyilatkozataiban, kritizálva a játékvezetőket, és saját játékosait. Továbbra is az NB I legnagyobb rákfenéje ez a csapat.

9. Haladás (10., +1, )

A sokadik edzőváltás jót tett a vasiaknak, Michael Hipp érkezésével összeszedte magát a Haladás, és az ősz végén zsinórban három meccset nyertek, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ne töltsék kiesőhelyen a téli szünetet. A tavaszi mérlegük egyelőre meglehetősen vegyes, a Vasas hazai legyőzése kulcsfontosságú volt, ám az Újpesten, és különösen a Mezőkövesden elszenvedett vereségük már fájó volt. Ennek ellenére nem érezzük azt, hogy kiesési gondjaik lennének a végén.

10. Vasas (9., -1, )

Ha nem győztek volna most a Honvéd ellen, megtörve ezzel egy tízmeccses (!) nyeretlen szériát, akkor most ők állnának az utolsó helyen. Fontos volt tehát a siker, amivel picit lélektanilag is rendbe jöhetett a társaság. Nem rossz a keretük, de a sok sérülés megviselte ősszel a csapatot. Kapaszkodniuk kell majd a tavasz hátralévő részében, de vélhetően meg tudják szerezni a bennmaradást érő helyek egyikét.

11. Mezőkövesd (12., +1, )

Figyelemre méltó szériát tudhat maga mögött a Mezőkövesd, hiszen immár hét meccse veretlenek, ezek közül ráadásul háromszor győzni is tudtak. Ennek ellenére még mindig az utolsó helyen állnak, viszont pontszámban már utolérték a már bennmaradó helyen álló Haladást. Látható tehát, hogy ez a jó széria egyelőre csak a felzárkózáshoz volt elég, ahhoz, hogy végül sikerüljön is kiharcolniuk a bennmaradást, ezt fent is kéne tartani. Reméljük, hogy már a hétvégén megtörik ez a sikerszériájuk.

12. Balmazújváros (11., -1, )

A jó kezdés után folyamatos visszaesés: nagy bravúrt bemutatva sajnos simán legyőztek minket Debrecenben, majd a Paks ellen hazai pályán már csak döntetlenre futotta, a Fradi ellen meg belefutottak egy csúnya zakóba az Üllői úton. Jócskán erőn felüli, amit eddig produkáltak a szezonban, és dicséretre méltó, ahogy küzdenek a bennmaradásért, de véleményünk szerint a rutin és a keretek közti különbség lehet a döntő faktor a kiesés elleni harcban, ebben pedig ők állnak a legrosszabbul.