LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #10

Elérkeztünk a hajrához, már csak öt forduló van hátra a szezonból. A 28. forduló után sem lett sokkal tisztább a kép: továbbra is óriási harc dúl a bajnoki címért, a dobogóért és a bennmaradásért is. Lássuk, hogy mi a helyzet jelenleg az erősorrendeket tekintve!

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (1., 0, )

Bár első helyen tüntettük fel a Videotont, és másodikon a Fradit, nincs egyetértés a szerkesztők között ebben a kérdésben, ugyanis épp ugyanannyian várjuk a zöld-fehéreket bajnoknak, mint a Vidit. Így aztán a két csapat helyezését az előző rangsorban betöltött helyezés határozta meg, tehát maradt az élen a Vidi. A dolog egyébként épp a hétvégén lehet majd tisztább, ugyanis szombaton rendezik a két csapat egymás elleni mérkőzését Felcsúton. Amennyiben a Videoton győzni tud, úgy átveszi a vezetést, de továbbra is szoros marad a két csapat párharca (két pont különbség), Fradi győzelem esetén viszont négypontos differencia lesz a két együttes között, de még ez sem jelentené azt, hogy lefutott a dolog. A hazai pálya előnye miatt talán minimálisan a Videoton az esélyesebb a sikerre.

2. Ferencváros (2., 0, )

Mostanság döcögött a zöld-fehérek szekere, hiszen két pontot hagytak Debrecenben, és a Paks ellen is az utolsó pillanatokban mentettek meg egy pontot. A hétvégén végül ha nem is könnyen, de győzni tudtak a Haladás ellen, így valamivel jobb előjelekkel várják a szuper rangadót, mint a Vidi, hiszen a fehérváriak egy paksi vereséggel hangoltak a szombati összecsapásra. Érdekesnek ígérkezik majd az a találkozó.

3. Újpest (4., +1, )

Hét pontot zsebelt be az Újpest az előző három körben, és az az egy döntetlen is értékesnek mondható, hiszen a rivális Honvéd otthonában végeztek 0-0-ra. Mostanság nagyon egyben vannak a lilák és a sorsolásuk sem vészes, így egyértelmű esélyesei a harmadik helynek innentől kezdve.

4. Honvéd (3., -1, )

Döntetlen Felcsúton és otthon az Újpest ellen, kiszenvedett győzelem Mezőkövesden. A kiszámíthatatlanság abszolút jellemzi idén a Honvédot, Supka érkezésével sem lett stabilabb a csapat játéka. A kupából már kiestek, így a bajnoki bronzéremmel vigasztalódhatnának, ami még mindig elérhető közelségben van, de sokkal nehezebb sorsolásuk van, mint az Újpestnek, így vélhetően lemaradnak a dobogóról.

5. Paks (6., +1, )

Amikor már úgy tűnt, hogy kipukkan a Paks, és a két bajnokesélyes ellen végleg elszállnak, akkor megint előjött a Csertői-mágia, és négy pontot raboltak a Fradi-Vidi párostól, ami könnyedén lehetett volna hat is egy kis szerencsével. Ilyenkor szokott egyébként az jönni, hogy aztán kiesőjelöltek ellen hullajtanak pontokat, így bár könnyűnek tűnő sorsolásuk van, mégsem tartjuk esélyesnek őket arra, hogy odaérjenek a harmadik helyre.

6. Puskás Akadémia (8., +2, )

A szezon végén (sajnos) beérett Pintér Attila munkája, a Felcsút immár öt meccse veretlen a bajnokságban, fél lábbal pedig már a kupadöntőben vannak. Kiesni már nem fognak, ellenben még akár a dobogóra is odaérhetnek – a sorsolásuk egyáltalán nem vészes -, bár ez azért óriási meglepetés lenne. A felsőház viszont szinte biztosnak tűnik, ha továbbra is ilyen formában játszanak.

7. DVSC (5., -2, )

Szomorú megint ilyen mélységekben említést tenni csapatunkról, hiszen a szezon nagyobbik részében bizakodóak voltunk, több ízben is a dobogóra vártuk a Lokit. A tavaszi szezon azonban újfent a kínlódásról szól, kevés elfogadható momentummal. Úgy is mondhatnánk, hogy jó úton jár a csapat a bravúros őszi szereplés tökéletes porba tiprásához. A kupa elődöntőjében ledolgozhatatlannak tűnő hátrányt szedtünk össze Felcsúton, miközben hétvégén az utolsó helyezett Vasas elleni hazai vereségünkkel talán végérvényesen elszálltak a dobogós esélyeink is. Tény az is, hogy az eddigi kilenc tavaszi bajnokinkból csupán egyet tudtunk eddig megnyerni, ami édeskevés egy harmadik helyre igyekvő csapattól. A hátralévő mérkőzéseknek így már nem sok tétje lesz, 1-2 pont kell még a biztos bennmaradáshoz, egyébként a totális érdektelenség jellemezheti a mérkőzéseinket.

8. Haladás (10., +2, )

Szépen kilábalt a bajból a Hali, és bár még mindig közel a kiesőzóna, helyezést tekintve már valamelyest biztonságban érezhetik magukat. A hátralévő meccseken még 4-5 pontra van szükségük a biztos bennmaradáshoz, ezt vélhetően összes is szedik, ha máshol nem, akkor a hazai meccseiken, az új stadionjában ugyanis továbbra is veretlen a szombathelyi gárda.

9. DVTK (7., -2, )

Egyre nagyobb bajban a Diósgyőr, amit csak tetézett Bódog Tamás váratlan menesztése is. A helyére érkező Fernandonak nincs sok ideje, ráadásul merőben más stílust képvisel, mint elődje. Szombaton végre beköltözhetnek az új stadionjukba, amit rögtön egy Mezőkövesd elleni kiesési rangadóval avatnak fel. Ha nem sikerül győzniük, akkor nagyon komoly bajba kerülhetnek, ráadásul az utolsó két fordulóban a két bajnokesélyessel találkoznak, így a kevés maradék nyerhető meccseikből a lehető legtöbbet kell majd kihozniuk.

10. Vasas (9., -1, )

Az utóbbi hónapokban komoly mélyrepülést hajtott végre a Vasas, amit egy váratlan debreceni győzelemmel zártak le, ez a három pont pedig rögtön ki is repítette őket a kiesőhelyekről. Megnyugodni azonban nincs okuk, hiszen továbbra is rezeg a léc, ráadásul nem egyszerű a sorsolásuk sem. A sok sérült továbbra is nagy gondot okoz Oenningnek, így kíváncsian várjuk a véghajrát a kiesés elleni harcot tekintve.

11. Balmazújváros (12., +1, )

Az elmúlt három meccsen begyűjtött négy pont nem hangzik rosszul, de ha azt vesszük, hogy ez elvileg a közvetlen riválisok ellen jött össze, akkor már közel sem tűnik bravúrosnak. A folytatás nehezebb lesz, de sorsdöntő lehet a két hét múlva esedékes Mezőkövesd elleni bajnokijuk idegenben. Annak a mérkőzésnek a vesztese minden bizonnyal végleg elszáll, de így is könnyen lehet, hogy épp ez a két csapat kényszerül majd búcsúzni a szezon végén.

12. Mezőkövesd (11., -1, )

Hiába a Vidi elleni bravúros iksz, a rivális Vasas elleni egy pont, ezekkel nem mennek sokra. A hátralévő meccseken többnyire alsóházi csapatokkal találkoznak majd, így az esély ott van a kezükben, de nagy kérdés, hogy tudnak-e vele élni. Jelenleg úgy tűnik, hogy ők is búcsúzni kényszerülnek majd az Újvárossal karöltve.