LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Könyves Norbert: „Ez volt az eddigi legjobb szezonom!”

Negyedik esztendeje választjuk meg az év legjobb DVSC játékosát. A hónapokon át tartó szavazás győztesének valóban a legjobbnak kell lennie, és nem csak egyszeri szavazáson kell elnyernie a szurkolók bizalmát. A közel 4000 szavazat alapján Könyves Norbert lett az év játékosa (a szavazás végeredménye). A 2017/18-as szezon legjobbja pedig vállalta, hogy személyesen áll kérdéseink kereszttüzébe. A múltról, jelenről és jövőről beszélgettünk vele, az ebből készült interjút olvashatjátok most.

Először is szeretnénk gratulálni hozzá, hogy az év legjobb játékosa lettél a LokiBlogon a szurkolók szavazatai alapján. Ennek apropóján, a szurkolók nevében hadd adjunk át egy szurkolói trófeát, illetve mellé egy kis hazai nedűt.

Nagyon szépen köszönöm!

Ha már bor, van a csapatnál megszorítás, hogy mit ihattok, ehettek, alkoholt fogyaszthattok-e?

Nincs, de oda kell figyelni, hogy a súlyunk a megfelelő legyen és jó formában legyünk. Minden hétfőn van egy súlymérésünk, ha nem megfelelő, akkor ránk szólnak. De profi játékosok vagyunk, erre mindenki odafigyel. Bár én soha nem iszom alkoholt, nem is kívánom igazából, de ha valaki a csapatból szülinapozás vagy összejövetel miatt inna, előtte meg kell kérdezze Bandi bát (Herczeg András, szerk.), főleg így a felkészülési időszak során. Az ő engedélye kell.

A felkészülési időszak során mennyi nyári szünetetek volt most?

Két hét volt, bár nekem csak egy, mert a közelítőmet rendbe kellett tennem, egy hétig specialistához jártam. Egyébként ez átlagos szünetnek számít, bár Pakson volt 3 hét is, mert Csertői Aurél mester azt mondta, hogy inkább pihenjünk még. Bandi bá úgy volt vele, hogy tele vagyunk fiatallal, miattuk szükséges, hogy minél többet együtt legyünk és megnézzük, hogy ki milyen állapotban van.

Ilyenkor milyen edzésmunkátok van?

A felkészülési időszakban szerda és péntek kivételével napi két edzésünk van, délelőtt erőnléti, délután játék, egyébként csak egy.

Beszéljünk egy kicsit a teljesítményedről. Nyolc gól, nyolc gólpassz volt az idei mérleged. Ez volt az eddigi legjobb idényed egyéni szinten?

Pakson volt egy tízgólos évem, de akkor nem volt ennyi gólpasszom. Úgyhogy azt mondom, hogy igen, ez volt a legjobb, de szeretnék ennél is jobbat produkálni. Remélem, hogy a sérülések sem szólnak közbe, mint idén, erre jobban odafigyelek.

A most tavaszi, illetve a 2016 nyári sérülésed minek volt köszönhető?

A közelítőnél van egy kapu és elgyengült, valószínűleg több volt rajta a terhelés, nem figyeltem oda rá, de most megerősítettük, úgyhogy már rendben lesz. Amikor leigazoltak, akkor úgy jöttem a Vasastól, hogy a vádlim nem volt rendben. Az annak volt köszönhető, hogy nagyon sokat lépcsőztünk, ott az erőnlétet lépcsőzéssel értük el, Ferenczi Pista vezetésével.

Van valami kimondott célod a következő évre? Azt vettük észre, hogy tavasszal mindig jobban ment neked a játék.

Szeretném végigjátszani a szezont sérülések nélkül, akkor úgy gondolom, hogy eredményesebb tudnék lenni egyéni szinten, és persze jó lenne csapatszinten is előrébb lépni. Jó lenne jövőre 10 rúgott gól fölé menni, most sokkal közelebb játszok a kapuhoz, így többször tudok betalálni az ellenfeleknek. Hogy miért megy jobban tavasszal? Picit úgy érzem, hogy addigra érik össze a csapatjáték, addigra kialakul egy állandóság, ami elősegíti az eredményességet egyéni- és csapatszinten is.

Melletted még Tabakovic volt, aki sok gólt lőtt. Jól láttuk, hogy jó volt az összhang köztetek?

Igen, én egy ilyen indulósabb típusú játékos vagyok, aki beindul az üres területekre, Taba pedig megtartja a labdákat, úgyhogy jól kényszerítőzünk vele. De ugyanez igaz, amikor Takács játszik, csak ő is inkább ilyen indulós típus.

A Fradi ellen volt az a nagy bombád, a háromkapufás gól. Lőttél már nagyobb gólt?

Á nem, az ember életében egyszer, ha lő ilyet, még ha az edzéseket is ideszámoljuk. Egyébként nem is tudtam, hogy háromkapufás gól volt, a meccs után a riporter mondta. Egyébként nagyon jól jött ki, mert Szerbiából szerveztem egy buszt, eljöttek 90-en és pont látták a vajdasági utánpótlásjátékosok, úgyhogy ott most nagy fociláz van.

Az ötödik hellyel mennyire voltatok elégedettek? Ahhoz képest, hogy legutóbb a kiesés elől menekültünk, elégedettek lehetnénk, viszont olyan közel volt a dobogó és a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása…

Úgy gondolom, hogy év elején mindenki aláírta volna az ötödik helyet, de ha már így alakult, akkor egy kicsit csalódottak vagyunk, mert egy meccsre voltunk a harmadik helytől. Nagy probléma volt, hogy nem tudott ugyanaz a tizenegy kiállni a vége felé, Jovanovic, Bódi és Ferenczi is hiányzott a csapatból több meccsen.

Van most a csapatnál kimondott cél a következő szezonra? Például elérni a nemzetközi kupát, vagy felsőházban végezni?

Erről így konkrétan nem beszéltünk még. Rengeteg fiatal van, az ő csapatba építésük a legfőbb cél, ami egy hosszabb folyamat lesz.

Menjünk vissza kicsit az időben, pályafutásod Loki előtti időszakaiba. A mai Szerbia területéről származol. Honnan jött az, hogy focizni kezdtél?

Hétéves voltam, amikor a haverok lehívtak, hogy álljak be közéjük focizni. Akkor ez egyből megragadott engem. Egy időben egyébként kézilabdáztam is, de végül megmaradtam a focinál.

Tudatos volt az, hogy jönni akartál Magyarországra futballozni?

Igen, Topolyán fociztam, sok játékos indult arról a környékről, Kerekes Zsombi, Oláh Lóri, Nagypál Tibi, Bajúsz Endre. Ők voltak előttem a példaképek, és hála Istennek, sikerült Magyarországra kerülnöm. Az MTK kapcsolatban állt a Topolyával, vezettem a góllövőlistát, úgyhogy próbajátékra hívtak. Az első mérkőzésen a Vecsés ellen négyet rúgtam, aztán egy Ligakupameccsen becseréltek, és eldöntöttem a mérkőzést 2-1-re, így ott maradtam és aláírtam az MTK-hoz. Nagyon sokat köszönhetek egyébként az MTK-nak, ott tanultam meg igazán focizni, a sok kis rövidpasszos játék révén. Az egy nagyon jó csapat volt akkoriban.

Miért döntöttél a váltás mellett az MTK-s évek után? És miért éppen a Paks?

Úgy éreztem, hogy váltanom kell, kicsit belefásultam már abba a közegbe. Abszolút a saját döntésem volt, szerették volna, ha maradok, de nekem új impulzusukra volt szükségem. Miért épp Paks? Hallottam, hogy ott nagyon jó közösség van, és nagyon sokat beszéltem Haraszti Zsolt ügyvezetővel, akivel egyébként a mai napig jóban vagyok. De egyébként nem bántam meg, nagyon jól éreztem magam ott.

Utána jött a Vasas, amiről korábban azt nyilatkoztad, hogy Oenning mester nem kedvelte a szerb játékosokat, így ennek lettél te is az áldozata.

Mikor odakerültem, akkor nyolc szerb volt a keretben. A német vezetőedző fokozatosan küldte le a tartalékba a játékosokat, egyeseknek mondta, hogy menjenek el. Engem is odavett, mert én is beszélem a nyelvet, beszélgettem velük. Hiába próbálta őt győzködni a Jámbor úr, hogy játszasson, ő azt mondta, hogy nem. Ezt a mai napig nagyon bánom. Mikor bementem hozzá megkérdezni, hogy miért nem játszok, akkor azt mondta, hogy minden oké, de nem tud mit mondani. Nem a teljesítményemmel volt problémája. A vezetőség szerette volna, hogy maradjak, de én megmondtam, hogy játszani akarok, ezért a váltás mellett döntöttem.

A DVSC mellett volt más megkeresésed? Sikerült mára teljesen beilleszkedned a közegbe?

Igen, a Haladás is keresett, de már régóta akart a DVSC, már akkor is szerettek volna szerződtetni, amikor a Pakshoz kerültem. Ez is egy döntő szempont volt. Nagyon jól érzem magam itt, a család is szeret itt élni. Mindig kell idő, míg beilleszkedem a csapatba, de ez itt gyorsan sikerült, szerintem meg is látszik az eredményeken.

Milyen volt Leonel Pontessel dolgozni? Sokan bírálták őt, mert nem jöttek az eredmények.

Be akarta hozni a portugál stílust, de ehhez több idő kellett volna neki. Teljesen kicserélte a csapatot, nem hagyta meg a magot, új csapatot akart építeni, hozta a saját játékosait, de azok sem feltétlenül váltak be. Próbálgatta a 4-3-3-as felállást, de nem nagyon tudtuk segíteni a támadásokat, nem igazán működött ez. Másfajta játékot akart játszatni, de úgy érzem, hogy ezt nem sikerült megvalósítania.

Három edzőt lehet kiemelni a karriered során, akik kezei alatt a legtöbbet játszottál: Garami József, Csertői Aurél és Herczeg András. Ezen a szinten van különbség az edzők között?

Persze, minden edző más. Garami Józsi bácsinál a sok kispasszos játékot játszottuk, Herczeg Andrásnál most épp egy kicsit védekezőbb felfogásban, stabil védekezésből kontrákra játszunk. Csertőinél nagyjából ugyanez volt, csak ott más pozícióban, inkább a szélen játszottam, de ott alapvetően árkot ástunk a kapunk elé és abból kontráztunk.

A DVSC-nél most milyen poszton számít rád elsősorban Herczeg András?

Csatárként számol velem a 4-4-2-es hadrendben. De ha a szükség úgy hozza, akkor a szélen is bevethető vagyok, igazából 11 éve focizok, ebből 8-9 évet szélsőként játszottam.

Térjünk vissza a legutóbbi szezonra. Ősszel volt egy rendkívül jó sorozata a csapatnak, de a tavasz nem sikerült olyan jól, ahogy azt várták volna a szurkolók. Mi volt a fő probléma?

Olyan döntő meccseket veszítettünk el, mint a Mezőkövesd, Vasas, vagy Balmazújváros elleniek, amiket ha megnyertünk volna papírforma szerint, akkor nem az utolsó fordulóra marad a döntés, hanem már rég behúzhattuk volna a harmadik helyet. Nem állt össze a kezdő, folyamatosan sok hiányzónk volt tavasszal, és ez megviselte a csapatot.

Minek tudható be a mérkőzésről mérkőzésre tapasztalható formaingadozás? Egyik héten még győzünk simán Pakson, a következő héten egy jó meccsen döntetlen itthon a Fradi ellen, aztán meg kikapunk hazai pályán a kieső Vasastól. Nemcsak az eredményben, hanem a hozzáállásban és a mutatott játékban is nagy szakadékokat láttunk.

Nem jött az eredmény, és ezt mi sem értettük, hogy miért van. De betudható annak, hogy nem állt úgy össze a csapat, ahogy kellett volna. A Balmazújváros elleni súlyos vereség alkalmával például éreztük, hogy fontos mérkőzés, hatpontos találkozó jön, jól is kezdtünk, aztán belefásult a brigád a meccsbe. Lehet, hogy egyes játékosok nem érezték át ennek a súlyát, hogy hova juthatna egy győzelemmel a csapat.

Lezajlott a bajnokság sorsolása. Gondoltok már rá, hogy milyen szezonkezdet várhat ránk? A Felcsút ellen kezdünk idegenben, aztán jön a Mezőkövesd és a Diósgyőr.

Nyilván már ott motoszkál a fejekben a bajnoki rajt, de egyelőre még a felkészülés zajlik. Úgy gondolom, hogy ebből az első három meccsből legalább hét pontot szereznünk kellene. Van miért visszavágnunk a Puskásnak és a Mezőkövesdnek is.

Figyelemmel kíséritek a magyar csapatok nemzetközi kupában való részvételét?

Figyeljük őket, talán jobb is lett volna itt a bajnokság elején, ha velük játszunk, mert akkor még talán jobban figyelnek azokra a meccsekre. Természetesen szurkolunk nekik, a magyar foci is profitál abból, ha sikeresen szerepelnek.

Szerinted hol szorulna a DVSC leginkább erősítésre?

Igazából minden posztra kellene ember, középső védő és csatár is. Harist már megszereztük, Calvente most velünk készül. Ők már velünk edzenek, teljes értékű edzésmunkát végeznek, jól is mozognak.

Sós Bence távozása megérintette a csapatot?

Ő egy gyors, jó játékos, sajnáltuk, hogy eligazol, de már szó volt róla a bajnokság vége felé is, hogy elcserélik őt Bódi Ádámmal.

Milyen edzőmérkőzéseitek lesznek az elkövetkezendő időszakban?

Négy edzőmérkőzésünk lesz a felkészülés során. Most szombaton a Nyíregyházával játszunk, aztán a Kisvárdával, az utolsó héten pedig a Vác és az Arad lesznek az ellenfelek. Tavaly több mérkőzésünk volt a felkészülési időszakban, idén most csak szombatonként játszunk felkészülési találkozókat.

A volt szövetségi kapitány, Georges Leekens több DVSC mérkőzést is a helyszínen tekintett meg, és a hírek szerint a te neved is bekerült a noteszébe. Ezzel kapcsolatban mi a helyzet, szóba került a válogatottság?

Igen, utólag hallottam erről, hogy felkerült a nevem a listára, de ezzel nem foglalkoztam. Nyilván minden játékosnak a válogatottság az álma, az a csúcs egy játékos karrierjében. Ha nem sérültem volna meg, akkor lehet, hogy lett volna rá esélyem, hogy bekerüljek, akkor nagyon jó formában voltam.

Van még valami egyéb vágyad vagy célod, amit el szeretnél érni a karrieredben?

Ki akartam magam próbálni külföldön, ez nem titok. Mindenki mondja, hogy ott teljesen más a közeg, ezért is érdekelne egy ilyen lehetőség. Azonban jövőre már 30 éves leszek, de sose lehet tudni, elég egy jó szezon, akkor bármi lehet. Szeretnék még legalább 6-7 évet futballozni, szerencsére a komolyabb sérülések eddig elkerültek, ha ez így marad, akkor ez abszolút összejöhet.

A világbajnokságot követitek? Kinek szurkolsz?

Persze, figyelemmel követjük, van, hogy összejövünk a csapattársakkal megnézni egy-egy mérkőzést. Én Brazíliának szurkolok, de származásomból adódóan figyelemmel követtem a szerbek szereplését is, tetszett a mentalitásuk, megmutatták az igazi Balkán vért. Egyébként titkos favoritnak Uruguayt tartom.

Klubfutball terén van kedvenc csapatod?

A Barcelona játéka tetszik, az MTK-s időszakból fakadóan szeretem a tiki-takás stílusukat.

Melyik a legemlékezetesebb meccsed a DVSC-ben?

A Ferencváros elleni tavaszi 1-1-et mindenképp idesorolnám, illetve a tavalyi Diósgyőr elleni, bennmaradásért vívott utolsó meccset.

Hétköznaponként, amikor nem a foci van fókuszban, akkor mivel töltöd a szabadidődet?

A családommal vagyok, sokat foglalkozom az ötéves kisfiammal. Pakson született, szerencsére még kicsi volt, amikor váltottam a Vasashoz, illetve utána Debrecenbe, így könnyebb volt a költözés, most már biztos, hogy nehezebb lenne, itt jár óvodába is. Nagyon jól érezzük Debrecenben magunkat, nem szeretnénk elmenni innen.

Akkor egyértelműen a DVSC-nél képzeled el a jövődet?

A szerződésemből még egy év van hátra, még nem beszéltünk a vezetőséggel a hosszabbításról, de nyilván most az új játékosok szerződtetése van fókuszban, utána sor kerülhet a tárgyalásra. Én nagyon szívesen maradnék, mint mondtam, jól érezzük itt magunkat a családommal.

Sok sikert kívánunk a következő szezonra neked és a csapatnak is!

Köszönjük, én pedig külön szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak ezért a megtisztelő címért.

Az interjút készítette: JuveFan és Csibu, a képekért köszönet Bakkernak.