LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Változtak az erőviszonyok a negyeddöntők előtt | VB 2018

A csoportkör után már jelentkeztem egy általunk megszokott formátumú ranglistával, nevezetesen a power rankingsel a világbajnokság csapatait tekintve. Nézzük meg, hogy egy körrel később, a legjobb nyolc között hogyan alakultak az erőviszonyok.

A sorrend kialakításánál első sorban az eddig mutatott játék és az eredményesség volt a döntő szempont, de természetesen figyelembe vettem a kialakult párharcokat, valamint későbbi ágakat is. Haladjunk ezúttal is hátulról előrefelé! Zárójelben a csoportkör utáni helyezéseket tüntettem fel.

8. Oroszország (14)

A házigazda nagy bravúrt hajtott végre a spanyolok kiejtésével, még úgy is, hogy egyébként a Hierro vezette sztárcsapat nem éppen brillírozott a csoportkörben. Ettől függetlenül jár az elismerés nekik, hogy 120 percen keresztül képesek voltak kihúzni, a büntetőpárbaj pedig általában 50-50%, ebből most ők jöttek ki jobban. A horvátok viszont már keményebb falat lesznek, és mutatott játékot, illetve játékerőt tekintve pillanatnyilag a lista végére kerültek.

7. Svédország (11)

Előzetesen sem írtam le a svédeket a svájciak ellen, pláne hogy elsőként jutottak tovább abból a nehéz csoportból, de azért arra nem gondoltam, hogy viszonylag könnyedén tovább is jutnak. Anglia ellen sem tartom esélytelennek őket, simán benne van, hogy el tudják vinni a büntetőkig azt a párharcot.

6. Uruguay (6)

Remek teljesítménnyel rukkoltak elő a portugálok ellen, ahol Cavani volt a nyerőember. Csakhogy úgy néz ki, hogy ő kidőlt a sorból, és nem fog a csapat rendelkezésére állni a franciák elleni nagyon nehéznek ígérkező negyeddöntőben, így vélhetően ez lesz számukra a végállomás.

5. Belgium (1)

Előzetesen nekik jósoltam a legkönnyebb meccset a 16 között, ehhez képest a tovább jutók közül talán ők izzadtak meg a legjobban, hiszen kétgólos hátrányból kellett visszakapaszkodniuk, de a végén még sikerült fordítaniuk is, mielőtt hosszabbításba torkollott volna ez a meccs. Erre azt mondanám, hogy nagy lélektani előnyt adhat nekik, de brazilok várnak rájuk, akik egyre magabiztosabbak.

4. Anglia (10)

A mindig lesajnált angol csapat szépen menetel a surranópályán, és mindenféle megerőltetés nélkül juthat be a legjobb négy közé, hiszen azok után, hogy a vezérét (Jamest) elvesztő Kolumbiát kiejtették büntetők után (történelmük során először nyertek vb-n büntetőpárbajt), a svédek ellen is ők számítanak majd az esélyesnek. Hogy ezzel élni tudnak-e, az már nem olyan egyértelmű, de ha be is jutnak a legjobb 4 közé, akkor is őket tartom a legesélytelenebbnek.

3. Horvátország (2)

Ők sem győztek meg a nyolcaddöntőben, de az összképet tekintve nem lehet rájuk panasz. Nincsenek nehéz ágon, és alapvetően simán benne van, hogy bejutnak a döntőbe, de picit elbizonytalanodtam a megítélésüket tekintve, emiatt pillanatnyilag a harmadik helyre sorolom őket.

2. Franciaország (3)

Argentína ellen nagyon jó meccset játszottak, Uruguay ellen ismét izzasztó összecsapás vár rájuk, és ha rajtuk is túljutnak, akkor jöhet a brazil-belga párharc győztese. Ha mindezen csapatokon átverekszik magukat, akkor joggal mondhatjuk azt, hogy megérdemlik a végső sikert.

1. Brazília (5)

Mexikó ellen látszólag simán jutottak tovább, és bár megszenvedtek, de nem igazán forgott veszélyben a továbbjutásuk. Kihasználhatják, hogy több nagy esélyes, és rájuk egyébként veszélyes ellenfél már kipottyant, így a negyeddöntők előtt őket érzem a torna favoritjának.

Amint látható, az előző listával ellentétben most egy esetben nem vettem figyelembe az ágakat, hiszen brazil-francia döntő nem jöhet létre. Ennek ellenére ez a két csapat játékban, és minőség szempontjából is kimagaslik picit a többiek közül, és azt érzem, hogy az ő esetleges elődöntőjük gyakorlatilag egy előrehozott döntőnek minősülhet.