LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Újabb hazai győzelem

A múlt heti katartikus győzelmünk után ismét hazai pályán játszott a Loki. Azt a Puskás Akadémiát fogadtuk, amelyik Benczés Miklós irányításával kezd magára találni. Ellenfelünk a meccset megelőzően négyből három meccset megnyer, ráadásuk a Vidi, a Fradi és a Honvéd ellen. Viszont az idegenbeli mérlegük eddig öt meccsen egy pont volt, tehát a felcsúti katlant elhagyva már nem annyira veretesek. A három pont reményében vártuk a meccset, abban bízva, hogy a lendületes formák és vagány színek nem rettentik majd el a játékosainkat.

Mi ugyanabban 4-4-2-es felállásban kezdtünk mint múlt héten, egy különbséggel: Takács került be Szécsi helyére. Pávkovics úgy tűnik megragadt a kezdőben, a védelem jobb szélén pedig ismét Kusnyír kezdett, mivel Cikos és Bényei valószínűleg még nincsenek száz százalékos állapotban, őket minden bizonnyal majd a szerdai kupameccsen láthatjuk. Amúgy nem volt meglepetés a kezdőcsapatunkban.

Benczés Miklós a mostanában jól működő három középső védős formációban küldte föl a pályára a csapatát, akik közül Varga Józsi, Osváth és Danilovic is korábbi debreceni labdarúgók. Zsidai a padon foglalt helyet.

A vártnál izgalmasabban kezdődött a mérkőzés, a 6. percben Tőzsér beadása után Takács fejelt, a labda a kapufán csattant, Danilovicnak esélye sem lett volna, ha kapura megy. A 19. percben Takács indult meg gyönyörűen a jobb szélen egymás után két vendégjátékost is becsapva, de megzavarta őt a rosszul helyezkedő Könyves, így elhalt az akció.  A 20. percben egy szöglet után ismét Takács fejes követett egy Tőzsér beívelést, a labda azonban pontosan Danilovic kezébe érkezett. A huszadik perc után kifejezetten megélénkült a mérkőzés, több lehetőség is kialakult mindkét kapu előtt. Arabuli lövését követően, amit Nagy Sándor könnyedén hárított, a Loki jutott szabadrúgáshoz jó 26-27 méterre a kaputól, ám Tőzsér lövését Danilovic bravúrral hárította. A 30. percben szép kombináció után jutott be a vendég csapat a védelmünk mögé, de Arabuli középre tett labdája után Urblik lövését Kusnyír blokkolni tudta. Hatalmas szerencsénk, hogy Urblik nem nézett fel a lövés előtt, mert két felcsúti játékos is teljesen üresen állt 7-8 méterre a kapunktól.

A 32. percben szabadrúgáshoz jutottunk nagyjából 40 méterre az ellenfél kapujától. Tőzsér ívelését Pávkovics fejelte tovább, aztán Kinyik alapvonalról visszatett labdáját Könyves néhány méterről a kapuba passzolta. 1-0. Gyönyörűen kivitelezett előre begyakorolt figurát láthattunk, amivel a vendég védelem nem tudott mit kezdeni. Érdemes jobban megnézni a videós összefoglalóban, hogy amint Tőzsér elrúgja a hosszú oldal felé a labdát, három játékosunk is indul a rövidre (Ferenczi, Könyves, Kinyik), és egyiküket sem követi le a védője. A 41. percben Takács indult meg a jobb szélen, a keresztlabdája után Bódi ívelt tökéletesen az ötösre, de Tőzsér fejesét Danilovic elképesztő bravúrral védte. Ez alighanem a forduló védése volt, egykori hálóőrünk ihletett formában védett, és egyáltalán nem meglepő, hogy hetek óta ő őrzi a felcsútiak kapuját, nem pedig a szintén sokra tartott Hegedűs Lajos.

A második félidőben a vendégeknél Kiss Tamás állt be Radó helyére ‒ nagy sajnálatunkra, hiszen a 17 éves támadó az 51. percben egyenlített: a gyorsan elvégzett szabadrúgás után üresen törhetett kapura (Kinyik beragadt az indításnál, így nem volt les), Nagy pedig kimozdult a kapujából, így pedig felkínálta az átemelés lehetőségét, amivel élt is a fiatal támadó. A meccs képe egyáltalán nem utalt arra, hogy a felcsútiak gólt fognak szerezni, ráadásul az első félidőben több hatalmas ziccerünk is kimaradt, így kifejezetten bosszantó volt az egyenlítés. Ezt követően döntetlen állásnál átadtuk a kezdeményezést a vendégeknek, akik a felállt védelmünkkel szemben nem nagyon tudtak mit kezdeni. Hatékonyan zártuk a középpálya közepét, az előreíveléseiket pedig rendre tisztázni tudtuk. Mi egyértelműen a kontrákra játszottunk, de a gyors támadásépítésbe rendre hiba csúszott, többször Takács révén. A 64. percben is ő volt a főszereplő. Kusnyír beívelését Könyves csúsztatta meg, így került a labda Takácshoz, aki Danilovic-ba lőtte azt. A harmadik komoly helyzetét sem tudta gólra váltani a támadónk. Egy perccel később a másik kapunál egy beívelést követően Arabuli veszélyeztetett akrobatikus mozdulattal, de Nagy védeni tudta a próbálkozását.

A 69. perc végén Avdijaj váltotta Takácsot, ami hamar meg is hozta az eredményt. Svájci-albán légiósunk a 71. percben Tőzsér szögletét csúsztatta védhetetlenül a hálóba, 2-1. A beállását követően Avdijaj a harmadik labdaérintéséből szerezte a gól, ami rendkívül kellett már albán támadónknak, hiszen a szezon elején rendre jó játékkal rukkolt elő, de a gól mindig hiányzott a játékából. Egy perccel később egy kontra végén meg is duplázhattuk volna előnyünket. Könyves labdaszerzéséből Varga indult meg a jobb oldalon, majd tökéletesen indította Bódit, akinek a lövését Danilovic hárította, Ádám sajnos rossz megoldást választott, hiszen nagyon kínálta magát a hosszú sarok, amire a kapus is számított. A két bekapott gól ellenére fantasztikusan védett volt kapusunk.

Innentől kezdve természetesen többet volt a labda a felcsútiaknál, de nem nagyon tudtak helyzetet kialakítani. Ezen próbált változtatni Benczés Miklós és két támadóbb szellemű játékost is a pályára küldött. Erre válaszképpen az utolsó 10 percre Varga és Bódi helyére érkezett Jovanovic és Csősz. Herczeg András így próbálta még inkább stabilizálni a középpályás védekezésünket. Bódi egy sérülést is összeszedett, ami elég csúnyának tűnt, de bízzunk benne, hogy nem komoly a dolog. A csapatunk védekezését dicséri, hogy miután megszereztük a vezetést, a meccs végéig egy Kiss lövésig jutottak a vendégek, de az sem okozott gondot Nagynak. Szépen lezártuk a területeket, a középpályán nem tudták áthozni a labdát, a felíveléseket és szögleteket pedig rendre elfejelték védőink, így különösebb izgalom nélkül ért véget a meccs.

Osztályzatok

Nagy Sándor – 6
Hozta a szokásos magabiztosságot, a szögleteket, beadásokat biztos kézzel húzta le. Hatalmas bravúrt ezúttal sem kellett bemutatnia, de a kötelező lövéseket hiba nélkül fogta. Véleményem szerint a kapott gólról nem tehetett.

Kusnyír Erik – 6
Támadásban kifejezetten jól játszott, nagyon jó indításai voltak a szélen. A második félidőben gyűlt meg néha a baja a csereként beállt Kiss Tamással, de nem lett belőle gond. Alázatosan, szimpatikusan játszik, nem dumál, csak küzd keményen, ráadásul nem is az eredeti posztján.

Kinyik Ákos – 6
Rendszeresen elfejelte a beívelt labdákat, szögleteket. Az első gólunk előtt nagyon okosan tette vissza a labdát Könyvesnek. Amikor feláll a védelmünk, jól helyezkedik, jól védekezik, viszont a váratlan szituációkkal előfordul, hogy meggyűlik a baja. A vendégek góljánál is erre láttunk példát. A gyorsan elvégzett szabadrúgásra nem számított, és lemaradt az emberéről.

Pávkovics Bence – 6
Egymás után a második meccsen játszott főszerepet egy gólban, a mostani pontrúgásokra épülő játékunkban kulcsszerepe lehet a jó fejjátékának. Jól lépett ki időnként a védelmi vonalból megakasztva a felcsútiak kontráját.

Ferenczi János – 5
Ezen a meccsen kicsit észrevehetetlenebb volt, kevesebbet mutatott támadásban, mint amennyit általában szokott, viszont a védekezésben rendben ellátta a feladatát.

Varga Kevin – 5
Továbbra is görcsösnek tűnik, nagyon akar, nagyon küzd, de több alkalommal nem jönnek be a dolgai. A meccsen két alkalommal is műeséssel próbálkozott, ami nem túl szimpatikus. Volt egy elég veszélyes becsúszása sárgával a zsebében, az ilyenekre nagyon vigyázni kellene. 2-1-nél volt egy tökéletes indítása Bódi felé, Danilovic hatalmas bravúrja miatt nem lett belőle gólpassz.

Haris Attila – 5
Stabilan és megbízhatóan hozza a tőle megszokott kemény munkát a középpályán. Érződik, hogy nagyon szeretne egy gólt szerezni, mert egy-egy alkalommal olyan helyzetből is lövéssel próbálkozik, amiből nem biztos, hogy kellene. A kapott gólunknál talán ő is elaludt egy kicsit.

Tőzsér Dániel – 7 
Góljainkat az ő beívelései előzték meg, volt legalább két gólpasszal felérő átadása, egy nagyon jó lövése szabadrúgásból és egy közeli fejese. Mind a két esetben Danilovic hatalmas védése akadályozta meg a gólszerzésben. Szinte minden pontrúgásunk veszélyes volt ezen a meccsen, és ez nagyrészt neki is köszönhető.

Bódi Ádám – 6
Jó formában játszott megint, az ő pontrúgásai is veszélyesek, nagyon jó mélységi indításai voltak, de ezek mellett védekezésben is kifejezetten hasznos a munkája. Neki is volt egy gólpasszal felérő beadása. Kapott egy rúgást, ami miatt aztán Herczeg a biztonság kedvéért le is cserélte, nagyon bízunk benne, hogy nem komoly a dolog.

Könyves Norbert – 5
Végre megszerezte első gólját az idei szezonban, de ettől függetlenül még nem az igazi Könyves Norbit láthattuk. Sajnos, több rossz megoldása is volt labdával és labda nélküli helyezkedésben is. Vissza kell rázódnia a sérülése után, reméljük, hogy ez a gól segítségére lesz.

Takács Tamás – 3 
Volt egy-két jó megoldása, és jól került helyzetbe, de azokat nem használta ki. Legalább 3 gólt szerezhetett volna, de sajnos nem csak a kapu előtt, hanem támadásépítés közben is többször hibás megoldást választott. Nem ment neki tegnap, úgyhogy Herczeg le is hozta.

∼•∼

Albion Avdijaj – 6
Amiért beállt, azt tökéletesen végrehajtotta. Ő is megszerezte első gólját a szezonban, ráadásul ez most a győzelmet jelentette. Utána pedig ő is kivette a munkáját a védekezésből. Reméljük, hogy teljesen felépült a sérüléséből, és egyre többet tud majd játszani.

Aleksandar Jovanovic – 0
Jó látni újra a pályán, középpálya stabilitása és az eredmény tartása miatt állt be, ez sikerült is. Ráadásul ismét jolly joker szerepben tetszelgett, hiszen a beállása után előbb a jobb szélen, később a középpálya közepén is helyt állt.

Csősz Richárd – 0
Túl sok ideje nem volt most, pár percet kapott.
.

∼•∼

Herczeg András
Ismét egy támadóbb felfogású, 4-4-2-es felállást rajzolt fel. Szépen felkészítette a csapatot, nem nagyon tudtak mit kezdeni a vendégek a középpályás védekezésünkkel. Ez már a negyedik meccs volt sorozatban, hogy Pávkovicsot favorizálta Szatmárival szemben, ami ezen a meccsen is jó döntésnek bizonyult. Avdijaj cseréjét még épp időben lépte meg a mester. Összességében a Loki jobb csapat benyomását keltette, mint az ellenfél és ez nagyban Herczeg András érdeme.


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

A meccs kicsit hullámzó volt, némely időszakban kicsit leült, viszont volt, hogy egymás után jöttek a lehetőségek itt is, ott is. Mindkét oldalon láthattunk néhány szép akciót, viszont hibákat is. A csapat alapvetően jól, szervezetten játszott. Akár 2-3 gólos különbséggel is nyerhettünk volna, de helyzetkihasználással ismét akadtak problémák, de ez szerencsére ebből a végén most nem lett bajunk. A játékvezető különösebb hibát nem vétett, talán Osváthnak volt egy olyan becsúszása, amire akár adható lett volna a piros, de sárgát kapott érte, viszont a másik oldalon meg Vargának volt egy olyan belépője, ami lehetett volna második sárga, de nem kapott érte, úgyhogy szerintem Farkas Ádámra nem lehetett panasz.

A Loki úgy tudott győzni, hogy az egész meccs képe alapján egyértelműen jobb csapat benyomását keltette, mint az ellenfél, pedig a bajnokság harmadik legértékesebb keretéről beszélünk. Öröm látni, hogy a rögzített helyzeteink potenciális veszélyforrást jelentenek, és nem csak tegnap, hiszen a Paks ellen is két szögletgólt szereztünk. Bódi és Tőzsér is nagyon jól végzik el a pontrúgásokat, és láthatóan vannak begyakorolt figuráink. A LokiZónában a srácok 4 meccsből 7-8 pontot szerettek volna látni, most 2/6-nál tartunk, úgyhogy jó úton haladunk az elvárt szint teljesítéshez, vagy akár annak felülmúlásához is, még úgy is, hogy most két idegenbeli túra vár ránk. Csak így tovább! Hajrá LOKI!