LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #5

A 12. forduló végeztével ismét magunk mögött tudhatunk egy hármas etapot, így ismét itt a lehetőség, hogy rangsoroljuk az NB I csapatait a pillanatnyi forma és helyezésük alapján. Az élmezőnyben stabilizálódni látszanak az erőviszonyok, hátul viszont van mozgás, főleg a kieső zónában, de lássuk is, hogy hogyan alakultak a helyezések.

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (1., 0, )

Nem volt épp zökkenőmentes ez a három meccs a listavezető számára, hiszen hazai pályán ikszeltek velünk, majd kikaptak Felcsúton, legutóbb viszont javítottak a Diósgyőr otthonában. Hiába azonban ez a kis megingás, még így is magabiztosnak mondható négypontos előnyben vannak a második Honvéddal szemben. Jelen pillanatban nem fenyegeti komoly veszély a bajnoki címüket.

2. Videoton (2., 0, )

Nem bírja a kettős terhelést a fehérvári alakulat, a londoni helytállást követően kínos 0-3-as zakó otthon az MTK-tól, most pedig a PAOK idegenbeli legyőzése után nem tudták venni az akadályt a Kisvárda otthonában. Ha az elhalasztott meccsüket megnyerik az Újpest ellen, még akkor is öt pontra lennének a Fraditól. Tavasszal még lesz lehetőségük kapaszkodni, és nyomást helyezni a zöldekre, de sok lesz az ősszel összeszedett hátrány ahhoz, hogy meg is előzzék őket.

3. Honvéd (3., 0, )

Továbbra sem inog meg a Kispest, tartja a lépést a többiekkel és még mindig a második helyen tanyáznak. A játékukban viszont már tapasztalhatók megingások, eredményességben egyelőre ez kevésbé mutatkozott meg, de lesznek még ők hullámvölgyben. Hosszú távon a Vidi megelőzi majd őket, de a dobogóra pillanatnyilag nekik van a legnagyobb sanszuk.

4. MTK (4., 0, )

Az MTK is túl van egy kisebb hullámvölgyön, ám azóta újfent tartják a lépést a többiekkel, ráadásul az elmúlt hármas etapot a közvetlen riválisok ellen abszolválták hét ponttal: győzelem a Vidi és az Újpest ellen, illetve döntetlen a Kispest ellenében. Masszív a keret, végig ott lesznek a harmadik hely környékén, de a dobogó nem lesz meg nekik.

5. DVSC (6., +1, )

Számunkra igencsak jól alakult a legutóbbi három meccsünk, hiszen elcsíptünk egy pontot a Groupamából (ami egy kis odafigyeléssel lehetett volna három is), majd két közvetlen riválist győztünk le itthon. Ezzel most pillanatnyilag ott vagyunk szorosan a dobogós csapatok mögött, viszont az ősz hátralévő részében nem egyszerű a sorsolásunk. Meglátjuk, hogy hogyan sikerül majd ez az időszak, egyelőre az ötödik helyet tartjuk reálisnak az év végén.

6. Újpest (5., -1, )

Meglehetősen egyenletlen teljesítményt nyújtanak a lilák, legutóbb az MTK-tól kaptak ki egy elég kilátástalannak tűnt produkció után. Olyan érzése van az embernek, mintha Újpesten senkit nem érdekelne igazán, hogy hol végez majd a csapat a szezon végén. Egyelőre nem komoly a lemaradásuk, és még van egy elmaradt meccsük is, de pillanatnyilag összeszedetlennek és motiválatlannak tűnik az együttes. A felsőház vélhetően így is meglesz nekik.

7. Paks (8., +1, )

Két győzelem és egy vereség a mérlegük, ők is tudják tartani a lépést az élmezőnnyel. Debrecenben egy hétmeccses veretlen sorozatuk szakadt meg, tehát nem lehet azt mondani, hogy ne lennének jó formában. A szezon második felére azonban hirtelen mindig kifogy a szufla és jönnek a váratlan vereségek. Idén is ez lesz a „vesztük”, ami miatt nem lesz esélyük beleszólni a nagyok dolgába.

8. Mezőkövesd (7., -1, )

Egy egész jó sorozatuk szakadt meg most Pakson, ettől függetlenül még ők is ott vannak az élbolyban pontszámot tekintve. Érdekes megfigyelni, hogy az Újpesttel bezárólag mennyire egyben van a mezőny, és egy fordulón belül mekkora változások történhetnek attól függően, hogy győz, vagy kikap egy csapat. Emiatt a 3-8. helyezetteket ebben az időszakban jól megtippelni szinte lehetetlen, sok múlik majd azon, hogy tavasszal ki hogy teljesít.

9. Puskás Akadémia (9., 0, )

Az elmúlt öt meccsén három győzelmet aratott a Felcsút, minő „meglepő”, hogy az első három helyezettet tudták legyőzni… Ennek köszönhetően kétmeccsnyi távolságra elléptek a kiesőzónától, így nyugalommal telhetnek a mindennapjaik, így egy Debrecenben elszenvedett sima vereség is „belefér”. Persze a költségvetésük, a lehetőségeik, és a keretük erőssége alapján közel sem itt kéne tartaniuk, de mindenkinek addig jó, amíg nem tudnak beleszólni a nagyok dolgába.

10. Kisvárda (12., +2, )

Volt egy jó szériájuk, aminek köszönhetően tartósan el tudtak lépni a kieső helyekről, de ez leginkább a riválisok gyengélkedésének tudható be, azóta ugyanis nem igazán jött ki nekik a lépés. A Vidi elleni pontszerzés persze bravúros, de kérdés, hogy hosszú távon ez mire elég. Mivel jelenleg van még két csapat, aki náluk is gyengébb formát mutat, így megelőlegeztük nekik a bennmaradást, de hátra így sem dőlhetnek.

11. DVTK (11., 0, )

Kilátástalan a Diósgyőr helyzete, amely már zsinórban öt vereséget számlál. Egyetlen győzelmet arattak 12 meccsen, azt is a tökutolsó Haladás ellen, ráadásul ők szerezték a mezőnyben a legkevesebb gólt. A mutatott játék alapján teljesen jogos a helyezésük, a tulajdonos pedig látványosan nem törődik a csapattal, Fernandot pedig nem lehet kirobbantani a kispadról. Gyökeres változásokra van szükség ahhoz, hogy legyen esélyük a bennmaradásra.

12. Haladás (10., -2, )

A Diósgyőrhöz hasonló kilátástalan helyzetben van a Hali, amely szintén öt meccs óta folyamatosan vesztesen hagyja el a pályát. Náluk viszont legalább vannak pozitív változások a játékot tekintve az edzőváltás óta, és elképzelhető, hogy heteken belül megindul a szekerük, de egyelőre nem szépek a kilátások ott sem.