LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #6

A 15. fordulót követően ismét rangsoroltuk az NB I csapatait az aktuális forma és mutatott játék, na meg persze helyezésük alapján. Lássuk, hogy közel a szezon feléhez mi a helyzet az erőviszonyokat tekintve!

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (1., 0, )

Egy váratlan és igencsak véleményes vereség becsúszott Szombathelyen, de még így is ötpontos előnnyel a tabella élén a Fradi. Egyáltalán nem lehengerlő a játékuk, ennek ellenére úgy tűnik, hogy idén az van elrendelve, hogy nekik kell bajnokságot nyerni. Ezt vélhetően gond nélkül teljesítik is, hiszen legnagyobb riválisuk, a Vidi, a kétfrontos harc miatt még várhatóan fog váratlan ponthullajtásokat bemutatni.

2. Videoton (2., 0, )

Az Újpest elleni bepótolt meccsel felzárkóztak a második helyre, de amíg olyan vereségek csúsznak be, jellemzően az EL meccseik után, mint a mezőkövesdi zakó, addig nincs esélyük zárkózni a Fradira. Vélhetően ők egyébként most az EL továbbjutás reményében készek a bajnoki címet is beáldozni. A második hely így is könnyedén meglesz nekik.

3. Honvéd (3., 0, )

Supkáék továbbra is tartják a lépést az élmezőnnyel, igaz most becsúszott két váratlan döntetlen. Szereplésük viszont így is figyelemre méltó, ráadásul a legkevesebb gólt kapták a mezőnyben (15 meccsen csupán 9-et). Ők a harmadik hely legnagyobb várományosai, de ha kitart a formájuk, akkor sokáig harcban lehetnek még a Vidivel, vagy akár a Fradival is.

4. MTK (4., 0, )

Kisebb gödörbe kerültek a kékek, a Fradi ellen papírforma, a DVTK ellen azonban már nem várt vereséget szenvedtek a legutóbbi fordulóban. Emiatt kicsit leszakadtak a dobogós csapatoktól, de stabilan tartják negyedik helyezésüket. Újoncként ez bravúros, bár tudjuk jól, hogy az NB II-ben sem gyenge keretük volt. A harmadik helyre valószínűleg nem érnek oda, de adott esetben még a negyedik hellyel is kivívhatják a nemzetközi kupaindulást – már ha céljuk ez egyáltalán.

5. Újpest (6., +1, )

Csupán egy pontra vannak az MTK-tól, ami fordítva is lehetne, ha nem szórakozzák el a Paks elleni meccsüket nyert állásból. Viszont idén nem tűnnek kiegyensúlyozott csapatnak, ami persze tavaszik még változhat. Egyelőre nem tartjuk dobogóra esélyes csapatnak őket, a 4-7. hely bármelyikén végezhetnek a szezon végén.

6. DVSC (5., -1, )

Idén többnyire bizakodóak voltunk, de az elmúlt hetek igencsak lehangolóak voltak. Bár a Vidi elleni vereséggel kalkulálhattunk, a Diósgyőr ellen kijózanító pofont kapott a csapat és a szurkolótábor is. Lassan körvonalazódik, hogy dobogóról felesleges beszélnünk idén, valószínűleg nem is célja ez senkinek a klubnál. Marad a középszerűség, a „posvány”. Céltalanul gyűjtögetjük a pontokat, az egyetlen valamirevaló célkitűzésünket, a bennmaradást vélhetően semmi nem fogja veszélyeztetni. Így pedig ne csodálkozzunk, hogy kevesen vannak a Nagyerdei Stadion lelátóin, hiszen hamar bele tud fásulni a szurkoló ebbe.

7. Mezőkövesd (8., +1, )

A pillanatnyilag ötödik helyen álló kövesdiek az utóbbi három meccsükön öt pontot szereznek, melynek értékét növeli, hogy a DVSC-Vidi-Honvéd hármas ellen érték el, tehát közvetlen riválisok ellen maradtak veretlenek. Emiatt kissé furcsának is tűnhet, hogy csupán hetediknek várjuk őket, de tavaszra várható majd egy kisebb visszaesés tőlük, akárcsak az előző szezonban. Ettől még rájuk is igaz, a 4-8. hely bármelyikén végezhetnek.

8. Paks (7., -1, )

Pontot csíptek a Honvédtól és az Újpesttől, viszont csúnyán kikaptak a Viditől otthon, ez a mérlegük az utolsó három meccsen. Pillanatnyilag a nyolcadik helyen állnak (pontazonossággal velünk), így kissé leszakadni látszanak a többiektől, ám sok van még hátra. A tabella középmezőnye teljesen kiszámíthatatlan, így azt megjósolni, hogy végül hol végeznek majd, szinte lehetetlen.

9. Puskás Akadémia (9., 0, )

Hazai pályán nagyon belelendült a PAFC, hiszen utolsó öt Felcsúton megvívott meccsét egyaránt megnyerte, legyőzve a Vidit és a Fradit is többek közt. Idegenben viszont továbbra sem megy nekik, és bár a hazai győzelmekkel jócskán elléptek a kieső zónától, a középmezőny míg így is minimum két meccsnyi távolságra van. Tavasszal tovább zárkózhatnak, de vérmesebb reményeik nem nagyon lehetnek.

10. DVTK (11, +1, )

Pár hete még kilátástalannak tűnt a helyzetük, ám két győzelmet arattak az elmúlt két meccsen. A siker értékét nem csökkenti, hogy mindezt hazai környezetben érték el, pláne azért, mert nem közvetlen riválisokat győztek le, hanem minket és az MTK-t. Ennek köszönhetően elléptek a kieső zónától, de megnyugodni nem lehet nekik. A bennmaradásuk még közel sem biztos, ráadásul az előttük álló csapatok elég messze vannak, így valószínűleg háromszereplős versenyfutás lesz majd a szezon végéig a két kiesőhely elkerüléséért.

11. Kisvárda (10., -1, )

Zsinórban három vereség a tarsolyban, ráadásul a DVTK beelőzte őket, így ismét kiesőhelyen a zsoldoshadsereg. Nagy kérdés, hogy a téli szünetet hogy használják majd fel, igazolnak-e még további külföldieket, vagy próbálják egységes csapattá gyúrni tavaszra a jelenlegi állományt. Egy biztos, a jelenleginél sokkal jobb teljesítményre lesz szükségük a bennmaradás kiharcolásához.

12. Haladás (12., 0, )

Egyelőre nem segített az edzőváltás, és bár bravúrosnak számít, hogy legyőzték otthon a Ferencvárost, mindez mit sem ér, ha közben a közvetlen riválisokkal szemben nem képesek pontokat gyűjteni. Most hétvégén sorsdöntőnek is nevezhető rangadó vár rájuk, hiszen a Diósgyőrt fogadják otthon. Ha nem sikerül győzniük, akkor talán nem elhamarkodott kijelenteni, hogy személyükben meg lehet az első biztosnak mondható kieső.