LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Player Rankings #18 – Fejlődés és elköteleződés

Eljött az újabb játékosrangsorunk ideje, ahol pontszámok és nem szubjektív gondolatok alapján dől el a játékosok csapatban betöltött szerepének sorrendje. A szokásoknak megfelelően, az eddigi mérkőzések alapján a LokiBlog és az InStat osztályzatai alapján megállapítjuk, mely játékosok a keret legfontosabb tagjai és hogyan változott a játékosok csapatban elfoglalt helye szeptember óta.

A játékosok rangsorban elfoglalt helyét több tényező együttes számbavételével állapítjuk meg. A mérkőzéseket követő osztályzatunk, a hónap egészét követő egyéni osztályzat, az előző időszak minimalizált átlaga, valamint az Instat pontszám arányosított értéke adja ki a végső pontszámot, amit innentől csak LokiBlog indexnek, azaz LB indexnek hívunk. Minden tétmérkőzést beleértve arra keressük a választ: jelenleg mely játékos a legértékesebb, leghasznosabb, legfontosabb tagja a piros-fehéreknek. A keretben szereplő, de lehetőséget nem kapó fiatalok értékelésétől eltekintenénk.

A jelenlegi keretünket 28 játékos alkotja, a legutóbbi PR cikk óta Calvente és Filip távoztak a csapattól. Ugyanúgy, ahogy legutóbb, az NB I-ben most is 19 játékos lépett pályára, bár a legutóbbi rész előtt 7, most pedig 11 forduló telt el. A Magyar Kupában játszott három mérkőzésünk értékelése nem része a mai cikkünknek, de érdemes megemlíteni azoknak a nevét, akik csak a kupában kaptak lehetőséget a szeptember-december időszakban tétmérkőzésen: Cikos, Mészáros, Damásdi, Kosicky, Nagy Kevin, Ujvárosi, Kuti, Bárány és Zsóri (bár utóbbi kettő a DVSC II játékosa). Rajtuk kívül Kovács Péter, Bényei Balázs és Haris Tabakovic azok, akik ezen mérkőzések egyikén sem szerepelhettek.

A 11 NB I-es találkozón 6 győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség a mérlegünk, a Magyar Kupában mindhárom ellenfelünk ellen sikerült a továbbjutás, a megyei első osztályt pedig veretlenül vezetjük, legnagyobb „riválisunk”, a Nyíradony ellen egy 95. perces Bényei góllal sikerült nyerni, így tavasszal csak hozni kell a meccseket. Azonban Zsóri Dániel 39 és Bárány Donát 28 gólja a megye I ellenére mindenképp kiemelkedő adat.

Lássuk a top20 játékos ranglistáját!

 Meszaros_Norbert#20. Mészáros Norbert | LBi 1 (-8) Pozíció: -2
Megkönnyebbülés számomra, hogy az NB I-ben nem lépett pályára, a Vasas elleni kupameccsen mindenki láthatta, hogy Norbi tudása már megkopott. Amint már Ujvárosit nem féltjük majd az NB I-től, itt lesz az ideje visszavonulót fújni.

#19. Erik Cikos | LBi 8 (-69) Pozíció: -13
Hiába épült fel, még csak csereként sem léphetett pályára. Pedig az előző részben a hét alapember közé választottam, de úgy tűnik, a gyűrű-mizéria után, Kusnyír szerepvállalásával elvesztette a bizalmat. Ha ez csupán Kusnyírnak köszönhető, az örömteli, mert pozícióharcot jelent. De ha annak is szól, hogy idegenlégiósként nem számítunk rá a jövőben, az igen elszomorítana.

#18. Bereczki Dániel | LBi 17 (-7) Pozíció: -1
A rossz helyzetkihasználása ellenére további lehetőségeket kapott, de ezután ismét súlyos sérülést szenvedett. Reméljük, nincs veszélyben a karrierje, még úgy is, hogy számomra ő az egyik citromdíjasa az őszi idénynek.

#17. Csősz Richárd | LBi 27 (+21) Pozíció: +2
Az ősz elején az Újpest-Kisvárda-Fradi trió, majd a végén az MTK és a Honvéd ellen bizonyíthatott. A Fradi, az MTK és a Honvéd ellen önmagához képest is szintet tudott lépni, bár érződik még rajta a rutintalanság. Apránként, de úgy tűnik, levetkőzi az epizódszereplői státuszt – bár ehhez mindannyiszor Tőzsér hiányára is szükség volt.

#16. Aleksandar Jovanovics | LBi 30 (-) Pozíció: ismét a listán szerepel
Sérülése után tért vissza a csapatba, bár valószínűleg ő sem azt gondolta, hogy még Tőzsér hiányában sem az első csapatban találja majd magát. A tizenegy meccsből csupán négyet hagyott ki, de szinte kivétel nélkül csak csereként állt be, ekkor pedig hiába nyújtott jó teljesítményt, félő, hogy nem csak ideiglenesen került partvonalra.

Barna_Szabolcs#15. Barna Szabolcs | LBi 35 (-39) Pozíció: -5
Az öt meccse közül a Kisvárda elleni volt a legjobb, majd a Vidi elleni volt a legpocsékabb, ezután a már nem is kapott lehetőséget az NB I-ben. Nehéz megítélni, ő vagy Ferenczi a jobb választás balhátvéd pozícióra, bár az utóbbi fordulókban talán bizonyított Ferenczi.

Szatmari_Csaba#14. Szatmári Csaba | LBi 39 (-35) Pozíció: -5
A nyarat negatív szériával fejezte be, ráadásul érkezett Pávkovics, aki egyre jobb játékkal hálálta meg a bizalmat. Egészen a Videoton elleni mérkőzésig kellett várnia, hogy ismét bevetésre küldjék, Kinyik eltiltása miatt. De ez olyan jól sikerült, hogy az azt követő 3 mérkőzésre is a kezdőben ragadt. Jelenleg 3 jó képességű középhátvédünk is van, rég volt ilyen jó dolga az aktuális edzőnknek. Lassan azonban a jövőre is gondolni kell, ne feledjük, Pávkovics csak kölcsönben szerepel a DVSC-ben.

Konyves_Norbert#13. Könyves Norbert | LBi 40 (+6) Pozíció: -3
Ősszel a Diósgyőr elleni negatív szereplésig minden meccsen pályára lépett, de olyan kimagasló teljesítményre nem volt képes. Nagyon hiányzik a tavalyi formája.

Tozser_Daniel#12. Tőzsér Dániel | LBi 42 (-43) Pozíció: -6
Óriási visszaesés az övé, pedig 6 meccséből 4 esetben is dicsérhető játékot nyújtott. Hiányában azonban 4 győzelem és 1 döntetlen a mérlegünk, ami több mint elgondolkoztató. Egyre inkább megkérdőjeleződik bennem, hogy szükségünk van-e rá.

Ferenczi_Janos#11. Ferenczi János | LBi 43 (+6) Pozíció: +3
A télhez közeledve egyre jobb formába lendült, de ettől függetlenül továbbra is a védelmünk leggyengébb pontjának érzem.

#10. Albion Avdijaj | LBi 44 (-31) Pozíció: -2
Szeptemberben alig, októbertől kezdődően viszont ismét egyre nagyobb szerepet kapott. Megszerezte első gólját, de továbbra is sokkal inkább az előkészítésben jeleskedik.

Takacs_Tamas#9. Takács Tamás | LBi 49 (-10) Pozíció: +3
Mind a 11 mérkőzésen játszott, hol kezdőként, hol csereként. A Kisvárda elleni 323-as és a Fradi elleni 281-es InStat indexe mellé azonban számos 200 alatti produkció is befigyelt. Hat góljával vezeti a házi góllövőlistánkat.

#8. Pávkovics Bence | LBi 50 Pozíció: új játékos
Az Újpesttől 1 évre kölcsönbe megszerzett középhátvéd bár nem minden meccsen nyújtott maximális teljesítményt, amikor azonban így tett, akkor értetlenül álltam a dolog előtt: hogy nem fért ő be az Újpestbe? Az Újpest ellen nem, de utána mind a 10 mérkőzésünkön játszott.

#7. Szécsi Márk | LBi 51 (+25) Pozíció: +9
Az ősz közepén a Mezőkövesd-Diósgyőr-Vidi-MTK négyes ellen nem sokat dicsérhettük,  de előtte és utána is többet tett a csapatért, mint korában bármikor. Egyre jobb formába lendül Herczeg András kezei alatt, négy gólja pedig magáért beszél. Takács Tamás után ő a második játékosunk, aki átlépett a 300-as értéken az InStat rendszerében (a Honvéd ellen, 311).

KinyikAkos#6. Kinyik Ákos | LBi 54 (-37) Pozíció: -4
Megbízható játék, megbízható teljesítmény. Ennek ellenére az 5. sárga lapját követő eltiltása után csak annak köszönhette a játékperceit, hogy ideiglenes jobbhátvédként kellett bizonyítania. Hatalmas dicséret, hogy ebben az idegen pozícióban is megállta a helyét.

#5. Haris Attila | LBi 61 (-30) Pozíció: -2
Csak az Újpest ellen nem játszott, sőt, a saját értékeléseinkben csak a Diósgyőr ellen nem kapta meg a minimum 5-ös osztályzatot. Egy kicsit bátrabb befejezőjáték és akkor belőle még akármi is lehet! Hajrá!

Kusnyir_Erik#4. Kusnyír Erik | LBi 65 (+3) Pozíció: +7
Az ősz legnagyobb felfedezettje, mert most tényleg berobbant. Nem csak egy-egy meccsen, hanem állandóan bizonyított, pedig mind a 11 alkalommal pályára lépett. Neki is voltak gyengébb meccsei, de az emlékeinkben sokkal inkább küzdőszelleme, nagy szerelései, futásai és mindent leküzdő személyisége maradt meg. Örülök, hogy alapemberré vált Herczeg Andrásnál!

Nagy_Sandor#3. Nagy Sándor | LBi 65 (-20) Pozíció: +2
Az egyetlen gyenge meccse a Vidi elleni volt, egyébként neki is köszönhető, hogy az utolsó három találkozón még gólt sem kaptunk (pedig az MTK-nak óriási helyzetei, a Haladásnak pedig még tizenegyes is volt), de a Ferencváros ellen is voltak bravúrjai. Az utóbbi hetek alapján ismét egyértelművé tette számomra, hogy nincs Debrecenben kapuskérdés. Ő a harmadik játékosunk, aki átlépte a 300-as InStat értéket (Haladás, 327), pedig erre már sem a listánk második, sem első helyezettje nem volt képes.

Varga_Kevin#2. Varga Kevin | LBi 68 (-19) Pozíció: +2
Nagyon sok összefoglaló után írtuk korábban, hogy fejlődnie kellene még. Csapatjátékban, lövésekben, egyéni megmozdulásokban. Játékának idomulnia kellene jobban a csapathoz, mert kiszámítható. Jelentem, ahogy telt az ősz egyre inkább azt láttam rajta, hogy valóban fejlődik és rálépett erre az útra, ennek pedig nagyon örülök! Végre egyre többször dicsérhetjük és bár még mindig van mit finomítani, most már csak rajta kell maradni ezen az úton.

kBodi_Adam#1. Bódi Ádám | LBi 69 (-24) Pozíció: változatlan
Nem csak az előző listán, hanem most is az első helyet szerezte meg, egyáltalán nem érdemtelenül. Minden mérkőzésen játszott, szabadrúgásgóljaival segítette a csapatot, még szögletből is betalált. Jól jellemezte őt, hogy a gyengébb meccsein is képes volt egy-egy olyan villanásra, ami után gólnak örülhettünk. Csak így tovább, ősszel is, Ádám!

Ez lett volna a téli ranglistánk, de természetesen az átigazolási/felkészülési időszak még formálhatja majd azt a csapatot, amellyel majd februárban találkozunk hétről hétre. Ettől függetlenül láthatóan megtalálta Herczeg András azt a magot, akikre igazán számíthat és ennek az eredménye is meglátszik a tabellán, hiszen dobogón telelhetünk. Bár csak megőriznénk ezt a fantasztikus helyezést tavasszal is.

Hajrá Loki!
Csibu