LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Loki akták #8 – A meghiúsult csere

Új sorozatunkban olyan furcsa, helyenként kínos, vagy épp vicces sztorikat elevenítünk fel a DVSC múltjából, ami nagy jelentőséggel bírt a jövőre nézve, mindenki számára megmosolyogtató, vagy szimplán abszurd, üde színfoltja volt a honi labdarúgásnak, ahol mint tudjuk bármi is megtörténhet. Ezúttal egy érdekes, ám meghiúsult játékoscserét elevenítünk fel 2012-ből, avagy hogyan törte ketté egy futballista karrierjét (és vélhetően debreceni szerződését) a bundabotrány.

A teljes történethez ismernünk kell az előzményeket. Emlékszünk még Balajti Ádámra? A most 27 éves Vasas játékos 2010-ben, 19 évesen igazolt Debrecenbe friss U20-as VB bronzérmesként. Debreceni karrierje nem alakult jól, nem tudta magát beverekedni a csapatba, később összetűzése is akadt a vezetőséggel, Újpestre került kölcsönbe. A lila-fehéreknél jól ment neki a játék, így az MTK is kinézte magának és úgy döntött, szeretné őt végleg leigazolni. Itt jön a képbe történetünk másik főhőse, Szabó Ádám, aki már egyszeres bajnoknak vallhatta magát az MTK-val, a 24 éves középpályást szerette volna adni a fővárosi együttes Balajtiért cserébe, amibe a DVSC bele is egyezett.

Az üzletet 2012. február 20-án, egy nappal az átigazolási időszak vége előtt hivatalosan is bejelentették: Balajti fél évre kölcsönbe került az MTK-hoz, de a kölcsön letelte után opciós joguk volt a transzfer véglegesítésére. Ezzel egy időben Szabó Ádám a DVSC játékosa lett, ám a tavaszi szezonban az NB II-es Mezőkövesdnél bizonyíthatott kölcsönben.

Balajti 13 mérkőzésen 7 találatot szerzett az MTK-ban tavasszal (a másodosztályban), míg Szabónak kilenc fellépés jutott a Mezőkövesdben, szintén az NB II-ben. A szezon végeztével tehát hivatalossá kellett volna válnia az igazolásoknak, ám jött egy „kis” csavar a történetbe. Szabó Ádámot májusban gyanúsítottként hallgatták ki a fogadási csalások ügyében egy 2010-ben lejátszott MTK II – Cegléd mérkőzés kapcsán. A kihallgatás után szabadlábon, ám gyanúsítottként távozhatott a Központi Nyomozó Főügyészségről.

„Ügyfelem értetlenül áll a gyanúsítás előtt, s tagadta az ellene felhozottakat. Ádámot, aki egyébként nem is játszott az ominózus mérkőzésen, e meccsel kapcsolatos kétrendbeli vesztegetéssel gyanúsítják, melyet az ügyészség szerint felbujtóként követett el. Indítványoztam a szembesítést mindenkivel, aki terhelő vallomást tett rá.” – ezeket már dr. Nikula János, a játékos ügyvédje nyilatkozta.

Ez pedig némileg kínos volt a DVSC számára, hiszen Loki játékosként emlegették a futballistát, így aztán akarva akaratlanul is összemosták a klub nevét a bundabotránnyal. A DVSC rögvest ki is adott egy közleményt az eset kapcsán: „A klubvezetőktől kapott tájékoztatás szerint télen valóban szó volt róla, hogy a középpályás négy évre Debrecenbe igazol, ám a DVSC-Teva, a Mezőkövesd és a játékos között végül olyan megállapodás született, amely szerint Szabó Ádám az MTK-tól való távozása után Mezőkövesdre igazol. Szabó Ádám nem volt a Loki játékosa, jelenleg sem az, a DVSC-Teva együttesében soha egyetlen percet sem lépett pályára, és ebből kifolyólag erős csúsztatás, hogy DVSC-játékosként emlegetik a bundaügyével kapcsolatban.”

A történeti hűséghez hozzátartozik, hogy a DVSC valóban nem jelentette be a játékos leigazolását februárban, mindössze egy lehetséges opcióról írtak vele kapcsolatban pár nappal a hivatalosnak vélt bejelentés előtt. Az transzfer csupán a sportsajtóban, valamint az MTK oldaláról lett hivatalos ügyletként tálalva. A DVSC így hamar rövidre zárta a dolgot, így később nem adódtak jogi viták sem abból, hogy a bundabotrányba keveredett játékosnak volt-e hivatalosan aláírt szerződése a klubbal. A Szabó Ádám elleni vádat később bizonyítottság hiányában ejtették, ám a játékos úgy vélte, hogy ezzel lenullázták őt: „Hogy leszek-e még NB I-es játékos? Nagy álmom volt a debreceni lehetőség, ám attól tartok, a történtek után sem ott, sem más magyar klubnál nem számítanak rám. Kinek kellene egy bundaügybe kevert futballista?”

Szabó egyébként az esetet követően az NB II-es Putnoknál futballozott két évig, majd a 2014-2015-ös szezont az NB III-as Kazincbarcikánál töltötte. Az MLSZ adatbankja szerint azóta nem volt igazolt játékos sehol sem, tehát vélhetően 27 évesen befejezte profi karrierjét. Végül Balajtit sem vásárolta ki az MTK tőlünk, csak további egy évre kölcsönvették. Azt követően még megjárta Mezőkövesdet is kölcsönben, majd végleg, hogy aztán a Szolnok – Győr – Vác vonal érintésével tavaly nyáron a Vasasban kössön ki.