LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Loki akták #9 – A Loki játékosa én nem leszek!

Új sorozatunkban olyan furcsa, helyenként kínos, vagy épp vicces sztorikat elevenítünk fel a DVSC múltjából, ami nagy jelentőséggel bírt a jövőre nézve, mindenki számára megmosolyogtató, vagy szimplán abszurd, üde színfoltja volt a honi labdarúgásnak, ahol mint tudjuk bármi is megtörténhet. A kilencedik epizódban ismét egy páros történetet hozunk, melyeknek a végkicsengése nagyon hasonló, így tehát idézzük fel, hogy miért nem lett Heffler Tibor és Cseke Benjámin a DVSC játékosa!

Kezdjük Heffler Tibor esetével. A történethez 2007-ig kell visszaugranunk az időben, ekkor történt ugyanis, hogy egyéves spanyolországi kitérőjét követően visszatért Debrecenbe Éger László, aki családi okokra hivatkozva kérte a DVSC vezetőségét, hogy engedjék őt a Pakshoz igazolni. A DVSC a kérésnek eleget tett, Éger hazatérhetett Paksra, a klub pedig cserébe opciós jogot kapott két fiatal játékosra a paksiaktól: a 20 éves Heffler Tibort, vagy a 22 éves Csehi Tamást egy év múlva szerződtethette volna, 2008. április 30-ig kellett döntetnünk arról, hogy melyik játékosra tartunk igényt.

A voksunkat végül a jobboldali védőként és középpályásként is bevethető Heffler mellett tettük le, akit szerettünk is volna 2008 nyarán szerződtetni. A játékos szerződtetésére végül nem került sor, ennek oka pedig nem nevelőklubja, a Paks anyagi követelései voltak, hanem maga a játékos, aki kvázi ultimátumokat fogalmazott meg esetleges ideigazolása kapcsán a klub felé. Erről a teol.hu hírportál is beszámolt annak idején, a játékos állítólag e-mailben írta meg „követeléseit” a DVSC felé: „A paksiak 21 éves labdarúgóját tavaly ősszel nézte ki magának a Loki, s amikor Éger László hazaköltözött Paksra, a DVSC feltételül szabta, hogy ha szüksége lesz Heffler Tiborra, akkor a Hajdúságba költözteti a futballistát. Heffler nagyszerű teljesítményt nyújtott a 2007/2008-as évadban, így nem csoda, hogy bejelentkezett érte a Debrecen. Az ügyben azonban egyelőre nincs előrelépés, bár a DVSC szeretné mielőbb keretében tudni a fiatal középpályást. Az egyeztetések zajlanak a háttérben, s talán most fel is fognak gyorsulni. Heffler e-mailben leírta, hogy milyen feltételekkel lenne a Loki játékosa. Kiemelte: neki az a legfontosabb, hogy állandó játéklehetőséget kapjon, s ha ez nem garantált számára, akkor inkább marad Pakson. Egyelőre így áll az ügy, de talán a napokban megszületik a döntés és eldől, hogy az atomosoknál, vagy a hajdúságiaknál folytatja-e a fedezet.”

Legyen egy játékos bármennyire is tehetséges, 21 évesen elég meredek dolog feltételeket szabni az őt leigazolni szándékozó bajnokcsapattal szemben. Heffler végül nem is igazolt Debrecenbe, egészen 2014-ig maradt Pakson, akkor a Videoton szerződtette őt. A fehérvári kaland nem sült el jól, előbb Felcsúton, majd az NB II-es Ceglédnél kötött ki. Onnan menekítette ki tavaly télen a most 31 éves labdarúgót a Honvéd. Érdekesség egyébként, hogy Hefflert az Újpest is szerette volna szerződtetni még 2010-ben, meg is állapodtak a játékossal egy hároméves szerződésben, ám az aláírás napján indoklás nélkül meggondolta magát…


Mai epizódunk másik történetszálához elég csak öt évet visszaugranunk az időben. A 20 éves Cseke Benjámin a Vasas fiatal tehetsége, akivel a klub korábbi német vezetése még 2013-ban kötött egy, a klub számára előnytelen megállapodást. Ennek értelmében, amennyiben a Vasas nem értékesíti a labdarúgót 2014. június 30-ig egy, a játékos számára is előnyös klubnak 15 millió ft értékben, úgy a játékos szabadon igazolhatóvá válik. Ennek értelmében a Vasas új vezetősége nem tudott mit tenni, Vancsa Miklós 15 millió ft-ért eladta a DVSC-nek a játékost.

A csavar azonban ezúttal sem maradt el: a játékos nem kívánt a DVSC-be szerződni. Hiába tekinthető a megállapodás a játékos számára előnyösnek (elvégre az aktuális magyar bajnokba szerződhetett volna), vélhetően neki és az ügynökének is inkább az volt az érdeke, hogy ingyen igazolható legyen. Az üggyel kapcsolatban Vancsa Mikós is megszólalt a klub hivatalos honlapján:

„Úgy gondolom, hogy a Vasas a jelenlegi magyar bajnoknál – amely a közelmúltban 7-szer nyerte meg az első osztályú nemzeti bajnokságot -, jobb szakmai előrelépést nem tudott volna biztosítani Benjinek, de ismerve a DVSC elmúlt 10 évét, a szakmai előrelépés nem is lehet kétséges. Természetesen az erről szóló dokumentumot a DVSC és a Vasas FC aláírta. Szerettük volna, ha Cseke Benjámin is aláírja a kontraktust, mert ezt igényli az MLSZ előírása, de ezt ő nem tette meg. Cseke értékes fiatal játékosunk, akinek szíve-joga saját sorsáról dönteni, de úgy gondolom, hogy ebben az ügyben rossz súgókra hallgatott. Természetesen átlátjuk, hogy ügynöke is – és akár ő is -, abban érdekelt, hogy Cseke ingyen igazoljon, ami az ügynök oldaláról még érthető is. De a játékos oldaláról ez jellemileg minimum megkérdőjelezhető annak tudatában, hogy Benjit 5 évvel ezelőtt a Honvéd eltanácsolta, és a Vasas nem kevés áldozatot hozva építgette karrierjét. (…) Másrészt a Debrecen arról tájékoztatott, hogy felszólította Cseke Benjámint, hogy mivel ők rendelkeznek játékjogával, jelenjen meg náluk, ám ennek Benji egyelőre nem tett eleget.

Cseke Benjámin nem akart Debrecenbe szerződni, helyette inkább az MTK-ba vágyott. Az ügy elég sokáig elhúzódott és csupán szeptember elején oldódott meg. Hogy utólag a DVSC-t miben kárpótolták, és jogilag milyen harcok folyhattak a háttérben, arról sajnos nincs információnk. Ami biztos, hogy a Vasas megállapodott az MTK-val, a játékos hozzájuk szerződött, ám a Vasas 50%-ban továbbra is birtokolta a futballista játékjogát. Viszont mégsem lehetett olyan jó a légkör az MTK-nál, mint ahogy azt Cseke elképzelhette (mindössze 79 perc jutott neki 4 NB I-es bajnokin), ugyanis egy év után Újpestre szerződött. A liláknál három szezon alatt 56 bajnokin lépett pályára, de az idei szezonban már nem számoltak vele a fővárosban, ősszel csupán egy meccsen játszott, így most télen szerződtette őt a Paks. A paksiaknál azonban egyelőre még egyszer sem szerepelt a meccskeretben.

Mi a tanulsága a mai két, lényegében hasonló végkifejletű történetnek? Nem jó dolog az, ha valakit már fiatalon az ügynökök irányítanak, mint ahogy az sem feltétlen kifizetődő, ha valaki már egészen fiatalon követelőzik leendő klubjával szemben. Persze szíve joga mindenkinek eldönteni, hogy szeretne-e adott esetben Debrecenbe szerződni, ám mindkét esetben kijelenthetjük, hogy a karma utólag visszaütött. Heffler nem futott be komoly karriert, és hiába alapembere jelenleg az NB I egyik élcsapatának, erre 31 éves korában került csak sor. Cseke Benjámin esetében pedig a felfelé ívelő karrier idővel fordulatot váltott, és jelenleg nem tűnik úgy, hogy valaha is komoly futballista lesz belőle.