LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Góleloszlás az NB I-ben

A hétvégi Ferenczi dupla után elgondolkoztam, vajon hány játékosunk szerzett már gólt idén, és milyen eloszlásban lőtték góljainkat a védők, a középpályások és a csatárok. A kérdésnek utánajártam, és ha már így tettem, megnéztem azt is, hogyan állunk a többi NB I-es csapathoz képest.

Megjegyzés: A góllövésre vonatkozó adatokat az MLSZ adatbankjából, a játékosok pozícióbeli elhelyezésénél pedig az InStat felosztását használtam.

Feltettem magamnak a kérdést: vajon a számadatok is alátámasztják azt az érzésemet, hogy viszonylag sok védőgólt szerzünk a támadógólok rovására? A válasz egyszerű. Az idei szezonban 13 játékosunk hozta össze góljainkat, nálunk több gólszerzője csak a Ferencváros-Videoton párosnak van. A támadóink 15 (átlagos), a középpályásaink 12 (átlag alatti), a védőink 7 (átlag feletti) góllal járultak hozzá a közöshöz. A csapatok táblázatban elfoglalt helye és a csapatrészek teljesítménye mögött nincs egyértelmű összefüggés, sokkal inkább az látszik a táblázatból, melyik csapatnak hol vannak az erősségei.

Például a Honvéd csatársora kimagaslóan teljesít, de csupán 8 játékosuk volt képes a kapuba találni. A Ferencváros középpályásai elképesztően sok gólt szereztek, ami kulcsfontosságúnak bizonyulhat a bajnoki címért folyó harcban. A Videoton pedig sok pontot elveszített volna, ha nincs a védői által szerzett 10 (!) gól. A Diósgyőr és a Puskás Akadémia csapatainak támadói az NB I leggyengébbjei, ami a gólszerzést illeti, így érdemes a középpályásaikat lekapcsolni, rájuk nagyobb figyelmet fordítani.

De beszéljenek helyettem a számok. Jó böngészést kívánok!

Csibu