LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A számok nyelvén

Lezártuk a női kézilabda bajnokság 2018/2019-es idényét. A DVSC SCHAEFFLER felnőtt csapata a hatodik pozíciót szerezte meg. Ezzel a kitűzött célnak megfelelő eredménnyel, jó szájízzel kezdhetik meg a lányok a jól megérdemelt szabadságukat. Múlt heti cikkemet azzal zártam, hogy megmutatom, mit mondanak a számok a hátunk mögött hagyott szezonról.

Első sorban azt a kell feleleveníteni, hogy a szezont még Pal Oldrup Jensennel kezdtük el. A norvég szakember korábban dolgozott a Fehérvárnál, tehát nem egy teljesen ismeretlen közegbe cseppent mikor elfogadta a DVSC ajánlatát. Kovács Anna, Oguntoye Viktória, Bulath Anita, Triffa Ágnes és Arany Rebeka is piros-fehér mezbe öltözött.  A távozók névsora is igen komoly volt. Pásztor Betti, Lajtos Nóri, Sirián Szederke, Hársfalvi Júlia, Karyna Yezhykava, Hajduch Csenge, Csáki Viktória. Keretünkre pillantva azt láttuk, megvan a rutin (Bulath, Triffa) a pályájuk legjobb szakaszában lévő játékosok (Grigel, Despotovic), a berobbanó fiatalság (Tóvizi, Szabó Dorci) valamint az NB I-es légkörrel ismerkedő ifjú titánok (Bordás, Arany). A nyáron számos felkészülési mérkőzést játszottak a lányok, melyeken azt láttuk, hogy egy nagyon jó DVSC-re lehet számítani majd a bajnokságban. Ebből a pozitív szemléletből rögtön a nyitó fordulóban kapott nagy zakó sem tudott kizökkenteni. A folytatásban azonban nem láttuk azokat az erényeket a csapaton, ami jellemző volt az edzőmeccseken. A decemberi nagy szünetre időzítve váltott a vezetőség, közös megegyezéssel távozott a vezetőedző, a megüresedett pozíciót Köstner Vilmosra bízták. A rutinos szakember örömmel vállalta a felkérést, bár lehet nem is sejtette mekkora munka vár rá… Azt azonban nem lehet vitatni mekkora népszerűségnek örvend a lányok, a szurkolók körében, sőt a rivális csapatok vezetői is elismerően beszéltek, beszélnek Vili bácsiról. A bajnokság kétharmadában tehát a DVSC kispadján ismét Köstner mester ült. Szemléletét, látásmódját jól jellemzi a klub hivatalos oldalán tett nyilatkozata: „Debreceni szívvel élek, gondolkodom, a DVSC a családom, erre nevelem a csapatot is!”

Az alábbi táblázat szemlélteti az elmúlt három idényünk összehasonlítását:

Házi gólkirálynők Kovács Anna lett 126 góllal, ebből harmincnégy találat született hétméteresből. Jobbátlövőnk karrierjében csúcsot jelent az Alba Fehérvár elleni derbin szerzett tizenöt gólja. A mesterlövészek listájának második helyén holtversenyben 101 találattal végzett Vantara-Kelemen Éva és Jelena Desptovic. Csapatkapitányunk és átlövőnk sem lőtt büntetőt ebben az idényben, így aztán még szebben mutat ez a gólmennyiség a nevük mellett. Évi egy meccset betegség miatt kihagyott az idény során, Jelena mind a huszonhat meccsen bevethető volt. A képzeletbeli lista negyedik helyén Lotte Grigel szerepel. Dán irányítónk 82 alkalommal zörgette meg az ellenfeleink hálóját, ebből huszonkét találat értékesített büntető.

A legutóbbi idényben tettem egy olyan kijelentést, hogy a Grigel-Kovács-Despotovic trió legalább 250-270 gólt fog szerezni ebben az idényben. Jelentem a lányok túlszárnyalták tippemet ugyanis 309 gól fűződik a nevükhöz (ez az össztermés 41,6%-a). Ami a figyelmeztetéseket illeti, a játékvezetők ötvenhárom alkalommal mutatták fel a sárga lapot kézilabdázóinknak. Legtöbbször Tóvizi Petrát büntették ilyen módon, beállósunk tizenegyszer részesült figyelmeztetésben, védelmünk másik oszlopát Bordás Rékát nyolc alkalommal „jutalmazták” meg. Varsányi Nóri pedig hat lappal a dobogó harmadik fokán szerepel. A kiállítások terén 88 alkalommal lett kiküldve csapatunkból játékos extra pihenőre, ezt a listát is Tóvizi Petra vezeti tizennyolc büntetéssel, Bordás itt is a második a maga tizenegy kiállításával. Meglepő, de Kovács Anna is tízszer lett leküldve a pályáról két percre. Ebben az évben egy kizárás fűződik a DVSC-hez, a zárófordulóban Madalina Zamfirescu pontozódott ki.

Huszonhat mérkőzésen 123 büntetőt ítéltek meg a javunkra a sporttársak, ebből kilencvenhatot sikerült gólra váltani, ez az érték közel nyolcvan százalékos hatékonyságról tanúskodik (78%). Újítás a szövetség részéről az is, hogy a meccsek jegyzőkönyvében feltüntetik a lőlapot is. Hozzáteszem ezek a statisztikák nem hitelesek, csupán megközelítőlegesen célszerű viszonyulni hozzá, kisebb-nagyobb eltérések lehetnek, pontos adatokkal a szakmai stáb rendelkezik, de úgy vélem, nagyjából az MKSZ oldalán található számokkal is be tudjuk határolni a játékosok teljesítményét.

Ezek alapján is kikristályosodik, mennyire jó szezont futott Vantara-Kelemen Vica, és láthatjuk miért is írtam többször is, hogy óriási veszteség Triffa Ági kiválása. Első idényében nagyon jól teljesített Bordás Réka is, beállósunk korábban az NB I/B-ben játszott, illetve az utánpótlás bajnokságokban. Több meccsen is igazi vezére volt védekezésünknek, teljesítményére joggal figyelt fel Kim Rasmussen. Megnyugtató, hogy ilyen remek saját nevelésű játékosaik vannak, akik már a felnőtt csapatban is bontogatják szárnyaikat. A nemrégiben lezajlott utánpótlás bajnokságok négyes döntőjében is tisztességesen helyt álltak a debreceni lányok! Le a kalappal előttük is.

Végszó: Sok szép pillanatot hozott számunkra a 18/19-es idény, melyre jóleső érzéssel gondolunk majd vissza, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy voltak nagyon gyenge meccseink is, a feladat adott, a körülmények nagyon jók, a stáb mindent megtesz majd hogy sikeresek legyünk a nemzetközi porondon is!

Szép volt csajok! Büszkék vagyunk rátok! Kellemes pihenést kívánok!

Köszönöm egész szezonra kiterjedő figyelmeteket! Folytatás hamarosan…

Hajrá Loki! Hajrá Debrecen!

Iceman