LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: FK Minaj

Javában tart a felkészülés a 2019-2020-as szezonra, ezen a héten pedig már edzőmérkőzéseket játszik a csapat, szerda délután jön az első megmérettetés. Az ellenfél pedig nyitásként egy eddig nem különösebben ismert, az ukrán-magyar határ közelében fekvő kárpátaljai FK Minaj csapata lesz. Őket mutatjuk most be röviden.

A gyors iramban városiasodó Minaj Ungvár megye székhelyének, azaz Ungvárnak a délnyugati részével határos és gyakorlatilag teljesen összeépült vele. Jelen állás szerint a következő kiírást már az ukrán második vonalban, a Persha Ligában kezdi meg a viszonylag fiatal együttes, hiszen 2015-ben alapították. A csapat elnöke egy bizonyos Oleksandr Peresolyak, aki végzettségét tekintve ügyvéd, és nem mellesleg az Ungvár megyei közgyűlés elnöke, illetve Kárpátalja legfolyásosabb emberei között tartják számon, ám nézetei miatt többször is támadások érték.

Hazai mérkőzéseiket a 12 000 főt is befogadó Mynai Arenában játsszák. Életkoránál fogva túl nagy történelemről nem igazán tudunk beszélni esetükben, viszont minden bizonnyal legfontosabb és egyben legnagyobb presztízzsel bíró mérkőzésüket az ukrán kupában Dinamo Kijev ellen játszották tavaly októberben, amikor is egy félidőn keresztül vezettek a fővárosi topklub ellen, majd nyolc perc alatt fordított és továbbjutott a nyolcaddöntőből a Dinamo. E találkozót megelőzően viszont túl voltak korábbi edzőpartnerünk, a Veres Rivne, a Prykarpattia és az MFK Mykolaiv legyőzésén is, ami több mint figyelemre méltó egy harmadosztályú csapattól és a csapatot akkor edző 52 éves Ihor Kharkivshchenko-tól.  Májusban azonban elváltak az egylet és a tréner útjai és helyére az addigi segédedző, a szemtelenül fiatal, 28 éves észt Kirill Kurenko került, mint megbízott edző és tulajdonképpen vele is fejezték be a szezont. Az új szezonban azonban számunkra nem teljesen ismeretlen ember kezébe került a marsallbot, hiszen tavaly nyáron a Lokinál próbajátékon megforduló, korábbi válogatott Vasyl Kobin lett kinevezve.

Visszatérve a menetelésükre, kupagóljaik nagy részét az a Robert Hehedosh szerezte, aki posztját tekintve támadó középpályás és alaposan hozzájárult a menetelésükhöz, hiszen négy gólt és egy gólpasszt tett bele a közösbe. Emellett 13 góljával bezsebelte a házi gólkirályi címet és a Druha Liga A csoportjának gólkirályi címét is, de azóta már szélnek is eresztették a játékost, így tőle nem kell tartanunk. Rajta kívül kilenc góllal a mesterlövészek rangsorában előkelő helyen végzett Anatolij Nurijev, aki posztját tekintve csatár.

Ami a bajnoki szereplésüket illeti, Ukrajnában a harmadosztályban két csoportban küzdenek a csapatok a Persha Ligába való felkerülésért, aminek egyik csoportját a Minaj, a másikat pedig a Kremin Kremenchuck nyerte meg. Ezt követően ugyan play-off mérkőzésen a Kremin egy góllal jobbnak bizonyult és aranyérmes lett, de a Minaj így is feljutott  a másodosztályba.

Keretükben zömmel hazai játékosok találhatóak, idegenlégiósokat nem igazán foglalkoztatnak. Érdekességként meg lehet jegyezni, hogy a védő Volodymyr Kornutiak Csapon született és az akkor még másodosztályú Kisvárdában játszott pár éve, valamint Mykhailo Kopolovets is rendelkezik magyar útlevéllel. Idén télen a második vonalban játszó Balmazújvárossal már meccseltek, az a találkozó 0-0-lett, míg a szintén másodosztályú Nyíregyháza ellen 2-1-re nyertek.