LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Player Rankings #19 – Öt tétmérkőzés pontjai

5 tétmérkőzést már lejátszottunk a 2019/20-as szezonból, így itt az idő, hogy következzen 2019 első Player Rankings cikke, ahol pontszámok és nem szubjektív gondolatok alapján dől el a játékosok csapatban betöltött szerepének sorrendje. A szokásoknak megfelelően, az eddigi mérkőzések alapján a LokomotívBlog és az InStat osztályzatait figyelembe véve megállapítjuk, mely játékosok a keret legfontosabb tagjai.

A tavaszi időszakban, nyár végén elmaradt player rankingsnak prózai oka van. Nem éreztem igazi késztetést arra, hogy sorrendet állítsák fel. Azt láttam, hogy kialakult egy erős mag, és ugyanahhoz a 14-15 játékoshoz nyúl Herczeg András. Télen távozott Könyves, Tabakovic nem tért vissza a sérülése után, Avdijaj és Cikos pedig látványosan kiszorult a csapatból. Egyedül Zsóri felbukkanása hozott új impulzust (akinek kiváló mutatóira a decemberi részben fel is hívtam a figyelmet). Most azonban jelentős módosulások történtek, új érkezőkkel, visszatérőkkel, potenciális távozókkal, újabb szárnyaikat próbálgató tehetségekkel. Így én is új erővel vetem bele maga abba a nem kis feladatba, hogy értékeljem az összes játékosunkat és megvizsgáljam, milyen trendeket mutathatnak a mögöttünk hagyott tétmérkőzések.

A játékosok rangsorban elfoglalt helyét több tényező együttes számbavételével állapítjuk meg. A mérkőzéseket követő osztályzatunk, a hónap egészét követő egyéni osztályzat, az előző időszak minimalizált átlaga, valamint az Instat pontszám arányosított értéke adja ki a végső pontszámot, amit innentől csak LokomotívBlog indexnek, azaz LB indexnek hívunk. Minden tétmérkőzést beleértve arra keressük a választ: jelenleg mely játékos a legértékesebb, leghasznosabb, legfontosabb tagja a piros-fehéreknek.

32. Florentin Bouoli | LBi 0 Pozíció: új játékos
Már a leigazolás is számos kérdést felvetett, de láthatóan még csak nem is számolunk vele. Talán még idén nyáron megszabadulunk tőle, talán a nyakunkon marad. Abban azonban szinte biztos vagyok, hogy nem igen fogjuk őt látni az NB I-ben.

31. Kovács Péter | LBi 0 Pozíció: változatlan
Több kapus is van előtte a rangsorban, így meg kell elégednie az NB III-mal.

30. Hrabina Alex | LBi 0 Pozíció: új játékos
Csupán harmadik számú kapus, általában keretben sincs, így feleslegesnek érzem jelenlétét, ezt a szerepkört szerintem Kovács Péter is elbírná.

29. Mészáros Norbert | LBi 0 Pozíció: -9
Bár hivatalosan még a keretünk tagja, azonban azzal, hogy játékosedzővé vált a harmadosztályú csapatunknál, és tavaly csak két NB I-es meccsen játszott, egyértelművé vált, hogy talán nem látjuk több bajnokin. De ez egy ilyen idős játékosnál talán így természetes.

28. Kuti Krisztián | LBi 0 Pozíció: -6
Ha a harmadosztályban szükség van rá, legyen. Bár nem értem, ha egyértelműen látszik, hogy nincs esélye az első keretben pályára lépni (tavaly 1 NB I-es meccsen 13 percet kapott), akkor miért nem egy 16-19 éves ifijátékost próbálunk eljuttatni NB I-es szintre.

27. Bereczki Dániel | LBi 0 Pozíció: -9
Súlyos sérülésből tért vissza, egyelőre csak edzőmérkőzésen kapott lehetőséget. Ha felépül, vagy az NB III-ba, vagy egy NB II-es csapathoz kölcsönbe vezethet az útja. De talán ezek az utolsó lehetőségei, hiszen nem olyan fiatal már, a 25. évét tapossa, mégis csak 20-20 NB I-es és NB II-es meccs van a lábában, átlagosan 37 játékperccel meccsenként.

26. Ujvárosi Ádám | LBi 0 Pozíció: új játékos
Az egész tavalyi szezonban csak egy tétmeccset kapott a felnőttek között, a Teskánd elleni MK mérkőzésen. Az NB I-es csapatnak még a kispadjára sem fért fel egyszer sem.

25. Bévárdi Zsombor | LBi 0 Pozíció: új játékos
A Viditől kölcsönbe érkezett középpályás nem mutatott sokat az edzőmérkőzéseken, az utánpótlás válogatottakkal viszont szép statisztikái vannak. Jobb oldali középpályás, szélsőkből pedig nem állunk túl jól, így akár láthatjuk is majd a pályán.

24. Kundrák Norbert | LBi 0 Pozíció: új játékos
Legújabb átigazolásunk a Soroksártól, a Fradi fiókcsapatától érkezett. Jó korban van, az NB II-ben pedig bizonyított. Bár nálunk biztosan több lehetősége van, hogy az NB I-ben is játsszon, mint a Fradiban, de kérdés, ez a lehetőség milyen formában jöhet majd el számára. A statisztikái alapján viszont remek alternatíva lehet, ha Zsóri Vidibe igazolása valóban létrejön, vagy ha a Garba-Tunde kettős valamelyike gyengébb formába kerül, vagy – ne adja az ég – megsérül.

23. Györgyi Arthur | LBi 0 Pozíció: új játékos
A román harmadik vonalból érkezett és felemás véleményeket hallottunk róla, az edzőmérkőzéseken nem igazán mutatta meg, mitől is olyan különleges. Bár a Kisvárda ellen már a kispadra leülhetett, jó kérdés, mikor láthatjuk majd éles bevetésen.

22. Takács Tamás | LBi 10 Pozíció: -13
Sokat elmond helyzetéről, hogy egyes szurkolók már azt is erősítésnek érezték, hogy már több meccsen a kispadra sem ült le. Kifelé mutat a szénája, a jelenlegi csatárfelhozatal mellett nincs esélye labdába rúgni.

21. Bényei Balázs | LBi 0 Pozíció: változatlan
Ahhoz képest, hogy milyen jó teljesítményt nyújtott nálunk első idényében, mintha teljesen leépült volna. A tavalyi szezonban csak 10 tétmeccset kapott, az ideiben eddig egyet sem. Sokat elmond, hogy Kusnyír kiválása esetén nem ő, hanem a középhátvéd Kinyik áll be jobbhátvédnek.

20. Barna Szabolcs | LBi 0 Pozíció: -5
Ferenczi posztriválisa nem lépett pályára tétmérkőzésen. Mondhatni az előző években kapott többszöri lehetőséggel nem tudott élni.

19. Bódi Ádám | LBi 0 Pozíció: -18
A tavalyi szezon legjobbja közel volt ahhoz, hogy külföldön folytassa, de súlyos sérüléssel küzd, így nem csak az kérdéses, elviszi-e egy csapat, hanem az is, látjuk-e még őt pályán 2019-ben. A lehető legrosszabbkor jött ez, minden szempontból. Várjuk vissza a pályára és mielőbbi felépülést kívánunk neki.

18. Tomas Kosicky | LBi 0 Pozíció: +3
Minden mérkőzést a kispadról nézett végig, és ez valószínűleg egész szezonban így is marad – a kupameccsek kivételével.

17. Pintér Ádám | LBi 5 Pozíció: új játékos
Pintér a hivatalos oldal szerint nem tagja felnőtt keretünknek, mégis úgy ítélte meg Herczeg András, megérdemli, hogy beálljon a Torino ellen idegenben pár percre, és a visszavágót a kispadról nézhesse végig. Így Ádám hamarabb mutatkozott be az EL-ben, mint az NB I-ben. Reméljük ez egy jelzésértékű lépés volt, és azt feltételezi, hogy fog még neki vastaps szólni a Nagyerdőn.

16. Damásdi Alex | LBi 5 Pozíció: +5
Megérezhette, milyen az EL légköre, hiszen a Kukesi ellen kapott pár percet. Továbbra is érződik, hogy van felé bizalom a stáb részéről, bár a Torino és a Kisvárda ellen nem fért fel a kispadra sem. Nagy versenyfutás lehet közte, Bévárdi és Györgyi között.

15. Tunde Adeniji | LBi 10 Pozíció: új játékos
Új igazolásunkhoz valamiért nagy reményeket fűzök, de egyelőre csak csereként kapott játékperceket, amik igazán nem mutatták meg, mire lehet képes. A fotókon mogorva nigériai azonban kiváló alternatíva lehet majd – ha kap komolyabb bizonyítási lehetőséget.

14. Kinyik Ákos | LBi 17 Pozíció: -7
Érdekes helyzet most az övé. A tavalyi szezonban az összes Magyar Kupa meccsen játszott az első kettőt kivéve és a bajnokságban is 27 pályára lépéssel rendelkezik. Idén azonban egyértelművé vált, hogy a Szatmári-Pávkovics duó előnyt élvez vele szemben, amit én kevésbé értek, mert úgy gondolom, a legjobb belső hátvédje keretünknek. Az elmúlt időszakban csak két EL-meccsen lépett pályára, akkor is jobb oldali hátvédként, és talán ez az univerzálisabb szerepkör az oka mellőzöttségének. Ha Kinyik a kezdőbe kerül és Kusnyír megsérül vagy nem bevethető, akkor nincs megfelelő pótlásunk a jobbhátvéd pozíciójára. Persze Kinyik ez esetben is átirányítható jobb szélre, de akkor meg kell bolygatni a belső tengelyt, ami a középhátvédek esetén nem feltétlenül szerencsés.

13. Csősz Richárd | LBi 25 Pozíció: +4
Csereember, aki hiába küzd óriási elánnal, hogy bizonyíthasson, csak perceket kap. Pechje, hogy Tőzsér Danival, csapatkapitányunkkal kell megküzdenie a csapatba kerülésért. Egyelőre a kispadon kell türelmesen várnia, hogy ismét játszhasson.

12. Zsóri Dániel | LBi 46 Pozíció: új játékos
Dani maximális bizalmat élvez, és igyekszik meghálálni azt. Érződik játékán a rutintalanság, de az is, hogy él-hal ezért a sportért. A sok munka pedig előbb, vagy utóbb, meghozza gyümölcsét. Reméljük azt mi szedhetjük majd le a fáról, nem egy másik csapat és képes lesz mindenkinek bizonyítani, hogy nem csak a Fradinak tud az NB I-ben gólt lőni.

11. Szécsi Márk | LBi 58 Pozíció: -4
A sok érkezőnek ő issza meg a levét. Hiába lett tavaly házi gólkirály, és hiába játszotta élete idényét, nem egyértelmű, hogy a kezdőcsapatba kerül-e majd meccsről meccsre. Ami mellette szól, hogy támadóként és szélsőként is tud játszani, a Kisvárda ellen pedig becserélése után egyből gólpasszt adott.

10. Pávkovics Bence | LBi 59 Pozíció: -2
Vannak hibái, de NB I-es szinten kiváló hátvédre bukkantunk. Gyorsan bejátszotta magát a kezdőcsapatba és nem is tágít onnan, egyértelmű alapemberré vált. Sőt, a Kisvárdának gólt is fejelt.

9. Tőzsér Dániel | LBi 60 Pozíció: +3
Csapatkapitány, minden támadást ő igyekszik elindítani, pontrúgásaival pedig próbál veszélyt teremteni. Azonban játéka már nagyon megkopott, a védekezést szinte egyáltalán nem segíti, a szabadrúgásai többsége még kaput sem talál. Vannak szép indításai, jó meglátásai, de gyakran látványosan rossz megoldásai is.

8. Ferenczi János | LBi 60 Pozíció: +3
Mind az öt tétmérkőzést végigjátszotta, a csapat alapembere, és bár még mindig vannak zavaró védekezési hibái, arra nincs panaszunk, hogy odateszi-e magát.

7. Kusnyír Erik | LBi 61 Pozíció: -3
Tavaly bejátszotta magát a kezdőbe, az ukrán utánpótlás válogatott is jelezte, hogy figyeli játékát, idén nyáron pedig egyből jöttek a hírek, hogy külföldi csapat vinné. Nem véletlenül, agilisan és bátran játszik. Több szempontból is nagy veszteség lenne, ha megválnánk tőle, ő egy emlékezetes játékosa lehetne a DVSC-nek, mint amilyen például Korhut Misi vagy Varga Józsi volt.

6. Szatmári Csaba | LBi 61 Pozíció: +8
Csaba megítélése nagyon nehéz, mert egy meccs alatt is óriási hibákat, majd óriási szereléseket is láthatunk tőle. Játéka néha veszélyes a csapatra, néha viszont éppen húzóember – különösen, ha a Kisvárda és a Kukesi elleni fontos találataira gondolok. Néha azt érzem, jobb lenne padoztatni és Kinyiket játszatni helyette, néha pedig azt, örülök, hogy kezdett. Ilyen ez a foci.

5. Haris Attila | LBi 62 Pozíció: változatlan
Alapember volt tavaly is és idén is az maradt. A gól-, vagy kapura lövés továbbra sem a kenyere, viszont már 2 gólpassznál jár. Nem minden mérkőzésen játszott kimagaslóan, de mindig odatette magát. Sokat dolgozik meccsről meccsre, örülök, hogy a csapatunk tagja.

4. Nikola Trujics | LBi 62 Pozíció: új játékos
Új igazolásunkra nagy szükség volt a bal szélen és bár látszik rajta, hogy későn kezdte el a felkészülést, akkor is sokat robotol, amikor láthatóan teljesen elkészült az erejével. Ilyen szempontból Jovanovicsot idézi a hozzáállása. Játéka pedig kellően akaratos és veszélyes is egyben, két gólpasszt is feltett már a kanadai táblázatra.

3. Haruna Garba | LBi 64 Pozíció: új játékos
Coulibaly óta nem volt olyan támadónk, aki ilyen mély benyomást tett volna a szurkolókra. A három hazai meccse mindegyikén gólt szerzett, a Kukesi elleni debütálásán ráadásul pár perccel pályára küldése után. A Torino elleni találatával pedig örökre beírta magát a Loki történelemkönyvébe. Bár Castillion is hozzá hasonló jó játékkal kezdett és Tabakovic sem volt kutyaütő, ha Garba minden meccsen ezt a szintet fogja hozni, akkor sok örömünk lesz még játékában, mert nem csak gólérzékeny, nagyon harcos, jó a letámadásokban és technikás játékos.

2. Nagy Sándor | LBi 65 Pozíció: +1
Nem kérdés, hogy elsőszámú hálóőrünk, még úgy is, hogy a Torino ellen idegenben hatalmas hibái voltak.

1. Varga Kevin | LBi 67 Pozíció: +1
Finoman szólva sem voltam elégedett a tavalyi szezonban mutatott játékával, bár ő játszott a legtöbbet a csapatból. Hogy a rutin, Bódi sérülése, az Európa Liga rangja vagy az segítette át a holtponton, hogy szélről bekerült a pálya középső szekciójába? Nehéz lenne megmondani. Az azonban bizonyos, a hazai mérkőzéseinken szárnyalt. 5 mérkőzésen 3 gól és 2 gólpassz a mérlege, ami alapján egyre fontosabb kulcsjátékossá növi ki magát. És valljuk be, jó azt nézni, hogy egyre jobban bevonódik a csapatjátékba és mintha a korábbi görcsössége is kezdene eltűnni. Hajrá, Kevin, nagyon jó ez az irány, így tovább!

Ezek alapján a legjobb kezdőcsapatunk az alábbi lenne:

Hajrá, Lokomotív!
Csibu