LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Helyzetjelentés 2/1

Két hét múlva elkezdődik a női kézilabda bajnokság 2019/2020-as kiírása, ennek apropóján úgy gondoltuk, ideje összefoglalni az elmúlt hetek történéseit. Az alábbiakban kronológiai sorrendben felelevenítjük a legfontosabb pillanatokat. Emlékeztetőül: három játékos csatlakozott a kerethez: az irányító-átlövő Vámos Petra a Nekától érkezett, az átlövő Elke Karsten a spanyol Bera Bera együttesét hagyta el a DVSC hívása miatt, Karnik Szabina pedig hazatért a dunaújvárosi és fővárosi kitérője után.

Több mint egy hónappal ezelőtt, július 8-án orvosi vizsgálatokkal és felmérésekkel kezdetét vette a felkészülés az előttünk álló idényre. Az első napokban foghíjas kerettel készülhetett Köstner Vilmos, igazoltan hiányzott az Arany Rebeka, Szabó Dóra, Vámos Petra trió, fiatal játékosaink a Győrben megrendezett korosztályos EB-n szerepeltek. Kim Rasmussen szövetségi kapitány is tartott egy összetartást a törökországi Belekben a magyar felnőtt válogatott bő keretének. A DVSC-t ezúttal Karnik Szabina, Tóvizi Petra és Bordás Réka képviselte, ezzel párhuzamosan új igazolásunk, az argentin Elke Karsten a Pán-Amerikai játékokon szerepelt. Ezek a napok a kemény munka jegyében teltek, az erőnléti edzések mellett néha a labda is előkerült. Az első felkészülési mérkőzést Dél-Korea válogatottja ellen vívták meg a lányok. Az összecsapást négy góllal nyerte meg az erőteljesen hiányos debreceni csapat.

A folytatás Balatonbogláron következett, méghozzá a Ferencváros csapatával közösen megtartott edzőtáborban. Itt már Karstent leszámítva mindenki jelen volt, teljes csapat állt Vili bá rendelkezésére. Azonban nem csak közös edzések voltak a fővárosi zöld-fehér alakulattal, hanem kétszer hatvan percnyi egymás elleni játék is. Mind a két összecsapást a Fradi nyerte, hét és öt góllal bizonyultak jobbnak. Természetesen egy ilyen megterhelő héten lejátszott meccsek eredménye nem releváns a jövő szempontjából, sokkal inkább fontos az, hogy minél jobban kialakuljon az a kohézió, amire a szezon építhetünk. Ahogyan vezetőedzőnk fogalmazott, remek körülmények között minden adott ahhoz, hogy a lányok kiszakadjanak a hétköznapok monotonitásából, vagyis maximálisan a felkészülésre tudjanak koncentrálni. Ezért is választotta ezt a helyszínt az elmúlt években megszokott Balmazújváros ellenében. Szerencsére a sok edzés mellett a kikapcsolódásra is volt idő, többször is megmártózhattak a lányok a magyar „tengerben”.

Az edzőtábor után ismét Debrecenben készült a csapat, első hazai edzőmeccsünket az MTK ellen vívtuk meg, a felkészülési találkozóra közel félezer ember volt kíváncsi, ez azonban nem meglepő, mert tudjuk, hogy a debreceniek szeretik a csapatukat. Kilenc góllal múltuk felül a Golovin Vlagyimir által vezetett fővárosi gárdát. Továbbra is hullámzó volt a csapat teljesítménye, de továbbra sem az eredményesség a fő célja ezen összecsapásoknak. Azt már korábban is hallhattuk Köstner mestertől, hogy szeretne a védekezésünkben újításokat eszközölni, legfőképpen egy olyan támadószellemű védekezési formulát begyakorolni, amely a letámadásra és labdaszerzésre alapul. Aztán, ha megvan a labda a lehető leghamarabb eljutni az ellenfél kapujához, és még rendezetlen védelemmel szemben vezetni hatékony támadásokat. Ez azonban nem megy egyik pillanatról a másikra, előfordulnak hibák, melyeket a bajnokság kezdetéig a lehető legjobban ki kell küszöbölni. Ezt a célt szolgálták a Békéscsaba elleni mérkőzések is. A viharsarokban megrendezett találkozót négy góllal nyertük meg, a „visszavágón” a Hódosban pedig hét találattal bizonyultunk eredményesebbnek. Varsányi Nóra és Szabó Panna sérülés miatt nem léphetett pályára, Triffa Ági pedig belázasodott, így egy kicsit szűkebb volt a merítési és variációs lehetőségünk. A folytatásban pénteken az NB I/B-ben szereplő Eszterházy SC-vel mérkőzünk meg Egerben, majd augusztus 21-én a Kisvárda látja vendégül csapatunkat.

Edzőmeccseink eredménye:

  • DVSC SCHAEFFLER  – Dél-Korea 35:31
  • FTC-Rail Cargo Hungária – DVSC SCHAEFFLER 31-24
  • DVSC SCHAEFFLER – FTC-Rail Cargo Hungária 28-33
  • DVSC SCHAEFFLER – MTK BUDAPEST 31–22
  • Békéscsabai ENKSE – DVSC SCHAEFFLER 29-33
  • DVSC SCHAEFFLER – BÉKÉSCSABAI ENKSE 36–29

Néhány fontos tudnivaló:

  • Csapó Erika utánpótlás edzőként visszatért a DVSC-hez.
  • A magyar U19-es válogatott Európa-bajnok lett a győri kontinensviadalon, Arany Rebi, Szabó Dorci  és Vámos Petra is kivette a részét a sikeres szereplésből.
  • Elke Karsten ezüstéremmel zárta a Pán-Amerikai játékokat, miután a döntőben vereséget szenvedett az argentin válogatott Brazília legjobbjaitól.
  • Az EHF Kupa második körében kiemeltként csatlakozunk a sorozathoz. Ellenfelünk a Leverkusen – Nicosia párharc győztese lesz. A párharcot hazai pályán kezdjük október 12-én vagy 13-án a visszavágóra pedig október 19-én vagy 20-án kerül sor.
  • A hazai pontvadászatot az újonc Szent István Sportegyesület ellen kezdjük idegenben, méghozzá a SzISE  monori albérletében. A második fordulóban hazai pályán fogadjuk az Alba Fehérvárt, majd az FTC és a Vác csapatához utazunk, szeptemberben pedig a keleti rivális Békéscsaba is Debrecenbe látogat.
  • Pénteken (08.16) sajtótájékoztatót tart a klub, melyben részletesen beszámolnak majd a Hódos fejlesztésének ütemtervéről; valamint a szezon legfontosabb tudnivalóiról, remélhetőleg csapatunk célkitűzéséről is lesz szó.
  • Jövő héten szerdán (08.21) indul a bérletek értékesítése a 2019/2020-as szezonra. Nem fix helyre szóló éves belépőhöz 15 ezer, fix helyre szóló bérlethez 18 ezer forintért juthatunk. További kedvezmény, hogy az EHF Kupa selejtező meccsek is részei a bérleteknek.

Hajrá DVSC! Hajrá Debrecen!

Iceman

(képek forrása: Békécsabai Előre NKSE facebook/Antal János)