LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Helyzetjelentés 2/2

Múlt héten összefoglaltam, hogyan teltek az elmúlt hetek a DVSC SCHAEFFLER női kézilabdacsapatunk életében. Mai cikkemben szétnézek a riválisok háza táján, megtippelve, mire is számíthatuk az előttünk álló idényben. Ne feledjük, egy hét múlva már tétmeccsen kell bizonyítania a Köstner tanítványoknak az újonc Szent István SE albérletében.

Haladjunk végig a tabellán, abban a sorrendben ahogyan zártak a csapatok az előző kiírásban:

Győri ETO: Bajnoki cím, Magyar Kupa és Bajnokok Ligája győzelem. Elképesztő évet produkált a Danyi Gábor vezette zöld-fehér alakult, veretlenül védték meg címeiket minden sorozatban, ahol csak elindultak. Majdnem tökéletes a csapat mérlege, csupán a Fradi elleni két BL meccsük zárult döntetlennel. Nycke Groot és Nora Mörk is elhagyta az ETO-t, illetve a télen szerződtetett beállósuk, Crina Pintea sem maradt a Rába-partján, Tomori Zsuzsanna pedig Siófokra költözött. Visszatért a korábban győri színekben is Bajnokok Ligáját nyerő Katarina Bulatovic, valamint leigazolták a SKC francia válogatott irányítóját, Estelle Nze Minkot. A jobbszélső posztot a rivális játékosával erősítették meg, Faluvégi Dorottya a Fradit hagyja el az ETO kedvéért. Danyi Gáborék továbbra is toronymagas esélyesek, nem hiszem, hogy bárki képes lenne őket megállítani, sem itthon sem Európában (bár erről Ambros Martin lehet másképp vélekedik Rostovban…).

Ferencváros: Faluvégi Győrbe, Pena és Szikora Siófokra igazolt, de Bobana Klikovac és Horváth Dóra sem marad a Fradi kötelékében. Érkezési oldalon csupán Emilie Christensen és Bánfai Kíra neve olvasható. Előbbi norvég irányító, utóbbi pedig saját nevelésű szélső, aki az MTK csapatánál szerepelt kölcsönben. Ha így nézzük, akkor azt mondanám, hogy gyengült Elek Gábor csapata. Szezon közben azonban majd visszatér(het) Szekeres Klára, Hornyák Dóra és Szucsánszki Zita is. Kérdéses, milyen formában lesznek az újdonsült anyukák, de jelenlétükkel főleg védekezésben erősödik a gárda. Hazai viszonylatban úgy érzem, megőrzik az ezüstérmet, bár a Siófokkal nagy küzdelemben lesznek, az összeszokottság a Fradi irányába billentheti a mérleg nyelvét.

Siófok: Friss EHF Kupa győztesként, valamint a bajnokságban megszerzett bronzéremmel a nyakukban nem is lehet más céljuk erre az idényre, mint megismételni ezt az eredménysort. Tor Odvar Moen személyében olyan rutinos szakember ül a kispadon, aki anno a Larvik együttesével megélt sok nagy sikert és úgy fest, ütőképes gárdát rakott össze a Balatonparton is. Próbáltak magyarosítani a kereten, ezt jelzi Szikora Melinda, Tomori Zsuzsanna és Hársfalvi Júlia szerződtetése. Nze Minko távozása komoly érvágás lehet, ahogyan az újonnan igazolt Kjerstin Solas súlyos sérülése sem könnyíti meg a helyzetüket. Azt mondom, veszélyesek lesznek a Fradira, de meg kell elégedniük ismételten a bronzzal, ugyanakkor az EHF Kupában reális esélyük van a címvédésre.

Érd: Szinte minimális játékosmozgás volt megfigyelhető Szabó Edina csapatánál,  jobbszélsőjük anyai örömök elé néz, így a következő idényt biztosan kihagyja Krpezs-Slezak Katarina. Pótlására érkezett Alessandra do Nascimento korábbi világklasszis játékos. Láthattuk, hogy még 37 évesen is kiemelkedik a mezőnyből tudásával, mentalitásával. Szezonindító sajtótájékoztatójukon a dobogó elérését tűzték ki célul, de nem látom bennük azt az egységet, ami ehhez kellene, úgy gondolom inkább hátrafelé kell majd tekintgetniük a táblázaton.

Vác: Szilágyi Zoltán az elmúlt években megmutatta, hogy rutinos légiósokkal és sokra hivatott magyar fiatalokkal oda lehet érni a tabella első felébe. Karoline de Souza védekezésben kulcsembere volt a csapatnak, de a brazil játékos Mosonmagyaróvárra szerződött. Suba Sára is távozott, helyére Hadfi Gréta érkezett, tehát az egyik Fradi játékost egy másik fradista kézilabdázó váltja a cserekapus szerepkörben. Barbara Arenhart továbbra is a váciak hálóőre, ez azt jelenti valószínűleg ismét láthatunk majd sok egészpályás gólt a brazil kapustól. Fiatalokkal erősítettek, továbbra is üde színfoltjai lesznek a pontvadászatnak.

Debrecen: Távozó válogatott légiósok helyére felnőtt- és utánpótlás-válogatott magyar játékosok érkeztek a Cívisvárosba. Karnik Szabinát nem kell senkinek bemutatni, Kovács Annával remek párost alkotnak majd jobbátlövő poszton. Nagy fogásnak tekintem Vámos Petra szerződtetését is, a junior-válogatott csapatkapitányától sokat várunk, fejlődése szempontjából a legjobb helyre került, Vili bá kezei alatt stabil élvonalbeli játékos válhat majd belőle, aki idővel a felnőtt válogatottban is helyet követelhet magának. Elke Karsten személyében pedig egy ambiciózus, céltudatos játékost ismerhettünk meg, aki nem retten meg a saját árnyékától. Amennyiben a sérülések elkerülik a csapatot, az ötödik helyet is megszerezhetjük, illetve reménykedem egy MK négyes döntőbe jutásban is.

Fehérvár: Az előző idényhez képest erősödtek,  Walfisch Mercédesz leigazolása nagy fegyvertény lehet majd. Megszerezték Varga Emőke játékjogát az ETO-tól, illetve kölcsönvették Afentáler Sárát szintén a Győrtől. A sors fintora, hogy mind a két fiatal játékos súlyos sérülést szenvedett a felkészülési időszakban, így Deli Rita vezetőedzőnek teljesen új szisztémát kellett kidolgoznia a csapat számára. A nagy játékosmozgás miatt úgy gondolom, hogy az idény első felében nem lesznek a legveszélyesebbek, de tavaszra összeérhet a gárda. Az előző idényben hetedik helyen zártak és most is versenyben lesznek a felsőházért.

Kisvárda: Mit is mondjak, korábban sokszor ekéztem őket a sok külföldi játékos miatt, de úgy tűnik változtattak a szemléletükön, hiszen magyar játékosok sora ölti magára majd a kisvárdai mezt. Lajtos Nóri, Siska Pálma, Bárány Krisztina, Dombi Luca és még sorolhatnám… Egy szó mint száz, Bakó Botondnak nem lesz egyszerű feladata összerakni a csapatot ekkora változás esetén. Párszor már az MTK esetében is mondtam, hogy lehetne őket DVSC II-nek nevezni, és ez lassan igaz a Kisvárdára is. Azt tippelem, ebben a szezonban is a 7-9. helyre lehetnek esélyesek.

Dunaújváros: György László edzői hitvallásának köszönhetően igencsak furcsa munkamorál alakulhatott ki a Kohásznál, az elmúlt évek távozóinak névsora alapján valami nem kerek arrafelé. A vezetőség bízik az edzőben így ebben az idényben is az ő kezében van a karmesteri pálca. Triscsuk Krisztina hazatérésével egyértelműen erősödtek támadásban és védekezésben is egyaránt. Zeljana Stojak személyében a magyar bajnokságot jól ismerő hálóőrt igazoltak. Camila Micijevic sérülése egyértelműen hátráltatja őket, valamint az sem segíti a helyzetüket, hogy a szezon nagy részét albérletben kell tölteniük Szekszárdon, mivel Dunaújvárosban új csarnokot építenek. Úgy gondolom, idén sem fognak sokkal előrébb végezni, maradnak az alsóházban.

Mosonmagyaróvár: Hiába a stabil bennmaradás, a keret nagy részét lecserélik. Újoncként látható volt, hogy több van bennük mint a kiesés előli menekülés, a kissé gyengébben sikerült ősz után tavasszal megtáltosodtak. Az óvári UFM Aréna az ország egyik legkihasználtabb csarnoka, remek szurkolókkal. Úgy vélem, idén sem kell hátrafelé nézegetniük, de előrelépésre sem esélyesek az én tippem alapján. Valószínűleg az első tízben benne lesznek.

MTK: Golovin Vlagyimir tavaly nyáron világbajnoki címet szerzett az U20-as válogatottal Debrecenben, idén az U19-esekkel lett Európa bajnok Győrben. A fővárosiak legerősebb posztja tehát a kispad. Golovin a fiatalokkal remekül bánó szakember, aki bizonyítja évről-évre az MTK kispadján, hogy a felnőttekkel is jól bánik. Kiesési gondjai nem lesznek a kék-fehéreknek, a Békéscsaba-Mosonmagyaróvár duóval vívnak majd élet-halál harcokat. Karnik, Termány, Lajtos: három olyan név akik jelentős szerepet töltöttek be az előző idényben, de másutt folytatják. Suba Sára, Dávid-Azari Fruzsina vagy épp Zácsik Szandra neve azonban biztosíték lehet a stabil szereplés érdekében. Kíváncsian várom, Vova mester mit tud kihozni a Győrben legtöbbször kispaddísznek használt Pál Tamarából. Az irányító az U19-es eb-n csak peremembernek számított, ha megtanul védekezni stabil élvonalbeli kézilabdázó válhat a többszörös BL győztes játékosból.

Békéscsaba: A viharsarki lila-fehér alakulatnak az a szerencséje, hogy a tükörsimán kieső Eger mellett csak egy csapat búcsúzott még az élvonaltól. Horváth Roland csapatának erre az esztendőre sem lehetnek vérmes reményei. Walfisch Merci távozásával vezérét vesztette a gárda. Barján Bianka és Kopecz Barbara személyében pedig két olyan játékos igazolt hozzájuk akik képesek lehetnek az élvonalban tartani a Csabát. Tippem alapján a vonal fölött fognak végezni de a kiesés réme év végéig kísérheti őket.

Szombathely: Az NB I/B-t nagyon simán megnyerő szombathelyi alakulat nagybevásárlást tartott a felkészülési időszakban, többnyire rutinos külföldiekkel erősítettek. Jovetic Dijana Vácról, Katarina Tomasevic Dunaújvárosból érkezik. Biljana Bandelier is bizonyított már a magyar élvonalban. Marosán György a Szeged majd a Kecskemét után az SZKKA gárdáját is feljuttatta az első osztályba, bennmaradni eddig nem sikerült egyszer sem és azt gondolom, ez most sem fog összejönni. Hajszál híján ugyan, de nem tudnak megragadni az NB I-ben. Személyes véleményem az, ha választani kellene, hogy a Csaba vagy a Szombathely legyen a másik kieső gondolkodás nélkül az utóbbit mondanám. Nem szeretjük a lilákat, de szükség van rájuk a legmagasabb osztályban.

Szent István SE: Nem akarok megbántani senkit, de ki merem jelenteni, hogy az utolsó helyen fognak zárni, győzelem nélkül, sőt még a pontszerzés sem lesz fáklyásmenet. Az NB I/B keleti csoportját megnyerő egyesület próbált ugyan erősíteni, de ez kevés, amolyan Eger 2.0 lesz az ő szerepük. Otthonuk nem alkalmas az NB I-re így Monoron játsszák meccseiket, még egy ok ami azt bizonyítja_ nagy falat lesz nekik az első osztály. Ha vasutascsapatról lenne szó azt mondanám retúrjegyet váltottak az élvonalban.

Tippem a 2019/2020-as szezon végeredményére:

  1. Győr
  2. Ferencváros
  3. Siófok
  4. Érd
  5. Debrecen
  6. Vác
  7. Fehérvár
  8. Dunaújváros
  9. Kisvárda
  10. Mosonmagyaróvár
  11. MTK
  12. Békéscsaba
  13. Szombathely
  14. Szent István SE

Hajrá, DVSC! Hajrá, Debrecen!

Iceman

(képek forrása: Békéscsabai Előre NKSE facebook oldala/Antal János)