LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #5

A válogatott szünetre fordulván letudtuk a 12. forduló mérkőzéseit is, így az újabb hármas etap után ismét sorrendbe állítjuk az NB I csapatait. Lássuk, hogy a bajnokság kicsivel több, mint egyharmadát követően mi a helyzet!

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (2., +1, )

Eddig a címvédőtől nem vártuk, hogy idén is bajnok lehet, ám sokat fordult a kocka az elmúlt hetekben. A Fradit kevésbé viseli meg a többfrontos harc, mint tavaly a Vidit, ráadásul Fehérváron feszültség van a vezetőség és a vezetőedző között, még az is elképzelhető, hogy a télen edzőváltásra kerül sor. Így Rebrov csapata vesztett pontok tekintetében már most is az első helyen van, tavaszra pedig, amikor már csak a bajnokságra kell már koncentrálniuk, nem okozhat gondot az újabb elsőség bezsebelése.

2. Videoton (1., -1, )

Az előbb említett edzői problémák főként a játékstílus miatt alakultak ki, Nikolic nem játszatja kellően támadó stílusban a csapatát, pedig a játékosok meglennének hozzá. Az elmúlt hetekben elveszítették a Fradi elleni ragandót, ráadásul hazai pályán, majd Zalaegerszegen is értékes pontokat hagytak. Bár pillanatnyilag még az élen állnak, ha így folytatják, ez könnyen változhat az őszi szezon végéig.

3. Mezőkövesd (3., 0, )

Sokan mondták az idény meglepetéscsapatára, hogy majd a komoly rangadók után a helyükre kerülnek. Sem a Fernecváros, sem a Videoton nem tudta őket megverni (előbbitől idegenben raboltak pontot), az Újpestet és minket pedig sajnos simán megvertek. Ha nincs a hétvégi botlás Zalaegerszegen, akkor még mindig azonos pontszámmal állnának a két nagy mellett. Egyelőre tehát nem látszik megakadni a gépezet, meglátjuk, hogy tavasszal is kitart-e a lendület.

4. Honvéd (5., +1, )

A Kispest jelenleg a bajnokság legjobb formában lévő csapata, zsinórban négy győzelemnél tartanak, és szépen kapaszkodnak felfelé a tabellán. Ahhoz képest, hogy négy vereséggel kezdték a szezont, dicséretes az, hogy mostanra már az élmezőnyben tartózkodnak. Ha tavaszra jobban összeáll a társaság, akkor még a dobogóért is harcban lehetnek.

5. Újpest (7., +2, )

Az Újpest továbbra is hektikusan szerepel, de hétvégén fontos mérkőzést nyertek meg Felcsúton, amivel felkapaszkodtak a felsőházba. Az ő helyzetüket leginkább hozzánk tudnám hasonlítani, gond van a tulajdonos hozzáállásával és felfogásával, illetve a keret minőségével és összetételével is. Minőségben viszont egy fokkal jobbnak érzek őket, már csak Feczesin miatt is, akinek a visszahozatala telitalálatnak bizonyult.

6. Puskás Akadémia (4., -2, )

Eddig (sajnos) szépen menetelt a Felcsút, de legutóbbi két meccsén elveszítette, ráadásul mindkettőt otthon, egy közvetlen rivális ellen, de még így is ott vannak az élmezőny nyakán. Viszont a mostani eredményekből is látszik, hogy komolyabb célokért nem fognak idén küzdeni, de a felsőház így is könnyedén meglehet.

7. DVSC (6., -1, )

Egyre mélyebb az a bizonyos gödör… Mezőkövesden mondhatni papírforma vereséget szenvedtünk, majd egy iszonyatosan fontos győzelem jött a Paks ellen, ami után némi halvány remény mutatkozott egy kis javuló tendenciára. Ezt döntötte romba a hétvégi 6-1-es fiaskó. Morálisan tehát ismét a padlón a csapat, és jelenleg egyértelműen inkább hátrafelé kell tekintgetnünk, sem mint előre: a dobogó 9 pontra van, a kiesőhely viszont csak négyre… Nehéz folytatás vár ránk az ősz végén, ahol el is dől, hogy tavasszal milyen célért kell majd küzdenünk. Félő, hogy leginkább a bennmaradásért.

8. Kisvárda (8., 0, )

Az edzőváltás nem segített a Kisvárdán, elég rossz szériában vannak jelenleg, ráadásul közvetlen riválisok ellen vesztettek nagyon fontos pontokat. A kezdeti lendület tehát alábbhagyni látszik, de még mindig nincsenek közvetlen veszélyben, bár pillanatnyilag lőtávolban van mögöttük három csapat is. A sorsolásuk viszont nagyon nehéz, így még az sem elképzelhetetlen, hogy a kieső zónában telelnek majd.

9. DVTK (11., +2, )

Ha a Kisvárdánál kiemeltük az edzőváltás elmaradt pozitív hatásait, akkor meg kell jegyezni, hogy Diósgyőrben viszont hozott előrelépést Feczkó Tamás kinevezése. Sokkal meggyőzőbb a játékuk (ezt mi is tapasztalhattuk), sokszor már csak az eredményesség hiányzik. Két nagyon fontos kiesési rangadót tudtak nyerni az elmúlt hetekben, amivel elmozdultak a kieső zónából, és ha tavaszra jobban képére formálhatja majd a keretet a vezetőedző, aligha kell majd a szezon végén az utolsó fordulókban is izgulniuk.

10. Zalaegerszeg (10., 0, )

A ZTE fel tudja venni a versenyt a mezőny csapataival, már csak a győzelmek hiányoznak. Az például mindenképp bizakodásra adhat nekik okot, hogy az Újpesttől, a Viditől és a Mezőkövesdtől is pontot tudtak rabolni, bár ez a három döntetlen egyenértékű egy győzelemmel és két vereséggel. A kieső helyekről még nem sikerült ellépniük, de biztató a játékuk, és a télen még erősítésre is lesz lehetőségük. Jelenleg az az érzésünk velük kapcsolatban, hogy nagy hajrával bennmaradhatnak a tavasszal.

11. Paks (9., -2, )

Nagyon nagy zuhanórepülésben van a Paks, amelynél a kilátástalan debreceni vendégjáték után menesztették is Szivicset. Utódja még nincs, így egyelőre ideiglenes vezetőedzővel folytatják a munkát. Pontszámban már utolérte őket a ZTE, így csak a több győzelmük miatt nem állnak kieső helyen. Sok év után először következhet be, amit már legalább 6-7 éve jósolunk: ebben a szezonban kieshet a Paks. Jelenleg erre minden esélyük meg van.

12. Kaposvár (12., 0, )

A két bravúrgyőzelmet leszámítva továbbra is csak vereségek díszítik a sort a Rákóczi neve mellett a tabellán. Nem meglepő ez egyébként, már a szezon előtt meg lehetett jósolni, hogy nem sok vizet zavarnak majd. Mivel a télen sem várhatók komoly erősítések, így nagyon hamar eldőlhet matematikailag is a sorsuk.