LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #6

Legutóbb a 12. forduló után rangsoroltuk az NB I mezőnyét, ám hogy pont az ősz végén tudjunk zárni, így most nem három, hanem négy fordulót kellett várni az újabb sorrendre. Lássuk tehát, hogy miként vonul téli pihenőre a mezőny!

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (1., 0, )

Nem úgy indult ez a szezon, hogy ez is a Fradié lehet. A nemzetközi szereplés jelentette kettős terhelés, valamint a rivális Vidi impozáns kezdése alapján azt gondoltuk volna, hogy hasonlóan a tavalyi évhez, amikor a fehérváriak sínylették meg a nemzetközi szereplést a bajnokságban, most is ezt látjuk majd. Ehhez képest a Fradi tükörsimán vezeti a tabellát még úgy is, hogy van egy elmaradt meccse. És mivel letudták a nemzetközi szereplést, ráadásul a Magyar Kupából is kiestek, így semmi más dolguk nem lesz tavasszal, minthogy behúzzák a bajnoki címet – ez nem is okoz majd nekik gondot.

2. Videoton (2., 0, )

A bukdácsolások Marko Nikolic állásába kerültek, a csapat irányítását ismét Joan Carillo vette át. Vele más stílust fog erőltetni a Vidi, így személyi változások várhatóak a keretükben is. Nem lepne meg minket például Nikolics Nemanja hazatérése sem. Bár a bajnoki cím lassan elúszni látszik, a második helyet könnyedén meg fogják szerezni, vigasztalódni pedig ismét egy Magyar Kupa győzelemmel lehetne, erre meg is lesz minden sanszuk.

3. Mezőkövesd (3., 0, )

Az egész ősszel remekül menetelő Mezőkövesd mintha a végére ténylegesen elfáradt volna, amit előtte hetekkel korábban vártuk már. Ám míg a komoly rangadóikon állták a sarat, a szezon utolsó két meccsét elveszítették, ráadásul két alsóházi csapat, a DVTK és a Paks ellenében. Ezek igen fájó vereségek voltak, tekintve, hogy ez a hat pont hiányzik ahhoz, hogy ne harmadik, hanem második helyen teleljenek. Szó se róla, a harmadik helyezés is szép teljesítmény tőlük. Ha tavasszal ismét állandósítani tudják az ősz során mutatott formájukat, akkor az is furcsaság is megeshet, hogy a Mezőkövesd a dobogón végez…

4. Honvéd (4., 0, )

Egy nagyon komoly, ötös győzelmi szériát produkált a Honvéd a bajnokság közepén, amivel szépen araszolgattak felfelé a tabellán, de várható volt, hogy ez előbb utóbb megszakad, és egy kis megtorpanást látunk majd. Ez be is következett a Kisvárda ellen, ami után további két meccsen maradtak nyeretlenek, így a jó sorozat ellenére is csak a hatodik helyre sikerült felkapaszkodni. Persze emlékezvén a pocsék kezdésükre, ez is szép teljesítmény volt a részükről. Tavaszra jópár sérültjük felépül majd, amivel tovább folytathatják a kapaszkodást – talán a dobogóért is harcban lesznek majd.

5. Újpest (5., 0, )

Az Újpest a Honvédhoz hasonlóan nagyon hektikusan szerepelt az ősszel, de a végén tudtak olyan hajrát bemutatni, amivel megragadtak a felsőházban, és előrhető közelségben van a dobogó is. Ám nem várható, hogy tavaszra komolyan erősödne a keret, továbbra sincs minden rendben a klubházon belül, így a harmadik hely idén sem lesz meg a liláknak.

6. Puskás Akadémia (6., 0, )

A felcsútiak a Kövesdhez hasonlóan sokáig figyelemre méltóan meneteltek, de a végére ők is kipukkadtak, az utolsó három bajnokin csupán két pont jött össze. A dobogó így nem lett meg, de még mindig a negyedik helyen állnak. Hornyák Zsolt személyében van egy jó edzőjük, Gyurcsó Ádám pedig lövöldözi a gólokat. Kiesési gondjaik nem igen lesznek már idén, de a dobogós helyezésekbe sem valószínű, hogy bele tudnak majd szólni.

7. Kisvárda (8., +1, )

Úgy tűnt, hogy a Várda stabilizálni tudja a helyét a középmezőnyben, és féltávnál ez a hetedik hely nem is néz ki rosszul, főleg ha abból indulunk ki, hogy tavaly az utolsó fordulóig rezgett a léc. Ám voltak intő jelek, az utolsó két mérkőzésüket elveszették, és ha hinni lehet a pletykáknak, akkor a legftonsabb láncszemük, Grozav is távozik már a télen. Így viszont ismét necces lehet a tavasz, főleg hogy pontszámban csupán három pont az előnyük a kieső helyen álló ZTE-vel szemben.

8. DVTK (9., +1, )

A DVTK-nál Feczkó Tamás kinevezése óta vegyes a kép, becsúsztak bravúrgyőzelmek (Újpesten és Mezőkövesden), miközben azért a többi élcsapat ellen nem jött össze a pontszerzés. Van azonban mire építeni, és ne feledjük, hogy a télen a saját képére formálhatja a vezetőedző a játékoskeretet. Talán idén végre nem az utolsó fordulóig kell majd izfulniuk a miskolci szurkolóknak a bennmaradást illetően…

9. DVSC (7., -2, )

Hát mit is mondjunk… Nehéz bármi értelmeset is írni azok után, amit a csapat az utolsó fordulókban művelt. A kupakiesés, és a kaposvári 4-1-es zakó az őszi szezonunk megkoronázása volt negatív értelemben. Ráadásul a riválisaink is nyertek (mostmár hívhatjuk őket azoknak), így csupán két pontra vagyunk a kieső helyektől. Nagyon nehéz tavaszi szezon vár ránk, mostanra kimondhatjuk, hogy komoly válságban vagyunk, és egyértelmű cél a bennmaradás kiharcolása lesz. Hogy ez Herczeg András feladata lesz-e, vagy idő közben váltunk vezetőedzői poszton, ez ismét csak kérdőjeles. A játékoskeretre is ráférne egy komolyabb erősítés, de efelől is vannak kétségeink. Bízzunk egy szebb folytatásban, mert ennél tényleg csak jobb jöhet…

10. Zalaegerszeg (10., 0, )

Hiába játszott jól több meccsén is a Zete, nem jöttek a győzelmek, igaz megverni sem tudta sok csapat őket. Az utolsó két fordulóban viszont nagyon fontos győzelmeket arattak, ezzel pedig felzárkóztak a mezőnyre. Pechükre a Paksi s gyűjtögette a pontokat, így még mindig a kieső helyen tanyáznak. Télen azonban vélhetően befoltozzák majd a lyukakat, és várható, hogy jobban szerepelnek majd a tavasszal, mint tették azt ősszel – pontszámban legalábbis. Ha pedig így lesz, akkor meglehet a bennmaradás.

11. Paks (11., 0, )

Végleges vezetőedzőjük továbbra sincs Szivics menesztése óta, így az ősz maradék mérkőzéseit Osztermájer Gáborral teljesítették. Sokáig nem jöttek a győzelmek, ám az utolsó két fordulóban bravúrgyőzelmeket arattak a Vidi és a Kövesd ellenében, így nem szakadtak le a mezőnytől. Viszont továbbra is az ő keretüket érezzük gyengébbnek a riválisokkal szemben, és az is kérdéses, hogy ki lesz a vezetőedző tavasszal. Mindezek alapján őket tartjuk esélyesnek az egyik kieső szerepére.

12. Kaposvár (12., 0, )
A másik kieső pedig értelemszerűen a Kaposvár lesz, akiknek fikarcnyi esélyt sem adtunk az eleje óta. És tartjuk ezt úgy is, hogy immár kilenc pontjuk van, köszönhetően a bőkezűségünknek, hiszen hatot ellenünk szereztek. Mindezek ellenére a tízpontos hátrány nagyon soknak mondható, és nem is látni esélyt arra, hogy komolyan erősítenének a télen.