LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Kezdődik a csoportkör – Irány Európa!

Győzelemmel zártuk a 2019-es esztendőt, visszatekintek az SZKKA elleni meccsre, kihirdetem ki lett az utóbbi két hónap legjobb játékosa, illetve bemutatom első ellenfelünket a nemzetközi kupa csoportkörében, avagy ismerkedjünk meg a Kastamonu gárdájával.

Vasárnap este a Szombathelyi KKA elleni mérkőzéssel ébredt téli álmából a magyar bajnokság. Egy olyan összecsapás jutott az év utolsó napjaira, ami papíron kötelező győzelemnek ígérkezett. Tizenkét góllal múltuk felül az élvonalban újoncként szereplő vasi alakulatot. Hiányzók mind a két együttesben voltak, a leggólerősebb játékosára nem számíthatott egyik vezetőedző sem. Ami a vendégeket illeti, Biljana Bandelier ugyan pár percre pályára lépett, de nem tudott érdemben csapata hasznára lenni. A Lokiban ezúttal szurkolóként kapott szerepet Kovács Anna és Oguntoye Viktória. Reményeim szerint egyikük sérülése sem súlyos, inkább elővigyázatossági céllal pihentette őket Köstner Vilmos. Kezdetben fej-fej mellett haladt a két csapat, az SZKKA megelepő húzásként két beállóval védekezett és támadott egyszerre. Lilja Gorilszka mellett Mayer Szabina is szerepet kapott Marosán György vezetőedzőtől. Ez a felállás azt eredményezte, hogy a belső posztokon kevesebb játékossal probált eredményt elérni a vendégcsapat. Ez nagyjából az első félidő második harmadáig sikerült is nekik, ekkorra már kétszer is időt kellett kérni Vili bácsinak. Saját dolgunkat nehezítettük azzal, hogy védelmünk oszlopa, Jeca Despotovic kiállítása után nem megfelően tért vissza a pályára, így még a huszadik perc sem vette kezdetét, máris kétszer volt kiállítva átlövőnk. Hasonló cipőben járt Karnik Szabina is, bár őt nem rossz cseréért büntette a játékvezetői páros. Két belső emberünk tehát nagyon hamar közel került a kipontozódáshoz. Harminc perc játékot követően négygólos előny birtokában voltunk (15-11).

A második félidő elejét megnyomták a lányok, ennek köszönhetően nőtt a különbség a két együttes között egyre nagyobbra. Vezetőedzőnk cserélgette játékosait, mindenki kapott lehetőséget a bizonyításra. Öröm és büszkeség nekünk debreceni szurkolóknak, hogy hétről-hétre tehetséges fiatalok bontogatják a szárnyaikat, Vámos Petra is hozta a dinamikus játékát, heteseket harcolt ki több ízben is, Borgyos sérülése után kezd visszarázódni, jót tett neki, hogy az NB I/B-ben is játszott több meccset. Az ő játékát leginkább a győri Stine Oftedaléhoz lehetne hasonlítani, testfelépítésük nagyon hasonló, ezáltal Panna is képes remekül megoldania az egy az egy elleni lehetőségeket. Pár támadás erejéig pályára lépett Poczetnyik Luca is, átlövőnk két szép góllal jelezte, előtte is szép jövő állhat. Nagyszerű passzokat és gólokat láthattunk Elke Karstentől is, argentin légiósunk a második félidőben kapott szerepet, főként támadásban. Ez volt az egyik legjobb teljesítménye mióta a DVSC kötelékébe tartozik. Azonban a meccs legjobbja Varsányi Nóri volt, hat lehetőségből ötöt gólra váltott, jól helyezkedett a lerohanásoknál. Szép volt Nyüzi, ezt a formát próbáld meg állandósítani! Összegezve: kissé nehézkesen indult, majd sima győzelem lett a vége, kulcsjátékosaink sokat tudtak pihenni. Védekezésünk a meccs második felében tökéletesen működött, ezt jelzi a mindösszesen hét kapott gól harminc perc alatt.

DVSC SCHAEFFLER – Szombathelyi KKA 30-18 (15-11)

Már 2020-at írunk, így ismét itt az idő mérleget vonni az elmúlt időszakról, szeptemberben Bulath Anita volt csapatunk legjobbja, októberben Kovács Anna érdemelte ki ezt az elismerést. Ideje átnézni, mi is történt novemberben és decemberben, hogy eredményt tudjak hirdetni. Ebben az időszakban három bajnoki és két EHF-kupa mérkőzést játszottak a lányok. Hazai környezetben vertük a Mosonmagyaróvárt és a Szombathelyet, idegenben pedig papírformának mondható vereséget szenvedtünk el a Győri ETO otthonában, miközben nemzetközi színtéren kettős győzelemmel búcsúztattuk a szerb Zork Jagodina együttesét. Öt meccs, négy győzelem, egy vereség, elmondható tehát, sikeresen vették Varsányi Nóriék az elmúlt esztendő utolsó akadályait. Kigyűjtöttem a statisztikákat a magyar bajnokikról, illetve utánanéztem, ki hogyan teljesített az EHF-kupában, a kapott adatok tekintetében kijelenthető, hogy nem volt könnyű dolgom. Szerencsére több jó teljesítmény is akadt, megnehezítve ezzel a döntésemet. Sok töprengés után úgy ítéltem meg, hogy csapatkapitányunkat, Vantara-Kelemen Évát választom november-december legjobbjának.

Balszélsőnk nagyon magas hatékonysággal értékesíti ziccereit, pontos támadójátéka könnyű gólokhoz segíti a csapatot, továbbá védekezésben is meghatározó szerepet tölt be. Kevesebb gólt szerezett Évike, mint a másik két fő esélyes (Bulath Anita, Kovács Anna), ugyanakkor ez nem a gólkirálynői címért folytatott küzdelem, itt az adott időszak legjobbját keresem. Ki kell emelni Varsányi Nórit és Bordás Rékát is, szélsőnk és beállónk is nagyon hatékony játékkal jelentkezett. Ez lehet a sikerünk kulcsa, hogy nem egy-két játékos formáján múlik az eredményességünk, hanem azon, hogy csapatként több jó egyéni teljesítmény együttes eredménye alapján tudjuk nyerni a meccseket. Azonban az éremnek két oldala van, ahol vannak kiemelkedő eredmények, ott vannak gyengébb teljesítmények is. Anélkül, hogy komolyabb kritikát fogalmaznék meg, annyit fűzök hozzá, hogy egyes játékosoktól több kell. Nem kell itt neveket említeni, azt hiszem, mindenki tudja, kitől várnánk többet, sokkal többet. Nagyon mozgalmas napok hetek következnek, egymást érik a meccsek, így itt a lehetőség javítani, vagy folytatni az eddigi remek teljesítményt.

Ma délelőtt útnak indult a Loki repülővel Ankarába, majd onnan busszal Kastamonuba, az EHF-kupa csoprtkörének első mérkőzésére. Ellenfelünk a török bajnok Kastamonu Belediyesi GSK csapata. Információ bőven van az együttesről, hiszen két évvel ezelőtt és az idei kiírásban is ők búcsúztatták a Vácot a sorozattól. Aktuális vetélytársunk jelenleg is vezeti a bajnokságot eddig hibátlan mérleggel, nyolc meccs, nyolc győzelem, meccsenként átlagban több mint harmincöt lőtt és nagyjából huszonhárom kapott góllal. Azaz kiemelkednek a kilenc csapatot felvonultató török bajnokságból. Erejüket jelzi, hogy az általunk kiejtett Jagodina csapatát is megverték fölényesen 31-15-ös arányban. Lebecsülni tehát semmiképpen sem szabad őket, keretükben található két orosz légiós, Yana Uskova jobbszélsőként bevethető játékos, valamint Renata Kayumova, akire kapusként számíthat a szakmai stáb. A hálójuk őrzését kizárólag külföldiekkel képzelik el, ugyanis a másik két kapus is más nemzet szülötte: Anca Mihaela Rombescu román, Amra Pandzic pedig szlovén állampolgár. Beállós poszton egy horvát kézilabdázó segíti őket Andrea Seric személyében, balátlövőjük pedig a lengyel Joanna Woloszyk. A Vác elleni meccseiket figyelmbe véve leginkább átlövőikre kell összpontosítani, Yilmaz, Özel és Iskit vállalta magára a vezérszerepet, de nem szabad feladni a szélsők őrzését sem.

Közel kilenc órás út után érkezett meg a csapat a meccs helyszínére, ahol egy átmozgató edzést is levezényelt erőnléti edzőnk, Horváth Tibor. Teljesen háromesélyes meccsre van kilátás, ami előnyünkre válhat, hogy játékosaink komolyabb bajnokságban, erősebb ellenfelek ellen lépnek pályára meccsről-meccsre. Mellettünk szól az a tény is, hogy vezetőedzőnk rutinja kincset ér ilyen szituációkban, óriási tapasztalát meg tudja osztani a lányokkal, akik remélhetőleg nem stresszelnek rá a csoportkör első meccsére. Keretünk erősebb mint a török bajnoké, azonban csak akkor lehetünk eredményesek, ha mindenki maximális koncentrációval teszi a dolgát az első sípszótól az utolsóig. Kovács Anna kihagyta a legutóbbi bajnokit, kérdés, most számol-e vele Vili bá. A kitűzött célt elértük, megvan a csoportkör, részemről nem elvárás a továbbjutás, azt remélem, a lányok élvezni fogják minden pillanatát a meccseknek, és fejlődnek találkozóról-találkozóra. Egy biztos, mi büszkék vagyunk rájuk! Meccsünket a Sport 1 élőben közvetíti holnap, 12:45-kor kezdődik az összecsapás felvezetése, a találkozó pedig 13 órakor indul.

EHF Kupa csoportkör 1. forduló:
2020. január 4. 13:00, Törökország, Kastamonu

Kastamonu Belediyesi GSK – DVSC SCHAEFFLER     

Játékvezetők: Doru Manea – Radu Iliescu (románok)
EHF delegált: Isgandar Asgarov (azeri)

TV: Sport1

Hajrá DVSC! Hajrá Debrecen! Mindent bele lányok! Irány Európa!

Iceman