LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Sima volt, de élesben több kell

Ma tartotta a bajnoki főpróbát a Loki, a felkészülési időszak utolsó edzőmérkőzésén a román másodikligás Universitatea Cluj érkezett Derbecenbe, a találkozót pedig a Nagyerdei Stadionban rendezték. Két ellentétes félidőt láttunk, a végeredmény pedig nagyon sima lett, de vajon elegendő-e ez az Újpest ellen?

A mérkőzésre nagyjából 150-200 néző látogatott ki, és a vendégszektorban is helyet foglalt nagyjából 15-20 román szurkoló, ami egy felkészülési mérkőzésen nem éppen szokványos látvány. Vitelki Zoltán a legerősebb kezdőt küldte a pályára, tehát egyértelműen főpróbának szánták ezt a mérkőzést, a cseresor 14 órától az FC Minaj ellen kaphat meccsterhelést. Nem lenne tehát meglepő, ha egy hét múlva az Újpest ellen is a Nagy – Bényei (Kusnyír), Kinyik, Pávkovics, Ferenczi – Bódi, Haris, Csősz, Varga – Szécsi, Adeniji összeállításban állnánk ki. Az első félidő álmoskásan kezdődött, a pálya talaja nem éppen volt alkalmas a látványos focira (néhol igen fagyos volt), több játékos is csúszkált a talajon. Az első komolyabb lehetőségünk Ferenczi előtt adódott, akinek erős lövését szögletre ütötte a kapus. Tíz perccel később Bényei szabálytalansága után büntetőhöz jutottak a vendégek, játékosunk ráadásul bele is sérült a szabálytalanságba, le kellett őt cserélni, Kusnyír folytatta helyette. A büntetőt Nagy Sándor látbányos vetődéssel hárította.

Alig öt perccel később viszont már tényleg vezettek a románok, egy távoli löket kötött ki a hosszú alsó sarokban. Nem kellett viszont sokat várni az egyenlítésre, Szécsi Márk egy hasonlóan szépen kivitelezett, bár közelebbről megeresztett lökettel egalizált. Az első játékrészben még Ferenczinek volt egy újabb ló lövése, amit bravúrral hárított a vendég kapus, illetve Adeniji előtt is adódott gólszerzési lehetőség, de kimaradt, így 1-1-el vonultak szünetre a csapatok.

A második félidőt csere nélkül folytattuk, a Kolozsvár viszont teljes sort cserélt. Az 59. percben Bódi ugratta ki Adenijit, akit utolért az egyik román játékos, és becsúszva szerelte, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Visszanézve véleményes, talán a labdát találta el a román játékos. A megítélt büntetőt Bódi mindenesetre higgadtan értékesítette. Ezt követően mindkét csapat előtt adódott lehetőség, bántóan könnyedén került helyzetbe mindkét együttes, a védelmek finoman szólva sem álltak a helyzet magaslatán. Újabb gólt azonban mi szereztünk, Szécsi szólója után Csőszhöz került a labda a tizenhatoson belül, akit hátulról buktattak, ez pedig már egy jogos büntető volt, amit ezúttal Ferenczi értékesített.

A 85. percben egy saját térfélen megszerzett labdát követően Haris Attila jó 55 méterről ívelt a vendégek kapujába, a kapus ugyanis messze helyezkedett a gólvonaltól, ez volt a találkozó legszebb mozzanata. A slusszpoén pedig a végére maradt, a teljesen széteső kolozsváriak egy szerencsétlen öngóllal állították be az 5-1-es végeredményt.

A végeredmény tehát sima lett, azonban óva intek attól mindenkit, hogy hirtelen örömtáncot kezdjünk járni. Egyrészt az ellenfél gyenge játékerőt képviselt, ez sok esetben kiütközött. Szécsi és Adeniji is kénye-kedve szerint szlalomozgatott át a védelmükön, nagyon könnyen meg tudtuk őket bontani, koncentráltabb játékkal még 4-5 gólt szerezhettünk volna. Ilyen szellős védekezése egyik NB I-es csapatnak sincs, azt bizton állíthatom. A játékunk helyenként látványos volt, bár ezen a találkozón kevésbé erőltettük a gegenpressingre hajazó letámadásos focit. Kiemelném Bódi Ádám játékát, kimagaslott a mezőnyből, magasan a csapatunk legnagyobb értéke, ő lehet a garancia arra, hogy a tavaszunk jobban sikerüljön, mint az ősz. Tetszett még Szécsi játéka is, és helyenként Ferenczitől, illetve Haristól is láttunk szép megoldásokat. A többiek leginkább átlagos teljesítményt nyűjtottak, a védelmünk viszont még egy ilyen gyenge csapat ellen sem volt stabil, sok lehetősége adódott a kolozsvári csapatnak is, amik többségében a belső védőink határozatlanságából adódtak. Van még tehát min csiszolni, remélhetőleg ez az önbizalomnövelő siker kellően feltüzeli a srácokat az Újpest elleni mérkőzésre.

Aki tervezi, hogy jövő héten kilátogat a tavaszi nyitányra, annak már most üzenem: öltözzön fel rétegesen, mert kib@szott hideg volt ma a stadionban, és ez este hét órakor csak rosszabb lesz!