LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a Hódos kapui előtt…

Vasárnap Nordhausenben a Thüringer HC, kedden Mosonmagyaróváron a Szombathely ellen lépett pályára a piros-fehér hölgykoszorú. Egy vereség, egy győzelem a mérlegünk. Hétvégén pedig egy igazán fontos összecsapásra kerül sor, a Kastamonut fogadjuk a Hódosban, ha győzünk akkor szinte biztosan továbblépünk az EHF-kupa legjobb nyolc csapata közé!

Visszavágásra készültünk a német csapat ellen az EHF-kupa negyedik fordulójában. Bántóan könnyen nyertek Herbet Müller tanítványai a Hódosban, így a „visszavágóra” olyan szellemben készülhetett a csapatunk, hogy megmutatja országnak-világnak, többre képes, mint azt mutatta korábban. Sokkal több gól esett a kinti találkozó első perceiben, mint a hazai meccsen. Kovács Anna remek formában kezdte az összecsapást, rendre mi voltunk előnyben, nagyjából az első játékrész kétharmada körül fordult a kocka és átvette a vezetést a THC, a szünetben kétgólos hátrányban voltunk. Sokáig úgy tűnt, a folytatásban abban mederben zajlik a találkozó, hogy a vendéglátók lépéselőnyben vannak. Aztán a negyvenharmadik percben összejött az egyenlítés, sőt Elke Karsten gólja után ismét a mi nevünk mellett szerepelt több találat, de erre is volt válasza a házigazdának. Nyolc perccel a vége előtt kettővel mentünk a Thüringer előtt, de ezután egy sok hibával tarkított hajrát követően már nem jegyezhettünk fel újabb debreceni találatot. A THC hét a hat elleni játékkal lepett meg minket, hiába védekeztünk jól, nem lőttünk az üres kapura. A hibák teljesen tévútra vitték koncentrációnkat, így kiegyenlített a hazai csapat. Végül három góllal buktunk el egy olyan meccset, ami már szinte a kezünkben volt. Bosszantó volt látni, hogy abban a helyzetben mennyire meglepett minket a lehetőség, hogy saját pályáján tréfáljuk meg a németeket. Egy biztos, ez jó lecke volt, láthattuk hogyan húzza be a győzelmet vert helyzetből egy BL-ben edződött csapat. A THC legeredményesebb játékosa a kilenc gólig jutó Beata Scheffknecht, a Lokiban pedig a hét találatig jutott Bulath Anita.

Thüringer HC – DVSC SCHAEFFLER 26-23 (15-13)

Hosszas tortúra után végül eldőlt, hogy Mosonmagyaróváron játszunk a Szombathely ellen a Magyar Kupa IV. fordulójában. Mivel ez a csarnok csak vészmegoldás volt az SZKKA számára, így nem volt idő elrendezni a papírokat, tehát zártkapus meccsen kellett kiharcolni a továbbjutást. Hazai részről a rutinos légiósok pihenőt kaptak Marosán György vezetőedzőtől, nálunk pedig Bulath Anita és Szabó Dorci csatlakozott a Despotovic – Vámos kettőshöz, mint hiányzó. Csapatunk magabiztos győzelmet aratott a hétvégén a Kisvárdát legyőző szombathelyiek fölött. Ezzel a két bajnoki ponttal a zsebükben szinte garantált, hogy sikerül megőrizni élvonalbeli tagságukat. Visszatérve az MK-ra, a lányok magabiztosan hozták a kötelezőt, bejutottunk a sorozat legjobb nyolc csapata közé. Sorsolás pénteken!

Szombathelyi KKA – DVSC SCHAEFFLER 23-39

Szombaton a török bajnok Kastamonu Belediyesi látogat a Cívisvárosba. Még nagyon az esztendő elején járunk, hogy az év meccsének aposztrofáljam ezt a találkozót. Azzal azonban nem mondok újat, hogy ez a mérkőzés rettentően fontos a jövő szempontjából. Aki két egységgel gazdagodik, az szinte biztosan továbblép a sorozat legjobb nyolc csapata közé. Az EHF-kupa ’A’ jelű négyeséből a német Thüringer HC egyértelműen kiemelkedik. A második helyért azonban öldöklő csata zajlik. Törökországban egy roppant érdekes mérkőzésen, balkezeseink vezérletével megszereztük a győzelmet. Kovács Anna és Arany Rebi is kiemelkedőt játszott, akkor még Jeca Despotovic is pályára tudott lépni. Átlövőnk azóta sérüléssel bajlódik, lassan egy hónapja maródi, így ezt a csatát nélküle kell megvívnunk. Vámos Petra sincs bevethető állapotban, így a már megszokott fiatalokkal feltöltött kerettel vágunk neki az összecsapásnak. A héten sokat pihent és remélhetőleg a gyógyulás útjára lépett Bulath Anita, akit vasárnap egy komoly betegség sem tudott kispadra küldeni. Korábban nyilatkozta azt vezetőedzőnk, hogy a régi sikeres DVSC-ket az jellemezte, hogy a komoly nyomás és nagy teher méginkább felspanolta a csapatot. Ugyanabban az interjúban az is elhangzott, hogy a mai DVSC-nek ez inkább hátrány, mintsem előny. Abban bízom, hogy sikerült ezen is átlendülni, még akkor is, ha ezt a valóságban sokkal bonyolultabb végrehajtani, mint leírni. Kinn Nordhausenben a lányokat megzavarta az a szituáció, hogy karnyújtásnyira voltak a győzelemtől. Végül kikaptunk ugyan, sőt, bosszankodtunk is, de amint kissé nyugodtabb fejjel gondoltuk végig, beláthattuk, ez is egy olyan helyzet, amire csak az élet iskolája készíthet fel bennünket. Vannak dolgok, amiket nem lehet könyvekből megtanulni, bármennyire is szépen le van írva a tudnivaló szóról-szóra.

Ismételten garantált a teltház, a hangulatra biztosan nem lesz majd panasz. Máskor gyakran már hét közben is azt tippelgetem, hogy milyen eredménnyel zárulhat a hétvégi meccsünk. Ezek a napok azonban kivételnek számítanak, nem tudnám eldönteni, mit is várjak a találkozótól. Két oldala van az éremnek, egyrészt benne van a pakliban egy tükörsima győzelem, másrészről a vereséget sem zárhatjuk ki. Az lesz a győzelmünk kulcsa, hogy fejben mennyire tudunk a pályán történtekre koncentrálni, ki kell zárni a zavaró külső tényezőket! Hinni kell önmagunkban! Nem szabad teret engedni sem az elbizakodottságnak, sem a kishitűségnek! Abban az esetben, ha a törökök legyőznek minket, akkor is büszkék leszünk a lányokra, hogy maradandót alkottak a nemzetközi porondon. A továbbjutás csak a jéghegy csúcsa lenne, avagy a hab a tortán.

Ellenfelünk a cseh Banik Most gárdáját győzte le oda-vissza, így hozzánk hasonlóan négy pontot gyűjtöttek. A törökök legrutinosabb játékosa a harminckilenc esztendős Yeliz Özel, aki a selejtezőben megszórta a Vácot, majd a nyitófordulóban ellenünk is nyolc gólt vágott. Nagyon veszélyes átlövőről beszélünk tehát, az ő semlegesítésére nagy figyelmet kell fordítani. A Kastamonu másik gólfelelőse Asli Iskit, a százhetvennyolc centis balátlövő nyolc góllal terhelte meg kapunkat az idegenbeli meccsen, legutóbb Csehországban egy tucat találatot szerzett. Az orosz jobbszélső Yana Uskova is stabil átlagot hoz a csoportmeccsek során. Köstner mester bizonyára már tudja a nyertes taktikát, a lányok feladata ezt a küzdőtéren megvalósítani. Nem élet-halál harcról beszélünk, így nem kell feltétlenül eredménykényszerben játszanunk, legyen egy jó meccs, sok szép góllal, feszes védekezéssel, Loki győzelemmel! Veletek vagyunk csajok! Akinek nem jutna jegy az az összecsapást a Sport TV képernyőjén követheti majd figyelemmel!

EHF Kupa csoportkör ’A’ csoport
2020.02.01 15 óra, Hódos

DVSC SCHAEFFLER – Kastamonu Belediyesi GSK

Játékvezetők: Konstantin Ershov  – Anton Pavliukov (oroszok)
EHF delegált: Emir Beslija (montnegrói)

Hajrá DVSC! Hajrá Debrecen! Mindent bele csajok!

Iceman