LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A mérkőzés legjobbja #26 – Ibrahima Sidibe

“Ha Messi nálunk játszana, mi nyertünk volna” – nyilatkozta egyszer Diego Simeone, az Atlético Madrid vezetőedzője az argentin klasszisról, érzékeltetve, mennyit is jelenthet egy igazán jó (napot kifogó) játékos egy kiélezett helyzetben. Sajnos nekünk, Loki szurkolóknak az utóbbi időben ritkábban adatik meg, hogy kiemelkedő egyéni teljesítményeknek tapsolhassunk, de azért eléggé sok emlékünk lehet egykori (és jelenlegi) játékosainkkal kapcsolatban, amikor szinte egymaguk jelentették a különbséget az ellenfelünkhöz képest. A nosztalgiázás jegyében most ezeket a mérkőzéseket idézzük fel sorozatunkban, melynek huszonhatodik részében az elmúlt másfél évtized egyik legmeghatározóbb Loki-támadója, Ibrahima Sidibe következik.

A pálcikaember. Bárki, aki látta őt focizni, tudhatja, mennyire furcsa a testalkata és mozgása a szenegáli támadónak. Valahogy nehéz róla elképzelni, hogy profi focista, és mégis, a kapu előtt mindig úgy botlik a labdába, hogy az befelé csorog. Bekanalazza, befejeli, betuszkolja. Persze néha ennél többről is van szó, és a legváratlanabb pillanatokban elküldi gyufáért a védőket, és kegyetlenül bevarrja a labdát a kapuba. Másfelől az is tény, hogy rosszabb napjain tényleg úgy játszik, ahogy azt amúgy prognosztizálnánk: sete-sután, furcsán, ügyetlenül. Mégis, egy olyan játékosunkról van szó, akire jó szívvel tudunk mindkét debreceni korszakából visszaemlékezni.

Talán úgy méltó, ha mindkét időszakából felelevenítünk egy-egy mérkőzést, ahol Sidibe vitte el a showt. Az első korszakából nagyon adja magát egy emlék: 2006. szeptember 30., DVSC-Fehérvár 3-1. Sidibe egyetlen mesterhármasát ezen a találkozón szerezte a Loki színeiben, és külön érdekesség, hogy az első és második gólja simán beférne az Ikergólok gyűjteménybe, ha fellelhető lenne a róluk készült videó. Sajnos azonban az interneten jelenleg nem található meg a mérkőzés gólösszefoglalója, így legfeljebb a találkozóról készült írásos beszámoló, illetve Sidibe nyilatkozata pótolhatja valamelyest ezt a hiányt.

A második időszakból több opció is adta magát, én azonban végül egy nemzetközi kupameccset választottam, ahol szenegáli támadónk idegenben tudott duplázni: Strömsgodset-DVSC 2-2. Sajnos a visszavágón csúfosan kikaptunk hazai pályán, és ez némileg elhomályosította Sidibe remeklését, de rajta aztán biztosan nem múlott a továbbjutás. Első góljánál egy nagyszerű csellel elküldte a védőjét, majd higgadtan helyezett a kapuba; a második találatánál pedig magabiztosan értékesítette a megítélt büntetőt.

29:50-től 30:03-ig látható a két gól a videón

A debreceni szurkolók egyébként még mindig láthatják őt a pályán, csak nem a Loki, hanem a DEAC színeiben, az NB3-ban. Több másik légiósunkhoz hasonlóan ő is itt alapított családot, így vélhetően hosszú távon a város vérkeringésének része marad majd egykori légiósunk.

Hajrá Loki!

Enderson