LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #7

Elkezdődött a tavaszi szezon, szokásos sorozatunkat pedig idén is folytatjuk. Hogy ezúttal nem három fordulót követően rangsoroltuk a csapatokat, annak a múlt héten hét közben rendezett forduló volt az oka, de talán a négy forduló reálisabb képet is adott a téli átalakítások után a csapatok tavaszi erejéről. Lássuk tehát, hogy mi a helyzet az NB I-ben 20 fordulót követően!

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (1., 0, )

Kettővel kevesebb meccset játszva is az élen állnak, most hétvégén pedig hazai pályán játszanak a Vidi ellen. Győzelem esetén gyakorlatilag biztos a bajnoki címük, hiszen a bepótolt meccsekkel 10-nél is több pontos előnyre tehetnek szert. Nem valószínű, hogy elszórakozzák ezt a hatalmas lehetőséget.

2. Videoton (2., 0, )

Az utolsó szalmaszál a Vidi esetében a már említett hétvégi rangadó, amit ha megnyernek sem számítanak majd első számú bajnokesélyesnek. Egyébként sem túl meggyőzőek a tavasszal, két soványka győzelem mellett két döntetlen a mérlegük. Alighanem inkább a Magyar Kupa élvez majd prioritást náluk a hétvégi rangadót követően.

3. Mezőkövesd (3., 0, )

A meggyőző tavaszkezdet után úgy tűnt, hogy ott folytatják, ahol az ősz elején elkezdték – elvégre az ősz vége nem sikerült jól – de talán most ismét megtorpantak egy kicsit. A Vidi elleni vereséggel a második helyért folytatott küzdelemből alighanem kiszálltak (egyébként sem volt sok realitása), de a dobogó még továbbra is simán meglehet nekik. Négy pont az előnyük, azonban az elkövetkező hetek választ adnak arra a kérdésre, hogy van-e sanszuk a harmadik helyre. A következő öt körben ugyanis játszanak velünk, a Fradival és a Felcsúttal is, igaz közben a két kieső helyen álló csapattal is. Ha ezeken a találkozókon legalább 10 pont összejön, akkor Kövesden készülhetnek az EL-selejtezőre…

4. Honvéd (4., 0, )

Elég húzós tavaszkezdete volt a Kispestnek, hiszen sorban a három dobogóssal játszottak. A megszerzett két pont nem is mutatna rosszul, de pont a legkönnyebbnek vélt összecsapást, a Kövesd elleni hazait veszítették el, pedig ha ott győznek, akkor most pontazonossággal állnának a sárga-kékekkel, és arról beszélhetnénk, hogy első számú dobogóesélyessé lépett elő a Honvéd. A játékuk azonban továbbra is döcög, túlságosan defenzív felfogásban játszanak. Ha a Kövesd nem hibázik, akkor nem lesz ebből harmadik hely.

5. Puskás Akadémia (6., +1, )

A jónak mondható őszi szereplés után a tavaszt három döntetlennel kezdték, legutóbb pedig jókora bírói segítséggel nyertek Pakson. Ezzel továbbra is őrzik negyedik pozíciójukat, és még mindig lőtávon belül vannak a Kövesdhez. Viszont a hektikusság nagyon jellemzi a csapatot, és a sok légiós igazolás nem biztos, hogy jó irányba terelgeti őket, főleg, hogy Hornyák Zsolt az ősszel több fiatal magyarnak is lehetőséget adott, amikor jól ment a szekér. Persze az átlagszurkoló csak örül annak, ha a falusi csapat nem sikeres.

6. DVSC (9., +3, )

Az őszi mélypont, és a december végén előrejelzett kilencedik hely után úgy tűnik, hogy ki tudunk mászni a gödörből. Tavasszal eddig négy meccsen veretlenek vagyunk, ráadásul nehéz sorsolás mellett sikerült nyolc pontot bezsebelnünk. Merészebb álmaink egyelőre ne legyenek, perpillanat a felsőház is sikernek számítana az esetünkben. Remélhetőleg a jó széria folytatódik, és jó szájízzel tudjuk majd ezt a nem túl jól induló szezont befejezni.

7. DVTK (8., +1, )

Alaposan bekezdett tavasszal a Diósgyőr, és a téli igazolásaik is azt sejtették, hogy erősebb félévük lesz, mint ősszel volt, de azért gyorsan szögezzük le, hogy a két kiesőhelyen álló csapattal kezdték meg az évet, így kissé becsapós is volt az eredménysor. A Felcsút elleni „majdnemgyőzelem” után pedig már azt hihették, hogy a bab is hús, így jókora pofon volt a hétvégi vereségük ellenünk. Kezeljük hát helyén őket, kiesni biztosan nem fognak, de azért ott még nem tartanak, hogy a nagyok dolgába beleszóljanak.

8. Újpest (5., -3, )

Elég komoly a baj Újpesten, a kedélyek továbbra sem nyugszanak a tulajdonos és a szurkolók közt, ráadásul a folytatásban is albérletbe kényszerülnek a lilák, mivel a Szusza stadionban elszúrták a gyepet. Azt még egyelőre nem tudni, hogy addigi is melyik pálya lesz az albérletük, de a hétközi kupameccsüket Szegeden játszották. Ezen kálváriák mellé még pocsék eredménysor is társul, szóval nem sok jót sejtet a tavaszi szereplésük.

9. Kisvárda (7., -2, )

Gyengén kezdte a tavaszt a Várda, amit aztán egy gyors edzőváltás is követett, a hétvégén pedig már Bódog Tamás irányításával győzték le a Kaposvárt. Az exdiósgyőri tréner személye garancia lehet arra, hogy felrázza a szabolcsi csapatot, egyúttal bizonyíthat a kétkedőknek, hogy nem kell őt leírni a DVTK-nál végzett munkája után.

10. Paks (11., +1, )

Két győzelem, két vereség. Nem túl jó, de nem is tragikus. A győzelmeket a két mögöttük álló csapat ellen aratták, ami majdhogynem duplán számít, ilyen szempontból már jobban fest az összkép. Öt pontra lerázták a Zetét, így egy picit megnyugodhattak. A bennmaradás azonban még messze nincs meg, főleg, hogy a következő hetekben két kulcsemberüket, Bödés és Könyvest is nélkülözni kényszerülnek (utóbbit három meccsig). Ha a ZTE az edzőváltás után meg tud táltosodni, akkor izgalmas lehet majd a véghajrá.

11. ZTE (10., -1, )

A téli felkészülés után mindenki azt várta, hogy a ZTE majd megtáltosodik, és kijön a keret erőssége. Csakhogy eddig négy meccsen egyetlen pontot szereztek, ráadásul három találkozót közvetlen riválisok ellen vívtak. Nem meglepő, hogy ezek után Dobos Barna munkáját megköszönték, Márton Gáborra hárul a feladat, hogy csodát tegyen. A helyzet azonban nem egyszerű, mert a következő öt fordulóban az Újpest, a Fehérvár, a Mezőkövesd, a Fradi és a DVSC lesz az ellenfelük. Ahhoz, hogy sanszuk maradjon a bennmaradásra, ezeken a találkozókon minimum 6 pontot kellene szerezniük. Emberes feladatnak ígérkezik.

12. Kaposvár (12., 0, )

Mindenki egyetértett abban, hogy a Rákóczi esélyei már az ősszel elúsztak. Ez a tavasszal továbbra is megerősítést nyer, immár 13 pontra vannak a bennmaradást jelentő helytől. Valószínűleg nem élik ezt meg tragédiaként, hiszen nem is volt kimondott céljuk a bennmaradás kivívása, még ha ez furán is hangzik.