LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Karanténba zárt kiesési rangadó

Ami manapság körülöttünk zajlik, annak fele se tréfa. Ez az állítás egyaránt igaz a DVSC-re, illetve a WHO által hivatalosan is pándémiának minősített új típusú koronavírus-járványra, amely immár a mi mindennapjainkat, azon belül pedig a labdarúgást is gyökeresen átalakítja. Ha a kínai tüdőgyulladás mégse söpört volna végig a fél világon, most csak arról kellene írnunk, miért is életbevágó megnyerni a ZTE elleni hazai rangadót, melyet hatpontosnak nevezni sem túlzás. Így viszont nemcsak az írja át a megszokott forgatókönyvet, hogy az összecsapás zárt kapus lesz, hanem arra is fel kell készülni, hogy teljesen bizonytalan, mikor láthatunk ismét a helyszínen Loki-meccset. Sőt, akár arra is, hogy ha az olaszokhoz hasonlóan mi is elbukunk a vírus ellen folytatott harcban, idejekorán véget érhet az NB I – egyre több európai bajnokságot függesztenek fel, a topligák közül már mindet leállították, a szomszédos országok közül is egyre több helyen függesztik föl ideiglenesen a küzdelmeket. De mindent a maga idejében. Most a zalaiak legyőzésére kell koncentrálnunk, bármi áron.

A DVSC 2020-as éve egyelőre semmivel sem dicsőségesebb, mint az egész emberiségé. Új edzőnk, Vitelki Zoltán vezetésével repülőrajtot vett a csapat, 4 veretlen találkozót 3 sima vereség követett, múlt héten, a Várda ellen pedig pont a katasztrófaszirénák megszólalása előtt csapott rá Varga Kevin a reaktor vészleállító gombjára (aminek nem grafitból volt a hegye ez esetben). Ennek eredményeként jelenleg a tabella 7. helyén tanyázunk 30 ponttal, ellenfelünk pedig a 11., kieső helyen 25-el. A „tolongás” viszont hatalmas: köztünk és az épphogy bennmaradó 10. hely között csupán 3 pontnyi különbség van. Az elmúlt hetekben többször is megtapasztalhattuk, hogy mekkorákat lehet zuhanni, ha egy fordulóban számunkra kedvezőtlenül alakulnak az eredmények. És ez az a kiszolgáltatott helyzet, amiből most lehetőségünk lesz némiképp kitörni. Annyit kell tennünk, hogy a Zalaegerszeget megverjük és ezáltal 8 pontra eltávolodunk a 11. helyezéstől.

A formák, a várható kezdők, a téli igazolások egy ilyen rangadó előtt majdhogynem teljesen irrelevánsak. Nyerni kell és kész-passz. A rend kedvéért azért álljon itt, hogy a vendégcsapatnak egyelőre bevált Márton Gábor kinevezése. A közelmúltban egy kicsit bundaszagú meccsen legyőzték bajnokin a Mezőkövesdet, ráadásul idegenben, illetve pontot kaptak szereztek otthon a listavezető Fradival szemben. Emellett a kupában verték meg jó nagy meglepetésre a Fehérvárt, igaz, azóta már kaptak egy ötöst a visszavágón. Ami pedig minket illet, a formákról már esett szó, a kezdőcsapatunk pedig várhatóan az alábbiak szerint fog alakulni.

A Zalaegerszeg legyőzése azonban nem egy „jó volna, ha sikerülne” jellegű vágyálom, hanem a DVSC bennmaradásának nulladik lépése. A döntetlen egyik csapatnak se lenne jó, de a kiesés elől kétségbeesetten menekülő kék-fehéreknek még nálunk is kevésbé. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy benn akarnak maradni, és ebben a helyzetben bármelyik együttesnek élet-halál minden egyes forduló. Abba bele se szabad gondolni, mi lesz, ha vereséget szenvedünk. Spoiler: 2 pontra lesz a kieső hely, és még megyünk többek között Ferencvárosba, Mezőkövesdre, Fehérvárra, Szent Loki kedvenc csapatáról (Kaposvár) nem is beszélve. És itt jön be a képbe a COVID-19. Nem tudhatjuk, mikor és hogyan fog véget érni az OTP Bank Liga. Olyan lesz az elkövetkező néhány hét, mint a székfoglalós játék: 4 szék körül forog 5 játékos, a Loki, a Várda, az Újpest, a Paks és a Zete. Mindenki azon lesz, hogy amikor elhallgat a zene, ne ő legyen az, aki szék nélkül marad. Már csak azért sem szabad kicentiznünk a bennmaradást. A győzelmen kívül minden eredmény csalódást keltő, aggasztó és elfogadhatatlan lesz.

A találkozó szombaton 17 órakor kezdődik a Nagyerdei Stadionban. A kormány minden magyar szurkolónak home office-t rendelt el határozatlan időre, így kivételesen mindenkit arra kérünk, NE menjenek ki a Nagyerdőre. Nyugat-Európában az elmúlt héten láttuk, hogy hiába voltak zárt kapusak a meccsek, a szurkolók a pályán kívül gyűltek össze szurkolni. Kérünk titeket, hogy lehetőleg ezt se tegyétek! A vírus rendkívül fertőző, lappangási ideje két hét is lehet, és különösen veszélyes az idősekre, krónikus betegségben szenvedőkre, de a legveszélyesebb magára az egészségügyre, a gazdaságra és az ország normál működésére. Anélkül, hogy pánikot keltenénk, ha te pont nem is érzed magad veszélyben, a családban biztosan van valaki, akit veszélybe sodorhatsz. Épp ezért lehetőleg otthon, egyedül vagy kevés emberrel, az m4sport.hu streamjén kövesd a találkozót.

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas

(borítókép: dvsc.hu)