LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Player Rankings #20 – Hol a motiváció?

Amikor egy csapat a kiesés elől menekül, érdemes megnézni, kik alkotják a keretét, és bár nem gondolom, hogy bárki is szándékosan ártani akarna klubjának, de motivációját erősen befolyásolhatja az, hogyan is gondolkozik saját jövőjéről, további karrierjéről. Ennek a gondolatnak a tükrében nézzünk csak végig a játékosainkon, mivel főzhet Vitelki Zoltán. Player Rankings sorozatunknak 20. részében ezúttal annál jóval fontosabb tényezőt vizsgálok, mint hogy ki hanyadik helyen áll a fontossági rangsorban.

A dvsc.hu szerint jelenleg az első csapathoz tartozó játékosokat vizsgálom, gondolataim pedig természetesen személyesek, de figyelembe veszem velük kapcsolatban a játékos korábbi teljesítményét, eddigi karrierjét és a DVSC-re általánosan jellemző csapatalkotási normákat, elképzeléseket. A pályára lépések mutatói során az összes 2019/20-as mérkőzést vizsgálom (NB I, MK, EL-selejtező), a szerződések lejáratát pedig az ebből a szempontból nem mindig megbízható transfermarktról hozom. Ezekkel kapcsolatban pedig azt se felejtsük, általában a szerződések részét képezi, hogy kiesés esetén a játékosnak nem kötelessége kitölteni szerződése idejét. Az esetleges jövő évi másodosztályú játékunk kapcsán azzal a feltételezéssel élek, hogy még legalább egy éven át Szima Gábor maradna a tulajdonos és igyekeznénk nem szétzülleszteni annyira a csapatot, hogy a feljutás már a szezon kezdetén reménytelennek látszódjon.

Fontos kihangsúlyoznom: nem feltételezem senkiről, hogy valós tudásához képest gyengébben játszana, csak mert a motivációját mondjuk alacsonynak vagy közepesnek állítom be. De ettől függetlenül mindez kihathat a teljesítményére, vagy a csapat egészére.

Kapusok
/ Létszámban és minőségben is megvagyunk, két rutinos, de már idősödő játékossal és egy teljesen rutintalannal. /

1 – Nagy Sándor: 18 pályára lépés idén, bár nem mindig volt elsőszámú hálóőr. Még egy évig keretünk tagja, és bár 34 éves, ő különösen érdekelt lehet abban, hogy NB I-es maradjon a DVSC, hiszen így még 35 évesen is lenne egy éve az elsőosztályban, más esetben viszont nem biztos, hogy még játszhatna ilyen magas szinten. És bár bizonyára az NB II-es csapatunknak is kapusa maradna, valószínűleg sem a kihívás, sem a fizetés nem lenne annyira kívánatos számára. Motiváció: magas.

86 – Tomas Kosicky: Még fél évig szól a szerződése, és bár olykor úgy tűnik, előléphet elsőszámú kapussá, végül ezek mindig csak epizódszerepek maradnak számára. Ennek ellenére idei 16 pályára lépése is igen magasnak mondható, 2014/15 óta nem volt ennyi dolga egyetlen idényben sem. Sokat mutat róla, hogy bár már 34 éves, ha még 14 pályára lépése lenne a DVSC-ben, akkor rekordot állítana be és elmondhatná magáról, hogy a mi mezünket húzta fel legtöbbször profi pályafutása során. Ahogy eddig, úgy ezek után is beéri majd a cserekapus opcióval, arra pedig mindenhol szükség van, ráadásul ki tudja, 2020 végén nem-e játsszuk el megint a „se veled, se nélküled” nótát. Az azonban biztos, ha kiesünk, az NB II-s légióskorlátozás miatt ő nem maradhat. Motiváció: közepes.

42 – Hrabina Alex: Még egyetlen mérkőzésen sem kapott szerepet 25 éves kapusunk, pedig már itt van egy ideje – és még itt is lesz, ha kitölti 2023-ig szóló szerződését. Sőt, NB I-es mérkőzése is összesen 1 van, ráadásul mezőnyjátékosként (!), míg NB II-es is csak 40. Mondhatni, a csapat kiesésével második számú kapussá avanzsálna, ha pedig utána nem hosszabbítunk Nagy Sándorral, és nem hozunk új kapust, akár több is kinézhet neki. Ettől függetlenül, ha valakinek most nem kell megerőltetnie magát, az ő. Motiváció: alacsony.

Középhátvédek
/ Nincs merítési lehetőség, Kinyik és Szatmári pedig rendkívül bizonytalanok idén. /

5 – Pávkovics Bence: Kevés játékoson látni olyan elszántságot, mint rajta. Amikor idejött is sokat számított, hogy ő a DVSC-ért akar játszani és ezt eddig bizonyította is. Bármelyik NB I-es csapatban megállná a helyét, még csak 23 éves, de itt már betonbiztos helye van. Nem biztos, hogy ezt könnyen elengedné. Motiváció: magas.

2 – Kinyik Ákos: Nem fut igazán jó szezont, túl sokszor kellett poszton kívül játszania, és talán az is megviselte, hogy Szatmárival küzdenie kellett a helyéért. Ha Vitelki távozik (akár idény közben, akár annak végén), vagy ha kiesünk, akkor újra bizonytalanabbá válna helyzete, az NB II-re pedig úgy gondolom, ő sem annyira vágyik. Ráadásul, ha egy ilyen rossz év után távozik (eddig 49 (!) kapott gól 26 meccsen), nem biztos, hogy előre tud lépni karrierjében. Motiváció: magas.

3 – Szatmári Csaba: Bár eddig minden évben láttunk tőle több kimagasló mérkőzést, védőmunkáját sok panasz érte, Vitelki érkezésekor az első négy mérkőzésünkön a kispadon is találta magát (nem is kaptunk ki egyik meccsen sem). Azóta bár már játszott több találkozón is, és még egy évig ideköti szerződése, elképzelhető, hogy meg kell majd elégednie a cserevédő szerepkörrel. Az azonban minimum biztosítva van számára Debrecenben, amíg Szima Gábor vezeti a klubot. Ami ennek ellenére motiválhatja, az annak bizonyítása, hogy jobb védő ő annál, mint amit eddig láttunk tőle – főleg idén. Motiváció: közepes.

71 -Belényesi Csaba: 26 évesen még nem rendelkezik NB I-es meccsel. Leigazolása csak akkor érthető, ha már eleve az NB II-ben gondolkoztunk. Ha azonban kiesünk, akkor ki tudja, nem-e választ majd inkább egy olyan NB II-es csapatot, ahol biztos kezdőként számítanak majd rá, mint korábban a Kazincbarcikában. Motiváció: alacsony.

Jobbhátvédek
/ Erre a posztra van egy gyengébb igazolásunk, egy folyton sérült játékosunk és egy fiatal tehetségünk, akinek meg nem biztos, hogy ez a legjobb posztja. /

29 – Kusnyír Erik: Még mindig csak 20 éves, de ha pályára lép a Kaposvár ellen, az lesz az 50. NB I-es meccse. Karrierje szempontjából nem engedheti meg magának az NB II-t, de ki tudja, elégedett-e jelenlegi helyzetével, megkapja-e azt az összeget, ami játéka alapján neki járna és mennyire érzi biztosnak helyét, hiszen pár hónapja is jobbhátvédet igazoltunk (Habovda személyében). Más NB I-es klubok helyében, de talán Ukrajnából is ostromolnám őt pár ajánlattal, ki tudja, mennyire tervez hosszútávon velünk. A kiesés pedig az ő távozását is lehetővé tenné (ha szerepel ez a záradék szerződésében). Motiváció: közepes.

4 – Bényei Balázs: Normál esetben ő lehetne az állandó jobbhátvédünk, és akkor Kusnyír játszhatna a középpályán de kiszámíthatatlan, mikor áll a stáb rendelkezésére. Bizonyára, ha kiesnénk is maradna nálunk, maximum a fizetésében érezné meg a különbséget. Motiváció: alacsony.

19 – Jurij Habovda: Leigazoltuk, hogy aztán játsszon pár meccsen, adjon egy gólpasszt is, majd a kispadra tegyük. Tudása alapján az NB II-ben abszolút megfelelő emberünk lenne a posztra, milyen kár, hogy ukrán állampolgár, így ez esetben neki is búcsút mondanánk. Még akkor is tévedés volt leigazolni, ha azzal számoltunk, hogy mondjuk Kusnyírt valaki kivásárolja a szerződéséből. Ráadásul, ha Bényei éppen nem sérült, akkor még ez esetben sem lenne elsőszámú a posztján. Az azonban biztos, ha ismét pályára léphetne, hajtana legalább annyira, mint a tavasz elején. Motiváció: közepes.

Balhátvédek
/ Két játékosunk van erre a posztra, eljutottunk oda, hogy jelenleg nem itt vannak a legégetőbb kérdések, pedig kellene Ferenczi mögé-mellé-elé valaki. /

11 – Ferenczi János: Nem gondolom, hogy azért játszana jobban, vagy rosszabbul, mert közel a kiesés, vagy mert motivációkkal küzdene. Teszi a dolgát és tenni is fogja, bármelyik osztályban is szerepeljen a Loki. Egyetlen probléma az lehet, hogy pozíciójában nincs senki, aki versenyhelyzetre késztetné, a keretünk egyik legrégebbi tagja, így megengedheti magának a gyengébb játékot is. Motiváció: alacsony.

15 – Barna Szabolcs: Idén még nem lépett pályára az NB I-ben, amíg pedig Ferenczi itt van és egészséges, ez nem is nagyon fog változni.  Motiváció: alacsony.

Védekező középpályások
/ Tőzsér visszavonulásával hiányposzt lesz, hacsak nem oldjuk meg, hogy Kusnyír ne jobbhátvédként szerepeljen. /

8 – Tőzsér Dániel: Nyilatkozatai alapján nagyon úgy fest, szögre akasztja a cipőjét. Ideje is, mert teljesítménye, hozzáállása borzalmas idén. 2018 decemberében Lucas már írt egy cikket arról, hogy a számok alapján nem biztos, hogy olyan jó a csapatnak, ha játszik Tőzsér, de az idei adatai sem túl szépek. 2016 óta az eltelt idényekben 7, 8, majd 9 NB I-es gólunkban vállalt szerepet. Idén ez az érték azonban csak 2 (persze tegyük hozzá, a szezon harmadát kihagyta sérülés miatt). Persze egy szűrőnek nem ez az elsődleges dolga, de ha hallgatok azokra, akik szerint ő valójában mélységi irányító, akkor ez azért önmagában is sokatmondó, nem beszélve az idén eddig kapott góljaink számáról. A vírus okozta kényszerpihenő után csapatkapitányként tért vissza, de vele mindkét eddigi mérkőzésünket elveszítettük. 9 győzelmet és 3 döntetlent szereztünk eddig idén, ő ezeknél csak 5 győzelemből és 1 döntetlenből vette ki részét. Ebből a szempontból tehát semmiképp nem mondható kulcsjátékosnak. 2016-os érkezése óta, amikor nem volt a pályán, ez a csapatunk NB I-es mérlege: 10 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség. Azaz 75%-25% a pontszerzés és a vereség aránya. Pedig ő a csapatkapitányunk, karrierje során a második legtöbb pályára lépést nálunk érte el (Genk 161, DVSC 112, Watford 66). Bár a karrierje várhatóan itt ér véget, talán nem kieséssel és rossz játékkal akarja megünnepelni, úgyhogy mindettől függetlenül a motivációja szerintem: közepes.

33 – Csősz Richárd: Jelenleg kiegészítőember, 3 év alatt 44 NB I-es meccséből csupán nyolcat (!) játszott végig. Sajnos nem látom benne azt a játékost, aki hosszútávú megoldást nyújthat majd a középpálya közepén. Csereembernek kiváló megoldás lesz, bármelyik osztályban is játsszunk, hozzáállását nem érheti kritika. Sőt, ha gonosz vagyok azt mondom, az NB II nem is ártana neki, biztos kezdő lenne, és megszerezhetné a szükséges meccsterhelést, rutint is, hisz még csak 23 éves. Motiváció: alacsony.

18 – Haris Attila: Középpályánk motorja, még ha nem is konstans jó a teljesítménye. Ha kicsit veszélyesebb lenne, nagy jövő előtt állna és félhetnénk is tőle, hogy az NB II elől egy másik NB I-es csapathoz menekülne. Így várhatóan mindenképp marad nálunk, aminek egyébként örülök. Motiváció: közepes.

Támadó középpályások
/ Gyenge felhozatal, egy tehetséggel, aki azonban kevés lehetőséget kap. /

10 – Luka Milunovic: Megkapta a tízes mezt, de a vele együtt járó lehetőséget már nem. Ötször cserélték be, így hozta össze eddigi 95 percét. Persze ezeken sem mutatott semmi extrát, de azért így sokkal kevésbé őt éri kritikám, mint inkább a klubvezetést. Ha ennyire nincs rá szükségünk, miért igazoltuk le, ezzel is csökkentve a kasszát, és elvéve a lehetőséget a lentebb látható két úriember elől. Ha kiesünk, keresheti 9. klubját 27 évesen – ez azért szintén sokatmondó – ha viszont nem, akkor is jó kérdés, nem-e menne inkább egy olyan csapathoz, ahol ennél több szerepet kaphat. Ehhez viszont nyilván az is kellene, hogy bennmaradjunk, mondjuk éppen az ő játékával. 22-es csapdája. Motiváció: alacsony.

16 – Szabó Bence: Márciusban érkezett, azóta 63 percet kapott, és nagyjából annyit láttunk tőle, mint Milunovictól. Bár semmiképp nem akarom kiforgatni a szavait, vagy kiragadni a szövegkörnyezetből a gondolatát, de nekem már érkezése pillanatában is furcsa volt a dvsc.hu-n megjelent interjú utolsó mondata, mely egyben az interjú címe is: „Mindent megteszek azért, hogy sok játékpercet szerezzek a Lokiban.” Ha ez a fő motivációja, régen rossz nekünk. Ő ebben a helyzetben (csapat nélkül volt tavasszal) csak nyerhetett a debreceni játéklehetőséggel. Persze, ha meghálálja a bizalmat, akkor mi is aranyhalra lelhettünk személyében, de ehhez jóval több játékpercet és bizalmat kellene szavazni neki. Az esetleges kiesés ezt biztosan meghozná számára. Motiváció: közepes.

77 – Baráth Péter: Idén februárban lett 18 esztendős, egyik legnagyobb jelenlegi tehetségünk korosztályában. Nem véletlen, hogy Herczeg András is már többször bizalmat szavazott neki, a Paks elleni mérkőzést végig is játszotta. 6 NB I-es meccsen 160 játékpercet kapott idén. Annyit ő is tenne, amennyit Szabó vagy Milunovic, de ő még tényleg karrierje elején jár és bizonyára fűti a bizonyítási vágy, így kizárt dolog, hogy elégedett lenne az NB II-vel. Motiváció: magas.

Jobbszélső középpályások
/Bódi esetleges távozásával, kiesésével hiányposzt lehet. /

27 – Bódi Ádám: Keretünk legjobb játékosa. Sérülését követő visszatérése ezt bőven igazolta még akkor is, ha neki is vannak gyengébb meccsei. NB II-re biztosan nem maradna, de talán akkor sem látjuk itt jövőre, ha bennmaradunk. Már tavaly is közel volt újabb eligazolása, ha pedig pénzt akarunk látni belőle, akkor ahhoz egyrészt benn kell maradnunk, másrészt most nyáron el kell engednünk. Bódi pedig letett már annyit az asztalra, hogy nem ezen a hátralévő néhány mérkőzésen adja majd el magát, sőt, talán még az is felmerül benne, nehogy megint megsérüljön kulcspillanatban. Ez az utolsó lehetőségei egyike, hogy nemzetközi mércével mérve is értékesebb csapatba kerüljön, és bármennyire is szereti anyaklubját, és minden igyekezete azon lesz, hogy elkerüljük a kiesést, ez kihathat motivációjára is: közepes.

26 – Damásdi Alex: kapott egy percet a Kukesi ellen, majd az NB III-ba küldték, ahol azonban a csapat egyik legjobbja volt, 17 meccsen 7 gólt szerzett. Ezzel a négygólos Belényesit (!) és Zsórit megelőzve házi gólkirályunk is lett. A szezonban csak egyszer ülhetett le az NB I-es kispadra. Az elsőosztályban eddig 8 pályára lépése van, ebből csak kétszer volt kezdő. Kijárna neki a több lehetőség, még úgy is, hogy már 23 éves. Az NB II-ben minden bizonnyal játszana, az NB I-ben viszont erre csak edzőváltás esetén látok esélyt. Motiváció: alacsony.

Balszélső középpályások
/ Kevés, de jó játékra képes játékosaink vannak erre a posztra. /

21 – Varga Kevin: Herczeg András hagyatéka idén szerintem sokat fejlődött (4 gól és 8 gólpassz, igaz, a csapat egyetlen kiállítása is az övé), már csak fejben és állóképességben kellene kicsit előrelépnie, hogy a DVSC-nél komolyabb csapatban is gondolkozhasson. A karrierje szempontjából a kiesés óriási zuhanást jelentene, a bennmaradás viszont „fix állást”. Motiváció: magas.

92 – Nikola Trujic: Nyáron lejár a szerződése, ki tudja, mit tervezünk vele. Ez a bizonytalanság kihathat rá is, bár szerintem jó, hogy van Varga helyére/mellé egy alternatívánk. S ne feledjük, még van pár mérkőzése, hogy bizonyítsa, maradni akar. Motiváció: közepes.

Csatárok
/ Lejáró szerződésű és felemás teljesítményt nyújtó játékosaink vannak. Bár más-más okból, ezt a posztot mindenképp erősíteni kellene, bármi is legyen a bajnokság végeredménye. (Ha kiesünk, az idegenlégiósoktól biztosan búcsúzunk, ha pedig bennmaradunk, jövőre gondoskodni kell legalább egy jó góllövőről.) /

25 – Tunde Adeniji: Hét gól, két gólpassz 1271 perc alatt. Nem rossz ez első idényének, és idén még csak a 25-t fogja tölteni. Ha bennmaradunk, elsők között lenne, akivel szerződést hosszabbítanék. Nem lesz új Coulibaly, de a jelenlegi helyzetünkben nem engedhetjük meg magunknak, hogy távozzon. Ha ő is lát rá esélyt, hogy kapjon szerződéshosszabbítást, vagy egy másik, komolyabb csapat elvigye, akkor nem kérdéses motivációja: magas.

99 – Haruna Garba: Gyorsan megkedveltette magát, összesen 7 NB I-es gólja és 2 gólpassza van, de tavasszal még nem jött formába, csak egy gólt tudott termelni (Pakson). Tegyük azonban hozzá gyorsan, Vitelkinél egyszer sem játszott végig 90 percet, az első két mérkőzésen kispadra sem ülhetett, utána viszont minden mérkőzésen játszott, átlagosan 48 percet. Hasonló a helyzet vele mint honfitársával, szerződése opciós joggal lejár, és a hosszabbításról csak abban az esetben beszélhetünk, ha bennmaradunk. A magam részéről hosszabbítanék vele, de ki tudja, ő mennyire érzi bizonytalannak jövőjét, kettejük közül egyértelműen Tunde van kedvezőbb helyzetben. Motiváció: közepes.

88 – Szécsi Márk: Biztos helye van a Lokiban, tavaly bizonyított, és idén is összehozott 7 gólt, 5 gólpasszt. Garbához hasonlóan ő is inkább tavasszal maradt adós a jó játékkal, de az ő helyzete biztos, bárhol is szerepeljen jövőre a Loki. Motiváció: közepes.

65 – Kundrák Norbert: Sokunk tyúkszemére lépett, amikor kijelentette, hogy vissza akar majd kerülni a Fradiba. Bár ez is egyfajta motiváció (és talán egy fokkal jobb is mint Szabóé, hiszen a Fradi jelenleg egyértelműen magas szintet képvisel), de működhet. Bár még csak csereként léphetett eddig pályára, Vitelki Zoltán rendre lehetőséget ad neki, beállását követően pedig megélénkül játékunk, ami mindenképp jelzi, hogy nem alibizni van itt. Az NB II-ben Szécsi csatárpárja lehetne, de onnan sokkal nehezebb az út vissza az élcsapatok közé, így kizárt dolog, hogy könnyen adná a kiesést. Motiváció: közepes.

23 – Bereczki Dániel: Sérüléskirály, 25 éves, 2011 óta 20 NB II és 20 NB I meccs van a lábában (plusz jópár NB III-as és megye I-es). Ő már semmiképp nem a jövő, még ha fáj is ezt kimondani. Az NB II és a felépülése neki is adna azért bizonyítási lehetőséget. Motiváció: alacsony.

——————–

Nos, ez lett volna a csapatunk egyénenkénti motivációjának feltérképezése. Aki biztosan óriási bizonyítási vággyal, akarattal, önmagát nem féltve játszana a hátralévő meccseinken, az Varga, Adeniji, Pávkovics, Kinyik és Nagy lehet. Ha Baráthot is idevesszük, aki azonban nem valószínű, hogy lehetőséget kap majd, a 27 fős keretből csupán hat nevet tudtam ebbe a kategóriába írni, ami nem ad okot nagy bizakodásra. De ne feledjük, nem feltétlenül a magas motiváció, sokkal inkább a jó teljesítmény szüli a gólokat és a győzelmeket, abból pedig lehet éppen azoktól látunk majd sokat, akiket közepes, vagy alacsony kategóriába soroltam. Bízom benne, hogy minden játékosunk, aki a következő 7 mérkőzésen felhúzza majd magára a Loki mezét, aki majd a szerződéseket köti, aki felkészíti őket, aki velük van ezekben a napokban, segíti majd őket és átérzi majd ennek az időszaknak a jelentőségét. Egy klub sorsa, jövője van lábukban és kezükben.

Bár természetesen sokszor kritizálunk – de sosem ok nélkül, és amikor nem látunk megfelelő teljesítményt, ez így is marad -, sokszor érezzük átverve, megszégyenítve magunkat, fontos hangsúlyozni, hogy teljes mellszélességgel a csapat mellett leszünk, bármi is történjen. Ott leszünk a hazai mérkőzéseken, és legyetek ott ti is, ha tehetitek – betartva a járványügyi előírásokat. Megint egy olyan időszak elé nézünk, amikor még nagyobb szükség lehet majd a Loki szurkolóira.

Mindent bele!
Csibu