LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Roncsderbi

Az NB I 11. fordulójában, tehát az első kör végén két pocsék formában lévő együttes találkozik. Mind az MTK, mind a DVSC edzőváltáson esett át nemrégiben, és egyik gárdánál sincs még meg a végleges utód, így ideiglenes megoldást alkalmaznak. Az összecsapás győztese fellélegezhet, a vesztes még mélyebbre kerülhet. Az ilyen roncsderbikből idén eddig többnyire rosszul jöttünk ki…

A szerdai kecskeméti kupabúcsú után már nem lehetett elodázni a szurkolók által régóta követelt edzőváltást, bár mint tudjuk, nem menesztésről volt szó, hanem Huszti Szabolcs felmondásáról, amit elfogadott a vezetőség. Az biztos, hogy új impulzusokra van szükség, azonban nem gondolom azt, hogy egy edzőváltás egy csapásra megoldja a gondjainkat. Elindultunk egy úton 8 hónappal ezelőtt, ami már a kezdet kezdetén is kockázatosnak tűnt, és most hogy nem vált be, ismét visszalépünk kettőt, hogy megint valami újba kezdjünk bele. Engem ez a koncepciótlanság pedig rettenetesen zavar, és ez nem újkeletű dolog, gyakorlatilag már 5-6 éve folyamatosan jelen van a klub körül. Őszintén szólva nem tudom, hogy milyen „hosszú távú, szakmailag megalapozott megoldásban” gondolkodnak a klubnál, mert az eddig felmerült nevek (Hegedűs Gábor, Pintér Attila) egyáltalán nem erről árulkodnak. Arra is nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen komoly szakembert sikerül majd leakasztani így szezon közben, azok után, hogy pár hete két alkalmasnak tűnő jelölt is elkelt (Supka, Csizmadia). Jön megint valaki a magyar edzőkeringőből (Dobos, Mészöly, Aczél, viccnek is rossz mindegyik)? Megint valami újhullámos, tapasztalatlan edzővel próbálkozunk? Esetleg olyasvalakivel, akinek edzői filozófiája a lehető legtávolabb áll attól, amit ezzel a játékoskerettel meg lehet valósítani (Bódog)? Bedobunk egy helyi legendát, hogy megégjen (Igor)? Külföldi edző, amire meg nincs pénz (Doll, Storck)? Vagy Tőzsér felhívja Filipovicsot, hogy ajánljon már valakit…?

A bajban persze megint Herczeg Andráshoz nyúltak, aki viszont ezúttal nem akart komolyabb szerepet vállalni, így csak szakmai tanácsadóként segíti majd az ideiglenesen meccselő Jeremiás Gergőt és Dombi Tibort (és mint mondta, a kispadon sem foglal majd helyet). Adott tehát egy mentálisan gödörben lévő csapat, egy csomó 30+os kiégett, vagy kiégéshez közeli magyar sztárral (tisztelet a kivételnek), akik hétről hétre sértődötten és enerváltan fociznak, megvillanni pedig csak egy félidőnyit tudnak (vagy akarnak), azt is csak pár hetente – mondjatok egyetlen olyan meccset az idei tízből, amire azt lehet mondani, hogy a találkozó teljes egészében elfogadható volt a mutatott játék és a hozzáállás! A Honvéd ellen nulla első félidő után daráltuk be az emberhátrányba kerülő ellenfelet, az Újpest ellen 20 perc jó focival sikerült pontot menteni, Pakson parádés első félidő után fordított az ellenfél kétgólos hátrányból, a Gyirmótot egy gyalázatos első félidő után tömtük ki úgy, hogy minden lövésünk beakadt, a Vidi elleni gyenge első félidő után a kiállítás kellett, hogy felrázza a csapatot, a vereségekről meg kár is beszélni, mert a Fradi ellenit leszámítva (ahol szintén csak kb. 30-35 percig fociztunk jól) úgy volt szar az összes, ahogy van.

Mindezek után én bizakodni csakis azért tudok, mert az ellenfélnél ugyanez a helyzet pepitában. Elcseszett szakmai koncepciók, rosszul kiválasztott edzők, elkapkodott edzőváltások, elbaltázott igazolások, rosszul összeállított keret, letérés a klub eredeti filozófiájától (saját nevelésű fiatalok helyett hozzunk minél több légióst), ideiglenes edző a kispadon, és kiesés a kupából hétközben (bár Kisvárdán felforgatott csapattal még a 4-1 is jobban mutat, mint a mi kecskeméti blamánk). Az ideiglenesen meccselő Teodoru Vaszilisz egy helyi legenda, aki 100 ezer év óta ott van, és bajban mindig beugrott, bár vezetőedzői skilljeit korábban sem tudta hosszú távon csillogtatni – vannak olyan szakemberek, akik pályaedzőnek kiválóak, vezetőedzőnek viszont nem, ezek közé tartozik ő is. Az MTK egyébként múlt héten bravúros 0-0-t ért el a Groupama Arénában, amire egy részről lehetne építkezni, mert mentálisan biztos jót tett a játékosoknak, másrészről ez egy másik összecsapás lesz, ahol első sorban nem védekezniük kell majd ellenünk, pláne otthon. Úgyhogy messzemenő következtetést ne vonjunk le abból a találkozóból.

És hogy mi a tippem holnapra? Az, hogy megrázza magát a csapat, és legyőzi 2-1-re a nálunk is kilátástalanabb játékot játszó MTK-t. A figyelmesebbek tudják nagyon jól, hogy az egész heti történéseket már jóelőre megjósoltam! 😉