LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Légüres térben

Janeiro ment, Dombi jött, és egyből meg is lett az első győzelmünk múlt hétvégén, ráadásul a Vidi ellen. Ennyire egyszerű volt a megoldás? Egyelőre nehéz erre válaszolni, de azért a túlzott optimizmustól óvva intenék mindenkit, főleg ami a jövőt illeti. Légüres térben vagyunk ugyanis, amikor a játékosok kikerültek átmenetileg a nyomás alól, de ez az állapot a végtelenségig biztosan nem tartható fenn. Az egyetlen dolog, amit remélhetünk, hogy a Paks ellen még kitart ez a hirtelen jött lendület.

Mi lehetett a gond Janeiroval? Egyáltalán tényleg ő volt a hiba a rendszerben? Sokat gondolkoztam ezen a kérdésen, mert én magam is, hasonlóan sok más szurkolótársamhoz, sokkal többet vártam ettől az együttműködéstől. A portugál edző olyannak tűnt, aki nagyon tud motiválni, aki foglalkozik a szurkolókkal és érti, hogy ez az egész róluk szól, és aki fel tud építeni egy csapatot. Az új tulajdonosi kör is azzal kívánta érzékeltetni a projekt komolyságát, hogy mekkora fegyvertény az, hogy egy magyar szinten ilyen jó edzőt meg tudtak nyerni az ügynek. Aztán jött az első két hazai meccs, két fájó pontvesztéssel; két olyan meccs, ahol nem igazán jött össze semmi. És ahelyett, hogy Mezőkövesden áttört volna a gát, inkább összeomlott minden. A csapat görcsössé, idegessé, bizonytalanná vált, egymást követték az elképesztő egyéni hibák. És mintha Janeiron is ugyanez érződött volna: ahelyett, hogy megpróbálta volna türelmesen továbbépíteni azt, amit elkezdett, várva, hogy egyszer csak meglesz végre az eredménye, össze-vissza próbálgatni kezdett játékosokat, és egy-egy hiba után kirakott olyanokat, akik ennél több bizalmat érdemeltek volna. Apropó, bizalom! A végső problémát én valahol ebben látom: portugál trénerünk egyszerűen nem bízott a játékosokban. A mérkőzéseken folyamatosan, látványosan fogta a fejét egy-egy hiba után, majd a végén már nyilvánosan is a keret minőségét kritizálta, holott korábban ő maga kérte a szurkolóktól, hogy az esetleges sikertelenségért őt és ne a játékosokat vegyék elő. Külön probléma volt az is, hogy bizonyos focistáknak egyáltalán nem vagy csak minimálisan adott bizonyítási lehetőséget (pl. Major, Kyziridis, Loukili), mintha automatikusan elkönyvelte volna, hogy nem lesznek eléggé jók.

Ezek (és nem is feltétlen az eredmények) miatt tényleg indokolttá vált az edzőváltás, és Dombi Tibi személyében éppen azt az új impulzust kapta meg a csapat, amire szüksége volt: kevés taktika mellé egy nagy adag lelkifröccs, és az üzenet: „Jók vagytok! Csak élvezzétek, amit csináltok!” Aki akár csak amatőr szinten is focizik, az tudhatja, mennyit is jelent egy játékos teljesítménye szempontjából a mentális rész, az, hogy rendben van-e az önbizalma. Emiatt az, hogy ilyen téren magára találjon a csapat, nagyon fontos első lépés volt, ami érezhetően meg is történt a Vidi ellen, és jó volt látni, ahogy az idő előrehaladtával egyre nagyobb lelkesedéssel játszott a csapat és egyre bátrabb, látványosabb megoldásokat is elvállaltak a játékosok. Fontos lenne, hogy ez az önbizalom a Paks ellen is tovább épüljön, mert az adhat egy nagy lökést a folytatásra.

Viszont önmagában a profi sportban hosszabb távon ez a mentális rész nem elég. Ott kell egy koncepció, tudatos építkezés, taktika, szervezettség is. Márpedig ez nem nagyon látszik, miként valósul majd meg a jövőben. A klubvezetés hat forduló után menesztette az edzőt, akit a projekt élére hoztak, és akivel kapcsolatban előre hangsúlyozták, hogy türelmesek lesznek vele. És jöhet itt Dombi Tibi, kihúzhatja átmenetileg a csapatot a gödörből, de a problémát megoldani nem tudja. Merre megyünk tovább? Mi lesz így a koncepció? Hol vannak a tudatos döntések? Az építkezés?

Nem látni jelenleg azt az edzőt, aki majd ebből a sok játékosból felépít egy ütőképes csapatot. Pedig muszáj lenne valakit találni, főleg úgy, hogy előzetesen azt kommunikálta a klub, hogy Dombi csak egy meccsen irányít majd. Légüres térben vagyunk tehát: túl a rövid és dicstelen Janeiro-érán, de még a bizonytalan jövőn innen. Csak remélni tudom, hogy kihasználjuk a szélcsendet, és a csapat ebben az egy-két hétben erőt és pontokat gyűjt a jövő átvészeléséhez. De persze bízzunk a legjobbakban, és abban, hogy belenyúlnak majd a következő edzővel a tutiba. Csak sajnos az eddig látottak fényében esélyes, hogy ez legfeljebb véletlenszerűen történhet meg.

A találkozó szombaton 15:30-kor kezdődik, és az M4Sport+ élőben közvetíti. Aki pedig a helyszínről buzdítaná a csapatot, annak itt érhetőek el a legfontosabb információk.

Hajrá, Loki!

Enderson