LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

NB I Bérletárak – Nyúlj mélyen a zsebedbe?

Megkezdődik a következő NB I-es szezon. 33 fordulón át zajlik a küzdelem a csapatok, játékosok között. De vajon mennyi szurkoló érzi majd úgy, hogy a helyszínen kell megnéznie csapata 16-17 hazai bajnokiját? Vajon milyen bérletárakkal és lehetőségekkel próbálják a klubok elköteleződésre bírni szurkolóikat? A DVSC árait már sokszor dicsértük a nyáron, de vajon mi a helyzet a többi NB I-es csapatnál és hol helyezkedik el a mezőnyben klubunk?

Bevezetés

A nézőszámok növelése szerintem stratégiai fontosságú kellene, hogy legyen. Jól tudjuk, nem az. A klubok bevételének csupán 5-10%-át adják a jegy- és bérletértékesítések (2018-ban a Lokinál az 1,67 milliárdos bevételből csupán 101 millió forint volt a jegyekből származó bevétel, ami a teljes bevétel csupán 6%-a). Minél több néző van, annál több lesz a kritika lehetősége is, annál nehezebb a kiszolgálás a pénztárakban, büfékben és annál nagyobb az esély olyan lelátói balhéra, ami presztízs- és pénzveszteséggel is járhat. Azonban szurkoló nélkül a sport meghal. Ezért nem mindegy, hogy milyen bérlet- valamint jegyárakat állapítanak meg a csapatok.

Természetesen a bérletáraknál sok szempontot figyelembe kell venni. Milyen körülmények fogadják a szurkolókat, új-e a stadion, milyen helyre szól pontosan a jegy, a diákok, nyugdíjasok, kerekesszékesek meccsrejárását mennyire szeretnék elősegíteni, a csapat milyen helyezésért fog küzdeni, milyen játékosokat láthatnak majd a pályán, stb. A határvonal igen szűk, mert a magyar társadalom rendkívül árérzékeny, a meccsre járók nagy része pedig nem a legtehetősebb rétegbe tartozik. Ugyanakkor egy magára valamit is adó klub nem teheti meg azt, hogy potom áron osztogatja a bérleteket (az ingyenjegyeknél lealacsonyítóbb megoldás pedig szerintem nem is nagyon létezik), miközben igyekszik a lehető legnagyobb összeget begyűjteni a szurkolóktól – akár annak az árán is, hogy így kevesebb nézőt nyer meg magának (egy darab 30.000 forintos bérlet megvásárlása többet hoz a konyhára, mintha hárman bejöttek volna fejenként 8000 forintért).

Egy másik megközelítésből, úgy kell gondolni a bérletekre, mint a már meccsrejárók elkötelezése a klub felé. Kijössz egy meccsre, majd még egyre, és ha azt érzed, még többre jönnél, vagy még jobban támogatnád klubodat, a következő évben veszel bérletet. Így te is jól jársz (reméled), mert olcsóbb lesz a bérlet, mintha egyesével vennéd meg a jegyeket és ad egy kellemes érzést az is, hogy mindig ugyanott ülhetsz: az a te széked. Mindig. A bérletet ráadásul többnyire nem a magányos harcosok veszik meg maguknak, hanem barátok, társaságok, családok, hogy együtt járhassanak meccsre.

Ezek tudatában megvizsgálva a 12 NB I-es csapat bérleteit, garantálom, hogy le fog esni az állad attól az amatőrizmustól, amit egyes klubok művelnek ezen a nyáron (is). A 12 csapatot rangsoroltam, a fenti szempontok alapján mennyire szurkolóbarát a bérlet, melyik csapat bérletei a legelfogadhatóbbak, ár-érték arányban a legjobbak. Amit kiemelek minden csapatnál, hogy kedvezmény nélkül mennyibe kerül a legolcsóbb és legdrágább bérlet (VIP most nem játszik); egy diák vagy nyugdíjas mennyiért juthat bérlethez, vannak-e egyéb kedvezmények és egy apa+fia és egy anya+apa+gyermek vagy egy pár mennyiért válthatja ki a 16-17 meccsre szóló bérletét.

A hivatalos honlapokról igyekeztem tájékozódni, de a legtöbb esetben nem volt könnyű dolgom (a Fradi korábbi bérletárait például az ulloi129 blog-ról csíptem el), de ezt majd az egyéni értékeléseknél látjátok majd.

Rangsor

12. Kaposvár
Legolcsóbb bérlet: –
Legdrágább bérlet: –
Diák/Nyugdíjas bérlet: –
Apa+15 éves fia közös bérlete: –
Páros felnőtt bérlet: –
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: –

A 12. helyezettet egyszerű volt megtalálnom, a Kaposvárnál ugyanis nincs még bérlettel kapcsolatos hír. A frissen feljutott klub az NB I leggyengébb csapata lehet, vannak gondok náluk, talán ezt a bérletek hiánya is jelzi. Az NB II-be egyébként 7000 forint volt a tavaszi szezonra a bérlet (mindenkinek, bárhová a stadionban), de az, hogy idén mennyibe kerül majd a Kaposvári szurkolóknak meccsre járni? Majd pár hét múlva talán kiderül.

11. Kisvárda
Legolcsóbb bérlet: 24.000 (1500/meccs)
Legdrágább bérlet: 40.000 (2500/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 16.000 (1000/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 40.000
Páros felnőtt bérlet: 48.000
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 64.000

A Kisvárda idei bérletárai a Kaposváréhoz hasonlóak, azaz nincsenek. Nincs egy hét a bajnoki rajtig, de nincs bérletük. Csak ez a két csapat engedi ezt meg magának, pedig tavaly erre nagy gondot fordított az akkor még újonc együttes. Legalábbis arra, hogy lehessen bérletet venni, ami csak annyiból állt, hogy felszorozták a nem-kiemelt jegyek árat a hazai mérkőzések meccsszámával. Így én most ugyanezzel a metódussal számoltam ki, ha lenne bérlet, mire számíthatnának a kisvárdaiak. Csak a Vidi-FTC-DVTK hármas enged meg magának ennél nagyobb maximális jegyárat, és ha időben vetted meg a Fradinál a bérletet, akkor kedvezmény nélkül a Kisvárda bérlete az egész szezon legdrágábbja! Ha pedig nyugdíjas, vagy diák vagy, akkor csak a Fradinál kerül többe egy szezonra a teljes bérlet.

Ennél katasztrofálisabb árakat elképzelni sem tudok, egy újonc kiscsapat egy kisvárosból, akik a kiesés elől menekülnek idegenlégiós hadosztállyal. Ráadásul a bérlet tényleg maximum akkor éri meg, ha valóban minden meccsen ott leszel. Ha már 1-2 kiemelt találkozót kihagysz, akkor még anyagilag sem nagyon érte meg az elköteleződés.

10. Diósgyőr
Legolcsóbb bérlet: 16.500 (1031/meccs)
Legdrágább bérlet: 49.500 (3093/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 11.000 (687/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 26.500
Páros felnőtt bérlet: 33.000
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 33.000

A Diósgyőré az összes bérlet közül az egyik legpimaszabb. Úgy gondolja, megteheti, hiszen új stadion, új lehetőségek, de kérdés, nem csökken-e emiatt a kilátogató szurkolók száma? Ugyanis azt se felejtsük, hogy aki már megvette a bérletet, könnyebben azt mondja, kimegy a következő találkozóra is. Ezzel szemben viszont, aki csak egy-egy jegyet vesz meg, az élményei függvényében talán elhatárolódik egy időre a meccsre járástól. Csak a Honvéd-Kisvárda-Fradi-Vidi négyes árazta magasabbra a legolcsóbb jegyét, még a dobogóért küzdő Újpest és a Loki is ennél jóval olcsóbban teszi lehetővé, hogy ne a pénztárcádon múljon, hogy bejutsz-e bérletesként egy-egy találkozóra.

Országos szinten pedig csak a Fradinál vannak ennél nagyobb árak a legdrágább szektorba, de ott is csak akkor, ha lemaradtál az első körös bérletárusításról. Egyetlen pozitívum, ami országos szinten azért átlagos jelenség, hogy 6 éves kor alatt ingyenes a belépés (minimum ugyanezt nyújtja a Fradi, a Loki, a Honvéd, a ZTE, a Paks és részben a Felcsút valamint az Újpest). A nyugdíjas/diák jegy 11 ezer forintja egyébként bár jónak tűnik, szintén csak középmezőny az egész országot tekintve. Itt nagyon azt érzem, nincs összhangban a csapat várható teljesítménye és a szurkolók megbecsültsége a jegyárakkal – pedig ha valahol, akkor Diósgyőrben tényleg hálásak lehetnének a nézők kitartásáért.

9. Paks
Legolcsóbb bérlet: 15.000 (937/meccs)
Legdrágább bérlet: 20.000 (1250/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 10.000 (625/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 25.000
Páros felnőtt bérlet: 30.000
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 30.000

A paksi árak hasonlóak a zalaegerszegihez, sőt, a diák-nyugdíjas bérlet hozzájuk képest nagyon jónak számít 10.000 forintért. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a paksi stadion a legalacsonyabb színvonalú az elsőosztályú csapatok közül, ennek tükrében pedig én sokallom a legolcsóbb bérlet árait is, még úgy is, hogy 6 éves kor alatt náluk is ingyenes a bérlet.

8. Honvéd
Legolcsóbb bérlet: 19.900 (1170/meccs)
Legdrágább bérlet: 26.750 (1573/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 9.490 (558/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 29.390
Páros felnőtt bérlet: 39.800
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 40.600

Hatalmas mínuszról indul, hogy az övék a legigénytelenebb bérletkiírás. Ha mindezen túllendülünk, akkor pedig azt találjuk, hogy bár nagyon jó a diák/nyugdíjas kedvezmény, azonban ha egyik csoporthoz sem tartozunk, akkor minimum húszezer forint fog kivándorolni tárcánkból. Ami már csak azért is tűnhet kicsit soknak, mert a Honvéd kénytelen egész évben az MTK stadionjában játszani. Ha oda ennyibe kerülnek a bérletek, mi lesz majd az új stadionban? Budapesti árakkal számolva egyébként talán az éppen belefér kategória, 10 éves kor alatt pedig a 800 forintos bérletár szép gesztus.

7. Videoton
Legolcsóbb bérlet: 21.350 (1255/meccs)
Legdrágább bérlet: 45.150 (2655/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 15.400 (905/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 36.750
Páros felnőtt bérlet: 36.750
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 45.250

Ok, elfogadom. Új stadion, tavaly EL-csoportkör, idén harc az első helyért, neves új igazolások. Jogos, hogy a Fradi mellett az övék a legdrágább jegyárak. De nem lenne most nagyobb szükség Fehérváron egy erősebb szurkolói bázisra, mint arra a néhány plusz tízmillióra, ami a drágább bérletek miatt bevándorol a kasszába? Szerintem, mivel a pénzre jóval kevésbé vannak rászorulva, ezeknél a jegyáraknál lehetnének nagyvonalúbbak. Ha a Kisvárda bérletnek nem nevezhető szerencsétlenkedését nem számítjuk és a Fradi július előtti bérletárait nézem, akkor akár diák/nyugdíjas kedvezménnyel, akár anélkül, a Vidi stadionjába a legköltségesebb a bejutás.

Ezeket a magas árakat ráadásul két dologgal tetézik, amik elsődleges okozói, hogy listámon ennyire hátul végeztek. Egy: a Paks mellett ők a másik olyan csapat, akik a nőket egy kalap alá veszik a nyugdíjasokkal és diákokkal és ugyanazt a kedvezményt kapják csupán azért, mert nők. Ez szerintem mindkét nemet lealacsonyítja, és nem is nagyon értem, mi szükség van erre, emiatt szerintem egyáltalán nem lesz több szurkoló. Kettő: a gyermekkedvezmény náluk nem azt jelenti, hogy 6-10-14 éves kor alatt ingyen vagy jelképes összegért beengedik őket. Azt jelenti, hogy 14 éves kor alatt 8500 a bérletár. Nevetséges, szánalmas és elfogadhatatlan, jól tükrözi, a Vidi gondolkodásmódját.

6. Ferencváros
Legolcsóbb bérlet: 20.100 (34.100) (1182/meccs vagy 2005/meccs)
Legdrágább bérlet: 48.500 (77.300) (2852/meccs vagy 4547/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 17.900 (30.300) (1052/meccs vagy 1782/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 24.000 (35.700)
Páros felnőtt bérlet: 40.200 (68.200)
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 40.200 (68.200)

A Ferencváros bajnokcsapat és az előző szezont toronymagasan nyerte átlagnézőszáma alapján is: átlagosan több mint tízezer fő volt kíváncsi a hazai mérkőzéseire. A Groupama Aréna ráadásul a főváros legértékesebb labdarúgó stadionja (de már nem sokáig). Ezt figyelembe véve a magas bérletárak szerintem érthetőek. Valamilyen oknál kifolyólag azonban a bérletek értékesítése többkörös a zöld-fehéreknél. Július előttiek a kiírt árak, zárójelben a magasabb értékek a friss árakra vonatkoznak. Így aki nem gondolkozott előre, nagyjából 40%-kal magasabb áron juthat már csak hozzá bérletéhez, ami szerintem indokolatlanul nagy különbség. Aki júliusban akar bérletet venni, kösse fel a gatyáját, mert elképesztő árakkal fog szembesülni, a harmincezer forintos diák- és nyugdíjas bérlet nálam például átlépte a pofátlanság határát.

Tegyük hozzá gyorsan, a Fradinál más bérletárak vonatkoznak a megújításra, vagy az új bérletre, így aki időben akart bérlethez jutni és az előző szezonban is elköteleződött már, az viszont nem panaszkodhat. Van családi bérlet is (bár erről nem egyértelműek a honlap információi) és jól hangzik, hogy 6 éves kor alatt ingyenes a bérlet. De ez egyrészt átlagos, másrészt a kellemes érzést azonnal átlöki a szégyen felé az a tény, hogy közlik: a 6 éven aluli gyermek bérletéhez nem jár konkrét hely, így a gyermek az apa ölében vagy mellette állva nézheti a mérkőzéseket. Családbarát megoldás, mi?

5. Zalaegerszeg
Legolcsóbb bérlet: 15.000 (937/meccs)
Legdrágább bérlet: 24.000 (1500/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 15.000 (937/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 30.000
Páros felnőtt bérlet: 30.000
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 30.000

Régi ismerőst köszönthetünk a ZTE személyében, ideje volt, hogy ismét NB I-esek lehessenek. A bérletáraik között nincs nagy különbség, a legdrágább és legolcsóbb bérlet kapcsán is az NB I középmezőnyében vannak, viszont a nyugdíjas/diák jegyük 15000 forintja országos szinten magasnak mondható. Ami azonban árnyalja a képet, hogy az egyik legnagyobb kedvezményt ők biztosítják a csapatok közül: 70 éves kor felett és 14 éves kor alatt INGYENES a bérlet.

4. Mezőkövesd
Legolcsóbb bérlet: 9.000 (529/meccs)
Legdrágább bérlet: 17.000 (1000/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 11.000 (647/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 18.000
Páros felnőtt bérlet: 18.000
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 27.000

Mezőkövesden a legegyszerűbb az élet. Négy árkategóriából választasz egyet és tiéd a bérlet. A 4. helyet azért kapták meg, mert a nyugdíjas/diák jegyeiken kívül náluk a második legolcsóbb bérlethez jutni (9000). Kicsit furcsa árképzés ez, tekintve, hogy a diák-nyugdíjas bérlet drágább, igaz, az jobb helyre is szól. Azt gondolom, NB I-es szinten nagyjából ezeket az árakat lenne érdemes alkalmazni. Egyetlen nagy hiányérzetem van (és ezért nem kerültek nálam a dobogóra): nincs gyermekkedvezmény, vagy ingyenesség (legalábbis a bérletárak kiírásánál erről nem volt feltüntetve semmi), bár a háromtagú családnak még mindig itt a legolcsóbb a bérlete az eddig felsorolt csapatok közül.

3. Felcsút
Legolcsóbb bérlet: 13.000 (812/meccs)
Legdrágább bérlet: 13.000 (812/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 6.000 (375/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 19.000
Páros felnőtt bérlet: 26.000
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 27.000

Felcsút rendelkezik talán a legkevesebb szurkolóval, így nem véletlen, hogy hiába a művészeti stílusában kuriózumnak mondható modern stadionja, a bérletárakkal a földön maradtak. Van kedvezmény a környéken lakóknak és 14 éves kor alatt a Honvédhoz hasonlóan csak regisztrációs költség van: 1000 forint. Azt gondolom, hogy ár-érték arányban nagyon is jó ajánlat a felcsúti bérlet, más kérdés, vajon mennyi nézőt vonz majd be – gyanítom ugyanis, hogy itt nem az ár az elsődleges kérdés.

2. Újpest
Legolcsóbb bérlet: 8.000 (470/meccs)
Legdrágább bérlet: 20.000 (1176/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 400 (23,5/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 8.400
Páros felnőtt bérlet: 16.000
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 16.400

Nagyon sokat gondolkoztam azon, a DVSC vagy az Újpest bérletei kerüljenek-e az első helyre. Mert bár a legdrágább bérlet a középmezőnybe sorolja az Újpestet, kedvezmény nélkül itt lehet a legolcsóbban bérlethez jutni, arról a számomra egészen hihetetlennek tűnő kedvezményről nem is szólva, hogy a diák- és nyugdíjas bérletek ára 400, azaz NÉGY-SZÁZ forint! A csapat ráadásul várhatóan a dobogóért fog küzdeni idén is.

Az, hogy miért lett mégis a második helyre sorolva a fővárosi csapat, az a helyszínben keresendő. A Szusza Ferenc Stadion méltatalanul elhanyagolt állapotban van, így a kilátogató nézők számára nem lehet valami szívderítő látvány. De legalább a gyepet kicserélik a stadionban ősszel, igaz ez meg azt jelenti, hogy ideiglenesen át kell tenniük székhelyüket a Vasas nyáron átadott megújult stadionjába. Valószínűleg ez és a címerüggyel járó állandó herce-hurca is az oka a fapados bérletáraknak.

1. Debrecen
Legolcsóbb bérlet: 10.000 (588/meccs)
Legdrágább bérlet: 39.200 (2305/meccs)
Diák/Nyugdíjas bérlet: 10.000 (588/meccs)
Apa+15 éves fia közös bérlete: 10.000
Páros felnőtt bérlet: 20.000
Óvodás gyermek és szülei közös bérlete: 20.000

Mondhatjátok, hogy hazahúzott a szívem, de úgy érzem, hogy a legjobb ár-érték arányú bérletárak Debrecenben vannak. A legdrágább bérlet ára valóban soknak tűnhet, ebből a szempontból csak négy csapat van előttünk, de engem az mindig jobban foglalkoztat, mi az a minimális összeg, amiért már kapok bérletet. Ebben pedig csak az UTE (8000) és a Mezőkövesd (9000) jár előttünk. Látszólag. Mert a debreceni bérletárak tartalmazták a két hazai Európa-liga selejtezőt is az albán Kukesi és az olasz Torino ellen. Ez pedig nem kis felajánlás volt a klub részéről (egyben pozitív értékű jelzés, hogy többet ér a bérlet). A Loki ráadásul bronzérmes lett, viszont az árak nem emelkedtek a tavalyi évhez képest.

A nyugdíjasok, diákok, kerekesszékesek, gyermekek és családok pedig észbontó árakon jöhetnek be az ország egyik legszebb stadionjába. Ha diák vagy nyugdíjas vagy, tízezer forint a teljes összeg. Ha kerekesszékes, vagy tíz éven aluli vagy, akkor ingyenes a meccsrejárás (a kerekesszékes kísérőjének 1000 forintos a belépési díja meccsenként). Ha pedig hoznád a 10-16 év közötti gyermeked, a családi szektorba a felnőttnek 6, a gyermeknek 4 ezer forintot számítanak fel a teljes szezonra. Azt gondolom, ennél olcsóbb már tényleg nem lehetne a bérlet.

Összegzés

A legdrágább helyekre szóló NB I-es bérletek 13-50 ezer forint között mozognak, a legolcsóbbak pedig 8-34 ezer forint közöttiek, ami igen nagy differencia kategórián belül. A diákokra, nyugdíjasokra sokan gondolnak, de szintén nagy a szórás, ha az Újpest 400 és a Fradi 30.300 forintos árára gondolunk. A 6 vagy 10 év alatti gyermekek ingyenes bérlete megszokott, de nem mindenhol jár alanyi jogon. A családokra pedig jellemzően a klubok többsége nem igazán gondol, így 8.400-40.000 forintot is ki kell fizetned, ha a fiaddal mennél a legolcsóbb szektorba szurkolni, vagy 16.000-68.200 forintot, ha a párodat, barátodat vinnéd magaddal.

A klubok többségénél a bérlet kommunikációja és kialakítása rettentően minimális erőbefektetéssel párosul, a klubok ilyen szempontból nem adnak magukra, a szurkolóikra pedig talán még kevésbé. Bántóan kevés helyen olvastam arról, hogy jár-e egyéb kedvezmény a bérlet mellé (ebből a szempontból is jó példa Debrecen, ahol például ingyen használhatod meccsnapon a helyi tömegközlekedési járműveket), és sok esetben nem voltam meggyőződve róla: valóban megéri-e a bérlet, nem lenne-e jobb, ha csak minden meccs előtt vennék egy-egy jegyet magamnak?

Annak örülnék, ha minden elsőosztályú klubnál megértenék, hogy a magyar labdarúgásnak szüksége van a minél több szurkolóra. Ahhoz pedig kell egy biztos tömegbázis, akikre lehet számítani. Akik már elköteleződtek egy-egy csapat iránt. Szükségünk van egy olyan szórakozásra, ahol a családdal együtt eltölthetünk egy kis időt. Ahol nem legombolni akarnak minket, hanem szórakoztatni, élményt adni. Mert van olyan élmény, ami minden pénzt megér. Kérdés, hogy az NB I ilyen-e.

Csibu