LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power rankings

48Röpül az idő, bizony röpül. Mintha csak tegnap történt volna, hogy elkezdődött a magyar pontvadászat a hatalmas hőségben. Azóta eltelt már majdnem két és fél hónap, valamint tíz forduló. Túl vagyunk a rövidke szabadságokon, az iskolakezdésen, az etr-rel és a neptunnal való szenvedésen, ráadásul mindjárt itt a tél. A bajnokság egyharmada elillant, rengeteg furcsa, meglepő és nevetséges pillanatot élhettünk át. Az erősorrend megváltozott a tavalyi évhez képest, az akkori élmezőny nagy része szenved, most két csapat emelkedik ki a mezőnyből, valamint az újoncok erőn felül teljesítenek.

 

Alapvetően a tabellát három részre szokták osztani: élmezőny, középmezőny és a kiesést elkerülő csapatok. Ezt a felosztást nem tartjuk annyira részletesnek, így inkább öt kategóriába soroltuk a klubokat. Az első csoportba azok tartoznak, akik hét mérföldes csizmával járnak, ez két csapatot jelent, mindenki tudja, kikre gondolunk. A következő kategóriába 3-4 csapatot sorolunk, akiknek nagy a lemaradásuk, de azért ott vannak, és cseppet sem adták fel. (Miért is tennék tíz forduló után?) Tehát ide tartozik a Honvéd, a Pécs és a Videoton, valamint a Diósgyőr is. A harmadik csoportban azok a cseppet sem szerencsés csapatok tartoznak, akiknek mindig csak egy kevés hiányzik, hogy elmozduljanak valamelyik irányba. Ez az igazi középmezőny, ahol a csapatok nem képesek állandó jó teljesítményre, minden meccsen más arcot mutatnak. Itt van például az a Pápa, amelynek mindig csak egy lépés kell, hogy az élmezőnyhöz tartozzon, a Siófok, amelynek célja a kiesés elkerülése inkább, de itt található még a Paks, a Haladás és a Kecskemét. A negyedik csoportot lehetne hívni a „futottak még” kategóriának, nem megbántva az ott lévő csapatokat, s azok szurkolóit. Elég, ha csak az ott lévők nevét leírjuk: Ferencváros, Újpest, Vasas, no meg a Kaposvár. A legutolsó kategóriában összesen egy csapat van: a Zalaegerszeg. Olyan gyenge teljesítményt produkálnak, amit ha tovább folytatnak, akkor nagyon messze kerülnek az élvonaltól.


49Ezt az öt kategóriát véljük felfedezni a tabellán, természetesen lehetnénk nagyképűek, hogy van a Győr és mi, utánunk következnek a többiek, de nem vagyunk azok. Kezdjük az elemzést a mostani kiesőjelöltekkel. A Zalaegerszeg nagyon gyalázatosan kezdett, nincs győzelmük, szerencséjükre azért nincsenek nagy bajban, mert az előttük lévők sem vitézkednek. Gyenge szereplésüknek a temérdek középszerű idegenlégiós az oka, nem képesek csapatot alkotni. A Vasas, a Kaposvár és a Fradi nem fog a legjobb esetben sem feljebb kerülni a nyolcadik-tizedik helynél, ennyire képes a játékosállomány. Az Újpest kicsit más tészta, hiszen úgy tűnik, hogy ott elindult valami, már ami a szakmai részét jelenti. Illetve ha vetünk egy pillantást a maródiak listájára (Vermes, Takács, Kiss, Rubus, Üveges, Kovács, Remili, Balajti, Lázár, Zamostny), akkor kijelenthetjük, hogy a liláknál van azért tartalék. A három fővárosi klub gyenge szereplésének oka valószínűleg a fizetések elmaradása, a csőd közeli állapot és az őszinte beszéd hiánya. Habár most az Újpestnél robbant a bomba, nem lepődnénk meg, ha az újév előtt a másik két klubnál derülne ki valami turpisság. Igaz, a Ferencvárosnál előre mutató bejelentések történtek a minap. A Kaposvár alapvetően kiscsapat, nem a tavalyi szezonjuk a mérvadó.


50A középmezőnyben sok szurkoló számára, különböző okok miatt szimpatikus csapatok helyezkednek el. Minden évben vérre menő harcot folytatnak a számukra első helyet jelentő hatodik pozícióért. Azonban mindig hiányzik egy apró dolog, ami szükséges lenne a feljebb lépéshez. Erről Véber György órákat tudna mesélni. A Pápa és a Kecskemét szereplésében nincs semmi meglepő, hiszen sose sikerül egy huzamosabb idejű jó szériát elérni, habár most a Kecskemét ragad az üldözőbolyra. A Haladás a tavalyihoz képest egyértelműen jobb, a Siófok csak menekül, a Paks meg nagyon visszaesett, főleg ez a rossz védekezésnek köszönhető, mert nagyon sok gólt kapnak. Valószínűleg a hősies kupaszereplés és az azt követő letargikus érzés is benne van ebben, bár ők ezt cáfolják.


Az üldözőboly per pillanat négy csapatból áll, egyelőre még egymással vannak elfoglalva, mivel a ponthátrányuk jelentős, de a fontos meccsek a téli szünet előtt még csak most következnek. A Honvédot Supka Attila jól összerakta, a légiósok magyar szinten minőséginek számítanak, olykor-olykor pedig felbukkan egy-egy tehetség az akadémiáról is. A Videoton arculatot váltott, a latin vonal él, érdekes módon a nézőszám nem elég magas egy friss bajnokhoz képest. Most ők vannak abban a szériában, mint mi tavaly: nem képesek nyerni idegenben, otthon viszont nagyon erősek. A legmeglepőbb talán, hogy idén a két újonc – a Pécs és a Diósgyőr – jelen állás szerint a dobogóért harcol, minden dicséretet megérdemelnek. Mindkét csapat szép focit játszik, jó játékosok alkotják a kereteket, a borsodiaknál a spanyol vonal nagyon bevált. Nemcsak ők az okai a jó szereplésnek, hanem a miskolci Unai Emery: Benczés Miklós.

5152


Túlzás lenne kijelenteni, hogy kétcsapatos a magyar bajnokság, de az tény, a Győr és a Debrecen meglépett. Még nagyon sok van hátra, így nem is kiabáljuk el, de ez a két csapat mindenféleképpen a dobogó valamelyik fokáért fog küzdeni. Most van egy nagyon pici előnyünk, hiszen a Diósgyőr egy nagyon jó hangulatú mérkőzésen verte meg a Győrt, ahol a vendégek nagyon durván játszottak. Nem tudták elviselni a katlant, legalább tudjuk, hogyan kell legyőzni a Győrt. A Rába partiak veresége egyúttal azt is jelentette, hogy már csak a Loki áll veretlenül a bajnokságban.


Így látjuk az NBI jelenlegi állását, amely nem lesz azonos a május végi helyzettel – bár mi egy dologban reméljük –, de egy homályos jövőképet előrevetít. Mégpedig, hogy a Zalaegerszeg célja egyértelműen a bennmaradás, a kiesés ellen fog még küzdeni a Kaposvár, a Siófok, a Vasas és nem megbántva a zöld-fehér szurkolókat, de ezzel a játékkal a Fradi is. A bajnoki címért a Debrecen és a Győr fog harcolni, az, hogy még mely csapat/ok csatlakoznak hozzájuk, nagy talány. Kérdés, hogy a Kecskemét és a Pápa képes lesz-e átugrani azt a bizonyos láthatatlan akadályt, és az is, hogy a Paks magára talál-e? A magyar bajnokság folytatása a maga módján izgalmasnak ígérkezik.

Végül, de nem utolsó sorban ellátogattunk a delphoi jósdába, ahol a homályos jóslatok segítségével felállítottunk egy erősorrendet. Íme!

Debrecen: Nem is kérdés, veretlenség, hazai pályán száz százalékosak vagyunk. Játékban még van javulni való, de elégedetlenek sem lehetünk.

Győr: Hasonló jó teljesítmény, mint nálunk, talán csapatjátékban jobbak is. A nagy hangulatú meccsek megfogják őket. (ld.: Diósgyőr)

Videoton: Hiába csak a hatodikok, többre képesek. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a két előttük álló újoncot is fölényesen megverték. Májusban dobogó közelében lesznek.

Honvéd: Összeszedett társaság, többnyire jól játszanak, de képesek gyalázatos teljesítményre, ezt Kecskeméten tapasztalhattuk is.

Diósgyőr: Soha egy pillanatig sem adják fel a meccseket, küzdenek a végsőkig. Ez és a minőségi légiósok tudása további jó szereplésre adhatnak okot.

Kecskemét: Sivic mester és az ő támadó focija. Gyönyörködtet, most éppen eredményes is. Ha így robognak tovább, akkor még sok meglepetést okozhatnak.

Újpest: Talán meglepő, hogy az Újpest ennyire elől van, de megverték a Pécset és a Haladást is, sokkal több van bennük.

Pécs: A másik újonc is jól szerepel, csak ha vereséget szenved, akkor nagyon megszórják őket. A játékuk egy friss feljutóhoz képest offenzív, de egyben nagyon sok gólt is kapnak.

Pápa: Évek óta a magyar középmezőnyhöz tartozik, de feljebb lépni nem tudnak. Az idei évben sem néz ki ez másként, jól futballoznak, de valami mindig közbejön, ami miatt elúszik a győzelem.

Paks: Habár a tavalyi év kiemelkedő volt, a mostani helyezésnél jobbak. Több van a csapatban, a védekezést kell megoldani, és megindulnak felfelé.

Haladás: Nem lesznek kiesési gondjaik, annyira összekapják magukat. A dobogó távoli cél, a középmezőny teteje viszont nem az.

Kaposvár: A tavalyi évet nem fogják tudni megismételni, többet fognak hátra tekingetni, de bennmaradnak.

Siófok: Per pillanat a másik Somogy megyei csapat előtt vannak, de az egyik kieső csapat lehet.

Vasas: Az angyalföldiek csak azért előzik meg a Fradit, mert legyőzték őket. Egyébként gyenge játékosállomány, illetve játék.

Ferencváros: Ha így folytatják kiesési gondjaik lesznek, nem alkotnak csapatot, valamint kevés gólt lőnek. Nincs szervezettség a játékukban.

Zalaegerszeg: Szégyenletes teljesítmény, habár még sok van hátra, de jelenleg az egyik egyértelmű kieső.

(A képek forrása: muncircuit.com, kockazatos. hu, nso.hu, goal.com, mon.hu)