LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Kit igazol?

thumbnailTúl vagyunk már a bajnoki szezon egyötödén. Hat forduló elteltével már reális élbolyról, kiesőjelöltekről, meglepetésekről lehet beszélni, ugyanakkor még egyszer idén érdemes elővenni azt a bizonyos górcsőt és a csapat összetételét megvizsgálni. Elsősorban a DVSC körüli nagy jövés-menés az indíték, de a stratégiai lehetőségek áttekintésére is ez a legjobb alkalom. Szóval most nem az következik, hogy leírjuk, hány centi magas Birtalan Botond, hány sárga lapot kapott Czvitkovics a belga élvonalban, vagy Yulu Matondonak mi a kedvenc színe (természetesen a kék, semmiképpen nem a barna). Lassan kikristályosodik a végleges állapot, a mi feladatunk pedig, hogy felfedezzük a rációt a történések mögött majd felvázoljuk a lehetőségeket az elkövetkező évre.

Annyi sérültünk van, hogy a ligakupa meccsen csak hatan ültek a kispadon és még az NSO is a címlapsztorik közé emelte Kondás Elemér panaszait. Így érthető a sok érkező, azonban a sérültek sem maradhatnak örökké sérültek (bár Farkas Balázs gyanús); elég nagy lesz a tülekedés minden poszton, ha már mindenki egészséges.

A védelembe egyetlen erősítés érkezett Varga Róbert személyében, így valódi konkurencia alakulhat ki balhátvéd poszton, ami Korhutot is jobb játékra fogja sarkallni. Fontos lenne a magyar futball szempontjából is az ő fejlődése, hiszen láttuk Elek siralmas teljesítményét a hollandok ellen. Jobb lett volna, ha mégis marad Mohl, de ez van. Nikolovval sajnos nem mosolyogva bontottunk szerződést, de ezt már kitárgyalták sokszor és sokan: része volt a csapat fénykorának, de eljárt fölötte az idő. Illés meg egyszerűen rossz volt, hadd menjen.

Mikor a cikk készült, addigra annyi középpályásunk lett, hogy egy komplett csapatot össze tudnánk rakni csupa középpályásból – a kapuba még Spitzmüller is beférne. A nyári főszereplő természetesen Czvitkovics, akinek látványosan nem sikerült beilleszkednie a Kortrijkbe (ennek több oka lehet, nem feltétlenül a tudása hiányzott), így jobbnak látta, ha inkább az itthoni pontvadászatban osztogatja a gólpasszokat. Az utolsó féléve elég gyatrán sikerült nálunk, mivel lélekben már külföldön járt, azelőtt viszont meccsről meccsre bizonyította, hogy a magyar mezőny fölött áll játékintelligenciában és technikai tudásban egyaránt. Vele kapcsolatban negatívumként hozzák fel többen is, hogy lassú, de Sándor sem volt egy szélvész. A Diósgyőr ellen gyengén kezdett, de aztán elsült a balos. Látható, hogy nem felejtett.

Nenad Kiso egyértelműen a Ramos után keletkező űrt lesz hivatott betölteni, bár nem biztos, hogy jó döntés volt ilyen könnyen megválni a hondurasi csontzenésztől, azért lettek volna még neki itt jó momentumai. Az új szerzemény 23 éves, ami ezen a poszton fiatalnak számít, figyelembe véve, hogy gyorsan leigazoltuk, feltehetően nem botlábúval van dolgunk. Slimane egyelőre messze van a nagycsapattól, mindenesetre hízelgő, hogy a két Bouadla – úgy látszik – remekül érzi magát nálunk. Ha már a pálya közepén tartjuk a szemünket, meg kell, hogy akadjon négy olyan játékoson, akik semmit, de semmit nem tudtak ebben az évben hozzátenni a Debrecen győzelmeihez. Yannick az Újpest elleni alibijével verte ki végleg a biztosítékot, Lucas szimplán béna, Spitzmüller pedig még védekező középpályásnak is ügyetlen, Rezes meg egyszer végre mutasson már egy cselt, ami bejön! Ballaszt.

thumbnail (1)A csatársorban üdvözölhetjük újra Sidibét, aki két remek találkozó után visszaesett, ráadásul egyelőre nem találja az összhangot Coulibalyval és a középpályával sem, valamint, bár tud védekezni, nem igazán fekszik neki az árnyékék pozíció. Pölöskey szerződése rejtély. Én szeretném a legjobban, ha jól sülne el és élete formájában játszana, de egy Oláh Lóránt-féle fiaskó is lehet még ebből az ügyből. A minimum az, hogy meghal a pályán, így a szurkolók is el fogják fogadni.

Csak, hogy teljes legyen a névsor, említsük meg a második vonalat is: Alisic távozott, Csorba egy évet még a Szpariban fog lehúzni, Oláh szintén a másodosztályban szerepel Viniciusszal egyetemben. Birtalannak még utol kell érnie magát, ő szintén fekete ló. Nikolics kölcsönbe került a Trnavába, Salami pedig Ramostól várja majd a forintos labdákat Kecskeméten.

abDm0jpamP

Jelenleg Kondás a Ferguson-féle formáció mellett tette le a voksát. Szélen törünk előre 4-4-2-ben az egyik csatár kihúzódik szélre, a középpálya közepén kevés támadás épül, inkább a labda visszaszerzése a fő feladatuk, illetve a lefejelt labdák megszelídítése. A probléma az, hogy a MU ezt két robotoló középpályással – Scholes és Carrick, esetleg Anderson, Cleverley – oldja meg, nálunk azonban Szakály, bár a labdát nem nagyon lehet elvenni tőle és elég jó százalékkal passzol – nem annyira belső középpályás, továbbá a langaléta Sidibe pontatlan az íveléseknél. Szélen jobb a helyzet, mert ha Cicó jön, Bódi és Szakály, akár a helyüket cserélgetve, veszélyesek 1-1 elleni párharcokban, ráadásul Kulcsár is jól indul a jobb oldalról helyettesként. Az igazi viszont az lenne – ahogy Szima Gábor az igazolásdömping előtt említette – ha Selim végre felélpülne. Nem túl kecsegtető az állapota, benne van a pakliban, hogy kihagyja az egész őszi szezont, de az ő felépülésével a Debrecen rendelkezne a legerősebb középpályával: A Varga, Cicó, Selim felállás még a messze földön híres Tóth-Mitrovics-Sándor triót is übereli. Ezzel át is lehetne állni a 4-4-2-ről egy erősebb 4-2-3-1-re a fenti rajz szerint. Ez inkább a Madrid sajátja, egy rombolóval (Varga-Khedira) és egy összekötővel, aki a hosszú labdákért felel (Selim-Xabi Alonso) egy trequartistával és igazából három csatárral. Érdekes lenne Coulibalyt kihozni C-pozícióba, balra, ahol többször meg is jelenik egyébként jelenleg is, csak ezzel Sidibe kerülne centerbe, így Bódi kikerülne a keretből, ami nem érdeke jelenleg a csapatnak, mert ez az év az, mikor igazi éles fegyver válhat belőle.

Bár Rudolfot nem sikerült hazacsábítani (ennyi pénzért nem is éri meg), végeredményben kijelenthető, hogy jó átigazolási szezont zártunk, hűek maradtunk a filozófiához, azaz nem költekeztünk feleslegesen és bár igen nagy a keret, sok a sérült is, tehát kell a friss ember. Reméljük rendbe jön mindenki, akkor pedig egy, a tavalyinál erősebb gárda riogatja majd a Vidi-tábort!

(A képek forrása: dvsc.hu, nso.hu)