LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings – 2/6

POWER-RANKINGS-580x351Eltelt újabb hat forduló az előző rész óta, így itt az ideje, hogy újabb erősorrendet állítsunk fel az aktuális forma alapján. A tabella jócskán átrendeződött az elmúlt jó két hónap alatt, így a sorrendben is lesz némi változás természetesen. Lássuk tehát, mi a helyzet tizenkét fordulót követően.

A helyezés és a csapatnév után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az azóta történt változás látható. A statisztikánál az elmúlt hat meccs eredményei olvashatók.

16. Kaposvár (16., 0)

1 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 6-13-as gólarány, 16. hely

Somogyban nem történt számottevő változás, azt leszámítva, hogy sikerült megszerezni az első győzelmet, amivel igazából nem sokra mennek. A Kövesd elleni győzelmet leszámítva még a Fraditól sikerült pontot csípni, ellenben több fontos, kiesést eldönthető mérkőzést buktak el. A tabellán hétről hétre nő a lemaradásuk, ami jelen pillanatban hat pont, ami még nem olyan sok, de látva a játékukat valamint az eredményeiket, így is kilátástalan a helyzet.

15. Mezőkövesd (15., 0)

1 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 5-12-es gólarány, 15. hely

Véberkövesden sem lehet újdonságról beszámolni, azt leszámítva, hogy mostmár valóban kieső helyen állnak. A vártnál jobban szerepelnek, de kérdés, hogy ez elég lesz-e a bentmaradáshoz. Nagyon szoros a tabella alja, egy-egy győzelemmel sokat előre lehet lépni, de továbbra is úgy érzem, az ő keretük a leggyengébb a kiesés ellen harcoló csapatok közül.

14. MTK (11., -3)

2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 7-6-os gólarány, 13. hely

A tavalyi meglepetéscsapatnak továbbra is döcög a szekere, bár az elmúlt hat forulóban többnyire vállalható vereségeket szenvedtek (tőlünk, valamint a Győrtől), kivétel ez alól az előző fordulós Újpest elleni hazai vereség, melyen egy alsóházi rangadót vesztettek. Gyakorlatilag Kantán múlik a jó szereplésük, ha neki nem megy, a csapatnak sem. Jelentős formajavulás kell, különben megismétlődhet velük a három évvel ezelőtti csúfság, és kieshetnek.

13. Lombard Pápa (13., 0)

1 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, 7-13-as gólarány, 11. hely

Az előző részben úgy jelöltem őket hasonló helyezésre, hogy a negyedik helyen álltak, de már akkor előre jeleztem, a java csak most következik nekik. Pécsen ugyan meglepetésre nyerni tudtak, de az ellenünk szerzett további egy ponton kívül csak vereségek jutottak nekik az elmúlt fordulókban. Ha nem tudnak kikászálódni a hullámvölgyből, nekik is lehetnek kiesési gondjaik.

12. Pécsi MFC (14., +2)

2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 12-12-es gólarány, 10. hely

A Mecsekalján valamelyest javult az összkép, bár becsúszott pár érthetetlen vereség, kiemelendő az Akadémia és a Pápa elleni hazai blama, ami lévén, hogy alsóházi csapatok ellen volt, illett volna nyerniük. Viszont nyerni tudtak Kecsekméten, pontot raboltak Újpestről, és hozták a papírformát az utolsó Rákóczi ellen. A kiesés réme nem hinném, hogy fenyegetni fogja őket.

11. Puskás Akadémia (12., +1)

2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 8-11-es gólarány, 14. hely

Legutóbbi résznél kieső helyen álltak, ennek ellenére biztos bentmaradónak jósoltam őket, a helyzet azóta sem változott, bár a kieső helyeket elkerülték. Sikerült olyan skalpokat gyűjteniük, mint a Fradi elleni hazai, valamint a Pécs elleni idegenbeli győzelem, és most legutóbb pontot raboltak Győrből, ami szintén bravúros. A Vidi ellen annak rendje és módja szerint leadták a három pontot simán kikaptak, valamint Szombathelyen szenvedtek szoros vereséget, ezek beleférnek.

10. Újpest (9., -1)

1 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 5-10-es gólarány, 13. hely

A lila-fehérek nem futottak jó szériát, aminek edzőváltás lett a végeredménye. Ennek hatására a hétvégén megszerezték az első győzelmük az elmúlt hat meccset tekintve, és elléptek a kieső zónából. Ez lendületet adhat nekik, minden esetre a keretüket tekintve nincs félnivalójuk a kiesés miatt.

9. Kecskemét (10., +1)

2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 8-12-es gólarány, 11. hely

Egy tipikusan hullámzó teljesítményt nyújtó csapat a Kecskemét, és ez már az első hat meccs után is kijelenthető volt. Ez most sem változott, hazai pályán 2-0-s vezetésről kaptak ki 5-2-re a Pécs ellen, ellenünk több, mint egy órát emberelőnyben játszva kaptak ki 3-0-ra szintén otthon, miközben a bajnoki címvédő Győrt, és a szintén felsőházi Paksot megtudták verni. Tipikus középcsapat.

8. Paks (5., -3)

1 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 6-10-es gólarány, 8. hely

A legnagyobb visszaesés az előző blokk óta a Paksnál tapasztalható véleményem szerint, amilyen jól indultak, akkora megtorpanást mutatnak azóta. Egyedül a Kaposvárt tudták megverni, tőlünk elcsíptek egy pontot, de a Kövesdet már nem tudták hazai pályán megverni, és három vereség is becsúszott, többnyire rangadókon. Úgy néz ki, a középmezőny lesz az ő helyük is.

7. Haladás (8., +1)

3 győzelelm, 1 döntetlen, 2 vereség, 12-7-es gólarány, 7. hely

A Halinál továbbra is megfigyelhető, hogy hazai pályán pokoli veszélyesek – otthon még veretlenek, pedig már játszottak a tabella első hat csapata közül hárommal is -, idegenben viszont nem tudják hozni úgy a pontokat. Pedig csak ez választja el őket attól, hogy egy szinttel feljebb lépjenek, így viszont marad nekik a középmezőny, bár jelenleg ugyanannyi pontjuk van, mint a negyedik helyen álló Honvédnak.

6. Honvéd (6., 0)

4, győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 9-8-as gólarány, 4. hely

A Honvéd két vereséggel kezdte ezt a hatos blokkot, amiből a Kövesd elleni hazai zakó különösen fájó lehet, azóta viszont négy meccses győzelmi szériában vannak, és nyerni tudtak a Fradi, valamint a listavezető Vidi otthonában is. Ha állandósítani tudják a formájukat, akkor ismét dobogóközeli helyen végezhetnek a bajnokság végén.

5. Ferencváros (3., -2)

2 győzelelm, 2 döntetlen, 2 vereség, 9-8-as gólarány, 5. hely

A Fradinál valami nagyon megtört a győztes derby, és az Adamsel történt sajnálatos esemény óta. Hiszen azóta eltelt négy meccs, és csak két pontot sikerült szerezni, pedig játszottak a tabella utolsó három helyén álló csapat ellen is. A védelem továbbra is mindden meccsen más formációban áll fel, részben kényszerűség miatt, a csapaton dekoncentráltság figyelhető meg, ennek oka, hogy rendre kihagyják az ordító ziccereiket, miközben gyermeteg hibákból kapnak gólokat. Ha nem tudnak kikászálódni a gödörből, nagyon leszakadhatnak, és oda lesznek a dobogós álmok.

4. Győr (4., 0)

4 győzelelm, 1 döntetlen, 1 vereség, 13-6-os gólarány, 6. hely

Legutóbb a 12. helyen állt a Győr, de már akkor is ide vártam őket, azóta egy jó szériát letudva sikerült a 6. helyig feljönniük, de ugyanannyi pontjuk van, mint a negyedik helyen álló Honvédnak, így tapadnak az élmezőnyre. A formájuk viszont ingadozó, emiatt jelenleg nem érzem dobogóra esélyes csapatnak őket.

3. Diósgyőr (7., +4)

5 győzelelm, 1 döntetelen, 0 vereség, 15-2-es gólarány, 2. hely

A legnagyobb pozitív változást egyértelműen a Diósgyőr szereplése jelenti, hiszen a pocsék kezdés, és a tőlünk kapott 4-0-s zakó óta egész egyszerűen szárnyalnak, nyolc meccses győzelmi szériájuk szakadt meg a hétvégén Szomabthelyen, ráadásul ezeken a meccseken gólt sem kaptak. Hétvégén szerencsével tudtak pontot menteni a Hali ellen, és most még keményebb meccseik jönnek a Fradi valamint a Vidi ellen, igaz mindkettő hazai pályán. Ha az eszemre hallgatnék, akkor a 2. helyre jelölném őket a jelenlegi forma, és a kiváló csapategység miatt, de a szívem más csapatot helyez előrébb.

2. Debrecen (2., 0)

3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 10-8-as gólarány, 3. hely

Ez a másik csapat pedig mi lennénk. A jó rajt óta nálunk is ingadozó teljesímtény figyelhető meg, hiszen míg eleinte ellenállhatatlanok voltunk hazai pályán, azóta becsúszott két hazai döntetlen simának hitt meccseken – azt most hagyjuk, hogy a bíró milyen módon befolyásolta mindkét meccset -, valamint volt egy sima zakónk Győrben. Ellenben két meccset is úgy húztunk be, hogy a mérkőzés java részét emberhátrányban játszottunk, ráadásul mindkét meccset kapott gól nélkül zártuk, és hogy még nagyobb értékük legyen, egyik a tipikusan játszó csapat, MTK ellen, másik pedig nagy mumusunk, a KTE otthonában történt. Emellett megmelítendő a Vidi elleni győztes rangadó is, a fehérváriaknak egészen mostanáig az volt az egyetlen veresége. Ha nem vennénk sokszor könnyelműen az egyértelműnek tűnő meccseinket, és nem lenne dekoncentrált a csapat, mindenki odatenné magát, akkor merészebb álmokat is szövögethetnénk. Jelenleg az a realitás, hogy a dobogóért harcolunk idén.

Videoton (1., 0)

4 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 11-5-ös gólarány, 1. hely

A Videoton magabiztosan gyűjtögeti a pontokat, bár jókora meglepetést okozott a most elsznenvedett vereségük a Honvéd ellen, ráadásul hazai pályán. Viszont nagyjából minden klappol náluk, a keretük egyértelműen a legerősebb a bajnokságban, a kispadjuk is kellőképpen hosszú, így sajnos nagy meglepetés lenne, ha idén nem ők nyernék a bajnokságot.

Legközelebb az őszi szezon lezárulta, azaz a 17. forduló után jelentkezünk a rovattal.