LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings – 4/6

POWER-RANKINGS-580x351Újabb három forduló pörgött le, ez pedig azt jelenti, hogy három meccsel közelebb vagyunk a hőn áhított álmainkhoz. Ugyanis számunkra jól alakultak a dolgok ebben a hármas etapban, de ne szaladjunk ennyire előre. Legutóbb a 17. fordulónál állítottuk fel a sorrendet a csapatok közt, azóta eltelt több mint három hónap, és három forduló, úgyhogy itt az ideje a folytatásnak.

A helyezés és a csapatnév után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az azóta történt változás látható. A statisztikánál az elmúlt öt meccs eredményei olvashatók.

A helyezés és a csapatnév után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az azóta történt változás látható. A statisztikánál az elmúlt három meccs eredményei olvashatók.

16. Kaposvár (16., 0)

0 győzelem, 3 döntetlen, 0 vereség, 3-3-as gólarány, 16. hely

A Kaposvár kis túlzással az egész keretét lecserélte a télen, és ez alól a vezetőedző, Prukner László sem volt kivétel: helyét korábbi játékosunk, Selymes Tibor vette át. Az erdélyi származású szakembernek azt már sikerült elérnie légiós hadával, hogy ne verjék őket bucira, de ezekkel a döntetlenekkel egyáltalán nincsenek beljebb. Hazai pályán két verhető ellenfél (Pápa, Puskás) ellen ikszeltek, míg idegenben azt mondanánk, hogy jó az egy pont az Újpest ellen, de azon a meccsen meg több, mint egy félidőn keresztül emberelőnyben játszottak. A nehéz sorozat még csak most jön majd nekik, hiszen játszanak még a tabella elején álló csapatokkal (minket kivéve), így elég kilátástalan a helyzete a Rákóczinak.

15. Mezőkövesd (13., -2)

0 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 1-3-as gólarány, 13. hely

Véber nagyúr csapata nem kezdte jól a tavaszt, hazai pályán két 1-0-ás vereség két alsóházi vetélytárs ellen, és a Pápán elért döntetlen sem javít az összképen. Mivel a mögöttük álló csapatok elkezdték összekapni magukat, így már csak több győzelmük miatt nem állnak kieső helyen. Ha így folytatják, ez sem marad el, de ismerjük Véber Györgyöt, aki képes lehet összekapni a csapatot a bajnokság végére. Most viszont azt érzem, hogy ők lesznek a második kiesők a Kaposvár mellett.

14. Paks (12., -2)

0 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 3-4-es gólarány, 15. hely

A Paks mélyrepülése tovább tart a bajnokságban, és ezzel együtt itt a Power Rankingsban is. Tavaly szeptember óta nem nyertek bajnoki mérkőzésen, ennek eredményeként az előző két fordulót már a kiesőhelyen töltötték. Helyzetük azért koránt sem reménytelen, hiszen azonos pontszámmal állnak az MTK-val és a Mezőkövesddel, és a keretük egyáltalán nem olyan gyenge, hogy biztos kiesőnek tituláljuk őket. Horváth Ferencet kivásárolta az ETO a télen, az ő helyét Csertői Aurél vette át, meglátjuk, hogy össze tudja-e rázni a társaságot. A tavaszt egy fontos mérkőzés elbukásával kezdték a PAFC ellen, viszont a Vidi és a Honvéd elleni döntetlenek bizakodásra adhatnak okot.

13. Puskás Akadémia (14., +1)

1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 2-5-ös gólarány, 12. hely

Felcsúton továbbra sem fenékig tejfel az élet. Bár fontos meccsen nyertek a nyitófordulóban a Paks ellen, utána szintén otthon nagy pofont kaptak Puskás Ferenc igazi csapatától. Hétvégén ugyan pontot szereztek Kaposváron, de egy győzelem fontosabb lett volna a számukra. A keret továbbra sem gyenge, viszont kérdés, hogy mennyi motiváció van az idősebb, sok nagy csatát megélt játékosokban. Kiesni vélhetően nem fognak, de merész álmokat továbbra sem szövögethetnek.

12. MTK (15., +3)

1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 3-3-as gólarány, 14. hely

Az alsóházi csapatok közül kétség kívül az MTK erősített a legjobban: megszerezték Torghelle Sándort és Vass Ádámot, ennek a két játékosnak a rutinja pedig hatalmas löketet adott a kék-fehéreknek: először ponttal távoztak Szombathelyről, majd egy eseménydús mérkőzésen legyőzték a Ferencvárost. Némileg rontja az összképet a pécsi vereség, de így is sikerült felkúszniuk a bent maradó helyek egyikére. A fent említett duó, illetve a Kanta-Pölöskei páros garancia arra, hogy az MTK megússza a kiesést.

11. Lombard Pápa (10., -1)

0 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 3-4-es gólarány, 9. hely

Továbbra is súlytalan csapatnak érzem a Lombardot, nincsenek olyan játékosaik, mint a többi alsóházi vetélytársnak, aki vállára kaphatja a csapatot, és meccseket dönthet el. A legnagyobb gondjuk, hogy a legjobb játékost, a csapat láncszemét a kapuban találjuk, hiszen Szűcs Lajos túl a negyvenen is bizonyítja képességeit hétről hétre bravúros védéseivel. Hosszú távon viszont nem lehet az ő bravúrjaiból megélni, ha mezőnyben nincs aki meccseket dönthet el egyéni villanásaival. Ettől függetlenül Tóth Bálintnak nem kell aggódnia a kieséstől, a most fennálló hatpontos előnyük elég lesz ahhoz, hogy megőrizzék első osztályú tagságukat.

10. Kecskemét (11., +1)

1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 2-2-es gólarány, 11. hely

Poleksiccsel jó vásárt csinált a Kecsó, ez már három forduló után leszögezhető. Viszont a keret összetétele nem elég nagyobb célok elérésére. Úgy tűnik, a tőlünk kölcsön kapott Szécsivel szerencsére alapemberként számol Bekő Balázs, már csak miatta – és Poleksic miatt – is szorítunk a lila-fehérek minél jobb szerepléséért, persze lehetőleg majd ne ellenünk. A tavaszt egy bravúrosnak mondható mezőkövesdi győzelemmel kezdték, majd otthon tartottak egy pontot a Diósgyőr ellen, a hétvégén viszont kikaptak Szombathelyen, de ott nem szégyen kikapni.

9. Újpest (9., 0)

1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 4-4-es gólarány, 10. hely

Újpesten most nagyobb gondok is vannak annál, minthogy azon tűnődjenek, hogy a 6-14. hely közül végül hol végez a csapat. Az egyértelmű, hogy dobogós álmaik és kiesési gondjaik sem lesznek. Ami utóbbit illeti, mondjuk annyira nem biztos. Bizonyára mindenki ismeri az Újpesten fennálló helyzetet, a különféle tartozások miatt könnyen a kizárás sorsára juthatnak, és akkor irány a BLASZ IV. Ez az ügy talán nagyobb hangsúlyt fog kapni tavasszal, mint a csapat szereplése.

8. Honvéd (8., 0)

2 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 8-3-as gólarány, 7. hely

Ezt a hármas etapot a Honvéd zárta a legjobban, igaz ellenfeleik is „kellemesnek” mondhatóak voltak. A nyitányon verték az Újpestet, majd leigázták az Akadémiát idegenbe, hétfőn viszont csak egy pontot tudtak szerezni otthon a kieső helyen álló Paks ellen. Az olasz vonal továbbra is erős Kispesten, a télen két nagy névnek számító játékost igazoltak Bonazzoli és Lupoli személyében. Ettől függetlenül a dobogóra továbbra is kevésnek érzem őket, marad a középmezőny.

7. Pécs (7., 0)

2 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 7-3-as gólarány, 5. hely

Pécsről hasonló híreket kaptunk a tél folyamán, mint Újpestről manapság: Matyi Dezső kiszállt a csapat finanszírozásából, eladná a klubot. Viszont amíg nincs vevő, ő addig egy fillért sem költ a csapatra. Így az is felvetődött, hogy a csapat magja szélnek eresztődik a tavasz folyamán, ennek jeleit láttuk Dibusz és Uzoma elengedésével. Sokakban az is felvetődött, hogy akár a pályán is „megszerezhetik” a kiesést, nem kell megvárni, míg kizárják őket. Nos, ehhez képest a nyitányon úgy ikszeltek otthon a Vidivel, hogy győzelmet érdemeltek volna, majd jelentős zakót mértek az ETO-ra Győrben, hétvégén pedig legyőzték otthon az MTK-t. A csapat vezére az a 30 éves Koller Krisztián, aki csak tavaly mutatkozott be az NB I-ben. Ettől függetlenül nem fog kitartani ez a lendület, és remélhetőleg elsőként erről mi magunk fogunk gondoskodni a hétvégén.

6. Haladás (6., 0)

1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 1-2-es gólarány, 6. hely

Szombathelyen nem kezdődött jól a szezon, hiszen négy tétmérkőzésen keresztül nem tudtak gólt szerezni, ez a sorozat a hétvégén szakadt meg a Kecskemét ellen, és az egyetlen szerzett góljuk rögtön győzelmet ért. Eddig nem láttuk azt a megalkuvást nem tűrő, látványos, gyors támadásokat a Halitól, amivel az ősszel sok esetben meglepetést okoztak, és hiába távozott Ugrai, a helyére érkező Hrepka személyében megmaradt a minőség, sőt, talán javult is. A dobogóhoz ez kevés lesz, és egyébként is fiatal a keret ahhoz, hogy egyenletes, jó teljesítményt nyújtsanak. Ettől függetlenül kinéz egy szép szezon Artner Tamás legénységének.

5. Ferencváros (5., 0)

0 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 4-5-ös gólarány, 8. hely

A Fradinál is edzőváltás volt a télen, Moniz helyét Thomas Doll vette át. Ennek eredményeként a holland játékosok parkoló pályára kerültek, Valpoort és Tuijp, a két nagy nyári reménység már az utánpótlás csapatokkal edz, és Jenner zászlója is kifelé áll az MTK elleni akciója után. Ettől függetlenül masszív csapat az FTC, de ők sem képesek kiegyensúlyozott teljesítményre, ez pedig kevés lesz a dobogóhoz, még ha kimondva is ez a cél a IX. kerületben.

4. Diósgyőr (4., 0)

1 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 4-3-as gólarány, 4. hely

Miskolcon a Pápa legyőzésével egy nyolcmeccses nyeretlenségi szériát szakítottak meg, a rossz sorozat ellenére is végig dobogó közelben voltak, köszönhetően a közvetlen riválisok gyengélkedésének is. Télen tovább bővült az amúgy sem gyenge keret, Szivics mester pedig felveheti a versenyt a Győrrel és a Videotonnal a dobogóért vívott harc során. Most egy könnyebb sorozata következik a DVTK-nak, amiben az ősz folyamán is remekeltek, ezalatt szépen gyűjtögethetik a pontokat, hogy a bajnokság záró akkordjára, mikor sorban játsszák a rangadókat (Haladás, Fradi, Pécs, Videoton) ne rajtuk legyen a teher.

3. Videoton (2., -1)

0 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 3-4-es gólarány, 2. hely

José Gomes jó úton jár afelé, hogy a papíron legerősebb kerettel rendelkező Videotonnal ne nyerjen semmit. A pécsi döntetlen még belefért, Pakson már kissé kínos volt a 2-2, pláne, hogy a portugál edző bírózással indokolta a pontvesztést, a hétvégén pedig rangadót vesztettek otthon a Győr ellen, Gomes szerint újfent a játékvezető ténykedéseinek köszönhetően. A formájuk tehát nem túl jó, a sorsolásuk viszont nehéz, hiszen hétvégén utaznak a megtáltosodó MTK-hoz, majd fogadnak minket, ahol nem rajtunk lesz a teher – talán emlékszünk a két évvel ezelőtti fehérvári bajnokira, ahol szintén jelentős pontelőnnyel utaztunk a Vidihez, és végül taktikus játékkal, Bozsovicsnak hála megnyertük a meccset. Az aktuális formákat tekintve nem a Videotont sorolnám a bajnoki címért folytatott versengésünk elsőszámú kihívójának, ráadásul lassan a szurkolók is a csapat ellen szegülnek, legalábbis a vezetőedző ellen már egész biztosan.

2. Győr (3., +1)

1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 4-6-os gólarány, 3. hely

Győrben sem kezdődött jól a tavasz, kiestek ellenünk a Ligakupából, a Fradi ellen ikszeltek, a Pécs jól elverte őket otthon, majd a kupában is fiaskót kaptak az MTK ellen, a kiesés szélére sodródva. Lehet pont ez lesz a hasznukra, hogy nem kell három fronton helytállniuk, és koncentrálhatnak a bajnokságra. A Pintér Attila helyére érkező Horváth Ferencnek, mint egy falat kenyér, úgy kellett ez a fehérvári győzelem, amivel egy pontra megközelítették a Vidit, és véleményem szerint két fordulón belül meg is előzik őket. A Győrnek erős a kerete, és ha összeáll a védelmük a sok eltiltás után, akkor nem lesznek hátul sem olyan gondjaik, mint a Pécs ellen. Sorsdöntő lehet a három hét múlva esedékes Loki-Győr találkozó.

1. Debrecen (1., 0)

1 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 4-2-es gólarány, 1. hely

Tavasszal a három bajnokinkból „csak” egyet nyertünk meg, a Hali ellen itthon, viszont nem is kaptunk ki, és letudtunk két nehéz idegenbeli meccset a Diósgyőr és a Fradi ellen. Ennek ellenére nemhogy csökkent, hanem nőtt az előnyünk, méghozzá három egységgel. Jelenleg hét ponttal előzzük a Videotont, nyolccal a Győrt, a hétvégén pedig tovább nőhet a különbség, bár mindhárom csapatra nehéz mérkőzés vár (DVSC-PMFC, MTK-Videoton, Paks-Győr), jó eséllyel tovább nőhet az előnyünk. Veretlenségi szériánk már tizenkét bajnokira nyúlik, legutóbb Győrben kaptunk ki a nyolcadik fordulóban. A két mögöttünk álló csapattal egymás után mérkőzünk meg kettő, illetve három hét múlva. Ha azon a két mérkőzésen nem kapunk ki, akkor nagyon közel kerülhetünk ahhoz a bizonyos hetedik bajnoki címhez. Hasonló folytatást várunk a továbbiakban!

A következő rész a 24. forduló után lesz esedékes.