LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings – 5/6

POWER-RANKINGS-580x351Eltelt négy forduló a legutóbbi bejegyzés óta, tehát itt az ideje ismét mérleget vonni. A mi szempontunkból nagyon fontos, és eseménydús négy fordulón vagyunk túl, volt ebben a négy meccsben minden, ami csak lehet. De azért szétnézünk a többi csapat tájékán is: a kieső zóna kezd szűkülni, a dobogóért pedig öldöklő harc folyik.

A helyezés és a csapatnév után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az azóta történt változás látható. A statisztikánál az elmúlt három meccs eredményei olvashatók.

A helyezés és a csapatnév után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az azóta történt változás látható. A statisztikánál az elmúlt három meccs eredményei olvashatók. A második sorban az adott csapat hátralévő mérkőzései olvashatók, és az azokon jósolt pontszám.

16. Kaposvár (16., 0)

1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 1-2-es gólarány, 16. hely

Haladás (o), FTC (i), Pécs (o), Videoton (i), Győr (o), MTK (i), 3 pont

Selymes Tibor együttese nem szerepel rosszul tavasszal, egy győzelmet, négy döntetlent, és két vereséget számlálnak ebben a naptári évben. Ez elfogadható eredménysornak tűnne, ha nem az utolsó helyen állnának tetemes ponthátrányban, valamint ha erősebb csapatok ellen játszottak volna. Ugyanis amint a sorsolásukból kiderül, a neheze csak most jön: sorban játszanak a dobogóra esélyes csapatok ellen, és csak az utolsó fordulóban játszanak a szintén alsóházi MTK ellen, de vélhetően annak a meccsnek már nem lesz tétje a Rákóczi szempontjából. Ezt a szezont már nem lehet megmenteni, elkerülhetetlen a kiesés.

15. Paks (14., -1)

0 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 4-7-es gólarány, 15. hely

Debrecen (o), Diósgyőr (i), Kecskemét (o), Haladás (i), Pápa (o), Ferencváros (i), 4 pont

Csertői Aurél legénysége továbbra sincs könnyű helyzetben, szeptember óta tartó nyeretlenségük tovább tart, és immár tisztán kieső helyen áll, mindenféle pontegyenlőség nélkül. Ráadásul a sorsolásukra nézve sincs könnyű dolguk, négy mérkőzésen élmezőnyhöz tartozó csapatokkal meccselnek, és csak a Kecskemét valamint a Pápa elleni meccsen léphetnek úgy pályára, hogy győzelmi reményeket szövögessenek. Ha beigazolódik a jóslatom, és tényleg csak négy pontot szereznek, akkor ők sem menekülhetnek meg a kieséstől.

14. Mezőkövesd (15., +1)

1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 3-7-es gólarány, 14. hely

Diósgyőr (o), Haladás (i), Ferencváros (o), Pécs (i), Videoton (o), Győr (i), 4 pont

A matyóknak piszok nehéz sorsolásuk van, kizárólag felsőházi csapatokkal találkoznak a hátralévő fordulókban. Ráadásul az elmúlt négyes etap nagyon rosszul zárult Véberéknek, hiszen közvetlen riválisok ellen hullajtottak fontos pontokat: hatalmas pofont kaptak a Felcsút ellen, ami után az emlékezetes kifakadás történt, majd ugyan megverték otthon a Honvédot, de utána kikaptak az utolsó Kaposvár otthonában (ráadásul oda-vissza, ami meglehetősen ciki), és most hétvégén a másik kieső helyen álló csapat, a Paks ellen herdáltak el két pontot 2-0-ás előnyről. Ez utóbbi két meccsen elhullajtott pontok még nagyon hiányozhatnak Véber nagyúréknak, de mivel a Paks sem fog brillírozni a hátralévő fordulókban, így a Kövesd néhány meglepetés eredménnyel bebiztosíthatja első osztályú tagságát.

13. Puskás Akadémia (13., 0)

2 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 8-5-ös gólarány, 12. hely

Pécs (o), Videoton (o), Győr (o), MTK (i), Debrecen (o), Kecskemét (i), 6 pont

Az alsóházi csapatok közül a Felcsút az egyik legnagyobb győztese az elmúlt fordulóknak. Jelentős zakót szabtak a közvetlen rivális Mezőkövesdre, majd a szomszédból is elhozták a három pontot a DVTK 3-2-es legyőzésével. Az utóbbi két meccsük viszont nem sikerült jól, de a kieséstől így sem kell félniük. Ráadásul két hét múlva megnyílik a Pancho Aréna is, így a Videoton, a Győr, és ellenünk frenetikus hangulatban, telt ház előtt játszhatnak majd egy hangulattalan mérkőzésen csíphetnek el értékes pontokat.

12. MTK (12., 0)

2 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 9-8-as gólarány, 13. hely

Kecskemét (i), Pápa (o), Újpest (i), Puskás Akadémia (o), Honvéd (i), Kaposvár (o), 9 pont

Mindig hangoztattam, hogy az MTK-nak a kerete alapján nem a kiesőzónában a helye, ezt sajnos hétvégén a saját bőrünkön is tapasztalhattuk. Garami József csapata erőt vett magán, és a paksi, valamint a hétvégi ellenünk aratott bravúrjuknak köszönhetően messzebb kerültek a kiesőhelyektől. Ráadásul a sorsolásuk sem vészes, a három hazai meccsüket érzésem szerint hozhatják, de ha be is csúszna egy váratlan eredmény, abban az esetben idegenben is csíphetnek pontokat.

11. Újpest (9., -2)

1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 3-3-as gólarány, 11. hely

Videoton (o), Győr (i), MTK (o), Debrecen (i), Kecskemét (o), Pápa (i), 7 pont

Az Újpest fájó vereséget szenvedett a derbyn, és ebben az évezredben először kapott ki hazai pályán a Fraditól. Pedig látványosan arra a találkozóra, valamint a kupameccsekre van kihegyezve a csapat, így a hátralévő mérkőzéseken marad a középmezőnyben való evickélés. Idő közben tudva levő, hogy az MLSZ közbenjárásnak köszönhetően megmenekültek a csődeljárástól. A hátralévő időben Vignjevicék egyetlen célja a kupa elhódítása lehet.

10. Lombard Pápa (11., +1)

1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 4-7-es gólarány, 9. hely

Győr (o), MTK (i), Debrecen (o), Kecskemét (i), Paks (i), Újpest (o), 6 pont

A Pápának idén nem kell tartania a kieséstől, ez szinte már biztos. Viszont vízválasztó lehet a következő három meccsük, no nem a saját szempontjukból, hanem a bajnoki cím és a kiesés szempontjából: játszanak a Győrrel és velünk otthon, ha valamelyik csapattól pont(oka)t tudnak rabolni, azzal akár el is dönthetik a bajnoki cím sorsát, illetve az MTK elleni összecsapáson is bebiztosíthatják a kék-fehérek bentmaradását.

9. Pécs (7., -2)

0 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 0-2-es gólarány, 7. hely

Puskás Akadémia (i), Honvéd (o), Kaposvár (i), Mezőkövesd (o), Diósgyőr (i), Haladás (o), 4 pont

A pécsiek a látványosan erős kezdés után még látványosabban visszavettek a tempóból az elmúlt mérkőzéseken, ez alatt sem nyerniük, sem gólt szerezniük nem sikerült. És ugye rémlik mindenkinek Lőrincz Emil sejtelmes nyilatkozata az Újpest meccs után, ahol a szezon egyik leggyengébb meccsét láthattuk. Maradjunk annyiban, hogy a csúszó fizetések, és a bizonytalan jövő mellett nem feltétlenül fogják teljesen odatenni magukat a hátralévő meccseken, ráadásul elvesztették vezérüket, Koller Krisztiánt is, aki bár megsérült, ennek ellenére nem léphet be a csapat öltözőjébe, és a továbbiakban külön készül, mivel nem hajlandó meghosszabbítani lejá szerződését.

8. Kecskemét (10., +2)

1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 4-3-as gólarány, 10. hely

MTK (o), Debrecen (i), Paks (i), Pápa (o), Újpest (i), Puskás Akadémia (o), 9 pont

Egész jó arcát mutatja a Kecskemét tavasszal, és ebben bizony hatalmas érdemei vannak két kölcsönjátékosunknak, Poleksicnek és Szécsinek: a hálóőr meccsről meccsre kiváló formában véd, fiatal támadónk pedig a Videoton ellen megszerezte első NB I-es gólját, és emellett is fantasztikusan játszott. Vegyes képet mutatnak a hátralévő fordulók, hiszen van köztük nehéz meccs – velünk játszanak az Oláh Gábor utcai stadion utolsó bajnoki mérkőzésén -, viszont akadnak nyerhető meccsek is dögivel.

7. Honvéd (8., +1)

1 győzelem, 0 döntetlen, 3 vereség, 2-5-ös gólarány, 8. hely

Ferencváros (o), Pécs (i), Videoton (o), Győr (i), MTK (o), Debrecen (i), 8 pont

A Honvéd volt az egyik legnagyobb vesztesen az elmúlt négy fordulónak, és a folytatás sem kecsegtet sok jóval: az MTK-t leszámítva csak előttük álló csapatok ellen játszanak. Szintén felmerül az a dolog, hogy a Győr illetve ellenünk vívott meccseken bele tudnak-e szólni a bajnoki címért folytatott versengésbe, illetve hogy a közvetlen riválisokat megtudják-e verni. A nemzetközi indulásról nagyon úgy tűnik, hogy nem nagyon álmodozhatnak, még ha kimondva ez is a céljuk.

6. Diósgyőr (4., -2)

2 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, 5-6-os gólarány, 6. hely

Mezőkövesd (i), Paks (o), Haladás (o), Ferencváros (i), Pécs (o), Videoton (i), 8 pont

Szivics csapatára szinte ugyanazt írhatnánk le a hátralévő fordulók célkitűzéseivel kapcsolatban, mint az Újpestnél: a kupadöntő kiharcolása, és a trófea elhódítása, bár a tegnapi ellenünk vívott odavágó után jelentősen megcsappant az esélyük erre. Viszont talpon vannak még a Ligakupában is, és annak elhódítása is szép summát hozhat a konyhára. A vezetőedző azonban sorozatosan hangot ad kételyeinek, hogy kevés az embere ahhoz, hogy háromfrontos is helytálljon, így vélhetően a bajnokságban kevésbé fognak jó helyen végezni, mint ahogy a szurkolók várnák.

5. Videoton (3., -2)

1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 6-8-as gólarány, 4. hely

Újpest (i), Puskás Akadémia (i), Honvéd (i), Kaposvár (o), Mezőkövesd (i), Diósgyőr (o), 8 pont

Meglepőnek tűnhet, hogy ennyire hátra sorolom a fordulókon keresztül legnagyobb vetélytársunknak titulált Videotont, de ha megnézzük az utóbbi meccseiket, akkor nem feltétlenül meglepő: az elmúlt tíz bajnokijukból csak egyet (!) nyertek meg, azt is az MTK ellen szerencsével. Székesfehérváron a vezetőség kivételével mindenki Gomes edző távozását követeli, a Pápa ellen már a szurkolók is elfordultak a csapattól. Hitehagyottan játszik az egész csapat, nem tudni, mi lehet a háttérben, csak sejthetjük. Ha valami csoda folytán összekapják magukat, akkor bravúrral meglehet a 4. hely, ami adott esetben európai kupaindulást érhet, de a jelenlegi Videotont elnézve ez elég valótlannak tűnik.

4. Ferencváros (5., +1)

3 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 7-1-es gólarány, 5. hely

Honvéd (i), Kaposvár (o), Mezőkövesd (i), Diósgyőr (o), Haladás (i), Paks (o), 12 pont

Ezt a négyes etapot a Fradi zárta a legjobban, a kecskeméti döntetlent leszámítva fontos győzelmeket arattak, közte az Újpest ellen idegenben. Thomas Doll csapata masszívabbnak tűnik, mint a tavasz elején, bár most a hétvégén nagyon gyenge teljesítménnyel győzték le a Felcsútot otthon. Ha kitart a formájuk, meglehet a dobogó, de a Haladásnak hangyányival könnyebbnek tűnik a sorsolása, így jelen pillanatban úgy érzem, hogy nem lesz meg a bronz, viszont egy számukra kedvező kupadöntő esetén (értsd: Debrecen-Újpest), a negyedik hely is EL indulást érhet.

3. Haladás (6., +3)

3 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 6-2-es gólarány, 3. hely

Kaposvár (i), Mezőkövesd (o), Diósgyőr (i), Paks (o), Ferencváros (o), Pécs (i), 11 pont

Artner Tamás csapata is szenzációsan menetel az utóbbi időben, és a hátralévő meccseik sem tűnnek nehéznek, kivéve a Diósgyőr és a Fradi elleni ütközeteket. Ezen két meccs, főleg utóbbi, nagymértékben befolyásolhatja a végső helyezéseket, de jelen pillanatban a szombathelyi gárdát tartom a dobogó első számú várományosának.

2. Győr (2., 0)

3 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 9-4-es gólarány, 2. hely

Pápa (i), Újpest (o), Puskás Akadémia (i), Honvéd (o), Kaposvár (i), Mezőkövesd (o), 14 pont

Bejött a legutóbbi részben említett jóslatom, és hathatós segítségünknek köszönhetően az ETO valóban megelőzte a rá követekző két fordulóban a Vidit, és megszilárdította második helyét. Két hete ellenünk a szezon egyik legszínvonalasabb találkozóját játszották, és emberhátrányban pontot tudtak csípni tőlünk, ennek, valamint hétvégi vereségünknek köszönhetően maradtak életbe bajnoki álmaik. A következő három forduló vízválasztó lehet, remélhetőleg nem ijesztenek ránk jobban.

1. Debrecen (1., 0)

2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 7-8-as gólarány, 1. hely

Paks (i), Kecskemét (o), Pápa (i), Újpest (o), Puskás Akadémia (i), Honvéd (o), 14 pont

Vegyesen zárult számunkra ez a négy meccs: először egy szenvedős meccsen egy utolsó percben szerzett büntetőgóllal bedaráltuk a Pécset, majd elhoztuk a három pontot Fehérvárról, ekkor már szinte biztosnak tűnt a bajnoki címünk. A Győr elleni hazai találkozón megvolt a lehetőségünk, hogy végleg leszakítsuk az ETO-t is, azonban a meglévő előny tudatában nem mertünk kellőképp kockáztatni emberelőnyben sem. Reméljük, hogy nem ezen fog múlni, de a hétvégi eredmények után bizony fájónak tűnik az a két pont: mi tizenöt meccs után kaptunk ki az MTK-tól, öt gólt kapva, amire tizenkét éve nem volt példa, ráadásul a Győr a forduló záró mérkőzésén az utolsó pillanatokban szerzett góljával megverte a Kecskemétet, így feljöttek ránk öt pontra. Elmondható tehát, hogy az előző két meccs, inkább a zöld-fehérek szerencséjét hozta, nekünk pedig pechünk volt. A két csapatnak szinte megegyezik a sorsolása, így az dönthet, hogy ki bírja jobban a nyomást. A rutin mellettünk van, így nem féltem a csapatot, ráadásul jelentős előnyt jelent, hogy az utolsó két meccsünket már az új stadionban játsszuk majd, vélhetően telthát, húszezer néző előtt.

 

Legközelebb a 27. fordulót követően állítjuk fel a sorrendet.