LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagy lépés Európa felé

lokibateboritokep

A szezon legfontosabb meccsét vártuk kedden, hiszen este a BATE Boriszov ellen léptünk pályára a Bajnokok Ligája selejtezőinek harmadik körében. A párharcot ezúttal mi kezdtük hazai pályán, amit korábban előnyként neveztem meg, és remélhetőleg ez be is igazolódik. Ehhez megtettük az első lépést, hiszen gyzőni tudtunk, és ami még fontosabb, lehoztuk kapott gól nélkül a találkozót. Előzetesen ezt jelöltem meg a párharc kulcsának, ezt teljesítettük, most egy újabb feladat vár majd ránk a visszavágón. De addig is örüljünk a sikernek, és lássuk, miként alakult ez a tegnapi csodálatos győzelem.

A kezdőcsapatot illetően nem ért nagy meglepetés, az a tizenegy futott ki a pályára, akiket a mérkőzés élő közvetítésében tegnap délután megtippeltem. Az eddig rendszeresen játszók közül Bódit Zsidai váltotta a kezdőben, aminek én személy szerint örültem, mert Bódi mostanság gyengébben játszott, míg Zsidait bűn nem játszatni. Meglepetések inkább a kispadon voltak, méghozzá az, hogy Brkovic és Lázár nem foglalt ott helyet. Az ellenfél kezdője is a vártaknak megfelelően alakult, talán az volt meglepő, hogy a legértékesebb játékosuk, a legtöbb góllal és gólpasszal rendelkező Sergey Krivets csak a kispadon foglalt helyet, de ő a Sknderbeu elleni mérkőzéseken sem kezdett, mindegy, ők tudják. Ott volt viszont Vitali Rodionov, aki sokszoros belorusz válogatott, és az első számú gólfelelős, tőle volt miért tartani. A felállásunkból az látszott, hogy a biztonságra törekedünk, és nem fogunk fejjel a falnak rontani, ez várható és egyben okos döntés volt

lokibatekezdok

A mérkőzés elején teljesen felborult a pálya. A BATE annyira nekünk esett, mint egy hete mi az észak-íreknek. Nehéz eldönteni, hogy a fehéroroszok nyomták-e meg ennyire az elejét, vagy mi maradtunk még bent az öltözőben, és pánikoltunk be az első veszélyesebb támadásuk után. Valahol a kettő között lehet az igazság. Mindenesetre a védelmünk teljesen szétcsúszott volt, a szélső védőink túlságosan behúzódtak, így a szélső középpályásainknak kellett volna visszazárni, ami nem minden esetben valósult meg, miközben középen is el voltunk tolódva, így nem egyszer üresen kapta a labdát az elöl álló támadó. E mellé társultak még a hajmeresztő labdavesztések, odaajándékozott labdák, és csak a BATE pontatlanságának, valamint a szerencsének köszönhetjük, hogy az első 15 percet kihúztuk kapott gól nélkül. Aztán a 20. perctől kezdve szépen lecsendesedett a találkozó, és alábbhagytak a BATE rohamok. Mi is megnyugodtunk, és végre már mi is vezettünk támadásokat, bár több esetben ez csak abból állt, hogy valamelyik középpályásunk felívelte az elöl tartózkodó Sidibe-Volas duónak a labdát, akik persze kevés eredménnyel tudtak vele kezdeni is valamit. Az igazi veszélyt ezúttal a pontrúgásaink, azon belül is a szögleteink jelentették – pedig mennyit szidjuk azokat a bajnokikon, mikor 7-8 sarokrúgás kell ahhoz, hogy egyáltalán embert találjunk. Most ennek nyoma sem volt, hiszen gyakorlatilag minden szögletünk veszélyes volt, bár erre az ellenfél edzője utólag rávilágított, hogy hagyományosan gondjaik vannak a pontrúgások levédekezésével, de legyen ez is az ő bajuk. Sajnos egy belépő után Mihelic maradt a földön, és az arcára volt írva, hogy ebből nem lesz folytatás, végül nem is lett, Bódi váltotta csereként. Az első félidő hátralévő részében az előbb említett módon, két szögletből veszélyeztettünk, az egyiknél Sidibe fejelt fölé, pedig szinte teljesen üresen ugorhatott fel, majd a másodiknál a vendégek kapusa szerencsétlenkedett össze majdnem egy gólt, de a gólvonalon álló Gattuso-hasonmás Khagush kivágta Máté pöckölését. A félidőre 0-0-val vonulhattak a csapatok, és ekkor bőszen aláírtam volna a meccs előtt is megfogalmazott kívánságom, a 0-0-t.

A második félidőre mintha teljesen más felfogásban jöttünk volna ki. Nagyon stabilan zárt a védelmünk, és gyakorlatilag nem tudott helyzetbe kerülni a BATE. Pár veszélytelen távoli lövésre, valamint belöbbölésekre futotta nekik. Az 55. percben jött a fordulat, csakúgy mint a Cliftonville ellen: újabb veszélyes szöglet, amit Máté csúsztatása után Mészáros kanalazott középre, és Sidibe, miután látta, hogy kapura nem lőhet, a kapus viszont rohamléptekkel közeledik felé, okosan eltolta a labdát, így Chernik az ő lábát szedte fel. Jogos büntető, amit a sértett magabiztosan be is vágott, 1-0! Innentől jó magam a lefújást vártam, mert ez kiváló eredmény számunkra. A vendégek gyorsan cseréltek, kettőt is, beállt például az általam hiányolt Krivets, de nem tudott sokat hozzátenni a játékukhoz. Tartottam attól, hogy a BATE neknük esik, és a kapunk elé szegez minket, és pokoli 30 perc vár ránk, ehelyett egy erőtlen, a bekapott góltól teljesen összezavarodó, és az idő előrehaladtával egyre jobban elfáradó ellenfelet láttam a pályán. Nemhogy nekik, hanem inkább nekünk voltak lehetőségeink, és a Seydi-Volas csere után benne volt a pakliban, hogy egy gyors kontrából beverünk még egyet. Az volt az ember érzése, hogy a Loki sokkal jobban bírja erőnlétileg, mint a BATE, itt azért meglátszott, hogy míg mögöttünk csak 3 komoly tétmeccs volt, addig a BATE lenyomott már 18 bajnokit, plusz két BL meccset. Fizikálisan nem bírták a végét, és a 91. percben Bouadla és Seydi lódulhattak meg, kettő-az-egyben, Bouadla önzetlenül passzolt Seydinek, aki rossz irányba vette át a labdát, így a kapus kitudott elé vetődni, és utána már nem tudta belőni üres kapura a ziccert. Pedig azzal a góllal eldőlhetett volna az egész párharc, így viszont a győzelem ellenére még minden nyitott.

A mérkőzés után a BATE játékosai egyébként meglehetősen nagyképűen nyilatkoztak, remélhetőleg a visszavágón letöröljük a képükről ezt a fene nagy magabiztosságot. Pokoli meccs vár ránk Boriszovban, de a feladat adott: gólt kell lőni idegenben!

Pontozás

Nenad Novakovic – 7.0

novakovics_nenad_2Egyetlen védése volt, de az fontos volt. Azon kívül főleg beíveléseket kellett lehúznia, amiket egy kivétellel nagyon magabiztosan megoldott, annál az egynél rossz helyre ütötte a labdát, de a védők kisegítették. Magabiztossága fontos tényező volt, hogy lehozzuk kapott gól nélkül a meccset.

Aleksandar Jovanovic – 7.5

Jovanovic_kAz első félidőben ugyanazt a megszeppent játékát hozta, mint a Cliftonville ellen, a támadásokat nem is tudta segíteni, aztán a második félidőre mintha kicserélték volna. Játéka brutálisan feljavult, rengeteg labdát szerzett, védekezésben áthatolhatatlan volt, és a támadásoknál is fellépett. Tegnapi játékát látva telitalálat volt a leigazolása.

Máté Péter – 7.0

mate_peter_1A sokat kritizált Máté Peti most átlagon felülit nyújtott, és kevés hibával játszott. Kicsit féltettem a sebessége és a csúszós talaj miatt a meccstől, de nem volt vele gond, állta a sarat, és sok labdát szerzett illetve fejelt ki az ellenfél beívelései után.

Mészáros Norbert – 7.0

meszaros-norbert_2Ugyanaz elmondható róla is, mint ami Mátéról. Ő inkább a sebességét kamatoztatta és nem a fejjátékát, amire szükség is volt több esetben is. Az első félidőben még voltak rossz helyezkedéseik, illetve pár bizonytalanságuk Mátéval, de az, hogy kapott gól nélkül lehoztuk, nagyban kettejük érdeme.

Korhut Mihály – 7.0

korhut_mihaly_3Az első félidőben nem éreztem jónak a játékát, sokszor mögé kerültek, de ebben nagy szerepe volt Szakálynak is, aki nem segített be neki kellőképp a védekezésben. A második játékrészre az ő játéka is feljavult, de a két szélső védő közül most Joavnovic volt a jobb.

René Mihelic

Rene_Mihelic_kNagyon reméljük, hogy nem súlyos a sérülése, bár az előzetes hírek alapján vár rá néhány hetes kihagyás.

Varga József – 7.0

Varga_Jozsef3_kMost először láttuk a pályán a Varga-Zsidai kettőst egyszerre, és elsőnek nem volt ez rossz. Nagyszerűen kiegészítették egymást, amikor Zsidai lépett előre, akkor Józsika hátul maradt, ha pedig Varga támadta le az ellenfelet, akkor Zsidai biztosított. Varga egyéni teljesítményére rátérve, az első félidei játékával kevésbé voltam elégedett, de sokakhoz hasonlóan a második félidőre neki is nagyot javult a teljesítménye.

Zsidai László – 7.5

zsidai_laszlo_3Őt egy fokkal jobbnak éreztem Vargánál. Az elején neki is voltak megingásai, de utána belerázódott, és azt hozta, amit tavaly egész évben. Keményen hajtott, letámadott, zavarta az ellenfelet, mindig odaért a labdás játékoshoz, és sok labdaszerzése is volt.

Szakály Péter – 6.0

szakaly_peter_2Sérülése után még nem igazi, 60 perces játékos, ennek ellenére a 75. percig a pályán volt, pedig látványosan szenvedett már a vége felé, teljesen elkészült az erejével. Védekezésben többet kellene segítenie Korhutnak, a támadásoknál pedig egy sebességi fokozattal gyorsabban cselekedni, mert tegnap sajnos nem egy támadás halt el rajta.

Ibrahima Sidibe – 7.5

sidibe_ibrahima_2Hozta a szokásos játékát, küzdött, harcolt elöl, lefejelgette a labdákat, egy szögletnél gólt is szerezhetett volna az első félidőben. Aztán nagyon okosan kiharcolt egy tizenegyest, amit rendkívül magabiztosan értékesített, a kapusnak esélye sem volt leérni a lövésre.

Dalibor Volas – 6.0

volas_dalibor_2Alig kapott használható labdát, így pedig hasztalan a játéka. Kevésbé vette ki a részét a letámadásokból.

~o~

Bódi Ádám – 7.0

bodi_adam_2Erről van szó! Tud ő így is játszani. Nagyon jól szállt be, és a védekezésünk jelentős mértékben stabilizálódott az ő oldalán beállása után. Labdabiztosan játszott, jól segítette a támadásokat is, tegnapi játékára nem lehetett sok panasz.

l’Imam Seydi – 6.0

llmam_seydi_3Az hamar kiderült, hogy a BATE védelmét nem Nyíregyháza szintű védők alkotják, mert a pénteki meccsen látottakhoz képest nem hogy lefutni nem tudott senkit, de még inkább ő pattogott le a védőkről, ellentétben azzal, hogy itthon fordítva szokhattuk meg. A végén pedig az a ziccer… Fél lábbal a továbbjutást ünnepelhetnénk, ha belövi.

Selim Bouadla – 7.0

boudala_selim_4Annak ellenére, hogy keveset játszott, mégis kap osztályzatot, méghozzá hetest, mert nagyon jól szállt be a meccsbe. Labdákat szerzett, agilis volt, és a végén önzetlen is, mikor lepasszolta Seydinek a labdát. A kinti meccsen sokat érhet az ő játéka.

~o~

Kondás Elemér – 8.0

kondas_elemer_3Remekül meccselt, telitalálat volt a kezdőcsapat, és a cseréi is bátrak voltak, ráadásul jól is sültek el többnyire. 1-0 után nem álltunk be bekkelni, csatárt csatár váltott, és az általam vártakkal ellentétben Szakályt sem a védekező Vadnai, hanem a támadó Bouadla váltotta, ami szintén majdnem nyerő húzás volt.

A mérkőzés legjobbja: A teljes csapat 

lokicsapatkepBizonyára feltűnt, hogy nem választottam meg senkit a mérkőzés legjobbjának, ennek pedig az az oka, hogy bár voltak kiemelkedő teljesítmények, mégis tegnap csapatként győztünk. Mindenki hozzátette a magáét a sikerhez, még azok is, akik gyengébben teljesítettek. Kondás Elemér is elmondta a meccs után, hogy nem emelne ki senki, így én sem teszem ezt.

Végezetül következzék a mérkőzés egyetlen gólja, három szemszögből: az M2 közvetítése, csibu felvétele a sajtópáholyból, valamint JuveFan18971991 öröme a C szektorból.

A mérkőzésről élőben tudósított a LokiBlog, a közvetítés ide kattintva olvasható vissza, valamint lentebb megtekinthető a közvetítés során készített videókból álló lejátszási lista.

(A képek forrása: dvsc.hu)