LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 1.

powerrankingsIsmét útjára indítjuk erősorrend elemző cikksorozatunkat, a Power Rankingset. Az előző idényben kicsit össze-vissza jelentek meg a részek, de általában 6 fordulónként jelentkeztünk. Idén rendszeresebben, három fordulónként állítjuk fel a listát, és elemezzük ki a magyar bajnokság csapatainak aktuális formáját. Lássuk, hogy három forduló elteltével mi a helyzet!Mindenek előtt kezdjük egy kis jelmagyarázattal. Minden csapat esetében a helyezés a szubjektív véleményen alapuló, az eltelt fordulókban mutatott forma alapján előrejelzett bajnoki végeredményt mutatja. Minden csapat után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az ebből fakadó változás száma olvasható – jelen esetben, mivel ez az első kiadás, ilyen nem lesz. A mérkőzéseknél a „vs.”-el jelzett találkozókat otthon játszották a csapatok, a „@”-al jelzetteknél pedig idegenben szerepeltek.

16. Dunaújváros

0-3 @ Honvéd
0-3 @ Videoton
0 pont, 0 rúgott, 6 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 3+9
Bajnoki állás: 16. hely, 0 pont, 0 rúgott, 6 kapott gól

Az NB I egyik újonca több, mint tíz év után tért vissza az élvonalba, 2000-ben még bajnoki címet ünnepelhettek, azóta pedig már egy megszűnésen is átesett a dunaújvárosi foci. Később a Pálhalma beleolvadt az egyesületbe, így újra folytatni tudták, és hamar felverekedték magukat az élvonalig. Keretüket azonban véleményem szerint nem sikerült első osztályú színvonalra hozni, és eddig lejátszott két meccsük sem ad bizakodásra okot. Véleményem szerint ők lesznek az idei év tükörsima kiesői.

15. Kecskemét

1-3 vs. Ferencváros
0-1 vs. Haladás
2-3 @ Lombard Pápa
0 pont, 3 rúgott, 7 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 3+3+6
Bajnoki állás: 15. hely, 0 pont, 3 rúgott, 7 kapott gól
A Kecskemét bőven a várakozásokon alul kezdte a szezont, bár igencsak meggyengült a nyár folyamán, hiszen számos alapemberük távozott a szünetben, többek közt Szécsi Márk és Poleksic is elhagyta őket a kölcsönszerződés letelte után. Három meccsükből legalább két nyerhető volt, a Halit illett volna otthon megverni, míg a szintén mezőny végére várt Pápa otthonában minimum egy döntetlen kellett volna nekik. Az eddigiek alapján nem kizárt, hogy hosszú évek után búcsúzunk a lila-fehér együttestől.

14. Puskás Akadémia

1-2 @ Diósgyőr
2-2 vs. Pécs
0-2 @ Debrecen
1 pont, 3 rúgott, 6 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 7+2+4
Bajnoki állás: 14. hely, 1 pont, 3 rúgott, 6 kapott gól
A felcsúti csodacsapat idén nyáron is számos fiatalt hozott fel az akadémiáról játékost igazolt az NB I-es csapatoktól, úgy mint Harsányi, Gohér illetve sikerült olyan külföldi tehetségeket kinevelni játékosokat szerződtetni, mint a kapuba bekerülő Danilovic, illetve az Olaszországból szerződtetett Kelic. Szerintem minden magyar fociszurkoló vágya teljesülne, ha kiesnének az NB I-ből, de erre sajnos idén is kicsi a sansz.

13. Lombard Pápa

0-3 @ Videoton
1-0 vs. Ferencváros
3-2 vs. Kecskemét
6 pont, 4 rúgott, 5 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 9+3+0
Bajnoki állás: 5. hely, 6 pont, 4 rúgott, 6 kapott gól

A Pápa minden évben megússza valahogy a kiesést, általában a jó szezonkezdetüknek köszönhetően. Idén valahogy keveset adtunk volna rá, hogy most is sikerül majd nekik, hiszen tovább gyengült az amúgy sem erős keretük, és az edzőjük sem rendelkezik semmilyen rutinnal. Ehhez képest megint jól kezdtek, bár a Viditől kikaptak idegenben 3-0-ra, ami nem is lenne baj, ha nem játszottak volna több, mint egy félidőt emberelőnyben. De ezt követően elverték otthon a Fradit és a Kecsót, ez már nagy fegyvertény. Kérdés, hogy ezúttal is előjön-e nekik tavasszal, a már hagyományosnak mondható hullámvölgy, és ha igen, mikor, mert ha túl korán, akkor még tényleg kieshetnek.

12. Pécs

0-4 vs. MTK
2-2 @ Puskás Akadémia
1-1 vs. Újpest
2 pont, 3 rúgott, 7 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 6+1+5
Bajnoki állás: 13. hely, 2 pont, 3 rúgott, 7 kapott gól

Véber nagyúr ismét kispadot kapott, meglátjuk, hogy Pécsen mire megy munkásságával. Eddig nem sokra, egy sima vereség az MTK-tól otthon, és két nyerhető meccsen két döntetlen. A fiatal csapatban olyan nagyágyúk is segítségére vannak Véber Györgynek, mint a félelmetes Pölő, igaz ő még idén nem villant meg.

11. Haladás

0-1 vs. Újpest
1-0 @ Kecskemét
0-3 @ Diósgyőr
3 pont, 1 rúgott, 4 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 5+0+7
Bajnoki állás: 12. hely, 3 pont, 1 rúgott, 4 kapott gól

A Halitól a nyáron számos alapember távozott, majdnem egy kezdőcsapatnyi, kicsit a tavalyi MTK-hoz hasonlítható a helyzetük, amikor tőlük is eligazolt nyáron a fél kezdőcsapat. Szombathelyen nincs pénz, így nem is nagyon igazoltak a helyükre – bár Rocchi és Cribari napokon belül aláírhat -, így saját nevelésű fiatalokkal egészítik ki a keretet. Idén biztosan nem fognak harcban lenni a dobogóért, de még a felső ház sem lesz meg nekik véleményem szerint.

10. Nyíregyháza

1-1 vs. Debrecen
0-3 vs. Paks
1-0 @ Honvéd
4 pont, 2 rúgott, 4 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 3+9+3
Bajnoki állás: 8. hely, 4 pont, 2 rúgott, 4 kapott gól

A másik újonc sokkal jobban erősített, mint a Dunaújváros, szinte csak komoly NB I-es rutinnal rendelkező labdarúgókat szerződtettek, és többek közt megszabadítottak minket Spitzmüllertől is. Ennek ellenére első két meccsük elég gyatrára sikeredett, ráadásul mindkettő hazai pályán. Tőlünk csak azért nem kaptak méretes zakót, mert a BL menetelés közepette a B csapatunk állt ki, bár így is meglett volna a sanszunk a 2-3 gólos sikerre, de nem éltünk a helyzeteinkkel, és Kassai is besegített nekik, így egy pontot elcsíptek. Aztán a Paks elkente őket, legutóbb viszont nagy meglepetésre a Honvédot tudták legyőzni, és Bajzát mester négy év után újra gólt szerzett az NB I-ben. Stabil középcsapat lesznek idén.

9. Honvéd

3-0 vs. Dunaújváros
1-3 @ Győr
0-1 vs. Nyíregyháza
3 pont, 4 rúgott, 4 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 0+3+4
Bajnoki állás: 10. hely, 3 pont, 4 rúgott, 4 kapott gól

A Honvéd tavasszal nagyon gyatrán teljesített, a nyáron azonban megint hoztak egy rakat külföldit, közülük is kiemelendő a két színes bőrű támadó, Traoré és Youla, akik jó fogásnak tűnnek. Hozták a kötelezőt a DPASE ellen, vállalható vereség Győrben, viszont egy megmagyarázhatatlan égés otthon a Nyíregy ellen. Középmezőnynél jobb helyezés idén sem várható tőlük.

8. Újpest

1-0 @ Haladás
1-1 vs. Diósgyőr
1-1 @ Pécs
5 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 3+7+2
Bajnoki állás: 6. hely, 5 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól

Az Újpest kerete jócskán változott a nyáron, főként magyarokat igazolgattak, kiegészítve néhány légióssal. Ettől függetlenül továbbra sem lehetnek nagyobb céljaik, mint a középmezőnyben végezni, jobban teszik, ha inkább a kupacímvédésre fókuszálnak.

7. Paks

2-0 vs. Győr
3-0 @ Nyíregyháza
3-0 vs. MTK
9 pont, 8 rúgott, 0 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 3+4+6
Bajnoki állás: 1. hely, 9 pont, 8 rúgott, 0 kapott gól

A Paks tavaly majdnem kiesett, viszont a tavasz végére nagyon összekapták magukat, így megmenekültek. A nyáron ők is inkább gyengültek, sem mint erősödtek, ennek ellenére parádésan kezdték a szezont, 100%-os mérleggel, kapott gól nélkül állnak a tabella élén. Viszont ez ne tévesszen meg senkit, tavaly is így kezdtek, aztán a 6-7. fordulótól megindultak a lejtőn. Nem biztos, hogy ez idén is így lesz, de az szinte 100%, hogy nem fognak a dobogóért harcban lenni.

6. MTK

4-0 @ Pécs
1-0 vs. Debrecen
0-3 @ Paks
6 pont, 5 rúgott, 3 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 2+4+9
Bajnoki állás: 4. hely, 6 pont, 5 rúgott, 3 kapott gól

Az MTK idén nyáron nem gyengült, sőt, inkább erősödött, nem kellett a nulláról csapatot építeniük, így idén nem fognak a kiesés ellen harcolni. Egyetlen hátrányuk, hogy nem saját stadionjukban játszhatnak otthon, bár annak a pár száz nézőnek teljesen mindegy. Akár a dobogóért folyó harcba is beleszólhatnak idén.

5. Ferencváros

3-1 @ Kecskemét
0-1 @ Pápa
3 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 0+6
Bajnoki állás: 9. hely, 3 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól

A Fradi elküldte a fél kezdőjét a nyáron (Jovanovicot köszönjük), eladták nagy pénzért Besicset, de nem igazoltak abból az összegből. Jött Benjamin „Tuyp2” Lauth, akivel szerintem hasonlóan befürödnek majd, mint a holland gólvágóval. Kérdés, hogy Gera meddig bírja sérülések nélkül, ha egészséges, akkor segítségére lehet a csapatnak. Viszont Jenner, Leonardo és a már említett Besics elvesztése nagy érvágás. Nagy lökést adhatna az új stadion megléte a csapatnak, de a vezetőség folyamatosan a szurkolók magukra haragításán dolgozik, így aligha lesz pokoli hangulat és telt ház a hazai meccseiken. A bajnoki címre semmi esélyük, marad a dobogóért folyó harc, mint legutóbb.

4. Diósgyőr

2-1 vs. Puskás Akadémia
1-1 @ Újpest
3-0 vs. Haladás
7 pont, 6 rúgott, 2 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 1+5+3
Bajnoki állás: 3. hely, 7 pont, 6 rúgott, 2 kapott gól

Tomiszláv Szivics egész korrektül igazolgatott a nyáron, bár Futács Márkó elvesztése nagy érvágás szerintem. Ettől függetlenül NB I-es szinten jónak mondható játékosokat igazoltak, és jól is kezdték a szezont, ráadásul az Európa Ligában sem szerepeltek le. Idén is ott lesznek az élmezőnyben.

3. Győr

0-2 @ Paks
3-1 vs. Honvéd
2-3 @ Videoton
3 pont, 5 rúgott, 6 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 9+3+9
Bajnoki állás: 11. hely, 3 pont, 5 rúgott, 6 kapott gól

A Győr nyári játékospolitikája a miénkhez hasonló volt, megszabadultak a feleslegtől, és mindössze két játékost igazoltak. Az egyik a kapus, Kocic, a másik pedig a légióskodásból hazatérő Priskin. Utóbbival nagyot erősödött a támadósoruk, így komoly játékerőt képviselnek majd idén is. Ennek ellenmond azonban az eddigi három meccsük, Pakson sima vereség, a Honvédot ugyan legyőzték, de csak azután sikerült, hogy emberelőnybe kerültek, Fehérváron pedig kikaptak a rangadón.

2. Debrecen

1-1 @ Nyíregyháza
0-1 @ MTK
2-0 vs. Puskás Akadémia
4 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 4+6+1
Bajnoki állás: 7. hely, 4 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól

Nem történt nagy változás a keretünkben, nem úgy mint tavaly. Varga Józsi és Jovanovic számít újnak, no meg Plexi. Az eddigi három meccsből kétszer a B csapat, legutóbb pedig már egy vegyes bazár állt fel, köszönhetően annak, hogy a BL-re koncentráltunk. Ennek ittuk meg a levét az első fordulóban megszerzett 1 ponttal, ami még így is lehetett volna 4 is, ha szerencsénk van, és a bíró sem ellenünk fúj Nyíregyen. Még augusztus végéig megoszlik a figyelmünk az EL play-off miatt, de ez már csak két-három meccset érint, és ha nem sikerül bejutni a csoportkörbe, akkor meg lehet kezdeni a felzárkózást. Sajnos úgy érzem, idén ez az elején elvesztegetett néhány pont a bajnoki címünkbe fog kerülni.

1. Videoton

3-0 vs. Lombard Pápa
3-0 vs. Dunaújváros
3-2 vs. Győr
9 pont, 9 rúgott, 2 kapott gól
Ellenfelek szerzett pontjai: 6+0+3
Bajnoki állás: 2. hely, 9 pont, 9 rúgott, 2 kapott gól

Új edző, új stratégia, rengeteg elküldött légiós, kevés új igazolás. Fehérváron belátták, hogy a sokad rangú portugál hulladékokkal soha az életben nem fognak bajnokságot nyerni, és inkább magyar játékosokkal próbálkoznak a csúcsra érni. Régi-új edzőjükkel, Carrilloval eddig szépen menetelnek, bár a Pápa és a DPASE legyőzése nem nagy fegyvertény, a Győrt kétszer is hátrányból fordítva verték meg. Jelentős előny, hogy ősszel szinte minden meccsüket hazai pályán játszhatják, így egy kellő előny megszerzése kitarthat a bajnokság végéig, de mi azért reméljük, hogy nem fog.