LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 4.

powerrankingsÚjabb három forduló, újabb power rankings! A 12. forduló után itt az ideje újra felállítani az erősorrendet. Ez a három forduló számos edzőváltást hozott, az alsóházi csapatok tovább folytatták mélyrepülésüket, így sok helyen betelt a pohár. Lássuk, hogyan állunk.

Minden csapat esetében a helyezés a szubjektív véleményen alapuló, az eltelt fordulókban mutatott forma alapján előrejelzett bajnoki végeredményt mutatja. Minden csapat után zárójelben az előző részben elfoglalt helyezés, illetve az ebből fakadó változás száma olvasható. A mérkőzéseknél a „vs.”-el jelzett találkozókat otthon játszották a csapatok, a „@”-al jelzetteknél pedig idegenben szerepeltek.

16. Dunaújváros (16., 0)

0-3 @ Újpest
1-0 vs. Haladás
3-3 @ Diósgyőr
4 pont, 4 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 16. hely, 6 pont, 10 rúgott, 24 kapott gól

Megszerezte első győzelmét a Dunaújváros, és végre most már tényleg hazai pályán játszhatja a hazai találkozóit. A Haladás legyőzése nagyon fontos volt, és ugyanilyen fontos lett volna, hogy Miskolcon megtartsák előnyüket 3-0 után emberelőnyben, de ez nem sikerült. Pedig az a két pont azt jelentette volna, hogy beérik a már nem kieső helyen álló Nyíregyházát pontszámban. Azért így sem olyan reménytelen a helyzetük, mint pár héttel ezelőtt gondoltam volna.

15. Haladás (15., 0)

2-0 vs. Lombard Pápa
0-1 @ Dunaújváros
0-2 vs. Győr
3 pont, 2 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 15. hely, 8 pont, 5 rúgott, 16 kapott gól

A Hali mélyrepülése viszont tovább tart, hiába verték meg a Pápát, törték meg a gólcsendjüket, utána két vereség következett, ismét rúgott gól nélkül, és ezek közül a Dunaújváros elleni különösen fájó lehet. Artner Tamásnak nem volt tovább maradása, Szentes Lázár váltotta a kispadon. Ez még önmagában nem jelent bent maradást, a Halinak komolyan erősítenie kell a télen, ha nem akarnak kiesni.

14. Nyíregyháza (12., -2)

0-2 @ MTK
0-1 vs. Puskás Akadémia
2-3 @ Újpest
0 pont, 2 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 14. hely, 8 pont, 10 rúgott, 19 kapott gól

Ennek a három körnek az egyik nagy vesztese a Szpari volt három vereségével. Úgy látszik, túlbecsültük az erejüket év elején, mikor azt mondtuk, hogy van olyan erős keretük, amivel a középmezőnyben végezhetnek. Hát nincs. Örülhetnek, ha bent maradnak. Edzőváltás történt itt is időközben, Csábi Józsefet a Pápáról távozó Mátyus János váltotta.

13. Lombard Pápa (14., +1)

0-2 @ Haladás
0-0 vs. Diósgyőr
2-1 @ Pécs
4 pont, 2 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 11. hely, 13 pont, 7 rúgott, 16 kapott gól

Nagyon úgy néz ki, hogy a Pápa idén is összeszorgoskodik annyi pontot, amivel megmenekül a kieséstől, pedig az egyik leggyengébb kerettel rendelkeznek az NB I-ben. A hétvégén több, mint 700 perc után szereztek újra gólt, és ez most győzelmet is ért. Az ideiglenes edzőnek úgy tűnik sikerült felráznia a csapatot, kérdés, hogy majd az új edző mire megy a csapattal hosszabb távon.

12. Pécs (9., -3)

0-2 vs. Videoton
0-2 @ Ferencváros
1-2 vs. Lombard Pápa
0 pont, 1 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 13. hely, 10 pont, 12 rúgott, 20 kapott gól

A Nyíregyháza mellett a Pécs a másik nagy vesztese ennek a három körnek, szintén nulla ponttal zártak. A szezon elejét pocsékul kezdték, aztán egy kis fellángolás, most pedig újra szenvedés. A hétvégi kudarc után Véber György távozott, így itt is új edzőt keresnek.

11. Puskás Akadémia (13., +2)

2-1 vs. Győr
1-0 @ Nyíregyháza
0-1 vs. MTK
6 pont, 3 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 10. hely, 14 pont, 14 rúgott, 17 kapott gól

Az hétvégén négymeccses győzelmi szériájuk tört meg az MTK ellen, azonban ez a 12 pont bőségesen elég volt ahhoz, hogy messze elkerüljék a kiesőzónát. Úgy tűnik, hogy idén is megmenekülnek a kieséstől – sokak bánatára.

10. Honvéd (10., 0)

0-4 @ Debrecen
0-0 vs. Paks
0-1 @ Kecskemét
0 pont, 0 rúgott, 5 kapott gól
Bajnoki állás: 12. hely, 11 pont, 9 rúgott, 15 kapott gól

A Honvédnál is edzőváltás volt, az ellenünk elszenvedett zakó után Vierhowod távozott, helyét két meccsre ideiglenes az utánpótlásban dolgozó edzőpáros vette át, de időközben vasárnap kinevezték vezetőedzőnek a Nyíregyházáról távozó Csábi Józsefet. Meglátjuk, hogy ő milyen irányvonalat választ a csapattal, a jelenlegivel nem sok jóra számíthatnak.

9. Kecskemét (11., +2)

3-2 @ Paks
0-1 vs. MTK
1-1 vs. Győr
1-0 vs. Honvéd
7 pont, 5 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 9. hely, 15 pont, 12 rúgott, 14 kapott gól

A Kecskemétnek még volt egy elmaradt bajnokija, azon a Győr ellen bezsebeltek egy pontot, és még azon kívül szereztek hatot, így nem zártak rossz sorozatot. Úgy tűnik, stabil középcsapat lesz Bekő Balázs együttese.

8. Győr (7., -1)

1-2 @ Puskás Akadémia
0-0 vs. Újpest
1-1 @ Kecskemét
2-0 @ Haladás
5 pont, 4 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 8. hely, 15 pont, 17 rúgott, 17 kapott gól

A Győr is négy meccset játszott, de kisebb sikerrel. A hétvégi győzelmük szépíti az összképet, egyébként elég szép kis hullámvölgyben van a győri csapat is. Horváth Ferenc felajánlotta lemondását a Felcsút elleni vereség után, de a vezetőség nem fogadta el azt.

7. Paks (5., -2)

2-3 vs. Kecskemét
0-0 @ Honvéd
3-1 vs. Diósgyőr
0-2 @ Videoton
4 pont, 5 rúgott, 6 kapott gól
Bajnoki állás: 3. hely, 22 pont, 20 rúgott, 10 kapott gól

Furának tűnhet, hogy a jelenleg dobogón álló csapatot a hetedik helyre jelzem, de érzésem szerint hosszabb távon ez lesz a reális helyezésük. Valamint elmúlt három meccsükön elért eredményük is erre enged következtetni. A jó kezdet után kicsit lejjebb eresztettek az elmúlt hetekben, bár a Diósgyőrt bravúros körülmények között vertél meg az elhalasztott meccsen.

6. Debrecen (8., +2)

4-0 vs. Honvéd
2-1 @ Videoton
2-2 vs. Ferencváros
7 pont, 8 rúgott, 3 kapott gól
Bajnoki állás: 7. hely, 16 pont, 14 rúgott, 11 kapott gól

Ha a legutóbbi széria után azt mondja valaki, hogy a következő három meccsen hét pontot szerzünk, azt lehet kiröhögöm… A Honvédot azért illett megverni, de a Vidi otthonából aligha reméltünk akárcsak egy pontot is, és a Fradi elleni meccs is ki-ki ütközet volt. Ennek ellenére ránk cáfoltak a fiúk, a Honvédot kiütötték, a Vidinek megtörték a győzelmi szériáját, a Fradi ellen meg ugyan csak egy pont lett, de összességében így is szép eredménysor ez. Talán most már elindulunk felfelé, de ez jelen helyzetünkben még mindig kevésnek tűnik a dobogóhoz.

5. Ferencváros (4., -1)

1-2 @ Diósgyőr
2-0 vs. Pécs
2-2 @ Debrecen
4 pont, 5 rúgott, 4 kapott gól
Bajnoki állás: 6. hely, 20 pont, 18 rúgott, 12 kapott gól

A Fradinak továbbra sem megy idegenben, de hazai pályán továbbra is magabiztos. Miskolcon kikaptak, tőlünk elraboltak egy pontot, előzetesen ez az egy pont talán reálisnak volt mondható. Belső válság van továbbra is a csapatnál, de említhetjük a vezetőség és a szurkolók közti viszályt is. Ez így összességében azt fogja eredményezni, hogy nem lesz dobogós a Fradi.

4. Újpest (6., +2)

3-0 vs. Dunaújváros
0-0 @ Győr
3-2 vs. Nyíregyháza
7 pont, 6 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 5. hely, 21 pont, 12 rúgott, 7 kapott gól

Az Újpest továbbra is magabiztosan menetel, és végre megtalálták a góllövő cipőt is- A két hazai meccset kötelező volt hozni, Győrben pedig jó az iksz. A nehezebb meccseken már túl vannak, most jöhetnek a pontok gyűjtögetése.

3. Diósgyőr (3., 0)

2-1 vs. Ferencváros
0-0 @ Lombard Pápa
1-3 @ Paks
3-3 vs. Dunaújváros
4 pont, 6 rúgott, 7 kapott gól
Bajnoki állás: 4. hely, 22 pont, 20 rúgott, 15 kapott gól

Úgy tűnik, a DVTK kisebb hullámvölgybe került, ezt jelzi a négy meccsen begyűjtött mindösszesen négy pontjuk, ráadásul igencsak fájó, hogy két kiesőjelölt csapatot sem tudtak megverni, az utolsó Dunaújváros ráadásul hazai környezetben rabolt tőlük értékes pontot, de könnyen vereség is lehetett volna, hiszen 0-3-ról állt fel a Diósgyőr. Közben kiestek a kupából is, meglátjuk, hogy újra fel tudnak-e pörögni.

2. MTK (2., 0)

2-0 vs. Nyíregyháza
1-0 @ Kecskemét
1-0 @ Puskás Akadémia
9 pont, 4 rúgott, 0 kapott gól
Bajnoki állás: 2. hely, 30 pont, 18 rúgott, 10 kapott gól

A nagy nyertes ezúttal az MTK volt, hibátlan mérleggel, kapott gól nélkül. Már hétmeccses győzelmi szériában vannak, és kitartóan üldözik a Videotont. Hosszabb távon szerintem le fognak szakadni, de a dobogóra jó esélyük van még akkor is, ha a későbbiekben majd kisebb hullámvölgybe kerülnek.

1. Videoton (1., 0)

2-0 @ Pécs
1-2 vs. Debrecen
2-0 vs. Paks
6 pont, 5 rúgott, 2 kapott gól
Bajnoki állás: 1. hely, 33 pont, 30 rúgott, 5 kapott gól

A Vidinek már odaítéltem a bajnoki címet korábban, és ezt továbbra is fenntartom. Teszem ezt annak ellenére, hogy tőlünk kikaptak hazai pályán, de így is kiváló sorozatban vannak. Azért lehetnek még izgalmas pillanataik a tavaszi nagy országjáró túrájuk során (ismerjük az előzményeket, 13-ból 10 hazai pályán lejátszott bajnoki…).