LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Itt a húsvét, itt a nyúl, alibiért nem jár pont

64pmfc_debrecen3_ll

Lejátszottunk megint úgy egy meccset, hogy nem tudtunk gólt lőni. Mit gólt lőni, helyzetet kialakítani, kapura lőni. Ez már megint egy gyalázatos produkció volt, aminek ezúttal egy pont lett a jutalma, pedig a játék képes alapján talán annyira sem szolgáltunk rá. A húsvéti forgatagban egyik szerkesztőnk sem tudott egy teljes meccselemzést bevállalni, így újra elővettük a már jól ismert körkérdéses összefoglalónkat, és mindenki válaszolt a kérdésekre a szerkesztők közül.

1, Mit vártál előzetesen a találkozótól?
2, Mit szóltál a kezdőcsapathoz? Hol kellett volna változtatnia Kondásnak?
3, Mekkora hasonlóságot vélsz felfedezni eközött, és a szombathelyi meccs között?
4, Ebben a szezonban már 11 piros lapot kaptunk, ez volt a második meccs, amin ráadásul kettőt is. Az előző években három szezon alatt jött össze ennyi kiállítás, mint most a szezon 3/4-énél. Mi lehet ennek az oka?
5, Kivel vagy kikkel voltál elégedett, és kivel vagy kikkel nem?
6, Osztályozd a játékosokat! (Új pontrendszer szerint)
7, Min kellett volna változtatni, hogy megnyerjük ezt a meccset?
8, Van még esélyünk a dobogór

Mit vártál előzetesen a találkozótól?

csibu: Azt amit Juvefan írt a beharangozóban. Nyögvenyelős, egygólos meccset. Aztán az első 10 perc után már megmondtam a körülöttem levőknek: ez bizony 0-0 lesz. Egyszerűen ez volt végig a levegőben.

JuveFan1897: Ahogy a beharangozóban is megfogalmaztam, csúnya meccset vártam, szenvedős, nyögvenyelős összecsapást, és ez sajnos be is jött. Nekem előzetesen nem voltak jó érzéseim ezzel a találkozóval kapcsolatban, bevallom őszintén, én vereséget vártam, a győzelem nálam bravúrkategória lett volna.

redboy: Azt vártam , hogy a Dinamo nagy arányú legyőzése után ugyanezt a formát átmentik a Mecsealjára is, de sajnos ismételten csalódnom kellett.

SiD: Nyögvenyelős, egygólos győzelmet.

Lucas: Idén mindkétszer engem ért a megtiszteltetés, hogy összefoglalhassam az idén lejátszott Loki-Pécs meccseket, ezért anno mindkét meccset alaposan, elemzően néztem végig, minek eredményeképp némiképp kiismertem az ellenünk alkalmazott taktikájukat (még ha 3 meccsen 3 különböző edzőjük is volt). Ez alapján tudtam, hogy nagyon masszívak, különösen hátul, és hogy kontrákra és pontrúgásokra rendezkednek majd be. Ez pedig nagyon nem fekszik nekünk, az ellenszerét pedig évek óta hiába keresi Kondás, úgyhogy nehéz, nyögvenyelős meccset vártam. Hozzáteszem, hogy én azt hittem, hogy ki is kapunk egy góllal, szóval ez alapján örülnöm kéne az egy pontnak, de hát nem teszem…

sammy: A Dinamo elleni meccs után nem vártam ugyan egy gólzáporos meccset, mert az ellenfelünk jól védkezik. De egy pár gólos győzelemben bíztam.

vadmacska: Én mindenképpen győzelmet vártam a csapattól. Azt gondoltam, hogy a múltheti parádés meccs adott egy kis lelkesedést és játékkedvet a fiúknak. Az is igaz, hogy a Péccsel nem mindig könnyű, így simán benne volt a döntetlen is.

Mit szóltál a kezdőcsapathoz? Hol kellett volna változtatnia Kondásnak?

csibu: Semmi gondom nem volt a kezdőcsapattal, Máté gondolom sérülés miatt nem játszott, egyébként nekem szimpatikus volt a kezdő 11.

JuveFan1897: Ennél jobb kezdőt perpill nem nagyon lehetett volna pályára küldeni, szóval nem ezen múlt. Annak a tizenegy játékosnak kellett volna megoldania a feladatát, aki kifutott a gyepre, de ez nem sikerült. Viszont vezetőedzőnk cseréivel nem voltam elégedett, de erre majd később kitérek…

redboy: Tulajdonképpen a hiányzók távollétében szerintem elég erős csapat volt a pályán, de a játékunk beszari volt…

SiD: Szerintem a kezdővel nem volt probléma, az adott lehetőségekből ennél jobbat nehéz lett volna kihozni. Inkább a kispaddal kapcsolatban voltak kétségeim, Bódin kívül nem volt játékos a padon, aki változást hozhatott volna a játékba. Kulcsár ilyen védekező csapatok ellen nem ér sokat, úgyhogy a beállásától nem vártam sokat.

Lucas: A kezdőcsapattal semmi probléma nem volt, jelen állás szerint ez a legerősebb, amit pályára küldhetünk. Nagy örömömre szolgál, hogy évek óta szinte teljesen változatlan formában játszik „az Nb.1 egyik, ha nem a legerősebb kerete” /Róka Géza, téli felkészülés/, ahonnan bár Vargán és Coulibalyn kívül senkinek sem sikerült nívós bajnokságba szerződni, még mindig bárki ellen esélyesként lépünk pályára.

Na de félre a tréfát! Sok helyről hallottam, hogy Kulcsárnak az előző szombaton elért mesternégyese után járt volna hely a kezdőcsapatban, és elnézve Tisza produkcióját, ebben talán van is valami, de összességében úgy hiszem, vele sem lőttünk volna gólt. Minden más poszt rendben volt. Jobb híján.

sammy: Nagyjából elégedett voltam a kezdővel, viszont a cserepadon szívesen láttam volna egy Bereczki Danit, vagy Sós Bencét.

vadmacska: Szerintem nem a kezdőcsapattal volt a probléma, habár Bódit szívesen látnám újra a kezdőben. Szerintem a lehető legjobb csapattal álltunk ki, nincs sok más lehetőség.


Mekkora hasonlóságot vélsz felfedezni eközött, és a szombathelyi meccs között?

csibu: A szombathelyi meccsnek csak az összefoglalóját láttam. A hasonlóságról annyit, hogy mindkét ellenfél lefocizott minket és botrányos, hogy csupán 1-2 kapuralövést tudtunk felmutatni.

JuveFan1897: Gyakorlatilag annyi a különbség a két meccs között, hogy most nem kaptunk gólt, és egy pontot szereztünk… De egyébként ugyanúgy közünk nem volt a meccshez, az meg egyenesen nevetséges, hogy a Pécs már a második kiesőjelölt csapat, amely ellen nemhogy helyzetet, de kaput eltalált lövést sem tudtunk felmutatni.

redboy: Egyik 19 másik egy híján 20 és csak annyi „pozitívum” volt, hogy nem kaptunk ki köszönhetően Nova bravúrjainak.

SiD: A támadójátékunk ugyanolyan impotens volt, ami ilyen kreatív támadó játékosokkal (elég csak Szakályt vagy Mihelicset említeni) nagy bravúr…

Lucas: Nem meglepő módon elég nagyot. Közös a két meccsben, hogy kiesőjelöltek otthonába utaztunk, ahol valamiért a hazaiak jobban akarták a győzelmet (bár a Hali sokkal vérszomjasabb volt ennél a Pécsnél), mi pedig 90+3 perc alibivel asszisztáltunk terveikhez. Egyik meccsen sem érdemeltünk győzelmet, és a kettő együtt már majdnem 4 elpazarolt óra az életemből, amit sose kapok vissza.

sammy: Szinte ugyan azt a meccset láttam, itt is volt kiállítás, és egy Bouadla lövést leszámítva itt sem volt helyzetünk.

vadmacska: Sok mindenben hasonlított, szerencsére a vesztett pontok számában nem. A csapat mentalitása, a hozzáállás…nem ezt vártuk. Mi történt egy hét alatt? Visszatérve a kérdésre, csak a kapura lövések számát kell megnézni és ezen sürgősen változtatni.

Ebben a szezonban már 11 piros lapot kaptunk, ez volt a második meccs, amin ráadásul kettőt is. Az előző években három szezon alatt jött össze ennyi kiállítás, mint most a szezon háromnegyedénél. Mi lehet ennek az oka?

csibu: Furcsa lesz amit most mondok, pláne, hogy az elmúlt években is Kondás irányította a csapatot, de én a játékosok fegyelmezetlensége mellet arra is erősen gondolok, hogy a padról képtelenek belenyúlni a meccsbe, képtelenek megálljt parancsolni egy-egy játékos butaságainak. Ilyen volt itt Mihelic esete is, amilyenből (2 sárgás kiállítás) rengeteget láttunk idén.

JuveFan1897: Ez a jelenség kiválóan mutatja, hogy a fejekben nagyon nincs rendben idén valami. Ennek számtalan oka lehet, de bizony nem csak az adott játékos a hibás, hanem a szakmai stáb is, hogy nem lép időben. Mentálisan nagyon nincsenek a topon a játékosaink a BATE meccs óta.

redboy: Utaznak ránk a bírók és látszik, hogy nem vagyunk mentálisan a toppon, ami egyértelműen az edzői stáb bűne…

SiD: A kiállítások között volt pár jogtalan is, egyébként pedig az látszik, hogy nagyon frusztráltak a játékosok, amikor nem megy a csapatnak.

Lucas: Nagyon jó kérdés, sokat gondolkoztam rajta, de nem jöttem rá a válaszra egyelőre. De annyi biztos, hogy leggyakrabban olyan idegenbeli meccseknél jön elő ez a probléma, ahol látványosan szenvedünk, és egyes játékosok egy idő után annyira frusztráltak lesznek, hogy elkövetnek két, sárgalapot érő butaságot. Példának ott van Jovanovics esete az Újpest ellen, Kulcsár ámokfutása Pakson, és ugye a tegnapi Mihelics-fiaskó. Az ok szerintem egyrészt a játékosok fegyelmezetlensége, másrészt hogy az edzői stáb nem tesz meg mindent, hogy ezeknek az elejét vegye.

sammy: Nem akarok a bírókkal foglalkozni, de azt veszem észre, hogy a bírók utaznak ránk, hogy kiállítsanak valakit közülünk. A mérkőzésen sem Sidibe, sem Mihelic esete nem ért volna kiállítást. Mihelic esetében fordult volna el és lendült a keze, és úgy találkozott a keze a labdával. Nagyon véleményes az ilyen kezezés, szerintem nem kellett volna sárgát kapni érte. A második pirosnál Sidibe már lendületben volt mikor a pécsi játékos odaugrott elfejelni a labdát, és akkor találkozott a két láb. Bár egy másik csapatnak szurkoló ismerősöm szerint kontaktus is csak kicsi volt, emiatt maximum csak sárgát kellett volna kapnia Sidibének. Tény hogy csúnya volt a megmozdulás, de a pécsi játékos nem először játszotta el e meccsen a nagy halált, és ugyan ezt a színészi teljesítményt láthattuk tőle most is. Az ok pedig egyszerű, görcsösen játszunk, csak vagdossuk előre a labdát, és ha nem úgy jön ki a lépés ahogy mi akarjuk akkor idegesebbek leszünk, és ez ezt eredményezi.

vadmacska: Valóban feltűnően sok a kiállítás. Ez is mutatja, hogy valami nincs rendben a mentalitással.

Ki(k)nek a teljesítményével voltál elégedett, és ki(k)vel nem?

csibu: Novakoviccal, ő hozta az egy pontot. A többiek valahol máshol jártak.

JuveFan1897: Novának köszönhetjük az egy pontot, csak őt tudom dicsérni, nem rajta múlott ez a meccs. Akiben nagyot csalódtam, az Korhut, nem is tudom, hogy láttam-e őt valaha ilyen gyengén játszani. Két jó passzt nem tudott megcsinálni, emellett örülhetünk, hogy nem állították ki, legalább két sárgát érő faultja volt, ehhez képest kész csoda, hogy egyszer sem figyelmeztette a játékvezető. A támadóink teljesítménye egyaránt botrányos volt, Szakály pedig megint inkább leállt cselezni ahelyett, hogy bevágta volna ott a végén…

redboy: Novakoviccsal és Selimmel és a többiek mélyen a tudásuk alatt játszottak.

SiD: Novakovics szokás szerint jól védett, rajta kívül senkivel nem lehetünk megelégedve.

Lucas: Nagyon tetszett Eke Uzoma és Márkvárt Dávid játéka. Na de komolyra fordítva a szót, egyedül Novakovics és Selim Bouadla nem érdemel egy alapos fejmosást. Előbbi ha nem lenne, réges-rég lemondhattunk volna már dobogós álmainkról. Ma is csak az ő bravúrjainak köszönhetjük az egyetlen soványka kis pontot. Selim pedig végig hajtott, támadásban és védekezésben is aktív volt, némi túlzással csak ő akart nyerni. Mindenki mással elégedetlen voltam.

sammy: A meccsen már az elején is meg voltam elégedve Novakovic, Bouadla és Jovanovic játékával. Még az elfogadhatók közt szerepelhet Mihelic is, bár neki voltak hibái. Mindemellett a védelmünk is nagyjából rendben volt többé-kevésbé. A középpálya többi része és a támadósorunk viszont kritikán alul teljesített. Ide sorolom még Korhutot is aki teljesen ellentéte volt a Dinamo meccsen látott Misinek.

vadmacska: Csakis Novakovic teljesítményét lehetett értékelni. Az egész csapat mintha ott se lett volna, fejben biztosan nem…

Osztályozd a játékosokat!

 

 

Min kellett volna változtatni, hogy megnyerjük ezt a meccset?

 

csibu: Az egészben az volt az érdekes, hogy volt szombaton egy barátságos felkészülési meccsünk, ahol elővettünk 1-2 taktikai elemet (ez már nagy szó!) és azokat gyakoroltuk: kispasszos szélső játék, letámadás és gyors kontra. És működött. Ezen a meccsen pedig mintha teljesen az ellentétét akarnánk csinálni. Nem voltak kontráink, letámadás csak néha volt felfedezhető, a kispasszos játékunk meg döcögött. Balogh mindentbele hozzáállása hiányzott, és a kreativitást is elfelejtettük. Kapura lövés nélkül pedig nem szerzünk gólt, gól nélkül meg ne is álmodjunk a győzelemről.

 

JuveFan1897: A hozzáálláson. Nem láttam, hogy itt ma nyerni akarunk… Emellett nem mehetek el Kondás cseréi mellett sem. Az már szóra sem érdemes, hogy megint bent hagy egy változtatási lehetőséget, na de az, hogy teszi mindezt emberhátrányban, a végén ráadásul kettősben, az számomra hatalmas talány. Akkor legalább törekedne az egy pont tartására, és hozna be egy embert időhúzás végett… Én például Sidibe kiállítása után azonnal hoztam volna Ludánszkit Kulcsár vagy Szakály helyett, sőt, inkább már az első piros után lehoztam volna Sidibét, aki így megint egy ráerőltetett poszton, a bal szélen játszott a meccs végén. A Bouadla-Bódi cserét sem értettem…

 

redboy: Kockáztatnia kellett volna Kondásnak, de hát ezt már a podcastben is beszéltük, hogy képtelen erre. Kulcsár beállítása egyértelműen rossz húzás volt, azt a teljesítményt Balogh is bemutatta volna a gyepen.

SiD: Kreatívabb támadójáték, távoli lövések… Kb. amit hónapok óta hiányolunk a csapattól. Az őszi szezon végén már úgy tűnt, hogy megtaláltuk a helyes irányt, ez a tavaszi kezdet viszont megint előhozta a régi problémákat.

Lucas: Még múlt nyáron meg most télen kicsit a keret összetételén, különösen a csatársort tekintve. Mindenesetre az bebizonyosodott, hogy a „Nyerni szerettünk volna” c. nóta hatalmas kamu. Nagyon tetszett a csakfoci.hu szalagcíme erről a meccsről, miszerint „A Lokinak több piros lapja volt Pécsen, mint lövése”. Így ezt nem lehet. Így Megye I-es csapatokat is nehéz elverni. Mindenekelőtt több lövés, és sokkal, de sokkal kevesebb eladott labda kellett volna!

sammy: Véleményem szerint már a felálláson is változtatni lehetett volna. Több fiatalt betenni a kezdőbe Gondolok itt Bereczkire és Sósra. Valamint az elavult 4-4-2-t egy modernebb. dinamikusabb felállásra váltani, de ezt már régóta így gondolom.

 

Van még esélyünk a dobogóra?

csibu: A következő három meccs nem arról fog dönteni, elegek vagyunk-e a dobogóra, hanem arról, egyáltalán nemzetközi kupaindulást érő helyen maradunk-e! Kecskemét, Paks, Vidi. Egyik jobb formában van mint a másik. Mi nem botladozhatunk, ellenfeleinknek meg kötelező botladoznia… Szóval egyre inkább azt mondom: nem leszünk dobogós helyen. És sajnos azt kell mondjam: az idei szezonunk alapján nem is érdemelnénk ezt meg.

JuveFan1897: Egyre kevesebb. A Fradit már aligha érjük utol, és az MTK is elhúzott hat pontra. Hiába gondolom úgy, hogy a kék-fehérek még bőven fognak pontokat hullajtani, de sajnos mi is, így nem hinném, hogy felférünk a dobogóra.

redboy: Ha innentől fogva nyerünk minden meccset, ami tekintve a keményebb sorsolásunkat elég lehetetlennek tűnik , akkor lehetséges, de innentől fogva már a többi csapat kezében is vagyunk magyarul a körbeverés intézményében bízhatunk.

SiD: Ilyen játékkal örülhetünk, ha a negyedik helyet megtartjuk.

Lucas: Nyert a Fradi, nyert az MTK, nyert a Paks, a Kecsó pedig elhozott egy pontot Győrből. Ráadásul a Fradihoz meg a Kecsóhoz még megyünk, de jön még a Paks is, no meg a Vidi, bár őket éppen elkaphatjuk. Egy a lényeg, hogy ez a csapat nem érdemel dobogót, nem érdemel nemzetközi szereplést, sőt, még a „csapat” kifejezés is néha enyhe túlzás rájuk. Úgyhogy komolyan remélem, hogy nem is lesz meg. (Ha valakit érdekel, hogy miért nem, a kommentek között szívesen kifejtem, de most tömörnek kell lennem). Más kérdés, hogy amilyen arcpirítóan gyenge ez az Nb1, még alakulhatnak így is a dolgok. De nem szeretném.

sammy: Hiába szeretném, ha a csapat mindig bajnok lenne, de amit ebbe a szezonban látunk a csapattól az konvergál a 0 fele. Hiába voltak jó, gólzáporos meccsek, meg megnyert rangadók, hogyha hasonló kisebb csapatok ellen nem tudunk nyerni, vagy még egy parázs meccsen döntetlent elérni. Az esély az ott van még, de ne legyünk dobogósok, ne menjünk ki nemzetközi kupára, hanem kezdjünk egy jó bajnokságot egy vérfrissítés után.

vadmacska: Továbbra is remélem, hogy sikerül megcsípni a dobogót, de ehhez tenni is kell. Az is igaz, hogy nem csak rajtunk múlik, a riválisainknak is hibázni kell. Ha így folytatjuk egyre jobban le fogunk maradni, de egy nemzetközi kupában illene indulni.