LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Évadzáró

dvtk_videoton_ligakupa_08-600x400A játékosok melegítenek, szól a zene, gyűlnek a szurkolók. Az MTK női labdarúgói még mindig bosszankodnak a Fradi ellen elveszített magyar kupa mérkőzés után, de nincs megállás, jön a két rivális egymás elleni idényzárója a nem igazán nagyra becsült ligakupa utolsó mérkőzésén, a 8. kiírás döntőjében. A Nagyerdei stadionban.

E cikkünkben most ötvözzük az összefoglalók és az élő közvetítések stílusát. E cikk ugyanis folyamatosan, a mérkőzés alatt íródik és megpróbálja visszaadni a szerző aktuális gondolatait, érzéseit is.

Izgalmas választ kaptam a találkozó előtt a DVSC egyik munkatársától, amikor megkérdeztem, mik a várakozásai a ligakupa döntőt illetően? „Csak minél több néző legyen.” És valóban, mintha ez lenne a legfontosabb. Nem a győztes kiléte, nem a döntősek útja e találkozóig, nem az, ki veszi komolyabban a találkozót, nem az, milyen taktikával jönnek ki a pályára, nem az, hogy mi történik az előttünk álló 90 (vagy több?) percben. Mégis, 10 perccel a meccs előtt még mindig csupán nagyjából 1000 néző foglalt helyet e szerda késő délutáni alkalmon.

A csapatok kezdő tizenegye egyébként nem sok meglepetést mutat. A Ferencvárosnál Jova előtt Bönig, Batik, Haris és Valencsik; a középpályán Cukic, Gyömbér és Zsivoczky, a gólokért felelősök pedig Böde, Nagy és Ugrai. Hiányzók tömkelege, a kispadon pedig fiatalok hada (Kurucz, Kovács, Csilus, Lakatos, Kárász, Nyéki, Silye).

A DVSC keretében szintén nem a bajnokikon megszokott kezdőcsapatot láthatjuk, de ezt Kondás Elemér meg is ígérte az elődöntő bravúros továbbjutását követően. Verpecz, Kuti, Máté, Brkovics, Korhut, Ludánszkival kiegészülve felel a védekezésért, míg a támadásért Sós, Mihelic, Berdó, Szécsi és Tisza. Balogh és Bódi csupán a kispadon kapott helyet, de rajtuk kívül Kulcsár, Mészáros, Ferenczi és Zsidai is tapasztaltabbak, így adott esetben jelentős erősítést jelenthetnek; kiegészülve a(z örök) cserekapussal, Slakta Balázzsal.

Az első 5 percben egy jó Mihelic kapuralövésen, egy elrontott Tisza szabadrúgáson és Böde lassúságán kívül csak az derült ki, hogy a fiataljaink nagyon támadó szellemiséggel fociznak, a Fradi pedig nem erőlteti a játékot, egyelőre mi dominálunk.

A 7. percben Ugrai harcol ki tizenegyest és vágja be magabiztosan, 0-1. Talán jogos, talán nem. Már csak az a kérdés, előtte egy perccel Korhut felvágását miért nem így büntette a 16-os előterében Fábián…

Sós játéka, megindulásai rendkívül veszélyesek balszélen, ebből a srácból még lesz valaki! Egyébként mi támadgatunk, de a Fradi alakít ki kisebb helyzetet, amiből azonban – hasonlóan az eddigi beindításainkból, beíveléseinkből – nem lesz semmi.

A játék kőkemény, a bíró sokszor azt sem tudja mit kellene fújni, egyelőre csoda, hogy nem kapott sárgát sem Ugrai, sem Nagy… Haris helyére Kárász áll be a 20. percben. Nem tűnt sérülésnek, érdekes csere. Közben pedig az okoz nagy gondot több sajtósnak is, hogy a találkozó elején kiosztott összeállításokban hibásan szerepelnek a Ferencváros játékosainak mezszámai… Köszönjük MLSZ!

Máté és Kuti hátul eladják a labdát, jöhet belőle egy lövés, ami szerencsére elkerüli a kaput. Hajmeresztő volt… (23. perc)

A Fradi hátul passzolgat hosszú ideig, Tisza magából kikelve kiabál hátra a többieknek: húzódjunk előre, támadjuk le őket. Igaza volt. Fél perccel később Szécsi keverget szépen, Sós lapos bepasszáról centikkel maradnak le a túloldalon. A sokadik szép támadásunk volt. Majd Böde, Nagy és Kárász is keményen lépnek oda Korhutnak és Sósnak. Sárga? Ugyaaan….. Majd Máté próbálkozik jó 35-ről. Na ez legalább vicces volt, de nem is ment sokkal mellé.

Közben meghozták a javított összeállításokat. És ez már tényleg jó. Ez megérdemel egy pluszpontot. Köszönjük. Mikorra pedig ezt leírom, kiderül: a stadionon kívül ácsorog 200(!) néző, akiket már nem engednek be, mert nincs helyszíni jegyárusítás. A mérkőzés szervezője az MLSZ, hatalmas nagy gratuláció nekik, hogy lejáratják saját magukat, lejáratják a DVSC-t és kínos, sőt, szánalmas helyzetbe hozzák azokat, akik még hajlandóak is lennének FIZETNI, érted, FIZETNI, azért a ligakupa döntőért, ami egy délutáni örömködésen és a fiatalok tapasztalatszerzésén túl nem sok mindenre jó…

MIIIIIII?? Ludánszki ahhoz képest, előtte miket kaptak a játékosaink, egy légyfingnyit odacsúszik egy fradistának. Talán még a sárga is túlzás lett volna, ha Fábián következetes, de ő már nem először nem az: PIROS!!!!!! A zöld-fehér játékos fetreng egy sort, jön a mentőszolgálat, már majdnem leszáll a mentőhelikopter és filmet forgatnak élet-halál tusájáról, mikor hirtelen felpattan, letámogatják a pályáról és hamarosan visszatér. MEKKORA CSODA DEBRECENBEN, MEKKORA CSODA!!!

Eltelik fél perc, Sóst ismét lerúgják, lap? UGYANMÁR… felháborító ez az egész. Felháborító. „HEJJ-HEJJ EGYSZERŰEN SENKIK VAGYTOK” – zúg saját táborunktól. Pedig még az ultrák sincsenek kint…

Újabb csoda! A 37. percben sárgát kap Batik Tisza lökéséért. El sem hiszem. Folyamatos játék egyébként egyik oldalon sincs kb. 10-15 perce. Nagyon sok a főleg ferencvárosi szabálytalanság, kontráikba pedig hamar hiba csúszik.

40. perc. Jova már most időt húz, a Fradi pedig ismét cserél, újra érthetetlen módon. Csilus be, Gyömbér le. A stadionban viszont a debreceniek tapsolnak, némi szurkolással biztatják övéiket. Jogosan, mert egyébként jól játszunk.

Közben szerkesztőtársunk és olvasónk is üzeni: a piros sajnos jogos volt. Ettől függetlenül tartom: ha egy játékvezető nem következetesen fújja a sípot, akkor abban nem csak ő, hanem az őt meccsre küldő is hibás… 2 perc ráadás, majd vége. 0-1 A félidőben. Remélem a következő félidőben lövünk gólt és betalál mondjuk Mihelic, csak hogy a bemondó ismét bemutathassa nyelvtudását, amikor kiejti a „Mihelik” nevet. SZÜNET.

Nos, az ismétlést látva én is megerősítést nyertem. A piros teljesen jogos volt, a tizi pedig befújható volt. Ettől függetlenül továbbra is azt mondom: Fábián nem következetesen fúj az egész mérkőzésen és ez rendkívül bosszantó.

Szécsi, és Tisza le, Bódi és Balogh be. Ez a mi kettős cserénk a második félidő kezdetekor. Érett és jelzésértékű. Hajrá nekik, gyerünk!

Jön a Fradi, újabb gól a jutalmuk. Mi is tehetünk róla, mert Verpecz nem jön a guruló labdára; de Korhuttal szemben szabálytalankodik a labdára lecsapó, végül gólt szerző Nagy Dániel. Meg se lepődjünk, hogy Fábián sípja csak a gólt jelzi. Ezúttal is gratulálunk. Kicsit olyan érzésem van, mint a tavalyi bajnokavató mérkőzésen, amikor a Honvéd ellen kaptunk olyan ítéleteket, amik felpaprikázták a szurkolóinkat – teljesen jogosan….

Eltelt 10 perc a félidőből, támadgatunk, de valahogy mindig túljátsszuk. A 0-2 miatt kinyíltunk, ami rendkívüli veszélyeket is rejt, ha nem lövünk hamar egy gólt… Mészáros és Kulcsár is beáll. Lemegy Máté és a lelkesen, de sok hibával játszó Kuti. Ez talán 3 védős rendszert jelent? Merünk kockáztatni? Éljen, támogatom!

Balogh forgolódik védők sűrűjében, lövését leblokkolják. 61. perc. Mihelic indítja Balogh Norbit, egymás mellett futott a Fradi védőjével, de természetesen les… Aha. Köszönjük MLSZ. Ferenczi áll be az elfáradó Sós helyére.

Bódi rúg rá egy szabadot 30-ról, Jova védi az alsó sarokra tartó lövést. 25 perc van hátra, Fábián továbbra is gerinctelen módon fúj, most már végérvényesen kijelenthető, Andó-Szabó sorsára jutott… A játékosok sem bírják már, megy a kakaskodás, szól a c**ányok, c**gányok, a bemondó pedig sportszerű szurkolást kér. MI PEDIG SPORTSZERŰ JÁTÉKVEZETÉST!

Végre valami történik ami a focira emlékeztet, Jova húz le egy jó labdát Ferenczi elől. 20 perc van hátra. De itt mi ma nem nyerhetünk. Hoppá, hirtelen még egy ferencvárosi összeesik. A semmitől. Jajj szegény. Az ezért kirúgott labdát sportszerűtlenül nem adjuk vissza. Az ebből kiharcolt szögletet BRKOVICS fejeli be a kapuba!!! 1-2!!!! IGEN IGEN IGEN!!!!

Ja, gólt lőtt a DVSC? Ideje kiosztanom egy lapot! – gondolja Fábián, és ad egy sárgát Korhutnak, még a középkezdés előtt (!) majd elbeszélget Balogh Norbival. Bódit megölik hátulról, végre ez is sárga… Favágó Cukic az. Elnézést ha kicsit elragadott vagyok, de nincs arra szó amit a pályán látunk.

De legalább felébredt a közönség. Egész hangorkán van itt a stadionban, azt sem hallom aki mellettem ül. SZURKOLÁS VAN, EMBEREK, SZURKOLÁS!

Bódi szabadrúgás… FELSŐ KAPUFA!!!. Még 15 perc van hátra. Ferenczi beível, nem is rossz, Jova lehúzza. Támad a Loki, a Fradi kontrái továbbra is veszélyt rejtenek, de álljuk a rohamokat.

10 perc maradt, szétszakadt a mezőny, támadások mindkét oldalon egymás után, de igazi veszélyt egyik sem teremtett. Újabb Fradi csere, majd végre sárga az időhúzó Jovának. Brkovic hátul óriási munkát végez, de mindenki szépen visszazár, jól játszunk 10 emberrel is.

Kulcsár tör be a tizenhatoson belülre, megrúgják de nem esik el, így nincs tizi. A lekészítése fölé száll 17-ről. Nagy lehetőség volt. Távoli lövés a túloldalon is, Verpecz talán először véd a meccsen. Majd Fábián meghülyül, lefúj egy szabálytalanságot de nem tudja, hogy most akkor előnyszabályt adjon inkább vagy sem, végül mindkét fél bosszankodhat következetlenségein. Lakatos betett labdáját Verpecz szedi fel, a kontrából Balogh óriási csele után Mihelic közeli, középre tartó lövését védi Jova. De kár, hogy kimaradt…

3 perc a hosszabbítás, de a Fradi mocskosul húzza az időt, előbb a szöglet elvégzésénél, majd a sarokban, végül pedig a 6. cseréjükkel. Na igen. Ezt is imádtuk a ligakupában. Még van pár érthetetlen ítélete Fábiánnak, de mi már csak 3 dolognak örülhetünk: vége ennek a hányatott sorsú idényünknek; nem kell néznünk tovább ezt a Fábián főszereplésével zajló egyenlőtlen küzdelmet és a Ligakupától is elköszönhetünk.

A játékosok értékelésével hamarosan jelentkezem, addig is köszönjük a figyelmet:
Csibu

Megjegyzés: a lefújás után Kondás Elemér kezet fogott a játékvezetői hármassal. Tisztelem a higgadtságát.