LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #1

A hétvégén elrajtol az OTP Bank Liga 2016-2017-es idénye, ennek apropóján pedig idén is szeretnénk végigvinni a sokak által kedvelt Power Rankings sorozatot. Tavaly picit újítottunk, és összevontuk a rovatot a Rang-Adó podcast adásainkkal, így a rangsorról szóban beszélgettünk hónapról hónapra. Idén viszont ismét újítunk, és a Power Rankings sorozat visszatér a megszokott kerékvágásba, azaz bizonyos számú fordulónként (terveink szerint ez idén három vagy négy fordulót fog jelenteni, függ majd a válogatott szünetek és a hétközi forduló időpontjaitól is) felállítjuk a jól ismert rangsort, és pár sorban elemezzük az adott csapat elmúlt időszakban mutatott teljesítményét.

powerrankings1617-1

Minden szerkesztő összeállította a saját sorrendjét, ezek átlaga adja a végleges sorrendet. A csapatok neve után a tavalyi helyezésük olvasható zárójelben.

1. Ferencváros (1.)

Nem kétséges, az idei bajnokság top favoritja ezúttal is a Ferencváros lesz. Bár a nyár folyamán több kulcsjátékosuk is távozott, illetve az EB miatt vélhetően néhányan fásultak lehetnek majd az ősszel, van olyan erős a címvédő kerete (pláne az új igazolásokkal), hogy könnyedén elkerüljék a komolyabb hullámvölgyeket. Nagy kérdés, hogy a nemzetközi kupában meddig menetelnek, ugyanis egy esetleges csoportkört már az ő keretük sem bírna el a többfrontos harc miatt, ez esetben elképzelhető lenne egy-egy nagyobb hullámvölgy is. Sajnos azonban ebben az esetben is simán behúzhatják a bajnoki címet.

2. Videoton (2.)

A Viditől tavaly is sokat vártunk, ám jócskán várakozáson alul teljesítettek az ősz során, így bravúros volt, hogy végül beértek a második helyre, bár ez inkább a többi csapat kritikája, sem mint az ő dicséretük lett volna. Idén ismét új edzővel, és egy megerősített kerettel vágnak neki a pontvadászatnak, a Fradi után egyértelműen az övéké a legerősebb keret, úgyhogy elképzelhető, hogy lesz beleszólásuk a bajnoki címért folytatott küzdelembe is. A dobogó viszont mindenképp meglesz nekik idén is.

3. DVSC (3.)

Kedvenc csapatunkat egyelőre nem írnánk le, véleményünk szerint még mindig van olyan erős a keretünk, hogy a dobogót gond nélkül elérjük. Figyelmeztető jelek azonban már tavaly is voltak, és eddig nem nagyon tettünk azért az átigazolási időszakban, hogy idén elkerüljük a kemény formaingadozásokat, és betömjük a hiányposztjainkat. Mi örülnénk a legjobban, ha ránk cáfolnának a fiúk, de sajnos a realitás az, hogy maximum a 2-3. helyért leszünk harcban idén is.

4. MTK (4.)

Az örök talány, a budapesti kék-fehér együttes, melyről előzetesen mindig nehéz eldönteni, hogy mit várjunk tőlük az adott pontvadászatban. Az elmúlt években estek már ki úgy, hogy dobogóra vártuk őket, és végeztek érmes pozícióban úgy, hogy a középmezőnybe predesztináltuk a csapatot. A keret nem sokat változott, edzőposzton továbbra is bíznak Teodoru Vasziliszban, és bár Torghellét az első négy fordulóban mellőzni kényszerülnek majd, szerintünk idén is a dobogós helyekért fognak harcolni, de a kispad rövidsége miatt (haha) idén is le fognak róla csúszni.

5. Újpest (6.)

Az Újpest szereplését azért lesz nehéz megítélni, mert a FIFA kizárta őket két átigazolási időszakból, így sem most a nyáron, sem pedig télen nem igazolhatnak majd új játékosokat. Ez pedig azért kényes döntés a számukra, mert számtalan hiányposztjuk akad, többek közt épkézláb támadójuk sem maradt (Lencse visszatért a kölcsönjáték után, Kabát pedig visszavonult, bár utóbbi reaktiválása napirenden van). Így tehát érdekes idény elé nézhetnek a lilák, alighanem nem terveznek komolyabb célokkal, valahogy túl kell élniük ezt az egy évet. Mi azért így is bőven a felsőházba várjuk őket.

6. Haladás (5.)

A Hali a tavalyi szezon egyik meglepetéscsapata volt, hiszen az előző évi majdnem kiesés után sokáig harcban voltak a dobogóért. Idén is nagy szerep hárul majd Király Gáborra, aki tavaly a csapat egyik legjobbja volt, és nagyban hozzájárult a jó szerepléshez. Mivel véleményünk szerint egy magyar szinten klasszis kapus már elég egy stabil szerepléshez, ezért idén is a felsőházba várjuk a vasi együttest, és nem kizárt, hogy olykor beleköpnek majd a „nagyok” dolgába.

7. DVTK (9.)

Az MTK és az Újpest mellett a másik nagy talány a Diógyőr. Évre évre nagy reményeket fűznek a szurkolóik, és általában mi is a szereplésükhöz, de rendre elmaradnak a sikerek. Nem segíti idei sikeres szereplésüket, hogy Egervári Sándor a felkészülés közben mondott le, de Horváth Ferenc már kisegítette a Videotont tavaly hasonló helyzetben. Alapvetően a rendelkezésükre álló alapanyag nem rossz, bőven a felső házba predesztinálná őket, kérdés, hogy tud-e a fiatal szakvezető ütőképes csapatot formálni az együttesből. Szerintünk idén még elmaradnak a komolyabb eredmények, így marad a középmezőny.

8. Honvéd (8.)

A Kispest tavaly tavasszal üde színfoltja volt néhány fordulón keresztül a bajnokságnak, aztán épp olyan semmitmondóan gyenge meccseket produkáltak, mint előtte. A hektikusság vélhetően idén is egy sokat látott tulajdonsága lesz Marco Rossi együttesének, így komolyabb eredményt nem várunk tőlük, maximum egy hatodik hely beeshet, ami a keret erősségét látva már bőven megsüvegelendő teljesítmény lenne.

9. Paks (7.)

A csapat, amelytől mindig várjuk, hogy mikor pukkadnak már ki végre… Tavaly eljött ez a szezon, és bár a hetedik hely alapvetően nem rossz, benne volt a kalapban egy kilencedik helyezés is. A keretük évről évre csak gyengül, ez alól talán az idei év lehet kivétel, eddig ugyanis nem igazoltak olyan rosszul. Ettől függetlenül sziporkázást nem várunk tőlük, adott esetben lesz olyan időszak, mikor megy majd nekik a szekér, de hosszú távon a középmezőny aljára várjuk őket.

10. Mezőkövesd (újonc)

A Pintér Attila által trenírozott együttes az idei szezon egyik újonca, kétéves kihagyást követően tértek vissza az élvonalba. Az alapanyag nem rossz, és bár sokan szidják Pinyőt, honi szinten nem rossz edző, úgyhogy véleményünk szerint ők lehetnek az egyik kis meglepetéscsapat az előttünk álló szezonban. Ők alighanem beérnék azzal, hogy valahogy kiharcolják a bent maradást, szerintünk ez meg is lesz nekik.

11. Vasas (10.)

A Vasas hosszú évek után tavaly tért vissza ismét az NB I-be, és bár szinte végig kieső helyen álltak, a szezon végére megtáltosodtak, és a kulcsfontosságú kiesési rangadóikat nyerték, az utolsó körben pedig az MTK legyőzésével be is biztosították a bent maradást. Kérdés, hogy idén mire mennek majd, szerintünk ezúttal nem fognak megmenekülni, és mivel eddig nem erősítettek olyan jól, így kieső helyre várjuk őket.

12. Gyirmót (újonc)

A másik újonc a Gyirmót, mely abszolút újoncnak tekinthető, hiszen történetük során először szerepelhetnek az NB I-ben. Én magam az új generációs Pápának tekintem a Győr melletti település csapatát, hiszen évek óta az a stratégiájuk, hogy az élvonalban hanyatló formát mutatót, kiöregedő félben lévő játékosokkal tömik tele keretüket. Nem volt szerencsés az sem, hogy a feljutást kiharcoló Bene Ferenctől elköszöntek, mint ahogy Urbányi István kinevezése sem lesz jó ötlet szerintünk. Így idén a Gyirmót lehet a kakukktojás, nevezetesen az a csapat, amelynek nem lesz beleszólása még csak a kiesés elleni küzdelembe sem.