LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #2

Elstartolt az OTP Bank Liga 2016-2017-es idénye, három fordulón már túl is vagyunk, így itt az ideje, hogy ismét erősorrendet állítsunk fel. A LokiBlog szerkesztőségének talán még sosem volt ilyen nehéz dolga: olyan keszekusza eredmények születtek ebben a három fordulóban, hogy ember legyen a talpán, aki per pillanat az első és az utolsó helyezetten kívül bármelyik csapat végső helyezését eltalálja. Az egyet nem értés a szerkesztők sorrendjein is tükröződik.

pr2

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (1., 0, )

Az előző részben azt ecsetelgettem, hogy sok múlik a Fradi idei szereplésén, hogy meddig jutnak a nemzetközi porondon. Mivel már az első akadálynál csúfosan megégtek, így nem kérdés, hogy ezt a bajnokságot is simán behúzzák. Nem lesz kettős terhelés, a keretük pedig kiemelkedik az NB I-ből, eddig hibátlanok, ráadásul a DVTK-t csúnyán a földbe tiporták a hétvégén, amivel szerintem ismét hosszú időre lendületet vettek. Az idei bajnoki cím is lefutott sajnos.

2. Videoton (2., 0)

A Vidi a tavalyi évhez hasonlóan pocsékul kezdte a szezont, három meccs után csupán egy pontjuk van, és már kétszer is vereséget szenvedtek hazai pályán. Már csak ők állnak egyedül a nemzetközi porondon, vélhetően csak ideig-óráig. Hallani arról, hogy a vezetőedzőt máris csábítják Izraelből, úgyhogy idén sincs minden rendben a fehérvári alakulatnál, érzésem szerint nagy butaság volt, hogy megváltak Horváth Ferenctől, és megint a nulláról kezdtek el építkezni. Nem tudni, hogy Berg is Casoni sorsára jut-e, de ha nem kecmeregnek ki hamar a gödörből, akkor nem lesz sok sanszuk a dobogóra – bár tavaly is bőven belefért a bukdácsolás a rengeteg körbeverés, és a riválisok hasonló gyengélkedései miatt.

3. DVSC (3., 0)

Ha a második forduló után kellene rangsort állítani, alighanem egyik szerkesztő sem várná dobogóra a csapatot. Azonban a Vasas elleni zakót követően távozott Kondás Elemér, és rögtön jött egy fölényes győzelem, ami visszahozta a csapat, és a mi önbizalmunkat is. Ha sikerülne egy klassz edzőt kinevezni, és egy-két minőségi játékost igazolni, akkor meglesz a dobogó könnyedén, vérmesebb reményeink idén már úgy sem lehetnek. El kell kezdeni építeni a jövő csapatát, a tehetséges fiataloknak pedig minél több lehetőséget adni.

4. DVTK (7., +3)

Jól kezdtek a diósgyőriek, két szép győzelmet arattak a Vidi és az Újpest ellen, de talán túl nagy lett az önbizalom, ezért kaptak ki nagyon könnyedén a Ferencváros otthonában. Ettől függetlenül masszív kis csapatot rakott össze Horváth Ferenc, és van egy jó formában lévő Bognárjuk is, úgyhogy a sokszor emlegetett körbeverések miatt idén akár dobogós reményeik is lehetnek, ha huzamosabb ideig tudják tartani a jó formájukat.

5. Haladás (6., +1, )

A Haladás is kisebbfajta hullámvasutat járt be az eddigi három forduló alatt, és meglepőnek tűnhet, hogy a felsőházba várjuk őket annak ellenére, hogy még nyeretlenek. Viszont elég erős keretük van ahhoz, hogy ezt a kezdeti hullámvölgyet leküzdve meginduljanak fölfelé. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy milyen sokat jelent Király Gábor személye a csapatnak, továbbra is osztjuk azt, hogy egy jó kapussal minimum 2-3-mal jobb helyezést tud elérni egy csapat.

6. MTK (4., -2)

A legnagyobb negatív meglepetés az MTK szereplése eddig. Három meccsből egy pont, egyik újoncot sem tudták megverni, igazán nehéz ellenféllel még nem is néztek szembe. Rengeteg problémával küzd idén Teodoru Vaszilisz csapata, Torghelle hiánya úgy tűnik nagy érvágásnak számít. Az idei szezonban aligha lesznek dobogó közelben, jelenleg a felsőházba jutást is igencsak kétségesnek érzem.

7. Újpest (5., -2)

Amit említettem legutóbb is, nehezíti a lilák helyzetét, hogy nem igazolhatnak. Így hát nem igazán tudták megerősíteni a keretüket a nyár folyamán, hiányzik a csapatból egy jó gólvágó, és több alapember is súlyos sérüléssel bajlódik. Nem is kezdték jól a szezont, de a Paks legyőzésével fontos három pontot gyűjtöttek be, ami talán megadhatja a kezdeti löketet. Mindenesetre dobogóról szó sem lehet az esetükben, de az MTK-hoz hasonlóan a felsőház is kétséges ezzel a kerettel.

8. Vasas (11., +3)

Ha az MTK a legnagyobb negatív meglepetés, akkor a Vasas épp ellenkezőleg, a legnagyobb pozitív meglepetés. Három forduló után három győzelemmel állnak, és nem is akárkiket győztek le: MTK, DVSC, Videoton. Igaz, hogy sikerült pont azt a három nemzetközi kupainduló csapatot elkalapálniuk, akik hullámvölgyben vannak, de dicséret illeti őket, mert éltek a lehetőséggel. Legutóbb még kiesőnek vártuk őket, ez után a kezdés után viszont számunkra már meglepő lenne, ha az angyalföldieknek idén kiesési gondjaik lennének.

9. Honvéd (8., -1)

A Honvéd is azon csapatok közé tartozik, akik hétről hétre képesek óriási ingadozást bemutatni a teljesítményükben. Egyik héten még legyőzik az Újpestet idegenben, következő héten jó játékkal kapnak ki a Fraditól otthon, majd a gyengélkedő Haladás ellen csak egy pontot tudnak szerezni. Nem lepődnénk meg, ha legközelebb már gyenge játékkal kapnának ki, aztán a körforgás kezdődhetne elölről. Ez így kevés lesz a felsőházhoz.

10. Mezőkövesd (10., 0)

A Kövesdet már az első részben sem vártuk kiesőnek, hiszen véleményünk szerint jól erősítettek, ezt pedig az eredményeik is igazolják: ugyan a Gyirmótot hazai környezetben nem tudták legyőzni (az a két pént azért még hiányozhat majd a végén), a Hali otthonából csíptek egy pontot, hét végén pedig legyűrték az MTK-t idegenben. Ez utóbbi jelenleg nem nagy fegyvertény, de akkor is egy újoncról beszélünk. Meglátjuk, hogy első komolyabb megmérettetésükön (éppen ellenünk) mire mennek majd.

11. Paks (9., -2)

A Pakstól minden évben visszaesést várunk, lehet, hogy idén történik meg végérvényesen az a nagy lufipukkanás. Bár sem tőlünk, sem a Viditől nem kaptak ki, az Újpest elleni vereségükkel továbbra is nyeretlenek. Alapvetően nem rossz a keretük, de a jelenlegi mezőnyben perpillanat őket érezzük az egyik kiesőnek. A hatalmas körbeverések közt akármi lehet majd a végén.

12. Gyirmót (12., 0)

Három forduló elegendő volt arra, hogy kiderüljön, az idei mezőnynek a Gyirmót a leggyengébb tagja. Ez nem jelenti azt, hogy simán ki fognak esni, de vélhetően a tavalyi Békéscsabához hasonló elkeseredett harc vár majd rájuk: hiába gyűjtögetik a pontokat, nem lesz elegendő a végelszámolásnál.