LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #5

Az újabb válogatott szünetre, no meg a legutóbbi rész óta lejátszott négy bajnokira való tekintettel ismét jelentkezik Power Rankings rovatunk. Az ötödik részben ismét feje tetejére álltak a dolgok, rengeteget változott a sorrendünk az eltelt egy hónap alatt.

pr5

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (1., 0, )

Bár idén még egyetlen fordulóban sem állt az élen, továbbra is a Videotont várjuk bajnoknak. Ennek pedig az az oka, hogy hónapok óta stabilan hozzák a meccseiket, leszámítva 1-2 botlást. Ilyen volt ebben a hónapban a sereghajtó DVTK elleni vereség, ami különösen azért fájó, mert a miskolci gárda idei három győzelméből kettőt épp a Vidi ellen ért el. Hiába azonban a jó sorozat, egyelőre nem tudnak a Vasashoz közeledni, ugyanis az angyalföldi gárda sem szándékozik többször hibázni, mint a fehérváriak. Ettől függetlenül folyamatosan lőtávolon belül van a Vidi, és várnak az alkalomra, amikor előzhetnek. Véleményünk szerint erre legkésőbb a tavasszal sor is kerül majd.

2. Vasas (3., +1, )

A Vasas továbbra sem lassít, és nem akar leszorulni az élről. Az elmúlt hetekben két győzelem és két döntetlen volt a mérlegük, különöbsen értékes a Debrecenben szerzett három pontjuk, ami sajnos már nem számított meglepetés eredménynek. Fájó viszont, hogy a közvetlenül üldözőjüket, a Vidit nem tudták megverni otthon, a vendégek ugyanis a hosszabbításban egyenlítettek. Ettől függetlenül hárompontos előnyük van jelenleg, ami ugyan nem megnyugtató, de mindenképp magabiztosságra ad okot. Kérdés, hogy saját stadion hiányában mennyire lesz hazai pálya a „hazai pálya”, ami mostanság a Kispest stadionja lesz. Mint azt a Vidi értékelésénél említettem, legkésőbb tavaszra visszaesést várok majd tőlük, de a dobogó, és annak is talán a második foka még így is meg lehet nekik.

3. Ferencváros (2., -1, )

Hol van már a tavalyi magabiztos Fradi, amely szétverte a mezőnyt? Szó se róla, a fradistákon kívül senkinek nem hiányzik, de idén szokatlanul sokat bukdácsolnak a zöld-fehérek, melynek megkoronázása a hétvégi, Paks elleni hazai zakó volt. Még így sem reménytelen a helyzetük, mert csak öt pontra vannak a Vasastól, de közel sem olyan érinthetetlenek, mint tavaly voltak, így nem számítunk címvédésre, és talán még a második helyre sem érnek oda.

4. Honvéd (7., +3, )

Egészen remek formában van a Kispest, az elmúlt hetekben csupán a két bajnokesélyestől, a Viditől és a Fraditól kaptak ki, egyébként pedig szépen gyűjtögetik a győzelmeket. A siker egyik letéteményese Davide Lanzafame, az olasz támadó már zsinórban hét meccs óta folyamatosan eredményes, és ez akkor is megsüvegelendő, ha ebből négy találat büntetőből esett. Úgy tűnik, hogy egy kiemelkedően jó támadó, és mellette a tehetséges fiatalok elegek lesznek arra, hogy idén a Kispest kényelmesen a felsőházban végezzen.

5. Haladás (6., +1, )

Meglehetősen ingadozó formát mutat idén a Hali, hol elkapják a fonalat, és zsinórban gyűjtik a pontokat, hol pedig hullámvölgybe kerülnek, és váratlan vereségek csúsznak be. Ilyen volt az elmúlt hónapban a mezőkövesdi 3-0-s zakójuk, de hétvégén például az MTK-t sem tudták legyőzni hazai pályán. Kulcsemberek sora dőlt ki ráadásul, méghozzá nem is kevés időre, így folyamatosan nehéz helyzetben vannak Mészöly Gézáék. Ettől függetlenül ebben a kiegyensúlyozott NB I-ben meglesz nekik a felső ház.

6. DVSC (4., -2, )

Nehéz helyzetben vagyunk… Mi is és a csapat is. Próbálunk hétről hétre bizakodóak lenni, és látszik is javulás a játékunkban, de továbbra is borzalmasan ingadozó a teljesítményünk, ebből kifolyólag pedig az eredményeink is. Pakson vállalható a döntetlen, a listavezető Vasas elleni hazai vereség kalkulálható volt, de kis szerencsével elkerülhető lett volna, a gyirmóti győzelem rendkívül fontos volt, a Kövesdet pedig nem tudtuk legyőzni itthon. Feltűnően nem megy idén hazai környezetben, és ez elszomorító. Sokszor mondtuk már, igazi áttörést tavaszra várunk, addig is viszont nem túl biztató a helyzet.

7. Újpest (5., -2, )

Elképesztő sorozatban van az Újpest: zsinórban hat meccs óta csak döntetleneket játszik. Ez azért is különös, mert azt megelőzően csupán egy döntetlenjük volt. Ráadásul meglehetősen bizarr, de a saját stadionjuk, illetve az általuk ideiglenesen használt Vasas pálya felújítása miatt mostanság Kecskeméten játsszák majd a hazai meccseket, tehát gyakorlatilag minden héten idegenbe utaznak. Továbbra is hiányzik az átütőerő, és egy jó támadó a lilák keretéből ahhoz, hogy a felsőházban végezzenek.

8. Mezőkövesd (12., +4, )

Pinyőék elkapták most a fonalat, és amellett, hogy az elmúlt négy meccsükön tíz pontot szereztek, az még nagyobb dicséretet érdemel, hogy ezen a négy találkozón gólt sem kaptak, ez különösen nagy szó ebben a kiegyenlített mezőnyben. Elég erős a keretük ahhoz, hogy egy stabil középcsapat legyenek, ha a korábbi hullámvölgyek elkerülik őket, akkor nem is lesznek kiesési gondjaik. Listánkon ezúttal övék a legnagyobb ugrás, hiszen az utolsó helyről egészen a nyolcadikig ugrottak előre.

9. MTK (8., -1, )

A kék-fehérek továbbra is képtelenek átlépni önmaguk árnyékát. Hiába a stadionavatón kiszenvedett győzelem az újonc Gyirmót ellen, ha a másik három találkozójukon csupán egy pontot voltak képesek begyűjteni. Ez az évük a szenvedésről szól, és az valamilyen szinten természetes folyamat az MTK-nál, hiszen 2-3 évente rendre gyenge szezont produkálnak.

10. DVTK (10., 0, )

A Diósgyőr nem tud tartósan kikecmeregni a gödörből, melyet saját magának ásott, de véleményem szerint dicséretes, hogy kitartanak Horváth Ferenc mellett, hiszen egyértelmű, hogy nem a vezetőedző személyével van a gond. Ettől függetlenül sürgősen el kell kezdeniük gyűjtögetni a győzelmeket, mert hetek óta az utolsó helyen vannak, és ebben a helyzetben nem segítenek a Videoton elleni bravúrgyőzelmek, vagy a hősies küzdelemben megszerzett egy pont az Újpest otthonában. Télen nagy átalakítás várható a keretet tekintve, és akárcsak nálunk, Miskolcon is tavasszal érkezhet meg a nagy áttörés.

11. Paks (9., -2, )

A Paks is azon csapatok közé tartozik, mely nem képes huzamosabb ideig jó teljesítményt nyújtani. Dicséretes például a hazai veretlenségük, de máris árnyaltabb a kép, ha hozzátesszük, hogy csak egyszer nyertek, a többi meccs pedig döntetlenre végződött. A hétvégi győzelem, melyet a Fradi otthonában arattak, hatalmas lökést adhatna a csapatnak, ilyen szempontból pedig talán a lehető legrosszabbkor jön számukra a válogatott szünet. Jelen pillanatban úgy érezzük, hogy az dönthet a kiesés elleni harcban a DVTK javára, hogy a paksiak kerete kevésbé erős, mint a borsodiaké.

12. Gyirmót (11., -1, )

Legutóbb a gyirmótiak parádés szerepléséről számolhattunk be, akkor négy meccsen tíz pontot szereztek, amivel elkerülték a kieső zónát. A legutóbbi négy meccs viszont ismét pocsékra sikeredett számukra, hiszen mind a négyet elvesztették. Ebből különösen fájó volt a másik újonc Mezőkövesd elleni hazai kudarc, amit egy nevetséges gólnak köszönhettek a mérkőzés utolsó percében. Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy ők lehetnek a fix kiesők a szezon végén, még ha jelenleg nem is ők az utolsók, és közel sem kilátástalan a helyzetük.