LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #6

Idén utoljára állítottuk fel az NB I erősorrendjét, lássuk, hogy a téli szünet előtt, 19 fordulót követően mi a helyzet kedvenc bajnokságunkban. Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy ezúttal is voltak változások jócskán az előző ranglistához képest, és sajnos a DVSC megítélése is romlott a szerkesztők körében…

pr16176

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (1., 0, )

Bár hónapok óta az első helyre várjuk őket, ténylegesen csak most, az utolsó őszi forduló után kerültek ebbe a pozícióba. Magyarul ki tudták használni, hogy a Vasas az utóbbi időben bőszen hullajtgatta a pontokat, és sikerült (még ha csak holtversenyben, pontazonossággal) az élen zárniuk az őszt. A jelenlegi NB I-es mezőnyben a Vidié a legerősebb keret, és ők nyújtották a legstabilabb teljesítményt az ősz folyamán. Ha a szezon eleji botladozást nem nézzük, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy a bajnoki cím legfőbb várományosa a fehérvári alakulat.

2. Ferencváros (3., +1, )

Blama blama hátán, már ami a Fradi őszi szereplését illeti. Tavalyhoz képest szokatlanul gyengén szerepelnek, főként a védelem meglehetősen ingatag (csak a Diósgyőr és a Gyirmót kapott náluk több gólt!), így pedig nem meglepő, hogy még csak a dobogón sincsenek pillanatnyilag. Ettől függetlenül a keret erős, a télen vélhetően erősítenek, és a ballaszttól megválnak. Meglepetés lenne, ha legalább a dobogóra ne érnének fel a szezon végén.

3. Vasas (2., -1, )

Kipukkant a Vasas-lufi? Egész ősszel vezették a tabellát, az utolsó két hónap viszont pocsékra sikeredett, az utolsó hat bajnokiból csak egyet nyertek meg, a paksi vereség pedig azt jelentette, hogy elbukták az őszi bajnoki címet, mi több, csak a harmadik helyen telelhetnek. Ettől függetlenül aligha búslakodnak Angyalföldön, bőven aláírták volna szezon előtt a harmadik helyet is. Ahhoz viszont, hogy dobogón maradjanak a szezon végén is, egy hasonlóan jó tavaszt kell produkálniuk, mint amit az ősz elején műveltek.

4. Honvéd (4., 0, )

A Kispest az idei szezon egyik meglepetéscsapata a Vasas és a Mezőkövesd mellett. Az ősz vége annyira jól sikerült nekik, hogy hirtelenjében a dobogó második fokán találták magukat a téli szünet kezdetén, ráadásul pontazonossággal a listavezető Videotonnal. Van olyan erős a keretük, hogy tavasszal is egy hasonlóan jó menetelést produkáljanak, amivel akár egy dobogós helyezést is megcsíphetnek az év végén.

5. Újpest (7., +2, )

Az ősz közepén produkált az Újpest egy olyan kilencmeccses szériát, amiben egy győzelem mellett nyolc (!) döntetlent szereztek, ami egyrészt pozitív, hiszen veretlenek maradtak, másrészt negatív, mert a sok egy ponttal hosszú távon nem lehet előrébb lépkedni. Ennek megfelelően szépen beékelődtek a középmezőnybe, ahonnan  jelen pillanatban maximum 2-3 helynyi változás várható, ha továbbra is ilyen formát mutatnak majd.

6. Mezőkövesd (8., +2, )

Ahogy említettem, a két fővárosi csapat mellett a kövesdiek szereplése pozitív meglepetés még idén, Pintér Attila együttese hétmeccses veretlenségi szériát produkált október és december között, amit az utolsó fordulóban elszenvedett Honvéd elleni vereség tört meg. Ráadásul ezen mérkőzések során gólt is csak elvétve kaptak, és legyőzték többek közt a Ferencvárost, valamint a Videotont is. Ezzel vélhetően kiesési gondjaik már nem is lesznek tavasszal, a biztos középmezőnybeli helyezés tudatában felszabadultan játszhatnak majd.

7. Haladás (5., -2, )

A Hali kerete teljesen elfogyott novemberre, és Mészöly Géza már 16-17 éves fiatalokat is bevetni kényszerült. Emiatt az eredmények is elmaradoztak, bár minket azért így is legyőztek, és a végén a Viditől is csíptek egy pontot bravúrosan, így aztán nem lehet panasz az őszi teljesítményükre. Ők is egy stabil középcsapat lesznek tavasszal, bár némiképp javíthat a helyzetükön, ha a kulcsemberek felépülnek.

8. DVTK (10., +2, )

Nagyon kellett a végén a Gyirmót elleni győzelem, amivel elléptek a kiesőzónából, így némiképp nyugodtan vonulhattak téli szünetre. Ráfér az erősítés a keretre, mer bár nevek alapján nem a kiesés ellen kellene küzdeniük (sajnos van még ilyen csapat a mezőnyben…), még nem menekültek meg, kemény tavasz vár rájuk. Ettől függetlenül kötve hisszük, hogy a szezon végén ők lennének az egyik távozó csapat.

9. DVSC (6., -3, )

Szeretett csapatunk egyre lejjebb szorul a listánkon, amióta a LokiBlogon létezik Power Rankings sorozat, soha nem vártuk még ennyire hátra a DVSC-t. Most viszont az a helyzet, hogy csak a jobb gólarányunknak köszönhetően nem telelünk a kieső helyen, de a tizedik hely is épp olyan szégyenteljes, mintha egyel hátrébb állnánk. Gyökeres változások kellenek a játékoskeretben ahhoz, hogy tavasszal sikerüljön kiharcolni a bent maradást (!), mert bizony ez lesz a legfőbb feladat: nem könnyű a sorsolásunk a tavasz elején, így könnyen leszakadhatunk, ha becsúszik 2-3 rosszabb eredmény, és onnan már borzasztóan nehéz lesz visszakapaszkodni.

10. MTK (9., -1, )

Az MTK egész ősszel szenvedett, sokéig a kieső helyek valamelyikén állt, majd egy mérsékeltnek nevezhető szeptemberi-októberi szereplésnek köszönhetően kicsit zárkóztak a mezőnyre. A végére azonban ismét elfogyott a szufla, és hiába a bravúrpont a Groupama Arénából, így is kénytelenek a 11., már kieső helyen telelni. A generációváltáson áteső kékeknek is kapaszkodniuk kell majd tavasszal, ha szeretnének bent maradni, és szerintünk erre lesz is sanszuk.

11. Paks (11., 0, )

A Vasas legyőzésével a tolnaiak is fellélegezhettek picit, hiszen így elkerülték a kiesőhelyen való telelést, ettől függetlenül nem túl rózsás a helyzetük, egész ősszel szenvedtek. Sokszor mondtuk már az elmúlt években, hogy egyszer eljön az az időszak, amikor végleg kipukkan a Paks-lufi, mostanra bizony már közel sem olyan acélos a keretük, mint néhány éve volt. Jelen pillanatban úgy érezzük, hogy ők lesznek az egyik kiesők, meglátjuk, hogy ránk tudnak-e cáfolni.

12. Gyirmót (12., 0, )

Kezd kilátástalanná válni a helyzet Gyirmóton, úgy tűnik, hogy az egyik fix kiesők ők lesznek. Bár volt egy kiváló szériájuk az ősz közepén, a vége nagyon balul sült el, így tetemesnek mondható hátrányt szedtek össze. A helyzetet az sem segíteni, hogy Urbányi István állása bizonytalan, emellett pedig a játékoskeretre is jócskán ráférne az erősítés. Nem kockáztatunk nagyot, ha kijelentjük már most, hogy ők lesznek az egyik kiesők.