LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #10 – Szezonértékelő

Véget ért az OTP Bank Liga 2016-2017-es szezonja, Power Rankings rovatunkban pedig kilenc állomáson keresztül vizsgálgattuk a csapatok erősorrendjét az aktuális forma alapján. Most itt az ideje a számvetésnek, lássuk, hogy az év eleji jóslatainkból mi valósult meg, illetve év közben mikor voltunk legközelebb a pontos végeredményhez!

pr10

A csapatnevek után zárójelben az első Power Rankings részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható, az utolsó szám pedig azt mutatja, hogy a kilenc rész során hányszor tippeltük meg helyesen a csapat végső helyezését.

1. Honvéd (8., +7, , 1)

Ez a szezon telis-tele volt meglepetésekkel, ezek közül az egyik, ha nem a legnagyobb egyértelműen a Honvéd bajnoki címe. A kispestiek az elmúlt években rendre az alsóházban végeztek, ez alól kivétel egy bronzérem néhány évvel ezelőttről. Idén viszont beérett a munka, az utánpótlásból felhozott tehetségek mára kiforrott játékosok lettek, akiket a valóban minőségi légiósok egészítettek ki egy egységes, jó csapattá. A sikerhez pedig nagyban hozzájárult Marco Rossi vezetőedző is, aki remek taktikát dolgozott ki a csapathoz. Ami a mi tippünket illeti, a szezon elején a nyolcadik helyre vártuk őket, így hét hellyel lőttünk mellé, és egészen az utolsó részig nem hittünk abban, hogy bajnokok lehetnek, így a kilenc rész során csupán egyszer találtuk el a végső helyezésüket.

2. Videoton (2., 0, , 4)

Ha visszatekintünk a szezon elejére, akkor a Videoton második helye nem is lenne feltétlenül meglepő. Viszont annak tükrében, hogy a legnagyobb rivális Fradi idén vergődött, és „csak” egy Honvéddal (illetve eleinte a Vasassal) kellett küzdeniük az aranyért, így már jókora blamának számít. Sokkal erősebb játékoskerettel és nagyobb költségvetéssel rendelkeznek az említett két csapatnál, így illett volna ilyen körülmények között megnyerniük a bajnoki címet. Nem is meglepő, hogy Berg vélhetően távozik a padról. Bár a szezon elején eltaláltuk a Videoton végső helyezését, a kilenc alkalomból csak négyszer jelöltük őket a második helyre – a szezon során többnyire az első helyre vártuk őket.

3. Vasas (11., +8, , 3)

A Honvéd mellett a Vasas szereplése volt még a másik pozitív meglepetése a szezonnak, az angyalföldi gárda ősszel szinte végig vezette a tabellát, és úgy tűnt, hogy ők lehetnek a szezon legnagyobb meglepetése. Tavasszal volt egy kis hullámvölgyük, ez pedig pont elég volt ahhoz, hogy a bajnoki címért folyó versengésbe végül ne tudjanak beleszólni. Ettől függetlenül aligha bánkódnak a bronz érem és a kupadöntő miatt. A legnagyobb mellélövést egyébként a Vasas megítélésével követtük el, hiszen az első részben még kiesőnek (!) jósoltuk őket. A nyolchelyes tévesztés a tizenkét csapatos mezőnyben egyértelműen soknak számít. Emellett csak háromszor tippeltük meg jól a végső helyezésüket.

4. Ferencváros (1., -3, , 1)

Alighanem játékerőt tekintve az egyik legnagyobb csalódás a Fradi szereplése volt idén. Címvédőként, hatalmas hátszéllel és támogatottsággal a hátuk mögött illett volna idén is minimum harcban lenni az arany éremért, de már az őszi szezonban eldőlt gyakorlatilag, hogy erre idén semmi esélyük nem lesz. Végül még a dobogóra sem fértek fel, és ezen a nagy nehezen megnyert Magyar Kupa serleg sem szépít. Mi azt vártuk, hogy idén címet védenek, a negyedik helyezést pedig csupán egyszer jósoltuk meg helyesen.

5. Paks (9., +4, , 2)

Az NB I legkiszámíthatatlanabb csapata. Ezt a címet birtokolja a Paks már évek óta. Hol kiesés ellen küzdenek, hol a dobogóért vannak harcban, máskor pedig a biztos középmezőny tagjai. És ez a kiszámíthatatlanság nem csak évente változik, hanem adott szezonon belül is. Gyakorlatilag ez volt a jellemző idén is a tolnai csapatra, így nem meglepő, hogy négy helyezést tévedtünk velük kapcsolatban, és még az is kisebbfajta csoda, hogy kétszer eltaláltuk, hogy ötödikek lesznek.

6. Haladás (6., 0, , 4)

A Haladás masszív középcsapat volt idén, és bár az utolsó hónapokban felcsillant a remény, hogy adott esetben dobogósok is lehetnek, erről végül lemaradtak, de szerintem aligha csalódottak a hatodik hellyel. Pláne annak tudatában, hogy az idény során többször is komoly sérüléshullám sújtotta a csapatot, emiatt rengeteg fiatalt is bevetett Mészöly Géza. A szezon eleji jóslatunk abszolút ült, bár az idény közben csak négyszer vártuk őket a végső helyezésükre.

7. Újpest (5., -2, , 4)

Az Újpest idén még nem igazolhatott játékost, így meglehetősen korlátozottak voltak a lehetőségeik. Az ősz még egészen jól sikerült, bár rengeteg döntetlent játszottak, tavasszal viszont kissé megtorpantak, és az utolsó fordulók előtt megcsapta őket a kiesés szele is. Bár a hetedik helyen zártak, mindenképp intő jel volt számukra ez a szezon. Az idény előtt nagyjából belőttük a végső helyezésüket, igaz ez picivel jobb szereplést vártunk tőlük, viszont négyszer is jól tippeltük meg a végső helyezést.

8. DVSC (3., -5, , 1)

Csapnivaló évünk volt, nincs ezen mit szépíteni. Naivan a dobogóra vártuk magunkat, és bár papíron ez az öthelyes tévedés nem tűnik olyan soknak, valójában rettenetesen messze voltunk mi attól, hogy akár csak beleszóljunk a dobogósok csatájába. Olyannyira, hogy a tavaszi szezonunk teljes egészében a kiesés elöl történő menekülésről szólt, és egészen az utolsó pillanatig izgulnunk kellett. Nem sokon múlt, hogy nyolcadik helyett tizenegyedikek legyünk, és akkor most a mi esetünkben beszélnénk a legnagyobb tévedésről, ami a várt helyezést illette volna. Egyébiránt a kilenc Power Rankigs során mindössze egyszer tippeltük meg jól a végső helyezésünket, ez nagyban köszönhető annak, hogy még ősszel is sokáig hittünk a 3-4. hely valamelyikében.

9. Mezőkövesd (10., +1, , 1)

A szezon egyik legnagyobb hullámvasútja Mezőkövesden üzemelt. Pintér Attila vezérletével szárnyaltak az ősz során, és az ötödik helyen teleltek. A vezetőedző váratlan téli távozása után azonban Szivics Tomiszlávval óriási lejtőre került a csapat, és meg sem álltak a kiesőzónáig. Azt gondolom, hogy ők is időben váltottak, és Radványi Miklóssal kiharcolták a bennmaradást, alighanem ők estek volna ki az MTK helyett, ha nincs az edzőváltás. Összességében azért belőttük a végső helyezésüket a szezon elején, bár nem kellett hozzá nagy jóstudomány, körülbelül ez volt a realitás. A hullámzó teljesítményük miatt viszont csak egyszer találtuk el a végső helyezésüket.

10. DVTK (7., -3, , 3)

Horváth Ferenccel meglehetősen gyengén szerepelt a Diósgyőr, időben váltottak azonban edzőt, ugyanis Bódog Tamás személyével jelentősen megváltozott a csapat mentalitása. Az új trénerrel 4-4-2-es statisztikával zárták az utolsó tíz fordulót, így a kilátástalannak tűnő helyzetből végül bennmaradás lett. Tegyük hozzá, hogy szerencséjük volt, mert ha az MTK nyert volna Pakson, akkor ők a második búcsúzó csapat. Jobb igazolásokkal jövőre nem lesznek kiesési gondjaik. Mi jobb szereplést vártunk tőlük egyébként, de alighanem ezzel a szurkolóik is így voltak.

11. MTK (4., -7, , 3)

A Honvéd és a Vasas mellett a harmadik meglepetést az MTK okozta, csak ők épp negatív értelemben. A tavaly negyedik helyen végző kék-fehérek idén alulmúlták mindenki várakozásait, gyakorlatilag az egész szezonban a kiesőzónában tanyáztak. Hiába volt saját kezükben a sorsuk az utolsó fordulóban, nem tudtak vele élni. Szereplésük egyik legfőbb oka a nagyon kevés rúgott gól, 33 meccsen csupán 26-szor zörgették meg az ellenfelek kapuját, tehát még az egy gólos átlag sincs meg, csak a Gyirmót rúgott náluk kevesebb gólt. Igaz tegyük hozzá, hogy kevés gólt is kaptak, de amint látható, a sok 0-0 közeli eredménnyel nem lehet hosszú távon sokra menni. Mi személy szerint a negyedik helyre vártuk őket, ezzel alaposan mellé lőttünk, de kiesőnek is csak háromszor tippeltük őket.

12. Gyirmót (12., 0, , 8)

A Gyirmót végső helyezését nem volt nagy szám helyesen megtippelni a szezon elején, lévén hogy egyértelműen övék volt a mezőny leggyengébb kerete, inkább az a csoda, hogy a kilencből egyszer nem jelöltük őket utolsónak. Minden évben van egy csapat, amely kilóg a mezőnyből, idén ez a Gyirmót volt, bár a szezon közepe táján még egész jól tartották magukat, és sokszor peches vereséget szenvedtek, de összességében reálisnak tekinthető a szereplésük.