LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

EL-leselkedő #1

Miután a DVSC elérte a „NER-en kívüli” pontvadászat bajnoki címét és a harmadik helyen végzett a bajnokságban, a fiaink meg is kezdték a felkészülést az augusztus elején rajtoló 2019-2020-as OTP Bank Ligára valamint az évek óta hőn áhított nemzetközi kupaszereplésre, aminek hosszúságát nagyban befolyásolhatja a június 18-i nyoni sorsolás végeredménye, nevezetesen hogy Fortuna mennyire lesz velünk kegyes. Ez azért is lesz kardinális szempont számunkra, mivel ezúttal a nem kiemelt kalapba kerültünk, így pedig nagyon könnyen találkozhatunk egy igazi klasszis csapattal már az első körben is. Két részes „EL-leselkedő” sorozatunkban szemezgetünk a lehetséges ellenfeleink közül.

Csak a miheztartás végett: a Lokomotívnak 3-as a koefficiens együtthatója van és bár a leggyengébb kiemeltnek, az észt Levadia Talinnak, a montenegrói Buducnost Podgoricának és a litván FK Riteriai-nak 3,250 ez a számadat, mégis sokat számít az a tény, hogy évekig lemaradtunk Európáról és parkoló pályán voltunk. Így aztán a hajdani 9-10-es besorolási pontunk igencsak megcsappant. Hasonló cipőben jár a nem kiemelt csoport éllovasa, a román bajnokság idei bronzérmese, az Universitate Craoiva, a szlovák Ruzomberok, valamint a szívünknek oly kedves felvidéki Dunaszerdahely együttese, illetve a Budapest Honvéd is, ahol nyáron a tulajdonosváltás okán tőkeinjekció alkalmazása mellett új csapatot igyekszik építeni a talján vezetőedző, Giuseppe Sannino. Mindezek alapján kijelenthető, ha az elmúlt két szezonból legalább egyszer ott lettünk volna a selejtezőben, akkor most az első körben kiemeltek lehetnénk.

Ezek után lássuk azokat a csapatokat, akikkel összehozhat a sors és hozzánk képest igazi nagyágyúnak számítanak nemzetközi szinten. Először érdemes megemlíteni a lista vezetőjét, a 24 ponttal rendelkező lengyel Legia Varsót, amely idén nem tudta megvédeni a bajnoki címét és a lengyel kupát sem, hiszen a bajnoki elsőség a Piast Gliwicéhez került, míg a kupát a Lechia Gdansk kaparintotta meg. Ezek után bizonyosan sokkal motiváltabban állnak majd hozzá a nemzetközi kupaszerepléshez. Arról nem beszélve, hogy minden csapatrészükben (az ő szintjükhöz mérten) klasszisok találhatók, így például a csatársorban a spanyol Carlitost, a védelemben pedig a francia Rémyt érdemes megemlíteni. A 23 pontos román FCSB-ről (korábbi nevén Steaua Bukarest) egy ember jut eszébe minden magyar futballszurkolónak, a pásztorból lett milliárdos Gigi Becali, aki legendásan nem szereti a magyarokat és akkor még finoman fogalmaztam. Csapata egyébként idén is felsült a CFR Kolozsvárral szemben és ismét a ”vasutasok” örülhettek a bajnoki címnek. Keretük ma már letisztultabb és javarészt román játékosok alkotják, de azért az öt évvel ezelőtti állapothoz képest is maradt még idegenlégiósuk, így főleg a támadó harmadban alkalmaznak vendégmunkásokat (Felipe Teixiera, Eddy Gnohere). Nem kérdés szerintem, hogy a szurkolói szempontból erre a csapatra voksolnánk legelsőnek, akikkel játszanánk. Pár évvel ezelőtt az Újpest is megpróbálkozott a kiejtésükkel, de a lila-fehérek hozták a rövidebbet és 4-1-es összesítéssel kiestek.

A harmadik nagyvad pedig a 20 pontos svéd FC Malmö, akik a Videoton nevét bizonyára megemlegetik, hiszen a székesfehérváriak idegenben lőtt góllal megálljt parancsoltak a skandinávoknak az előző szezon BL kiírásában és meg sem álltak egészen az EL csoportkörig – igaz ugyanezt a Malmö is elmondhatta magáról, ráadásul ők a csoportjukból is továbbjutottak és csak a későbbi győztes Chelsea állította meg őket a legjobb 32 között. Őket szorosan követi a Manchester United  jelenlegi edzőjének, Ole Gunnar Soksjaernak korábbi csapata, a norvég Molde akik jó 20 évvel ezelőtt Bajnokok Ligája csoportkörösek voltak a Porto, Real Madrid és az Olympiakos társaságában. E két említett skandináv csapatot bizonyosan elkerülném, hiszen jelenleg is fut a bajnokság náluk, amit vezet is az Uwe Rösler edzette malmöi csapat és Molde is hasonló helyzetben van Norvégiában, de amint a mellékelt ábra is mutatja, szervezett játékkal bárki ellen lehet esélyünk egy jó eredményre.

A koefficiens táblázat élmezőnyében vannak még olyan csapatok, akiket nem említettem, így a teljesség igénye nélkül volt játékosunk, a válogatott Korhut Mihály ex-csapata, az izraeli Hapoel Beer Sheva, akik pár éve eljutottak az Európa Liga csoportkörébe és nem is vallottak szégyent, annak dacára, hogy az olasz Internazionale, a cseh Sparta Praha és az angol Southhampton volt az ellenfelük, hiszen a milánói csapat oda-vissza legyőzésének is köszönhetően továbbjutottak a csoportjukból. A ciprusi Apollon Limasszol, a szlovák kupagyőztes és számunkra ismerős nagyszombati Spartak Trnava, vagy akár a dán bajnokság egykori kirakatcsapata, a Bröndby is lehet az ellenfelünk. És akkor még nem beszéltem a számunkra oly kedves ellenfélről, a horvát Hajduk Splitről, akik annak idején hatalmas mellénnyel és beképzeltséggel szálltak le Debrecenben a repülőről, hogy aztán hatalmasat koppanva 8-0-s összesítéssel, lógó orral vehették tudomásul, hogy nem mindig kifizetődő lenézni az ellenfeledet… Egy újabb találkozás alkalmával biztosan nem esnek egy ilyen hibába, azt hiszem.

Utoljára megemlítem, hogy nagyon csalóka az összkép a skót Glasgow Rangerst illetően, hiszen a korábbi liverpooli legenda, Steven Gerrard trenírozta skótok nagyon erős és összeszokott csapat benyomását keltették az idei Európa Ligában és kicsi szerencsével tovább is juthattak volna a csoportjukból. Ráadásul a skót bajnokságban sem kellett volna sok nekik ahhoz, hogy a manapság már unalomba fulladó első osztályú pontvadászatukban a keltákat letaszítsák a trónról. De ide vehetném ugyanúgy a szintén skót Aberdeent, a szerb Cukarickit vagy éppen a kazah Kairat Almaty gárdáját is, akikhez nem ragaszkodnék, ha lenne rá lehetőség.

Ezek a csapatok azok, akiket szívesen elkerülnék a sorsolásnál. Azonban ez nem lesz kívánságműsor és akárkit is kapunk tudom, hogy a mieink igenis megfelelő hozzáállással és alázatos és koncentrált játékkal mindent megfognak tenni, hogy megnehezítsék majd ellenfelük dolgát, legyen az a Legia vagy akár a Levadia Tallin.

A második részben azokat a csapatokat vesszük majd górcső alá, akik ellen reális esélyünk lehet a továbbjutás kiharcolására.

HAJRÁ LOKI!