LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Visszaszámlás indul, a bajnokság újratöltve

Hosszú szünet után ismét  teljes fordulót rendeznek Magyarországon a női  kézi NB I-ben. A DVSC csapata Siófokon, majd Balatonbogláron vendégszerepel a következő két hétben. Remélhetőleg a folytatásban a koronavírus nem szól közbe és minél több összecsapást lehet megrendezni, minél hamarabb nézők előtt!

Több mint három hónappal ezelőtt egészen pontosan szeptember 27. napján játszott utoljára bajnoki mérkőzést a DVSC SCHAEFFLER női kézilabdacsapata. Cikket tőlem még régebben, szeptember 16-án olvashattatok „Hol a csapatunk?” címmel. A gyenge szezonkezdet után úgy tűnhetett, a lányok megtalálták a helyes utat. A békéscsabaiak legyőzése után Érdről is elhoztuk a két pontot (sajnos ezen az összecsapáson dőlt ki hosszú hetekre-hónapokra Aleksandra Vukajlovic). Ezt követően a Hódosban megvertük a Szombathelyet, majd egy igazán szoros meccsen diadalmaskodtunk a Dunaújváros vendégeként. Ekkor következett a szezon (eddigi) fénypontja: a több sebből vérző Siófok látogatott a Cívisvárosba. Nem tartott a csapattal a spanyol klasszis irányító Nerea Pena, illetve az SKC vezetőedzője, Bent Dahl. A szünetig ötgólos előnyt sikerült kiépíteni a világsztárokkal felálló riválisunk ellen. A második játékrészben sem engedtük el a gyeplőt, így nagyon értékes skalpot szereztünk meg a BL-ről álmodozó Balaton-partiak ellenében, győzelmünkben kulcsszerep hárult Kovács Annára és Vámos Petrára. Ekkor még csak sejteni lehetett, hogy nincs minden rendben az előző idényben még szárnyaló egyesületnél. Erről később kifejtem az álláspontomat, de egyelőre térjünk vissza a saját portánkra. Bizakodóan tekintettünk a jövőbe, úgy láttuk a csapat kimászott a gödörből, így gondolta ezt a klub vezetése is, ugyanis elengedte a lányok és a szakmai stáb büntetését. Reménykedtünk, hogy javuló formánknak köszönhetően sokszor csaphatjuk össze tenyerünket örömünkben.

Azonban a folytatás másképp alakult: sorban maradtak el a tervezett összecsapások, az ellenfeleket és a piros-fehér hölgykoszorút is megtépázta a pandémia. Meccseket nem tudtunk játszani, hiába telt le a karantén, ellenfeleinknél mindig akadt valaki, aki elkapta a covidot. Ennek tudatában vártuk a nemzetközi megmérettetést a Kastamonu ellen. A vírus ismét közbeszólt, a Lokiban is újabb pozitív teszteredmény született. Végül, hogy ne kelljen visszalépni az Európa Ligától, az a „megoldás” született, hogy egy meccsen, Törökországban dől el, melyik gárda jut a sorozat főtáblájára. Több mint ötven napnyi leállás után az utolsó percekig megvolt a lehetőség a győzelemre , ám egy-két meccshiányos szituáció és néhány érdekes füttyszó a sporiktól azt eredményezte, hogy idén, vagyis jövőre csak a bajnokságra kell koncentrálunk. Előzetesen azt mondtam, hogy nem mi vagyunk a favoritok, nem is vártam el a továbbjutást a párharcból, de le a kalappal a csapat előtt, hogy ennyire nagy küzdelemben mindent megtettek a siker érdekében. Most nem jött össze a továbbjutás, de csak dicsérő szavakkal lehetett a lányokról beszélni az összecsapás után. Ezután pedig következett az EB miatti leállás a hazai pontvadászatban.

Reményeink szerint mostantól kevésbé rögös úton zajlik majd a bajnokság. Jó lenne ismét pályán látni kedvenceinket, még annak tükrében is, hogy csak a tv képernyőjén követhetjük az összecsapásokat. Azt nem tudom, hogy mikor mehetünk ismét meccsre, de az biztos, hogy a teljesen felújított Hódos várja majd a lelkes Loki drukkereket. Legutóbb a Siófokot győztük le, most ismét ellenük kell megküzdenie Kovács Annáéknak, miközben eltelt 94 nap. Sok változás történt ellenfelünknél szeptember vége óta. Az MTK elleni fiaskójukat követően távozott a vezetőedzői posztról Bent Dahl, majd nagytakarításba kezdtek a keretet illetően. Nerea Pena Dániában, Danick Snelder Németországban, Dinah Eckerle Franciaországban folytatja pályafutását egyaránt Bajnokok Ligájában szereplő együtteseknél. Búcsút intett a Balaton partnak Laura van der Heijden is. A szakmai munka irányítása pedig Zdravko Zovko feladata lett. A rutinos szakembernek nem lesz egyszerű dolga, ha rendet akar teremteni. Alaposan megváltoztak a dolgok riválisunknál, azok a kézilabdázók, akik maradtak, biztos mindent megtesznek majd a sikeres szereplésért, főleg az EB bronzéremmel gazdagodó kőkemény beálló Katarina Jezic.

Azt hiszem az SKC-nál nagyon a végletekben gondolkodnak, ez vezetett ahhoz, hogy szezon közben kelljen ilyen komoly döntéseket meghozni. Évekig egy iskola tornatermében játszottak, aztán mintha aranyrudakat találtak volna a Balaton medrében, egyszer csak kinyílt a pénzcsap. Elismert, nagynevű játékosok öltötték magukra a Siófok mezét. Nagy célokat fogalmaztak meg, de be kell érni szerényebb tervekkel. Szépen mutat a vitrinben az EHF-kupa győzelemért járó serleg, de ez mit sem ér, ha közben meg egyik napról a másikra kell tűzoltásba kezdeni. Kíváncsian várom mi is sül ki ebből a keszekusza történetből, de ismét bebizonyosodott, a pénz nem minden, sok egyéb tényező is közrejátszik (politika).

Ami a DVSC-t illeti, itt sokkal nyugisabban teltek a hétköznapok, nem kellett ilyen dolgokkal foglalkozni. A jövőnk azonban kezd körvonalazódni, ugyanis bejelentették, hogy a következő szezontól a jelenleg még a Vácot irányító Szilágyi Zoltán lesz a Loki vezetőedzője. Megmondom őszintén meglepett, hogy ez a döntés született, de bízom abban, hogy sikeres együttműködés fog kialakulni. Évről-évre láthatjuk, mennyire jó csapatot épít a fiatal magyarokból és jó légiósokból álló vetélytársunknál.

Kovács Anna mutatja a helyes utat

Ejtsünk néhány szót az előttünk álló feladatokról. Szerda délután Siófokon vendégszerepel a Lokomotív (ezen összecsapást az M4 élőben közvetíti), majd január 9-én a NEKA, vagyis akarom mondani a Boglári Akadémia-SZISE csapatához utazunk Balatonboglárra. Úgy gondolom, az újonc ellen nem veszíthetünk pontot, de a Siófok elleni győzelmet sem látom elérhetetlennek. Az lesz a kulcs, hogy a debreceni lányok mennyire tudják kiküszöbölni a meccshiányból adódó technikai problémákat. Idő volt átbeszélni és begyakorolni a taktikát és a figurákat, meg kell mutatni, hogy alkalmazni is tudják, amit megtanultak. Bízom benne, hogy onnan folytatjuk, ahol szeptember végén abbahagytuk, mert láthattuk a törökök ellen is, hogy nem az a csapat arca, amit az első két-három fordulóban láthattunk! Vukajlovic kivételével minden játékosunk harcra kész, előre a győzelemért! Zárjuk sikeresen ezt a dupla balatoni kirándulást. Esélylatolgatásnak nem sok értelme, mert olyan körülmények után próbálják újraindítani a bajnokságot, ami még sose volt, de remélem nem is lesz!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra! Boldog újévet kívánok mindenkinek!

K&H Liga Női NB I. 2020. december 30. 16:00
Siófok, Kiss Szilárd Sportcsarnok
TV: M4 Sport
Siófok KC – DVSC SCHAEFFLER
Játékvezetők: Horváth Péter – Marton Balázs

K&H Liga Női NB I. 2021. január 09. 16:00
Balatonboglár, Neka Csarnok
Boglári Akadémia-SZISEDVSC SCHAEFFLER
Játékvezetők: Őri Erika – Pozdena Erika

Hajrá DVSC! Hajrá Debrecen!

Iceman

fotók // DVSC Kézilabda facebook oldala