LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Körkérdés #13 – Sikerül a bennmaradás?

A hétvégén elrajtol a tavaszi szezon, folytatódnak az NB I 2021-2022-es szezonjának küzdelmei. Az eseménytelen januárra való tekintettel újabb LokiZóna adást ezúttal nem tartunk a bajnoki rajt előtt, azonban újfent előkapjuk a Körkérdés formátumot, és tíz kérdéssel igyekszünk felvezetni a tavaszi szezont.

1. A Covid nagyban befolyásolta a felkészülést, vélhetően legalább a keret felén végigment a vírus januárban. Mennyire befolyásolhatja majd ez a szereplésünket? Jobb, hogy most esett át rajta a többség, vagy jobb lett volna egy teljes felkészülés, és szezon közben nélkülözni a betegeket?

Balage: Én az inkább most, mint később elvet vallom. Szerintem mi azért viszonylag olcsón megúsztuk a többiekhez képest, tudtunk játszani két felkészülési mérkőzést és nem esett ki a teljes keret a felkészülésből, mint Újpesten vagy Mezőkövesden. Remélhetőleg ezzel le is tudtuk az aktuális hullámot, és tavasszal már nem lesznek hiányzóink emiatt. Jobb ez így, mintha a legfontosabb meccseink közepette vesztettük volna el a kulcsembereket.

Csibu: Személy szerint nem kerítenék neki nagy jelentőséget. Nem csak mi küzdünk ezzel a problémával, és személyenként eltérő lehet, hogy kinek jobb év közben vagy a felkészülés során hiányozni. De a kimaradt heteket nagyon komoly edzésmunkával kell majd visszahozni, most még több melóra lesz majd szükség, de életbevágó, hogy megbirkózzunk ezzel a feladattal.

Iceman: Azt gondolom „jobb” volt ez így, hogy a kereten végigsöpört a vírus, így legalább a többség túl van rajta. Egy olyan közösségben ahol 25-30 ember rendszeresen együtt tölt napi több órát, ott szinte elkerülhetetlen, hogy ha bekerül a vírus, ne fertőzze le a keret jelentős részét. A felkészülést ugyan nehezítette, azonban nem volt olyan hosszú ez a szünet, hogy teljes alapozást kelljen csinálni, azaz mikor jönnek a meccsek és sorban dőlnek ki a játékosok az nagyobb veszteség lenne, mint most.

Redboy: Miután nem csak mi küzdünk ezzel, hanem globális méretű ez a probléma, így meg kell tanulnunk alkalmazkodni ehhez a helyzethez. Persze előnyösebb már túlesni rajta a tavaszi szezonkezdetre és némileg kivédve az esetleges újabb fertőzéseket. A keretünk ugyanis olyannyira nem mély, hogy láttuk, az őszi sérülés hullámot is megsínylettük eléggé.


2. Te eltoltad volna a tavaszi rajt kezdetét, ahogy azt néhány csapat szerette volna, vagy jobb így, hogy senki sem halaszthat?

Balage: Nem toltam volna el még úgy sem, hogy ez adott esetben nekünk is kedvezhetett volna. Ha most kedvezünk azoknak a csapatoknak, akik éppen szarban vannak, akkor mi lesz azokkal, akiket mondjuk később ér el a hullám? Mert szezon közben ugyebár nem lehet halasztani, csak ha az ellenfél is hozzájárul, ami 10-ből 9-szer nem valósul meg. Szóval vagy kapjon mindenki lehetőséget a halasztásra, vagy senki.

Csibu: A teljes rajtot semmiképp nem toltam volna el, de egy bizonyos, magas számú (pl. 10-12) igazoltan covid-fertőzött játékos hiánya esetén lehetőséget biztosítanék adott mérkőzés elhalasztására.

Iceman: Egy világjárványról beszélünk, szinte mindenki környezetében jelen van a kórokozó. Ha figyelembe vesszük, hogy melyik csapatnál mennyi fertőzött van és lehetőséget adnak a halasztásra, abból csak egy kesze-kusza helyzetet teremtünk meg. Az élet nem állhat meg, függetlenül attól, hogy abban bízunk, hogy hamarosan javulni fog a helyzet. Ugyanakkor ha a szurkolói szempontot nézzük, teljesen felesleges januárban elkezdeni a „tavaszt”. A mínuszokban úgyis csak pár ember lézeng majd a stadionokban. Azaz nem feltétlen a covid miatt mondom, hogy bőven beleférne egy későbbi szezonkezdet.

Redboy: Ha tényleg nem tudnak bizonyos számú játékost kiállítani a csapatok a szezonkezdetre, akkor abban az esetben engedélyezném a halasztás lehetőségét. Kompletten csak akkor toltam volna el a rajtot, ha mindenkinek jár ez a lehetőség. Annak nem sok értelme lenne, ha lettek volna olyan csapatok, akikkel esetleg kivételezne az MLSZ. Az csak sértődöttséget és ellentéteket generálna. Így jobb, hogy nem lesz halasztás.


3. Milyen hadrendet/taktikát vársz Carrillotól, és hol lesz helye Dzsudzsáknak?

Balage: A kinevezése után több felállással is próbálkozott, szerintem a háromvédős rendszer nem állt jól a csapatnak még Jeremiásék idején, aztán láttunk 4-1-4-1-et, 4-3-3-at, illetve 4-4-2-t is. Most a felkészülési mérkőzéseken talán megint a 4-2-3-1-et próbálgatta a mester. Dzsudzsák helyzete nagyon érdekes, mert Carrillo játékrendszere alapvetően nem egy emberre, így nem őrá épül, így kulcsfontosságú lesz, hogy megtalálja az ő helyét a csapatban. Ha marad a 4-2-3-1, akkor a támadó mögött tudom elképzelni.

Csibu: Alapvetően mentalitásbeli különbséget várok, hogy nézzünk ki csapatnak és bírjunk végig küzdeni a meccs egészében. Ősszel ezek mindegyikével sok gondunk volt, és önmagában ezek javítása kulcsfontosságú, és talán elegendő is. Hogy ne bújjak ki a kérdés alól, egy megerősített középpályára és magabiztos védekezést lehetővé tevő taktikát várok, aminek elsőszámú feladata minimalizálni a bekapott gólokat. Dzsudzsákot továbbra is középen látnám szívesebben, az ő hatékony passzjátékára szükségünk lesz a bennmaradáshoz.

Iceman: Azt tartom a legfontosabbnak, hogy megfelelő mentalitásunk legyen minden meccsen. Nagyon sokszor láttam ősszel, hogy hozzáállásbeli gondok is voltak, ez a legfájóbb. Azt várom a szezon hátralévő részében, hogy Carillo rendet tesz a fejekben. Legyünk tisztában azzal, hogy nem vagyunk olyan csapat, akinek a felsőházban a helye, de akarattal és elszántsággal bebizonyíthatjuk, hogy helyünk van az NB I-ben. Balázsnak a középpálya közepén lehetne a helye, a védekező középpályások előtt visszavont szerepkörben. Sebessége jócskán megkopott, így ne várjuk, hogy végigfutja a meccseket. Sok forintos labdát, gólpasszokat várok Dzsudzsáktól.

Redboy: Amennyire lehet, biztos lábakon álló hátsó alakzatot szeretnék látni egy középen forintos labdákat osztogató és gólokat lövő Dzsudzsák Balázzsal a főszerepben. Az sem érdekelne, ha kevesebb gólt lőnénk, csak minél több győzelmet szerezzünk tavasszal. A hadrendet pedig meghagyom Carrillonak.


4. Mennyire vagy elégedett az átigazolásokkal? Németh Krisztiánt leszámítva nem volt távozónk, de érkező is csak Dorian Babunski. Örüljünk annak, hogy sikerült megtartani a kulcsembereket, vagy fontosabb lett volna 1-2 hiányposztot betömni, akár kulcsemberek beáldozásával?

Balage: Babunski jó igazolásnak tűnik, Németh pedig nem fog hiányozni, ez a része eddig rendben van. Az viszont nincs, hogy nem voltunk aktívak a piacon, ráfért volt az erősítés még a keretre. Dzsudzsák maradása szerintem kulcsfontosságú volt, nagyrészt a játéktudása, de nem mellékesen a hozzáállása és az öltözőben betöltött szerepe miatt is. Ha ezen múlt, hogy hozunk-e még 1-2 légióst, akkor jobb, hogy inkább Dzsudzsák maradt.

Csibu: Ha a közvetlen riválisainkat nézem, nagyon aggódom, mert úgy érzem, nem sikerült tartani velük a lépést ezen a fronton. Pedig nagyon ráfért volna a csapatra az erősítés. A legfontosabb, hogy Dzsudzsák maradt, ha pedig mindenki egészséges, érthető a kevés érkező, de attól tartok, az esetek többségében ugyanúgy kényszerhelyzetbe kerül majd vezetőedzőnk, ahogy a mögöttünk hagyott időszakban – elég csak a covidra gondolni, hogy megalapozott legyen a félelmem.

Iceman: Németh Krisztián leigazolásának nagyon örültem, de beláttam, hogy nem tudott maradandót alkotni, így a távozása nem okozott komolyabb csalódást. Babunski legutóbbi csapatában jó számokat produkált, bízom benne, hogy a testvére jelenléte és Carillo személye megadja neki a lendületet és jól fog szerepelni nálunk, ugyanakkor védőt mindenképp szerettem volna ha érkezik, ugyanis a legnagyobb gondok ott vannak, akár széleken, akár középen. Bízom benne, hogy a sérülések elkerülik a csapatot, de a védelem nagyon gyenge, ez tény. Eltiltások és sérülések esetén komoly gondban leszünk.

Redboy: Miután február közepéig még lehet igazolni, így szerintem még nem lefutott ez az átigazolási szezon számunkra. A kulcsembereink maradásának és Dorian Babunski érkezésének örülök, de elképzelhetetlennek tartom azt, hogy ne igazoljunk az eddig igencsak gólképes védelmünket megerősítendő valakit. Az elég nagy öngól lenne… Aztán majd kiderül, hogy rám cáfolnak-e.


5. Mely játékos(ok)tól vársz majd kulcsszerepet a tavaszi szezonban?

Balage: A védelem stabilitása fontos lesz, de összességében ezúttal is Dzsudzsák lehet a megmentőnk, ha tényleg meglesz neki az optimális poszt Carrillo játékrendszerében. Mellette szerintem Ugrai fog még fontos gólokat szerezni, csakúgy mint ősszel.

Csibu: Dzsudzsák, Ugrai, Pávkovics és Deslandes. S bár nem főszerepet várok tőle, de megemlíteném Szécsit, aki szerintem kellemes meglepetést fog okozni, ha teljesen felépül és játékra alkalmas lesz.

Iceman: Dzsudzsák nagyon hasznos volt ősszel, azt várom, hogy ez maradjon meg a tavaszra is. Ugraitól gólokat szeretnék látni, elszánt játékkal. Valamint azt, hogy a rutinos játékosok végre ismét úgy játszanak, ahogy az elvárható lenne, főleg Bódinak kellene feljavulni. Ádám őszi produkciója nagy csalódást váltott ki belőlem, de Varga Józsitól is többet várok. Meglepetésembernek meg Bévárdi Zsombit mondanám, akit nem védőként, hanem középpályásként játszatnék.

Redboy: Dzsudzsák, Ugrai, Szécsi, Varga, Bódi, Bévárdi és persze remélem, hogy nem csak Gróf lesz a középpontban a védései miatt.


6. Hány pontot vársz az első öt bajnokin (Kisvárda itthon, Vidi idegen, Kövesd itthon, Felcsút idegen, MTK itthon)?

Balage: A Kisvárdát szerintem megvicceljük, minimum egy pontot várok, de nem kizárt a három sem. Vidi idegenben szerintem bukó, a Kövesd jelenlegi helyzetében itthon fogható lesz a Várdához hasonlóan. Felcsút idegenben bukó, aztán az egyik legfontosabb hazai meccsünk jön az MTK ellen, kötelező ott nyerni. Úgyhogy optimista leszek és 7 pontot mondok.

Csibu: Hat ponttal elégedett lennék és szerintem ez nem is túlzott vágyakozás. Az MTK-t kötelező lesz legyőzni, de mellette még lesz két hazai meccsünk. Nem a tavasz első meccsein kell brillírozzunk, az MTK elleni hazai meccstől kezdődik majd a valódi hadjárat azok ellen, akik pontszámban és játékerőben is közelebb állnak hozzánk.

Iceman: Öt pontot várok az első öt fordulóban. Döntetlennel zárunk itthon a Kisvárda ellen, Fehérváron kikapunk, egy pontot itthon tartunk a Kövesd ellen, kikapunk Felcsúton majd elverjük az MTK-t.

Redboy: A három hazai meccsünkön, ha azt a megalkuvást nem tűrő játékot nyújtja a csapat, mint a Ferencváros ellen, akkor bármi lehetséges. Én már elégedett lennék, ha hat pontot szerezne a csapat és persze az MTK-t le kellene győzni függetlenül attól, hogy téli nagybevásárlást tartottak. Az egy nagy lökést adna a tavasz hátralévő részére.


7. Gyenge tavaszi rajt esetén meginoghat a kispad Carrillo alatt, vagy végigviszi már ezt a szezont?

Balage: Szerintem nem vállalna be egy újabb edzőváltást a vezetőség, maximum a legvégén ha necces a bennmaradásunk és láthatóan nem működik a dolog Carrilloval (mint anno Pontes esetében). De szerintem ezt a szezont már végigviszi.

Csibu: Nem nagyon látok olyan forgatókönyvet, ami miatt kétségeim lennének, számomra egyértelmű, hogy Carrillo végigviszi a szezont, és így vagy hős, vagy antihős lesz belőle.

Iceman: Azt gondolom Carillo végigviszi a szezont, csak nagyon nagy baj esetén lehet váltás vezetőedzői poszton, például ha 3-4 fordulóval a vége előtt a vonal alatt vagyunk és távolodni látszik a bennmaradás. Azonban nem tudom ki vállalná el ezt a kellemetlen feladatot, Herczeg Bandi bának nem hiányzik egy ekkora terhet a vállára venni, különben sem szívesen hívná pont őt Tőzsér…

Redboy: Nem gondolom, hogy ez az opció bekövetkezhet, hiszen nem a vezetőedző a legnagyobb Achilles sarka a Lokomotívnak, hanem maga a vékonyka keret és a korlátozott anyagi lehetőségeink. Ezért én bízom az edzőnkben, a szakmai felkészültségében és abban, hogy jó érzékkel pályára küldhet fiatalokat az utánpótlásból az eredménykényszer ellenére.


8. Sikerül a bennmaradás?

Balage: Megint csak optimista leszek, és azt mondom, hogy igen. A Gyirmót szerintem nem fog bennmaradni, a másik kieső posztra pedig sokkal inkább pályázik a rengeteg problémával küszködő Újpest-MTK páros, de szerintem még a ZTE, a Kispest, a Paks és a Kövesd sincs biztonságban.

Csibu: Sikerülnie kell!

Iceman: Benn kell maradni ez nem kérdés, a Gyirmót és az MTK komoly riválisunk lesz a bennmaradásért folytatott harcban, ellenük nem veszíthetünk pontokat, ha mégis akkor csak a csoda és a körbeverések menthetnek meg minket.

Redboy: Nincs más választásunk! Ha nem jön össze, amibe nem szeretnék belegondolni, akkor talán jön egy újabb, remélhetőleg ezúttal gyökeres megtisztulás minden szinten.


9. Az MLSZ kommunikációja szerint egyelőre marad a 12 csapat és a 3×11 forduló az NB I-ben. Szerinted hány csapat és milyen lebonyolítás lenne az optimális?

Balage: Beszéltem erről a legutóbbi ST adásban hosszabban, így most rövidebb leszek: Vagy 12 csapat, de más lebonyolításban (hasonlóan az osztrákokéhoz, alapszakasz rájátszással, egy kiesővel), vagy emeljük meg 14 csapatra, és legyen rájátszás 6-8 csapatos felosztásban. 16 csapat semmiképp ne legyen.

Csibu: Ennél lassan már tényleg minden jobb, de szerintem elég tapasztalat összegyűlt ahhoz, hogy belássuk, kell a 14 csapat és muszáj, hogy kevesebb fordulóra szabdaljuk a szezont. Úgyhogy 14 csapat, 26 meccs, 3 kieső.

Iceman: Ez a formátum egy fos, nem egyenlő számban vannak a hazai meccsei a csapatoknak, ez alapból visszataszító. Az meg pláne, hogy ezt úgymond kényük kedvük alapján döntik el a szövetségben. 14 csapatos bajnokság, 28 meccses alapszakasz, majd az első hat megmérkőzik az érmekért oda-visszavágós rendszerben (1-6, 2-5, 3-4). Az utolsó nyolc csapat pedig elrendezi a kiesés kérdését, hasonló formátumban. Amennyiben ez nem kivitelezhető maradna a 16 csapat 30 meccs és azzal rendben is lennénk.

Redboy: Amikor bevezették ezt az öszvérmegoldást, akkor sem tetszett, ráadásul nem is igazságos, amit az utóbbi időkben is tapasztaltunk. Hajlok a minimum 14 csapatos és két körös lebonyolításra. Három kiesővel még izgalmasabb lehetne ez az új kiírás.


10. Márciusban 120 éves lesz a DVSC, a klub kezdeményezését mi is támogatjuk. Számodra ki volt a legjobb edző, játékos, és melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzés?

Balage: Az edző nálam nem kérdés, hogy Herczeg András, aki mindent megnyert hazai szinten a csapattal, és bejuttatott minket a BL csoportkörbe. A játékos Sándor Tamás, aki az aranygeneráció alkotta Loki legjobb játékosa volt, és sokkal több mindent nyerhetett volna a csapattal, ha a sérülések nem teszik tönkre a karrierje végét. A legjobb meccs pedig számomra a Hajduk Split elleni hazai 3-0, ami a klub történetének első BL meccse volt és három gyönyörű góllal küldtük haza a horvátokat.

Csibu: 120 év, te jó ég. És ebből csak húsz év az, amit személyesen is átéltem, és további tíz, amit jobban ismerek. Pedig minden korszaknak meg voltak a maga meccsei, edzői és játékosai, a személyes, szubjektív élményekről, gondolatokról nem is beszélve, így összességében nagyon nehéz kérdés. A legjobb játékosként Sándor Tamás és Dzsudzsák Balázs között sokáig gondolkoztam, végül utóbbit jelöltem meg a válogatottban és a PSV-ben betöltött szerepe miatt. A legjobb edző volt a legegyértelműbb, aki Herczeg András. A legjobb meccs címért sok esemény küzdött, a személyes finálémba a Levski elleni, BL-t érő hazai visszavágó és az a bizonyos Hajduk Split elleni párharc került. Ez utóbbi pedig annyira egyben volt, annyira elképesztő gólokat és eseményeket hozott, hogy végül erre esett a választásom, Kerekes csodálatos fejese miatt pedig konkrétan a hazai 3-0-ás találkozóra.

Iceman: Legjobb edzőnek Herczeg Andrást mondanám, a sikerek egyértelműen alátámasztják a munkásságát, és az is mellette szól, hogy mindig segített a bajban, ha hívták mindig jött első szóra. Ha láttam volna anno Garamvölgyi Lajost a csapat élén, lehet őt mondanám, de ez nem adatott meg. Legjobb játékosnak sem tudnék egyet kiemelni, nagyon sok olyan kiváló labdarúgó viselte a piros-fehér mezt aki méltó erre a címre. Ha visszagondolok az első Lokihoz köthető emlékeimre és az azóta eltelt időből választanék, akkor Sándor Tamást mondom. Legemlékezetesebb meccs számomra egy hideg novemberi ZTE elleni meccs, amikor a nyeretlenül álló vendégcsapat két góllal vezetett a szünetben az Oláh Gábor utcai stadionban. Ahogy megfordítottuk a meccset, az örök élmény marad, illetve egy Győr elleni meccset mondok még mikor kettő nullra nyertünk Simac és Kulcsár góljaival.

Redboy: Garamvölgyi Lajos és Herczeg András között vacilláltam, de miután utóbbival megjárta a csapat a BL és EL csoportkört, és a szükség óráján a kieséstől is megmentette a csapatot, így mindenki Bandi bácsija nálam a befutó. Játékos kategóriában nálam Dzsudzsák Balázs, Sándor Tamás és Nicolae Ilea megosztva kapná meg ezt a címet. A legemlékezetesebb mérkőzés pedig számomra a Hajduk Split elleni párharc két felvonása, amelyek örökké beleégtek az emlékezetembe. Hát még az a Kerekes Zsombi csukafejes Kale kapujába. Örökre emlékezetes marad!