LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings – Reloaded #12 – Értékelés

Idén újraindítottuk erőssorend rovatunkat, a Power Rankigset, melyben három fordulónként, összesen 11 részben rangsoroltuk a csapatokat az aktuális forma és megérzéseink alapján. A szezon végeztével itt az ideje egy kis számvetés tartani itt is, avagy lássuk, hogy mennyire sikerült az év során jól belőnünk a mezőny játékerejét.

A csapatnevek után zárójelben az első Power Rankings részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható, az utolsó szám pedig azt mutatja, hogy a 11 rész során hányszor tippeltük meg helyesen a csapat végső helyezését.

1. Ferencváros (1., 0, , 11)

Senkinek nem okozott meglepetést a Fradi bajnoki címe, így az sem meglepő, hogy az egész szezon során az első helyre vártuk őket. Bár az ősz vége és a tavasz eleje picit döcögős volt, és néhány pillanatra esély mutatkozott arra, hogy a Felcsút bekavarhat, végül nagyon simán húzták be a bajnokságot.

2. Kisvárda (11., +9, , 1)

A legnagyobb mellényúlásunk a szezon elején a Kisvárda játékerejének belövése volt. Utólag nyilván nevetségesen hat, hogy az utolsó előttinek és kiesőnek titulált Várda végül befutott másodiknak, de azért a szezon előtt kevesen gondolták volna ezt. Mindenesetre az egész szezon legnagyobb meglepetése volt az ő szereplésük.

3. Felcsút (2., -1, , 3)

Némileg várakozáson aluli teljesítmény, hogy „csak” harmadikok lettek, pláne hogy februárban ott voltak a Fradi nyomában. A végére pedig még a Kisvárda is megelőzte őket, de lényegében nem oszt, nem szoroz, hogy második vagy harmadik helyen végeztek.

4. Videoton (3., -1, , 5)

A Vidi idei szereplése érdekesre sikeredett, a tavasszal egy pillanatra még a kiesés szele is megcsapta őket, amikor zsinórban hétszer kaptak ki. Mindezt figyelembe véve nagy bravúr, hogy végül be tudtak futni a negyedik helyre és meglett a nemzetközi indulás, de a szezon egyik legnagyobb negatívuma volt az ő szereplésük.

5. Újpest (8., +3, , 1)

A legnagyobb feltámadást pedig idén az Újpest produkálta, amely a 20. fordulót követően még az utolsó helyen állt, és sokáig kilátástalannak tűnt a helyzete. Néhány jól sikerült téli igazolás viszont kihúzta őket a szarból, és a tavasszal egy elképesztő győzelmi szériát produkáltak, amivel még arra is volt esély, hogy a nemzetközi indulást is ki tudják harcolni (akár egy negyedik hellyel, akár egy kupagyőzelem révén). A végére picit elfogyott a lendület, de ha a szezon egészét nézzük, akkor aligha szomorúak az ötödik hely miatt.

6. Paks (6., 0, , 4)

Az első és az utolsó helyezett megtippelése nem tekinthető bravúros teljesítménynek, azt leszámítva pedig csak a Paks végső helyezésére éreztünk rá jól a szezon előtt. Ha az Újpest volt a tavasz meglepetés csapata, akkor a Paksot tekinthetjük az őszi szezon nagy menetelőjének, emellett kétség kívül ők játszották a legszórakoztatóbb meccseket, kevés unalmas összecsapásuk volt. Idén is ők adták a gólkirályt, ráadásul nem is kevés találattal. Nagy kérdés viszont, hogy Ádám Martin és Bognár György nélkül mire mennek majd jövőre…

7. DVSC (9., +2, , 0)

Az idei sorozat egyik legviccesebb része, hogy a Loki helyezését egyetlen egyszer sem sikerült eltalálnunk a 11 alkalom során. 🙂 Ez persze csak kozmetika, hiszen ez a 7. hely nagyjából ugyanannyit ér, mintha 10. helyen végeztünk volna. Ettől függetlenül összességében pozitív az összkép, és egy alkalmat leszámítva mi is mindig a vonal fölé vártuk a csapatot, a valóságban pedig egyetlen fordulót követően sem álltunk kieső helyen, akárhogy nézzük, ez újoncként nem egy rossz teljesítmény.

8. ZTE (10., +2, , 2)

A legnagyobb bezuhanást a ZTE produkálta, amely március-április környékén még negyedik helyen állt, majd távozott a vezetőedző és a házi gólkirály, ezt követően pedig mintha elengedték volna a maradék meccseket. A következő szezon számukra is nehezebb lehet majd, kérdés, hogy kiket sikerül szerződtetni, no meg ki lesz a vezetőedző.

9. Honvéd (5., -4, , 2)

Sokáig pengeélen táncolt a Kispest, a bennmaradás az utolsó fordulóban lett meg, mindenképp várakozáson aluli volt a szereplésük. Itt is nagy kérdés a hogyan tovább, kivel és milyen játékosokkal képzelik el a folytatást, mindenesetre nagy változások szükségeltetnek a jobb szereplés érdekében.

10. Mezőkövesd (7., -3, , 0)

A Kövesd szereplési is várakozáson aluli volt, a szezont még Pinyővel rosszul kezdő, az edzőváltás után picit megtáltosodó, és lényegében azt a lendületet meglovagolva bennmaradó csapat a szezon végére sok másik társához hasonlóan leeresztett, és nem tűnik már olyan beton biztos bástyának a matyóföldi csapat, mint pár éve. Könnyen lehet, hogy 1-2 kulcsember elvesztésével jövőre kiesőjelöltek lesznek.

11. MTK (4., -7, , 4)

Ez az eredménye annak, ha egy csapat eltér a klubfilozófiájától, és hibás döntések sorozatát hozza meg. Boris érthetetlen menesztése után Constantinoval kezdték az évet, gyengén, majd jött egy váltás, és bár télen úgy tűnt, hogy a Márton Gábor szája-íze szerint megerősített keret képes lesz kiharcolni a bennmaradást, az egyik leggyatrább teljesítményt az MTK produkálta tavasszal, nagyon kevés gólt lőve. Márton menesztése után megtáltosodtak, de már késő volt. Bognár György vezetésével vissza fognak jutni vélhetően, kérdés, hogy letérnek-e ismét a jól bejáratott útról.

12. Gyirmót (12., 0, , 9)

Nem borult a papírforma, bár a Gyirmót nem adta könnyen magát, ahogy azt jóelőre megjósoltuk. Félig-meddig az a teóriánk is bejött, hogy azt rántják majd magukkal az NB II-be, akiktől a legtöbb pontot csenik el. Ez végül nem jött be, bár az MTK-tól is el tudtak venni öt pontot, amiből ha csak hármat megszereztek volna a kék-fehérek, akkor bennmaradnak. Jövőre ismét esélyesek lehetnek a felkerülésre az NB II-ben, bár nem lesz egyszerű a mezőny eggyel lentebb sem.