LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Bűnrosszak lajstroma

whyVannak igazolások, amelyeket elszoruló szívvel idézünk fel. Akadnak azonban jócskán olyanok is, amelyekre fintorogva tekintünk vissza. Egy részük gyorsan a felejtés homályába vész, ám némelyikükre talán örökké emlékezni fogunk, mert annyi keserves pillanatot szereztek. Szösszenet azokról a játékosokról, akik bár soha ne húzták volna magukra a csapat szent mezét. Távozásuk miatt senki nem hullajtott könnyeket. Extra szubjektív összeállítás a bénákról.

10. Dan Stupar

dan_stupar_webNa őt mondjuk fájó szívvel tettem fel a listára. Gojan és Ilea mellett, ő is mindent megtett a csapatért, s nem lehet állítani, hogy érzéketlen zsoldos lett volna. Maximális erőbedobással küzdött, de igazából mentalitásán kívül, más pozitívumot nehéz említeni. Mi tagadás, iszonyat nagy favágó volt, aki ritkán úszta meg sárga nélkül, amennyiben pályára lépett. Ha a hatalmas elánt és az ütemkésést összeadjuk, abból mindannyiszor kíméletlen kaszálás jön ki. Nem tudott igazán alapemberré válni, a labda viszont sírt, ha hozzá került. Keménysége, bántóan gyenge technikai adottságokkal párosult. Főleg annak fényében, hogy később milyen szélső védők fordultak meg a csapatnál. 1995 és 1999 között 54 alkalommal ölthette magára a Loki szerelését. Mostanság az Aradnál tölt be segédedzői funkciót.

9. Frida Ferenc

frida_dvscAz a büdös nagy igazság, hogy új technikai vezetőnk, játékosként bizony nem volt egy nagy kaliber. Ráadásul olyan szempontból kakukktojás, hogy saját nevelés. Pedig ígéretes védőként indult, nagyszerűen teljesített a korosztályos csapatoknál, így Garamvölgyi Lajos, majd Herczeg András is bizalmat szavazott neki. De kénytelenek voltak belátni, hogy még nem ért meg a feladatra. S végül soha nem érkezett el az a pillanat. Már régen rossz volt, ha nem találtunk nála jobb védőt. Amikor ez bekövetkezett a 2000/2001-es szezonban, kiábrándító eredménnyel végződött. Megrekedt egy szinten, amin sehogy se volt képes felülemelkedni. Pályafutása során 30 első osztályú mérkőzés jutott neki.

8. Csehi Zoltán

A másodosztályban menőnek számított, de egy kategóriával feljebb már be lett  oltva gól ellen. Megfordult Nyíregyházán, majd a megboldogult Stadlernál, hogy aztán Hajdúszoboszlóról, Ulveczkivel karöltve hozzánk kerüljön. Leginkább bújócskát játszott csapattársaival, aktuális őrzőjének nem kellett vészes súlyvesztéstől tartania. Azt is ki tudta hagyni, amit könnyebb lett volna berúgni. Mindezt egy olyan időszakban, amikor minden apró gól, az életet jelentette. 30 bajnokin kétszer sikerült megfelelően belebotlania a labdába, s egy évig a fehérvári szurkolókat is boldogította.

7. Szabó János

Többször is szerencsét próbált nálunk a védekező felfogású játékos, akinek minden egyes beállítása alkalmával az idegbaj kerülgetett. Óriási gyertyákat láthatott tőle a publikum, sokat nem cifrázta a játékot. A kirúgás elvégzésére ideálisnak bizonyult a kapus helyett, de amúgy csak eggyel többen volt általa az együttes. Támadást keveset akasztott meg, de legalább ijedtében jó messzire elrúgta a bőrt, ha rátámadt az ellenfél. Más élvonalbeli klubhoz nem kellett, 20 fellépésen szerepelt nálunk.

6. Jörg Schmidt

A német különítmény másik becses tagja. Az ő leigazolása eleve érthetetlen volt. Sok szót nem érdemes rá vesztegetni. Mindent elárul róla, hogy Bajzát klasszisokkal jobb tudott lenni nála. Lomha, ügyetlen, nulla helyezkedési érzékkel megáldott támadó-utánzat, aki legfeljebb labdaszedői feladatok ellátására volt alkalmas. 13 meccsen 2 gólt szerencsétlenkedett össze, mielőtt kitettük volna a szűrét.

5. Turján György

Személyében lassított felvétel került a védelem tengelyébe. A darabos hátvéd mintapéldánya, akinek játékolvasási képessége erősen a nullához konvergált. Alapemberré válásának, az lett a következménye, hogy 64 gólt nyelt be a gárda abban a szezonban. Brutális szám, amely az elmúlt 30 év legsilányabb teljesítménye. Képességeit erősen meghaladta, hogy belesimuljon egy, a korábbitól gyökeresen eltérő szisztémába. Ténykedése, rémálmaimban se jöjjön elő.

4. Dudu

duduKabaré volt, amit leművelt nálunk töltött másfél szezonjában. Tőle még egy medicin labda is méterekre pattant volna. Az egy dolog, hogy termetéből kifolyólag a test-test elleni párharcokkal meggyűlt a baja, de neki az egész labdarúgás nevű játék, en block gondot okozott. Nem volt erős, gyors, ügyes, hasznos, okos, úgyhogy a kérdés csak az, mit tudott egyáltalán elfogadható szinten. A Yannick-transzfer egyik ellenértékeként Kecskemétre került, ott szintén hamar leírta magát. Nem kiabálom el, ha azt mondom, minőségi csere volt.

3. Jimmy Jones Tchana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyetlen hasznos megmozdulása, a Vasas ellen lőtt győztes gólja. Igaz, egy méterről nem volt nehéz a kapuba kotorni a játékszert. Futni nem szeretett, s bár a labdával nem bánt rosszul, de teljesen öncélú játéka jelentősen hátráltatta a csapatot, már amikor szóhoz jutott egyáltalán. Hanyagsága, s csapnivaló taktikai érzéke miatt, ugyanis nem különösebben számított rá Beranek. 2007 nyarán gyorsan meg is szabadultunk tőle, az első adandó alkalommal. A Sopronhoz, majd a Diósgyőrhöz került, ám egyik állomáshelyén sem váltotta meg a világot. Mindkét együttesnél korán ráeszméltek, hogy kutyaütő. A két helyszínen, összesen 15 fellépés jutott neki.

2. Czanik Károly

czanikTotálisan alkalmatlan magas szintű futball-tevékenység végzésére. Bármerre járt, mindenhonnan hamar kiebrudalták. Trampoló mozgásával rendszeresen mosolyt fakaszt az ember arcára. Nem is hiszem, hogy komolyabban számoltunk vele, amikor megszereztük. Maximum hangulatfelelősi szerepkörben tudom elképzelni, komolyabb terveket szövögető csapatnál. 2009-ben került piros-fehér kötelékbe, de télen kölcsönbe Nyíregyházára költözött, majd visszatérését követően végleg megváltunk tőle. Jelenleg Gyirmóton folytatja szélmalom harcát.

1. Thierry Issiemou

thierry_issiemou_830331Hozzá képest babapiskóta, az összes eddigi kerékkötő. Ha nem lett volna színesbőrű, azt gondoltam volna, a szertáros állt be kicsit gurigázni, hogy aztán jobban csússzon a sör. Olyan képet festett, mint aki csak 1-2 éve látott először labdát. A menedzsere egy varázsló lehetett, fogalmam sincs mit látott benne a szakmai stáb. 2006-ban érkezett, aztán másfél szezon múlva el tudtuk passzolni a Vasashoz, kölcsönbe. Angyalföldön, egy meccs után leszűrték a tanulságot, s karanténba zárták. Az idény végén vasvillával kergették el. Szerencsére, mindössze 5 meccsen riogatta, a sokat látott honi nézőket.

(A képek forrásai: sporthirado.hu, hlsz.hu, pepsifoci.hu)