LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Két villanás döntött

zete_loki_meccsAz első játékrészt csak a legelvetemültebbek élték túl, a tetszetős futballt – mondjuk úgy – elmosta a nyári zápor. Fordulás után már a mi akaratunk érvényesült, s néhány remekbe szabott egyéni alakításnak köszönhetően góllá érett addigi meddő mezőnyfölényünk. Egyértelműen többet tettünk a győzelemért, így megérdemelten zsebeltük be a három pontot. Ehhez viszont kellett, hogy a kényszerű cserékből is mi jöjjünk ki jobban.

Szeszélyes időjárás fogadta a feleket, a pályán zajló eseményeket azonban inkább a kiszámíthatóság jellemezte. A kilátogató nézők az elázás elkerülése végett fedezékbe húzódtak. S ugyanezt az ukázt adhatta ki Csank János is a mérkőzés előtti eligazításon. Bár viharosan gyorsan hűlt meg bennünk a vér, hiszen Bódinak már az első percben a gólvonalról kellett kivágnia a labdát. Ezt leszámítva azonban a hazaik kizárólag a biztonságot tartották szem előtt. A vendéglátók trénere mindent  elkövetett ennek érdekében, s több változtatást is eszközölt a diósgyőri maflást elszenvedő együttesen. A rutinos Szalait a védelem tengelyébe vezényelte, Turcsik helyén Kocsárdi kezdett. A Bulatovicsot helyettesítő Kovács Gergőt pedig Coulibaly külön őrzésével bízta meg, ami telitalálatnak bizonyult. Ugyanakkor Bujor és Stanisavljevic is a kezdőben találta magát, rájuk várt volna Novakovics foglalkoztatásának feladata. Utóbbi azzal mindenképp észre vétette  magát, hogy kíméletlen belépője után, Bódit már korán le kellett kapnia a pályáról Kondás Elemérnek. Yannick a megszokott helyére állt be, Rezes fellépett a csatársorba, míg Kulcsár jobb futóba került.

zete-lokomotiv

Ezeken a sportszakmai ínyencségeken nyugodtan el lehetett csámcsogni, mert a találkozó históriás könyvébe sok érdemlegeset túláradó buzgalommal sem lehetett feljegyezni az ápolásokon, illetve a kis millió szabálytalanságon kívül. Mintha az el nem kényeztetett szurkoló egy favágó megmérettetésre váltott volna belépőt. Az időjárás pedig nemcsak a csapatokat, hanem a hazai drukkereket is elálmosította. A csöndet csupán csontzene, valamint a lelkes Loki-tábor – Zalaegerszegnek és Nyíregyházának címzett – verbális verdiktjei törték meg. Az iram minden képzeletet alulmúlt, gyertyából meg annyi volt, hogy elég lett volna egy korosodó  ünnepelt tortájára is. Nem érdemes tehát rá sok szót vesztegetni. Diplomatikusan fogalmazva egy félidőt vett igénybe a zalai elhárítás gyenge pontjainak kipuhatolása. Keményebb hangot megütve, ezt a szintet a tönk szélén álló Nyíregyháza is hozta volna, ha már terítékre kerültek. Ékes bizonyítéka ennek a zéró kaput eltaláló lövésünk.

A második félidő már futballra emlékeztető momentumokkal indult. Öt perc alatt nagyobb forgalom alakult ki a kapuk előterében, mint az első játékrészben együtt véve.  Szép lassan teljes mértékben magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést.  A megsérült Varga helyére kihúzódó Sadek Sherifel szemben  életre kelt Kulcsár, jöttek a gondosan megkomponált akciók, s az egyik ilyen végén Rezes felavatta a keresztlécet. A zalaiak energiáit maximálisan lekötötte a védekezés. Turkovs a láthatatlan ember szerepében tetszelgett, a középpályáról nem érkezett támogatás. Érezni lehetett, hogy itt csak a mieink csikarhatják ki magukból a győzelmet érő találatot, máskülönben marad a keserves gólnélküli döntetlen. A hazai ketrec előtti mágneses erőtér azonban jó darabig kibabrált velünk, minden löketet az ég felé irányítva. Míg nem a hajrára fordulva, az addig keveset mutató Yannick lódult meg a bal oldalon, s centerezését – némi szerencsével – Kulcsár a hálóba juttatta. Két perccel később pedig maga Janika bizonyult könyörtelen végrehajtónak egy formás támadás végén, villámgyorsan elrendezve a lényegi kérdéseket. Kondás Elemér  mérkőzés előtti eszmefuttatása önmagát beteljesítő jóslattá vált. No meg a mi részünkről is elmaradt az előző fordulóban látott rendkívül lendületes játék. „Könnyű préda voltunk” – mondta Csank János. Bizony ám, a jelenlegi stádiumban ez valahol kötelező győzelem volt. Ugyanakkor az mindenképp pozitívum, hogy idegenben is próbáltuk játszani a saját játékunkat, s támadó szellemben léptünk pályára.

Taktikai érdekességek

– Azáltal, hogy három védekező felfogású játékosnak osztott lapot Csank a középpályán, könnyedén tudtak falanxot húzni a Kulcsár-Coulibaly duó köré. Akármelyikük kapott labdát, öt játékos kapta körül őket, s azon a leszűkített területen esélyük sem volt felgyorsítani. Miközben a harmadik szűrő felügyelte a középső pályarészt. Az ábrán egy tipikus első félidei játékhelyzet látható.

zete_lokomotiv2

– Bujor és Stanisavljevic a szélről befelé mozogva próbálta összekuszálni a védelmünket, de nem akadt egy szervező, aki tömte volna használható labdákkal a súlyos túlerővel szemben vergődő párost. S ezen Balázs bevetése fabatkát sem módosított.

– A második játékrészben Coulibaly elcsalta magával a súlyponti szárnyról, a rá kullancsként tapadó Kovácsot. Varga följebb lépett. Rezes a pálya minden pontján feltűnt, Yannick pedig rendre befelé cselezett, kimozgatva a belső védőt a pozícióból. Így pont fellazult a hazaiak védekezése annyira, hogy Kulcsár rá tudjon gyorsítani, mielőtt párharcba bocsátkozna Sherifel.

Ami tetszett

Megalkuvást nem tűrően győzelemre törtünk.

– A kulcsemberek megrázták magukat a második félidőben.

– Nagyszerűen megszervezett középpályás védekezés.

– Parádés összjáték előzte meg a második gólunkat.

Ami nem tetszett

A szélső védők roppant csekély támogatást nyújtottak, ami számottevően megnehezítette a retesz feltörését.

– Egy nappal korábban elutaztunk, mégis meglehetősen álmosan kezdtünk.

– A pálya talaja nem lehetett ideális, ettől független irgalmatlanul pocsék lövéseket eresztettünk meg.

Percek, események

1. perc: Rögtön előre ívelte a labdát a ZTE, Simac azonban szögletre tisztázott. A találkozó első sarokrúgásából kis híján gólt szerzett a hazai csapat, Bódi a gólvonalról tisztázott.

35. perc: Bal oldali debreceni támadás végén Szakály centerezett, a nagy rössel érkező Coulibaly a zalaegerszegi védőt találta el, szöglet.

37. perc: Yannick egy okos visszahúzás után középre kanyarított, középen Kulcsár luftot rúgott.

47. perc: Remek jobb oldali beadás után Rezes csúsztatott középen, fejese a keresztlécen csattant.

71. perc: Jobb oldali beívelést követően veszélyesen ment a labda középen, azonban elment Rezes előtt.

73. perc: Coulibaly kapott labdát a bal oldalon, majd mire három csapattársa felért a támadáshoz, a csatár elvállalta a lövést távolról, és jócskán fölé durrantott.

77. perc: Yannick bal oldali beadását Kulcsár Tamás vette át a tizenhatoson belül, majd határozott mozdulattal megtartotta a labdát, és Vlaszák mellett egy zalaegerszegi védő segítségével a kapuba helyezett.

79. perc: Yannick kényszerítőzött Rezessel, majd előbbihez került a labda, aki mintegy hét méterről két zalaegerszegi védő szorításában Vlaszák mellett lőtt a hálóba.

Pontosztás

Novakovics – 7: Kevés dolgát magabiztosan ellátta, s lehozta a meccset gól nélkül.

Nikolov – 5: Minden megmozdulásánál izgulni kell. Komoly ütemkéséseit látva a szurkoló maximum kortyol egyet a söréből, oltva a bosszúságot, Varga Róbert viszont rosszabbul járt.

Simac – 7: Nagyobb megingás nélkül látta el a feladatát hátul, majd a második felvonásban a látványpékség is elkezdett üzemelni. A szélső védők helyett ő igyekezett segíteni a támadásokat.

Mészáros – 7: Látszik rajta, hogy élvezi a játékot. Szerelt, blokkolt, elkanalazott, kikapcsolta Turkovst; s többször ügyesen vitte fel a játékszert.

Korhut – 5: Ez a kabát még nagy rá. Tisztában van vele, mit kellene játszania, de a kivitelezés nem az igazi. Nem egyszer nyílt óriási szabad terület az oldalán, ám neki nyoma sem akadt. Az ötven százalékos passzpontosság szintén nem válik becsületére. Majd legközelebb.

Bódi -: Szerencsétlenül járt, épüljön fel mihamarabb!

Kulcsár – 7.5: Nagyon kínlódott, majd fordulás után begyújtotta a rakétákat, s leiskolázta őrzőjét. Irtózatosan fontos gólt szerzett. Ha van néhány métere lendületet venni, akkor szinte megállíthatatlan.

Varga – 8: Ez ismét válogatott formában lévő Varga Józsi. Egy személyben uralta a középpályát, kiváló hatásfokkal szűrt, precízen továbbított. Egyenletessége miatt nálam ő a meccs embere.

Szakály – 6: Nagyot javult a második felvonásra, aminek hatására megleltük a ritmust.  Sokat mutatta magát, labdákat szerzett. Mindkét találatunknál tőle indult az akció, emellett még kétszer assziszt értékűen tálalt középre. Ezt várjuk mindkét félidőben, addig egy csipetnyi szigor.

Yannick – 7,5: Sokat volt játékban, de a kapu előterében számtalanszor választott érthetetlen megoldást. Aztán két perc alatt nyerőember lett, értékes három pontot hozva a konyhára.

Rezes – 7: Az ő megmozdulásai már az első játékrészben is magukban hordozták a váratlanságot, de akkor még nagy hibaszázalékkal játszott. Aztán rátett egy lapáttal, helyzeteket alakított ki, kapufát fejelt, s pazar módon kényszerítőzött Janikával. Érzi a bizalmat, így tényleg ez lehet az áttörés éve.

Coulibaly – 4: A rutintalan Kovács Gergő egyszerűen leradírozta, így csak közelről szemlélte az eseményeket.

(A kép forrása: nso.hu)