LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Az őszi szezon számokban

szamokA 15. fordulóval véget ért az OTP Bank Liga hivatalosan vett őszi szezonja, mert bár még két fordulót megrendeznek idén, az MTK meccs után elértünk a féltávhoz. Ennek ürügyén tekintsünk át néhány statisztikai adatot, ami a csapatot jellemezte a fél év során. Néhány adatot összevetünk a tavalyi szezon hasonló időszakában mért adatokkal, melyekből sok mindenre következtethetünk, és kereshetjük benne az idei szereplés okait.

Elsőként tekintsük át a rúgott és kapott gólok arányát.

rugottkapottgolokAz idei szereplés okát már ebből a statisztikából is lehet látni. Lényegesen kevesebb lőtt, és több kapott gól szerepel a nevünk mellett. Míg tavaly 2-es átlagunk volt lőtt, és 0,6-os volt kapott gólok tekintetében, addig idén egy csekély 1,45-ös rúgott és kerek 1-es kapott gólátlaggal rendelkezünk.

A bajnokságban produkált eredmények önmagában szókimondóak.

szereplesTavaly a szezon ezen szakaszában 12(!!!) ponttal szereztünk többet, és ugyebár vereség nélkül álltunk, ezzel szemben idén már hat vereségnél tartunk.

Vessünk egy pillantást arra, hogyan teljesítenek játékosaink egyénileg az idei szezonban.

golokgolpasszok

Amint az látható gólok számában Coulibaly kimagaslik a csapatból, és bizony, ha ő rossz napot fog ki, máris gondban lehetünk a gólszerzéssel. Gólpasszokban a közönséget erősen megosztó Rezes áll az élen, míg a kanadai táblázatot értelemszerűen Coulibaly vezeti, második helyen azonban az utóbbi időben szintén megosztott személyiség, Sidibe áll, aki gólokban és gólpasszokban is jeleskedett az elmúlt 15 forduló során.

A tavalyi szezon ugyanezen szakaszában Coulibaly épp ugyanennyi rúgott gólnál járt, mögötte azonban többen is voltak, Kulcsár és Bódi is 5-5 góllal rendelkeztek. Egyébként a gólok eloszlásában sincs nagy különbség, tavaly kilenc játékos osztozott félévkor a gólokon, idén nyolcan.

Egy újfajta elemzési módszer az úgynevezett InStat-index, melyhez az adatokat az InStat Football elemző oldal szolgáltatja. Minden mérkőzésen minden pályára lépő játékos értékelve van bizonyos szempontok alapján. Az InStat index pontos bemutatásához, illetve, hogy mikből tevődik össze egy ilyen pontszám íme egy magyarázó szöveg, amivel nem lopnám itt a sorokat, akiket komolyabban érdekel a dolog, elolvashatják itt. Egyébként ezek a statisztikák részletesen böngészhetők az MLSZ megújult honlapjának Match Center menüpontjában.

instatatlag3

Tekintsük át a táblázatot. Az őszi szezon 15 fordulójában minden játékos pontszáma látható, és az ezek átlagából felállított sorrend. A legmagasabb pontszámot Sidibe (572) produkálta a Győr ellen az 1. fordulóban, ami nem csoda, hiszen két gólt és egy gólpasszt jegyzett. A legalacsonyabb pontszámot pedig Lucas (73) hozta össze, ez az Eger elleni 1-0-ás vereség alkalmával történt. A számok egyébként nem hazudnak, az eddig is tudva levő volt, hogy a legstabilabb és legjobb játékosunk ebben a félszezonban Coulibaly volt. Kiemelendő még Verpecz és Szakály teljesítménye, hiszen relatíve sok meccs alapján is a top5-ben végeztek. Viszont érdemes a másik végletet is áttekinteni. Az „alsóházban” találunk néhány játékost, akik indokolatlanul sokat játszottak mind mutatott játékuk, és mint látható az InStat indexük alapján is. Spitzmüller, Pölöskey és Rezes kiemelendő ezek alapján. Egyébként pedig a fordulónkénti pontszámok alapján is látható, ki mikor milyen formában volt. Látszik például, hogy Sidibe amilyen jól kezdte az évet, a végére teljesen visszaesett. Illetve a számokból is látszik, hogy a sokat kritizált Szakály mégis csak fontos pontja a csapatnak, és ezt most az elmúlt három fordulóban is láthattuk, mennyire hiányzik a csapatból.

Kicsit összetettebb statisztika a rúgott és kapott góljaink időbeli eloszlása. Tizenöt perces periódusokat vizsgálva az alábbi eredményt produkáltuk eddig idén.

goleloszlasRúgott góljaink nagy részét a mérkőzések elején, illetve a 60-75. perc között szereztük. Ebből az látszik, amit szinte minden meccsünkön megfigyelhettünk: a mérkőzések elejét rendre megnyomjuk, illetve a második félidő közepén is van egy olyan periódus, amikor rendre betalálunk. A kapott góljaink időbeli eloszlása is árulkodó lehet: a legtöbb gólt a szünet utáni időszakban kaptuk, erre szokták azt mondani, hogy a csapat még az öltözőben maradt. Soknak mondható még a két legtöbb rúgott gólt hozó periódust követő időszakban kapott góljaink száma, amiből pedig arra következtethetünk, hogy az esetleges vezetés megszerzése után visszaállunk, amire az ellenfél gyorsan tud válaszolni.

A tavalyi veretlen szezon legnagyobb érdeme az volt, hogy meglehetősen keveset játszottunk hátrányban, és ha vezetést is szereztek ellenünk, azt rendre egalizálni tudtuk, vagy meg is fordítottuk az eredményt. Az előző szezonban összesen három alkalommal tudtak ellenünk vezetést szerezni (Kaposvár, ZTE, Győr), de az is mindösszesen 51 percig tartott, és itt jön a lényeg, mindhárom esetben kiharcoltuk legalább a döntetlent, illetve a ZTE és a Győr ellen ráadásként fordítottunk is.

Idén viszont már fél szezon elteltével is hét csapat szerzett vezetést ellenünk (Kaposvár, Pécs, Eger, Videoton, Paks, FTC, MTK), ami ráadásul 272 percig kitartott, és bizony beszédes adat, hogy a hét alkalomból mindössze egyszer, a Pécs ellen tudtunk felállni (igaz ott 0-2-ről fordítottunk 3-2-re), a másik hat meccsen az egyenlítés sem jött össze. Idén tehát hátrányból nem tudunk felállni, ami adódhat mentális problémákból.

Nézzük át, hogyan gazdálkodott Kondás Elemér a rendelkezésre álló kerettel, azaz a bajnokságban hány játékosunk kapott szerepet, azon belül is ki, hány percet játszhatott.

palyaralepesekszamaIdén eddig 34 játékos kapott szerepet bajnokikon, ami azért csalóka, mert az ominózus Kaposvár elleni meccs, amin lényegében a DEAC játszott, sok játékos egyetlen pályára lépése volt a szezon során, ráadásul hat játékos (Ramos, Nikolov, Csorba, Oláh, Vinicius, Nikolic) már nincs is a keretünkben.

Értelemszerűen nincs olyan játékos, aki minden meccsen pályára lépett volna, emiatt a Kaposvári meccs miatt. Viszont azt a meccset leszámítva is csak három játékosunk lépett pályára a maradék meccseken, Korhut, Coulibaly és Sidibe. Ezekből az adatokból is látszik az idei sérüléshullám, hiszen legalább 10 pályára lépéssel is csak kilenc játékosunk rendelkezik.

jatszottpercekszamaSokkal árulkodóbb adat a pályán töltött percek száma. Ebben a tekintetben, csak úgy mint tavaly, idén is Korhut vezet. Őt követi Coulibaly, a harmadik helyen pedig Sidibe áll, annak ellenére is, hogy az utóbbi időben már nem számít alapembernek. Az adatokból szépen tükröződik, hogy kik küzdöttek/küzdenek sérüléssel a kulcsemberek közül. A keveset pályán tölők közül azonban szívesebben látnánk gyakrabban Ferenczit és Szécsit.

A felnőtt keretben öt játékos található, akik még nem kaptak szerepet idén a bajnokságban: Birtalan, Kiso, Slimane Bouadla, Farkas, Meyé, igaz, utóbbi kettő sérülés miatt nem léphetett pályára.

A csapatstatisztikák közül tekintsük át, hogy mennyire voltunk fegyelmezetlenek, azaz a sporinak hányszor kellett a zsebébe nyúlnia lapért.

lapokAlapvetően sportszerűek vagyunk, a 15 meccsen kapott 22 sárga lap teljesen rendben van (1,46-os meccsenkénti átlag), piros lapot pedig egyáltalán nem kellett felmutatni játékosunknak. Az eltiltással járó öt sárga is egyedül Nagy Zolinak gyűlt ki, igaz neki hat mérkőzés kellett, hogy ezt összeszedje.

Végezetül pedig nézzük meg azt, hogy mi szurkolók mit tettünk hozzá a csapat szerepléséhez, azaz következzen a nézőszámok alakulása és annak átlaga.

nezoszam

Sajnos a csapat teljesítményével párhuzamosan a nézőszám is csökkent, telt ház közeli meccset egyedül a Diósgyőr ellen tudtunk produkálni, igaz a nagyobb rangadókra majd csak tavasszal kerülnek sor hazai pályán.

A tavalyi szezon egész éves átlagnézőszáma 7100 volt, a féléves pedig 7937, ehhez képest tehát majdnem 3000-el kevesebb néző látogatott ki átlagban a bajnoki meccsekre idén.